Seromakowiec to ciasto, które robię na każde Święta Bożego Narodzenia i czasem również na święta Wielkanocne. Jest to dla mnie bardzo fajne połączenie dwóch bardzo smacznych ciast w jednym, czyli sernika i makowca. Jeśli nie mamy czasu lub wystarczających umiejętności (zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjnego makowca), to polecam właśnie to ciasto. Poza tym wg przesądów mak to symbol bogactwa i obfitości, więc powinien znaleźć się na wigilijnym stole.
Robiąc seromakowiec idę trochę na łatwiznę, bo korzystam z gotowego maku z puszki i sera z wiaderka. Jest to duże ułatwienie pozwalające zaoszczędzić czas na przygotowanie innych potraw. Nigdy nie robiłam tego ciasta z maku samodzielnie robionego i z sera samodzielnie mielonego, więc nie mam porównania co do smaku. Możliwe że taki seromakowiec byłby lepszy, ale mój tez wychodzi bardzo smaczny. Oto przepis: