czwartek, 26 grudnia 2024

Sernik odwracany

Sernik odwracany sernik odwrocony sernik na biszkopcie serkik na ciescie czekoladowym biszkopt kakaowo orzechowy

Na Święta Bożego Narodzenia zawsze piekę sernik. W tym roku postawiłam na sernik odwracany. Sernik ten jest modyfikacja mojego poprzedniego przepisu na sernik na biszkopcie. Tym razem zrobiłam go na ciemnym kakaowo-orzechowym biszkopcie i zmodyfikowałam odrobinę masę serową. Sernik wyszedł pyszny więc dzielę się przepisem. Oto on:

Masa serowa:

1kg sera z wiaderka

2 jajka

4 żółtka

1 cukier waniliowy 

3/4 szkl cukru

100g miękkiego masła 

1 duży budyń śmietankowy 

Jajka I żółtka umieścić w misce miksera. Wsypać cukier zwykły I waniliowy I ucierać na jasną puszystą masę. Dodać miękkie masło I znowu ucierać do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera I dodawać partiami ser z wiaderka. Gdy skladniki się połącza wmieszać do masy serowej budyń w proszku. Masę przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania biszkoptu.

Biszkopt kakaowo - orzechowy:

4 białka pozostałe z masy serowej

2 jajka 

5 łyżek mąki pszennej tortowej 

5 łyżek zmielonych orzechów włoskich 

2 łyżki ciemnego kakao 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Szczypta soli 

1 cukier waniliowy 

0,5 szklanki cukru

5 łyżek oleju

Z dwóch całych jajek oddzielić jabłka I razem z czterema białkami pozostałymi z masy serowej, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier waniliowy I cukier kryształ I zmiksować do rozpuszczenia się cukru. Dodac 2 żółtka i zmiksować do połączenia składników. Wlac olej i zmow zmiksować do połączenia. Mąkę tortową przesiać I wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao I zmielonymi orzechami. Mieszankę wsypać do masy jajecznej I wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć delikatnie na masę serową i równomiernie rozprowadzić. Ciasto piec ok. 70 minut w temperaturze 165 stopni. Wystudzić. Po ostudzeniu ciasto odwrócić do góry nogami aby biszkopt był spodem ciasta. Można polać czekoladą.

SMACZNEGO!!!

Sernik odwracany sernik odwrocony sernik na biszkopcie serkik na ciescie czekoladowym biszkopt kakaowo orzechowy

Sernik odwracany sernik odwrocony sernik na biszkopcie serkik na ciescie czekoladowym biszkopt kakaowo orzechowy

Sernik odwracany sernik odwrocony sernik na biszkopcie serkik na ciescie czekoladowym biszkopt kakaowo orzechowy




wtorek, 24 grudnia 2024

Orzeszki z kremem orzechowym

Orzeszki z kremem orzechowym orzeszki kruche skorupki do orzeszkow krem budyniowy orzechowy krem ze zmielonymi orzechami wloskimi

Orzeszki to ciastka, które w wielu domach goszczą w okresie Świąt Bożego Narodzenia lub w okresie karnawału. U mnie w tym roku również zagościły na świątecznym stole. Jest to juz kolejny przepis na orzeszki na moim blogu bo ciągle szukam nowych smaków. Tym razem kruche orzeszki z jasnego ciasta z kremem orzechowym. Są pyszne. Oto przepis:

Składniki na skorupki:

Ok. 500g mąki pszennej tortowej 

200g zimnego masła 

6 żółtek 

1 łyżka kwaśnej śmietany 

3 łyżki cukru pudru 

1 opakowanie cukru waniliowego

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy I proszek do pieczenia. Dodać żółtka, pokrojone na plasterki zimne masło I śmietanę. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta odrywać małe porcję i formować z nich nieduże kulki. Kulki wkładać do nagrzanego opiekacza do orzeszków lub specjalnej patelni żeliwnej. Piec do zrumienienia. Czas pieczenia będzie zależny od rodzaju urządzenia. U mnie było to ok. 2-3 minuty. Upieczone skorupki wyjmować ostrożnie na tace, uważając aby ich nie pokruszyć. Skorupki stwardnieją po wystudzeniu. Skorupki można po wystudzeniu przechowywać w puszce lub pudełku przez kilka dni i dopiero nadziewać. 

Orzeszki z kremem orzechowym orzeszki kruche skorupki do orzeszkow krem budyniowy orzechowy krem ze zmielonymi orzechami wloskimi


Składniki na krem:

500ml mleka 3,2%

1 opakowanie cukru waniliowego 

Ok. 2 łyżki mąki pszennej tortowej 

Ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej 

5 plaskich łyżek cukru pudru

200g miękkiego masła 

4-5 łyżek zmielonych orzechów włoskich 

3 łyżki wódki 

300ml mleka wlać do garnka z grubym dnem. Dodać cukier waniliowy I podgrzewając doprowadzić do zagotowania. W pozostałym zimnym mleku rozmieszać mąkę tortową I ziemniaczaną I wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, ugotować gęsty budyń. Budyń przykryć folią aluminiową i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem do całkowitego połączenia składników. Następnie dalej miksując dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy masa będzie już jednolita i gładka, dodać zmielonych orzechy i wódkę. Zmiksować do połączenia. Kremem smarować skorupki i sklejać po dwie razem tworząc ciastka w kształcie orzeszków. Ciastka odstawić w chłodne miejsce. Najlepsze są na drugi dzień jak skorupki lekko zmiękną od kremu.

SMACZNEGO!!!

Orzeszki z kremem orzechowym orzeszki kruche skorupki do orzeszkow krem budyniowy orzechowy krem ze zmielonymi orzechami wloskimi

Orzeszki z kremem orzechowym orzeszki kruche skorupki do orzeszkow krem budyniowy orzechowy krem ze zmielonymi orzechami wloskimi

Orzeszki z kremem orzechowym orzeszki kruche skorupki do orzeszkow krem budyniowy orzechowy krem ze zmielonymi orzechami wloskimi


niedziela, 15 grudnia 2024

Sernik odwrócony (na biszkopcie)

Sernik odwrócony (na biszkopcie)


Myślałam, że zrobiłam już każdy rodzaj sernika, ale okazuje się że nie. Jeszcze nie jadlam i nie piekłam sernika na biszkopcie. Jest to sernik robiony trochę na odwrót  bo najpierw do blaszki wylewa się masę serową, a dopiero na nią ciasto biszkoptowe. Po upieczeniu ciasto odwraca się do góry nogami i wygląda jakby był to tradycyjne sernik. Oto przepis:

Masa serowa:

1kg sera dwukrotnie mielonego lub sera z wiaderka

2 całe jajka

4 żółtka 

1 cukier waniliowy 

3/4 szkl cukru

1 duży budyń śmietankowy (63g)

0,5 szkl oleju

3/4 szkl mleka

Jajka i żółtka w temperaturze pokojowej umieściłam w misce miksera. Wsypałam cukier waniliowy I cukier zwykły i ucierałam na najwyższych obrotach na jasną puszystą masę. Do tak ubitych jajek dodałam ser (użyłam wiaderkowego) i zmiksowałam do połączenia składników. Następnie dolałam olej, mleko i Wsypałam proszek budyniowy. Znów wszystko zmiksowalam do połączenia. Masę serową przelałam do prostokątnej blachy o wymiarach ok 25x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik odwrócony (na biszkopcie)


Biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru 

1 cukier waniliowy 

4 łyżki oleju

5 łyżek mąki pszennej tortowej 

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Szczypta soli 

Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam że szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier kryształ i waniliowy i dalej ucierałam aż cukier się rozpuścił. Następnie dodawałam po jednym żółtku I miksowałam do połączenia składników. Wlałam olej I Znów zmiksowalam do połączenia. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia I wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Mieszankę mąki wsypałam do utartej masy jajecznej i delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia składników. Ciasto wyłożyłam delikatnie łyżką na masę serową, uważając by się nie zapadło w ser. Lekko wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ciasto do piekarnika. Sernik piekłam 70 minut w temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzilam na kratce, a po wystudzeniu wyjęłam je z formy przewracając je do góry nogami, tak aby to Biszkopt był na spodzie. Ciasto polałam czekoladą.

Smacznego!!!

Sernik odwrócony (na biszkopcie)

Sernik odwrócony (na biszkopcie)

Sernik odwrócony (na biszkopcie)