środa, 25 czerwca 2025

Babeczki z bitą śmietaną i owocami

Babeczki z bita smietana i owocami kruche babeczki z kremem babeczki z truskawkami babeczki na slodko

Babeczki to chyba kultowy wypiek. Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. Idealne na raz, bez konieczności używania talerzyka czy widelca. A za sprawą różnorodnych dodatków, które można zastosować jako wypełnienie babeczki, za każdym razem można uzyskać inny smak i wygląd. Ja dziś zrobiłam babeczki kruche z bitą śmietaną I owocami. Oto przepis:

Składniki na korpusy babeczek:

250g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek

4 żółtka 

200g cukru pudru

500g mąki pszennej tortowej 

Szczypta soli 

Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka jaj. Białka, które zostaną można zamrozić. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto. Ciasto schłodzić pół godziny w lodówce. Następnie wyjąć I rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4mm. Szklanką wycinać z ciasta kółka i wylepiać nimi foremki do babeczek uprzednio posmarowane masłem. Ciasto w foremkach ponaklowac widelcem I wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Powinno to zająć ok. 20min. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika I przestudzić w foremkach. Następnie ostrożnie wyjąć. 

Nadzienie:

500ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietany fixy (można użyć zwykły lub różowy dla ładniejszego koloru)

Dowolne owoce świeże np. truskawki, maliny, borówki lub brzoskwinie z puszki

Vobrze schłodzoną śmietanę wlać do wysokiej miski I zacząć ubijać mikserem, zwiększając stopniowo obroty. W trakcie ubijania dodać smietan fixy i cukier puder. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i napełnić korpusy babeczek. Owoce umyć osuszyć, jeśli trzeba pokroić na kawałki I poukładać na śmietanie. Można też udelorowac babeczki listkami mięty lub pokrojoną w kostkę galaretką. Babeczki schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!!!

Babeczki z bita smietana i owocami kruche babeczki z kremem babeczki z truskawkami babeczki na slodko

Babeczki z bita smietana i owocami kruche babeczki z kremem babeczki z truskawkami babeczki na slodko


wtorek, 24 czerwca 2025

Ciasto z czereśniami na maślance

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami


Jak ja lubię lato i owoce, które po kolei dojrzewają. Truskawki się powoli kończą, ale za to teraz czas na pyszne czereśnie. W tym roku mam ich sporo, więc postanowiłam upiec z nich ciasto. Postawiłam na klasykę I zrobiłam ciasto ucierane na maślance i z kruszonką na wierzchu. Ciasto wyszło wyśmienite, wysokie, piękne i naprawdę pyszne. Oto przepis:

Składniki na ciasto:

4 duże jaja

1 i 1/3szkl cukru kryształu 

2 małe opakowania cukru waniliowego 

200ml oleju

350ml maślanki naturalnej 

3 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Ok. 1kg czeresni

1 opakowanie kisielu z cukrem (użyłam smak malinowy)

Kruszonka:

8 łyżek mąki pszennej tortowej 

3 łyżki cukru kryształu 

2 opakowania cukru waniliowego 

120g masła 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od obróbki czeresni. Owoce należy umyć, osuszyć I wypestkować. Odstawić na czas przygotowania ciasta. Jajka utrzeć z cukrem kryształem I waniliowym na puszystą jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera I wlać cienkim strumieniem olej I maślankę. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wmieszać do masy jajecznej. Można zmiksować mikserem. Gotowe ciasto przelać do blachy o wymiarach ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej czeresnie wymieszać z kisielem w proszku I wyłożyć równomiernie na cieście. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozcierać rękami do uzyskania konsystencji okruchów/strzępków ciasta. Kruszonką posypać czeresnie na ciescie. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika I piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika I dopiero wyjąć. Podawać po ostygnieciu. 

SMACZNEGO!!!

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami



sobota, 14 czerwca 2025

Sernik sezonowy

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami


Korzystając z sezonu na truskawki, postanowiłam upieczeniu na weekend ciasto z tymi pysznymi owocami. Wybrałam sernik, który pewnie większości przychodzi na myśl jako pierwszy, gdy chodzi o desery z truskawkami. Ja jednak nie zrobiłam sernika na zimno, a sernik pieczony z truskawkami i galaretką. Zdecydowałam się na szybki sernik na spodzie z herbatników, który też będzie lżejszy od sernikabna kruchym spodzie. Jak dla mnie ciasto było strzałem w dziesiątkę na dzisiejsza piękną pogodę. Oto przepis:

Składniki:

2-3 paczki herbatników (ponad 20szt.)

1kg sera z wiaderka 

5 jaj

3/4szkl cukru kryształu 

32g cukru waniliowego 

1 duży budyń śmietankowy (64g)

100g miękkiego masła 

Szczypta soli 

2 galaretki o smaku truskawkowym 

Świeże truskawki

Sposób przygotowania:

Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć herbatniki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z miękkim maxlem, cukrem zwykłym I waniliowym na jasną masę. Wsypać proszek budyniowy I ponownie zmiksować. Następnie miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce ser wiaderkowy. Miksować do połączenia składników. Na koniec masę serową wymieszać delikatnie łyżką z ubitą pianą z białek. Masę serową wyłożyć na herbatniki. Piec sernik około godzinę w 170 stopniach. Po upieczeniu sernik przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Galaretki rozpuścić w 3,5szkl gorącej wody. Odstawić dk wystygnięcia. Truskawki opłukać i osuszyć. Odciąć szypułki. Truskawki kroić na połówki i układać na wierzchu sernika. Na truskawki wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Sernik schłodzić w lodówce minimum kilka godzin.

SMACZNEGO!!!

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami


piątek, 6 czerwca 2025

Beza z musem truskawkowym

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana


 Beza - moja pierwsza w życiu upieczoną przeze mnie własnoręcznie. Do tej pory jedynie jadłam bezy, tym razem postanowiłam się z nią zmierzyć. Od razu mówię, że nie wyszła idealna bo nie mam jeszcze wprawy, ale jest smaczna więc dzielę się przepisem. Oto on:

Składniki na bezę:

6 białek 

300g cukru kryształu

1 łyżki mąki ziemniaczanej 

3 łyżeczki soku z cytryny

Szczyptą soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, wsypywać porcjami cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Piana powinna się zrobić błyszcząca, gęsta I trochę klejąca. Dodać mąkę ziemniaczaną I sok z cytryny I zmiksować do połączenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na środku okrąg o średnicy 25-26cm. Wyłożyć na ten okrąg pianę. Boki wyrównać szpatułka zagarniając pianę do góry. Beze wstawić do nagrzanego piekarnika I piec ok. 60 min w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu pozostawić beze w piekarniku bez uchylania drzwiczek i suszyć ją tak 2 godziny. Dopiero wtedy wyjąć z piekarnika I ostrożnie przełoży z papieru na paterę.

Mus truskawkowy:

Ok. 400g truskawek (użyłam mrozonych)

1 galaretka truskawkowa

Truskawki przełożyć do garnka. Wlać odrobinę wody na dno i podgrzewać aż się rozmrożą i zagotują. Zblendowac. Jesli musu wyjdzie mniej niż 2szkl (szklanki o pojemności 250ml) to dolac wody. Do gorącego musu wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Gdy musu będzie już prawie całkowicie ścięty, wyłożyć na beze. 

Krem:

250g serka mascarpone 

250ml zimnej śmietany 30%

1 opakowanie cukru waniliowego 

1 łyżeczka cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Połączyć z serkiem mascarpone. Krem wyłożyć na mus. Ja użyłam do tego szprycy żeby wierzch bezy ładniej wyglądał. Beze chłodzić w lodówce przed podaniem. 

SMACZEGO!!!

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana