Beza - moja pierwsza w życiu upieczoną przeze mnie własnoręcznie. Do tej pory jedynie jadłam bezy, tym razem postanowiłam się z nią zmierzyć. Od razu mówię, że nie wyszła idealna bo nie mam jeszcze wprawy, ale jest smaczna więc dzielę się przepisem. Oto on:
Składniki na bezę:
6 białek
300g cukru kryształu
1 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki soku z cytryny
Szczyptą soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, wsypywać porcjami cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Piana powinna się zrobić błyszcząca, gęsta I trochę klejąca. Dodać mąkę ziemniaczaną I sok z cytryny I zmiksować do połączenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na środku okrąg o średnicy 25-26cm. Wyłożyć na ten okrąg pianę. Boki wyrównać szpatułka zagarniając pianę do góry. Beze wstawić do nagrzanego piekarnika I piec ok. 60 min w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu pozostawić beze w piekarniku bez uchylania drzwiczek i suszyć ją tak 2 godziny. Dopiero wtedy wyjąć z piekarnika I ostrożnie przełoży z papieru na paterę.
Mus truskawkowy:
Ok. 400g truskawek (użyłam mrozonych)
1 galaretka truskawkowa
Truskawki przełożyć do garnka. Wlać odrobinę wody na dno i podgrzewać aż się rozmrożą i zagotują. Zblendowac. Jesli musu wyjdzie mniej niż 2szkl (szklanki o pojemności 250ml) to dolac wody. Do gorącego musu wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Gdy musu będzie już prawie całkowicie ścięty, wyłożyć na beze.
Krem:
250g serka mascarpone
250ml zimnej śmietany 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Połączyć z serkiem mascarpone. Krem wyłożyć na mus. Ja użyłam do tego szprycy żeby wierzch bezy ładniej wyglądał. Beze chłodzić w lodówce przed podaniem.
SMACZEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz