środa, 25 czerwca 2025

Babeczki z bitą śmietaną i owocami

Babeczki z bita smietana i owocami kruche babeczki z kremem babeczki z truskawkami babeczki na slodko

Babeczki to chyba kultowy wypiek. Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. Idealne na raz, bez konieczności używania talerzyka czy widelca. A za sprawą różnorodnych dodatków, które można zastosować jako wypełnienie babeczki, za każdym razem można uzyskać inny smak i wygląd. Ja dziś zrobiłam babeczki kruche z bitą śmietaną I owocami. Oto przepis:

Składniki na korpusy babeczek:

250g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek

4 żółtka 

200g cukru pudru

500g mąki pszennej tortowej 

Szczypta soli 

Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka jaj. Białka, które zostaną można zamrozić. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto. Ciasto schłodzić pół godziny w lodówce. Następnie wyjąć I rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4mm. Szklanką wycinać z ciasta kółka i wylepiać nimi foremki do babeczek uprzednio posmarowane masłem. Ciasto w foremkach ponaklowac widelcem I wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Powinno to zająć ok. 20min. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika I przestudzić w foremkach. Następnie ostrożnie wyjąć. 

Nadzienie:

500ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietany fixy (można użyć zwykły lub różowy dla ładniejszego koloru)

Dowolne owoce świeże np. truskawki, maliny, borówki lub brzoskwinie z puszki

Vobrze schłodzoną śmietanę wlać do wysokiej miski I zacząć ubijać mikserem, zwiększając stopniowo obroty. W trakcie ubijania dodać smietan fixy i cukier puder. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i napełnić korpusy babeczek. Owoce umyć osuszyć, jeśli trzeba pokroić na kawałki I poukładać na śmietanie. Można też udelorowac babeczki listkami mięty lub pokrojoną w kostkę galaretką. Babeczki schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!!!

Babeczki z bita smietana i owocami kruche babeczki z kremem babeczki z truskawkami babeczki na slodko

Babeczki z bita smietana i owocami kruche babeczki z kremem babeczki z truskawkami babeczki na slodko


wtorek, 24 czerwca 2025

Ciasto z czereśniami na maślance

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami


Jak ja lubię lato i owoce, które po kolei dojrzewają. Truskawki się powoli kończą, ale za to teraz czas na pyszne czereśnie. W tym roku mam ich sporo, więc postanowiłam upiec z nich ciasto. Postawiłam na klasykę I zrobiłam ciasto ucierane na maślance i z kruszonką na wierzchu. Ciasto wyszło wyśmienite, wysokie, piękne i naprawdę pyszne. Oto przepis:

Składniki na ciasto:

4 duże jaja

1 i 1/3szkl cukru kryształu 

2 małe opakowania cukru waniliowego 

200ml oleju

350ml maślanki naturalnej 

3 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Ok. 1kg czeresni

1 opakowanie kisielu z cukrem (użyłam smak malinowy)

Kruszonka:

8 łyżek mąki pszennej tortowej 

3 łyżki cukru kryształu 

2 opakowania cukru waniliowego 

120g masła 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od obróbki czeresni. Owoce należy umyć, osuszyć I wypestkować. Odstawić na czas przygotowania ciasta. Jajka utrzeć z cukrem kryształem I waniliowym na puszystą jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera I wlać cienkim strumieniem olej I maślankę. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wmieszać do masy jajecznej. Można zmiksować mikserem. Gotowe ciasto przelać do blachy o wymiarach ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej czeresnie wymieszać z kisielem w proszku I wyłożyć równomiernie na cieście. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozcierać rękami do uzyskania konsystencji okruchów/strzępków ciasta. Kruszonką posypać czeresnie na ciescie. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika I piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika I dopiero wyjąć. Podawać po ostygnieciu. 

SMACZNEGO!!!

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto z czeresniami na maslance ciasto ucierane z czeresniami ciasto z czeresniami i kruszonka ciasto sezonowe ciasto z owocami



sobota, 14 czerwca 2025

Sernik sezonowy

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami


Korzystając z sezonu na truskawki, postanowiłam upieczeniu na weekend ciasto z tymi pysznymi owocami. Wybrałam sernik, który pewnie większości przychodzi na myśl jako pierwszy, gdy chodzi o desery z truskawkami. Ja jednak nie zrobiłam sernika na zimno, a sernik pieczony z truskawkami i galaretką. Zdecydowałam się na szybki sernik na spodzie z herbatników, który też będzie lżejszy od sernikabna kruchym spodzie. Jak dla mnie ciasto było strzałem w dziesiątkę na dzisiejsza piękną pogodę. Oto przepis:

Składniki:

2-3 paczki herbatników (ponad 20szt.)

1kg sera z wiaderka 

5 jaj

3/4szkl cukru kryształu 

32g cukru waniliowego 

1 duży budyń śmietankowy (64g)

100g miękkiego masła 

Szczypta soli 

2 galaretki o smaku truskawkowym 

Świeże truskawki

Sposób przygotowania:

Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć herbatniki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z miękkim maxlem, cukrem zwykłym I waniliowym na jasną masę. Wsypać proszek budyniowy I ponownie zmiksować. Następnie miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce ser wiaderkowy. Miksować do połączenia składników. Na koniec masę serową wymieszać delikatnie łyżką z ubitą pianą z białek. Masę serową wyłożyć na herbatniki. Piec sernik około godzinę w 170 stopniach. Po upieczeniu sernik przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Galaretki rozpuścić w 3,5szkl gorącej wody. Odstawić dk wystygnięcia. Truskawki opłukać i osuszyć. Odciąć szypułki. Truskawki kroić na połówki i układać na wierzchu sernika. Na truskawki wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Sernik schłodzić w lodówce minimum kilka godzin.

SMACZNEGO!!!

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami

Sernik sezonowy sernik pieczony na herbatnikach sernik z truskakami i galaretka sernik na lsgo ciasto na okazje sernik z owocami ciasto z truskawkami


piątek, 6 czerwca 2025

Beza z musem truskawkowym

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana


 Beza - moja pierwsza w życiu upieczoną przeze mnie własnoręcznie. Do tej pory jedynie jadłam bezy, tym razem postanowiłam się z nią zmierzyć. Od razu mówię, że nie wyszła idealna bo nie mam jeszcze wprawy, ale jest smaczna więc dzielę się przepisem. Oto on:

Składniki na bezę:

6 białek 

300g cukru kryształu

1 łyżki mąki ziemniaczanej 

3 łyżeczki soku z cytryny

Szczyptą soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, wsypywać porcjami cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Piana powinna się zrobić błyszcząca, gęsta I trochę klejąca. Dodać mąkę ziemniaczaną I sok z cytryny I zmiksować do połączenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na środku okrąg o średnicy 25-26cm. Wyłożyć na ten okrąg pianę. Boki wyrównać szpatułka zagarniając pianę do góry. Beze wstawić do nagrzanego piekarnika I piec ok. 60 min w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu pozostawić beze w piekarniku bez uchylania drzwiczek i suszyć ją tak 2 godziny. Dopiero wtedy wyjąć z piekarnika I ostrożnie przełoży z papieru na paterę.

Mus truskawkowy:

Ok. 400g truskawek (użyłam mrozonych)

1 galaretka truskawkowa

Truskawki przełożyć do garnka. Wlać odrobinę wody na dno i podgrzewać aż się rozmrożą i zagotują. Zblendowac. Jesli musu wyjdzie mniej niż 2szkl (szklanki o pojemności 250ml) to dolac wody. Do gorącego musu wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Gdy musu będzie już prawie całkowicie ścięty, wyłożyć na beze. 

Krem:

250g serka mascarpone 

250ml zimnej śmietany 30%

1 opakowanie cukru waniliowego 

1 łyżeczka cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Połączyć z serkiem mascarpone. Krem wyłożyć na mus. Ja użyłam do tego szprycy żeby wierzch bezy ładniej wyglądał. Beze chłodzić w lodówce przed podaniem. 

SMACZEGO!!!

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana

Beza z musem truskawkowym tort bezowy beza pavlova beza z mascarpone beza ze smietana



czwartek, 29 maja 2025

Ciasto z truskawkami na maślance

Ciasto z truskawkami na maslance ciasto ucierane z truskawkami ciasto maslankowe ciasto z maslanka ciasto z owocami ciasgo sezonowe


Sezon na truskawki właśnie się zaczyna, więc u mnie też nie mogło zabraknąć wypieku z tymi właśnie owocami. Postawiłam na klasykę, czyli ciasto ucierane na maslance. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, ale też wilgotne zarazem. Świętnie sprawdzi się jako dodatek do codziennej kawy lub herbaty. Oto przepis:

Składniki:

4 duże jajka

1 i 1/3szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

0,5 szkl oleju

350ml maślanki naturalnej 

3,5szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Truskawki świeże lub mrożone 

Mąka ziemniaczaną do obtoczenia truskawek

Cukier puder do posypania ciasta 

Sposób przygotowania:

Jajka umieścić w misce miksera I utrzeć z cukrem zwykłym I waniliowym na puszystą jasną masę. Dodać olej I maślanki I delikatnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia I wsypać do masy jajecznej. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto i przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki obtaczać w mące ziemniaczanej i układać na wierzchu ciasta, lekko je wciskając. Ciasto piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. U mnie piekło się ok. 55 minut, ale nie nagrzewalam wcześniej piekarnika. Ciasto przestudzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Ciasto z truskawkami na maslance ciasto ucierane z truskawkami ciasto maslankowe ciasto z maslanka ciasto z owocami ciasgo sezonowe

Ciasto z truskawkami na maslance ciasto ucierane z truskawkami ciasto maslankowe ciasto z maslanka ciasho z owocami ciasgo sezonowe

Ciasto z truskawkami na maslance ciasto ucierane z truskawkami ciasto maslankowe ciasto z maslanka ciasho z owocami ciasgo sezonowe

Ciasto z truskawkami na maslance ciasto ucierane z truskawkami ciasto maslankowe ciasto z maslanka ciasho z owocami ciasgo sezonowe



sobota, 17 maja 2025

Ciasto z rabarbarem i kruszonką


Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na kolejne pyszne ciasto z rabarbarem. Tym razem ciasto z serii ucieranych, bardzo wilgotne ale puszyste zarazem. Ciasto robi się z dodatkiem maślanki lub kefiru. To ciasto można zrobić nie tylko z rabarbarem, ale również z dodatkiem innych owoców sezonowych. Oto przepis:

Składniki:

3 duże jaja

1 i 1/3 szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy

350ml maślanki naturalnej lub kefiru

200ml oleju

3,5szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

500g rabarbaru

Kruszonka:

8 łyżek mąki (takich bardziej czubatych)

3 łyżki cukru kryształu 

32g cukru waniliowego (2 małe opakowania)

100g masła 

Sposób przygotowania:

Składniki wyjąć z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta. Jajka umieścić w misce miksera. Dodać cukier kryształ I cukier waniliowy I ucierać na jasną puszystą masę. Do utartych jajek wlać maślanki i olej I zmiksować. Masa dość mocno się rozrzedzi i może chlapać podczas miksowania. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia I zmiksować do połączenia składników. Ciasto dość gęste przelać do prostokątnej blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar umyć I osuszyć. Pokroić na małe około centymetrowe kawałki. Wyłożyć równomiernie na cieście. Składniki na kruszonkę umieścić w misce. Masło najlepiej pokroić na małe kawałki żeby łatwiej się rozcierało. Składniki kruszknkę rozcierać/zagniatać ręką do uzyskania okruchów. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. 

SMACZNEGO!!!

Ciasto z rabarbarem I kruszonka ciasto na maslance ciasto na kefirze ciasho maslankowe ciasto kefirowe ciasto ucierane ciasto sezonowe z owocami

Ciasto z rabarbarem I kruszonka ciasto na maslance ciasto na kefirze ciasho maslankowe ciasto kefirowe ciasto ucierane ciasto sezonowe z owocami

Ciasto z rabarbarem I kruszonka ciasto na maslance ciasto na kefirze ciasho maslankowe ciasto kefirowe ciasto ucierane ciasto sezonowe z owocami

Ciasto z rabarbarem I kruszonka ciasto na maslance ciasto na kefirze ciasho maslankowe ciasto kefirowe ciasto ucierane ciasto sezonowe z owocami

Ciasto z rabarbarem I kruszonka ciasto na maslance ciasto na kefirze ciasho maslankowe ciasto kefirowe ciasto ucierane ciasto sezonowe z owocami


niedziela, 11 maja 2025

Ciasto styropian z rabarbaren

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe


Sezon na rabarbar trwa, więc u mnie na weekend zagościło kolejne ciasto z tym zdrowym i pysznym warzywem. Tym razem zrobiłam ciasto styropian, czyli kruche ciasto z masą/pianką śmietanową i rabarbarem. Ciasto jest wysokie i pięknie wygląda po pokrojeniu. Jest łatwe do zrobienia I nie pochłania dużo czasu. Oto przepis:

Ciasto kruche:

3szkl mąki pszennej tortowej + do podsypywania 

3/4szkl cukru pudru 

1 duży cukier waniliowy 32g

250g zimnego masła 

5 żółtek 

2 łyżki śmietany 12%

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa śmietanowa:

5 białek 

Szczypta soli 

800g śmietany 18%

3/4szkl cukru kryształu 

1 duży budyń śmietankowy bez cukru(64g)

Dodatkowo:

600g rabarbaru

4 łyżki cukru

Cukier puder do posypania ciasta 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce, zaczynając od produktów sypkich takich jak mąka, cukier, proszek do pieczenia. Następnie składniki mokre czyli żółtka, śmietana i masło pokrojone na plasterki. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto I podzielić je na 2 części. Jedną większą część rozwałkować na prostokąt I przełożyć do prostokątnej blachy o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania reszty ciasta. Ciasto umieszczone w blaszce podpieczony przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Rabarbar umyć i pokroić na centymetrowe kawałeczki. Wymieszać z 4 łyżkami cukru. Wyłożyć równomiernie na podpieczony spód.

5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać partiami cukier I miksować do jego rozpuszczenia. Piana powinna zrobić się lśniącą i lekko ciągnąca. Tak ubitą pianę zmiksować na małych obrotach że śmietaną I budyniem w proszku. Masę wyłożyć na rabarbar i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto które chłodziło się w zamrażalnika. Gotowe ciasto wstawić ponownie do piekarnika I piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić I posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe


poniedziałek, 5 maja 2025

Ciasto rabarbarowe

Ciasto rabarbarowe, ciasto kruche z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem ciasto z rabarbarem i kisielowa pianka ciasto z rabarbarem budyniem i pianka placek z rabarbarem placek rabarbarowy


W moim ogródku rabarbar jest już w pełnym rozkwicie, więc przyszła pora na pyszne ciasto z tym właśnie warzywem. Najbardziej lubię rabarbar w połączeniu z ciastem kruchym i takie też dziś upiekłam. Ale żeby nie było zbyt suche i płaskie, dodałam budyń waniliowy I piankę kisielową. Oto przepis:

Ciasho kruche:

3szkl mąki pszennej tortowej + do podsypywania

1szkl cukru pudru 

5 żółtek 

200g zimnego masła 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka kefiru naturalnego 

Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder I żółtka. Następnie dodać pokrojone na plasterki zimne masło I kefir. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasho podzielić na 2 części, jedna trochę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę schować do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika.

justify;">Nadzienie:

Kilka dużych i grubych łodyg rabarbaru lub kilkanaście cienkich 

2 łyżki cukru kryształu do rabarbaru

1 budyń waniliowy na 3/4l mleka

0,5l mleka 3,2%

1 łyżka mąki pszennej tortowej 

4 łyżki cukru do budyniu 

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki o grubości ok. 1cm. Rabarbar wymieszać z 2 łyżkami cukru i odstawić na czas przygotowania budyniu. Z 0,5l mleka odlać 0 5 szklanki i rozmieszać w nim proszek budyniowy, Mąkę i 4 łyżki cukru. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem rozmieszane budyń i ciągle mieszając, gotować budyń do zgęstnienia. Przestudzić. Tortownicę z ciastem wyjąć z lodówki. Na cieście rozłożyć równomiernie rabarbar z cukrem. Na rabarbar wyłożyć po łyżeczce ugotowany budyń.

Pianka:

5 białek 

Szczypta soli

1 cukier waniliowy 

1 kisiel z cukrem (u mnie smak wiśniowy)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy I zmiksować do rozpuszczenia. Następnie wsypać proszek kisielowy i zmiksować do połączenia. Pianę wyłożyć równomiernie na budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach drugą część ciasta wyjętą z zamrażalnika. Ciasto piec ok. 45min w temperaturze 175 stopni. Przestudzić w piekarniku. 

Dodatkowo:

Cukier puder do posypania ciasta

Ciasto po wystygnięcia posypać cukrem pudrem.

SMZCZNEGO!!!

Ciasto rabarbarowe, ciasto kruche z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem ciasto z rabarbarem i kisielowa pianka ciasto z rabarbarem budyniem i pianka placek z rabarbarem placek rabarbarowy

Ciasto rabarbarowe, ciasto kruche z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem ciasto z rabarbarem i kisielowa pianka ciasto z rabarbarem budyniem i pianka placek z rabarbarem placek rabarbarowy

Ciasto rabarbarowe, ciasto kruche z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem ciasto z rabarbarem i kisielowa pianka ciasto z rabarbarem budyniem i pianka placek z rabarbarem placek rabarbarowy

Ciasto rabarbarowe, ciasto kruche z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem ciasto z rabarbarem i kisielowa pianka ciasto z rabarbarem budyniem i pianka placek z rabarbarem placek rabarbarowy



niedziela, 23 marca 2025

Sernik z pianką

Sernik z pianka sernik zbkisielem sernik z kisiflowa pianka sernik nz kruchym ciescie sernik wieljanocny sernik swiateczny sernik na swieta


I kolejny sernik upieczony. Tym razem tradycyjny sernik na kruchym cieście ale z dodatkiem kisielowej pianki w kolorze różowym. Serniczek pyszny i do tego ładny kolorowy. Do niedzielnej kawki będzie jak znalazl. Oto przepis:

Ciasto kruche:

2szkl mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

0,5szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

200g zimnego masła 

3 żółtka 

1 łyżeczka kwaśnej śmietany 

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier kryształ I waniliowy wsypać do miski u wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na plasterki masło. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm i przełożyć do prostokątnej blachy o wymiarach ok 25x35cm. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

3 żółtka 

2 całe jajka

100g miękkiego masła 

1 cukier waniliowy 

3/4szkl cukru kryształu 

1,2kg sera z wiaderka

1 duży budyń śmietankowy (taki na 750ml mleka)

Żółtka I całe jajka umieścić w misce miksera. Dodać miękkie masło, cukier kryształ I waniliowy I miksować do uzyskania jasnej masy. Wsypać proszek budyniowy I wymieszać. Następnie partiami wmiksowac ser. Miksować tylko do połączenia składników. Masę serową przelać na przygotowane ciasto w blaszce I wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni. Po 30 minutach na chwilę otworzyć piekarnik aby wyłożyć pianę kisielową.

Pianką kisielowa:

6 białek 

Szczypta soli 

0,5szkl cukru

2 opakowania kisielu w kolorze różowym np. truskawkowa, malinowe

1 łyżka oleju

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, wsypać powoli cukier I miksować aż się rozpuści. Wsypać proszki kisielowe i wlać olej. Zmiksować do uzyskania jednolitej piany. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik po 30 minutach pieczenia i piec kolejne 30 minut. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Wierzch sernika można udekorowac polewą czekoladową.

SMACZNEGO!!!

Sernik z pianka sernik zbkisielem sernik z kisiflowa pianka sernik nz kruchym ciescie sernik wieljanocny sernik swiateczny sernik na swieta

Sernik z pianka sernik zbkisielem sernik z kisiflowa pianka sernik nz kruchym ciescie sernik wieljanocny sernik swiateczny sernik na swieta

Sernik z pianka sernik zbkisielem sernik z kisiflowa pianka sernik nz kruchym ciescie sernik wieljanocny sernik swiateczny sernik na swieta

Sernik z pianka sernik zbkisielem sernik z kisiflowa pianka sernik nz kruchym ciescie sernik wieljanocny sernik swiateczny sernik na swieta



sobota, 8 marca 2025

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Dziś spontanicznie i trochę na szybko zrobiłam ciadto z galaretką. Ciasto wymyślone na potrzeby chwili, więc bez konkretnej nazwy. Na dworze zrobiło się ciepło i słonecznie więc nabrałam ochoty na takie lekkie ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką. Ciasto wyszlo fajnie orzeźwiające, lekko owocowe i kolorowe. Oto przepis:

Biszkopt:

7 jaj

1 szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy

1 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka octu

Szczypta soli 

Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera I wsypać partiami cukier kryształ I waniliowy. Ubijać aż cukier się rozpuści. Żółtka wymieszać z o tematyce i dodać do piany z białek. Zmiksować do połączenia. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wymieszać z mąką ziemniaczaną. Mąkę wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej. Ciastka wyłożyć dk prostokątnej blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wystudzić o przekroić na 3 blaty. Pierwszy spodni blat ciasta umieścić spowrotem w blaszce.

Do nasączenia:

400ml wrzątku 

Sok z połowy cytryny

3-4 łyżeczki cukru

Wszystkie wymienione składniki wymieszać w szklanej salaterce i odstawić do wystygnięcia. Częścią ponczu nasączyć blat ciasta umieszczony w blaszce.

Krem malinowy:

500ml śmietany 30%

1 galaretką malinową

0,5szkl wrzątku 

3 łyżki frużeliny malinowej (u mnie domowej roboty)

Galaretkę wsypać do miseczki, zalac 0,5 szklanki wrzątku I mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubić w wysokiej misce. Zmniejszyć obroth miksera na minimalne i cienkim strumieniem wlewać wystudzoną galaretkę. Miksować tulko do połączenia. Na koniec wmieszać do masy delikatnie frużeline malinową. Gotowy krem rozprowadzić na przygotowanym cieście. Na kremie ułożyć drugi blat biszkoptu i również go nasączyć. 

Krem o smaku kiwi:

500ml śmietany 30%

1 galaretką o smaku kiwi

0,5szkl wrzątku 

1 cukier waniliowy 

Galaretkę wsypać do miseczki i rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubić z cukrem wankliowym w wysokim naczyniu. Do ubitej śmietany wlać cienkim strumieniem wystudzoną gęstniejącą galaretkę. Miksować do połączenia. 2 łyżki masy odłożyć a resztę rozsmarować na ciescie i przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu. Wierzch ciasta posmarować cienko odłożonym kremem. 

Dodatkowo:

2 galaretki o dowolnym smaku

750ml wrzątku 

Galaretki wsypac do salaterki i rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Dopiero taką gęstniejącą Galaretkę wyłoży na ciasto. Ciasto schładzać kilka godzin przed podaniem.

SMACZNEGO!!!

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne