piątek, 22 stycznia 2021

Babka zebra orzechowa

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych


Po ostatnich wypiekach karnawałowych, dziś coś z innej beczki, ale również tradycyjnie. Mianowicie babka zebra z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Babka z typu piaskowych, na oleju, więc nie jest sucha. Babka pięknie pachnąca za sprawą orzechów. Dodatkowo polana czekoladą mleczną z orzeszkami arachidowymi. Takie ciasto jest idealne do codziennej kawy czy herbaty, ale dla mnie może być i od święta. Oto przepis:

Składniki:

4 jajka

1szkl. mąki pszennej tortowej

0,5szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao naturalnego

3/4szkl. cukru

1 cukier waniliowy

1szkl. oleju

5 łyżek zmielonych orzechów laskowych

1 łyżka mleka

Polewa:

3 łyżki śmietany 30%

90g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych


Sposób przygotowania:

Składniki na babkę wyjęłam wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną puszystą masę. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę mąki dodawałam partiami do utartych jajek i mieszałam do połączenia. Można to robić łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie do ciasta dolałam powoli olej, miksując przy tym ciasto mikserem. Na koniec do ciasta dodałam zmielone orzechy laskowe i znów zmiksowałam do połączenia. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dodałam kakao i mleko i wymieszałam. Formę keksówkę (o wymiarach 12x30cm lub 12x35cm) posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wylewałam na środek łyżkę ciasta jasnego i ciemnego i tak do skończenia obydwu rodzajów ciasta. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto do suchego patyczka (ok. 50-60min) w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Po około 2 minutach czekoladę wymieszałam i posmarowałam nią wierzch i boki ciasta. Gdy polewa zastygnie, babkę można pokroić i podać.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na babki, np.: babka hrabina (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Babka hrabina), czekoladowa babka z wiśniami (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowa babka z wiśniami), babka zebra z kisielem (link: Waniliowe Improwizacje: Babka zebra z kisielem), cytrynowa babka na oleju (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowa babka na oleju), dwukolorowa babka gotowana (link: Waniliowe Improwizacje: Dwukolorowa babka gotowana), babka piaskowa na oleju (link: Waniliowe Improwizacje: Babka piaskowa na oleju) i inne.

SMACZNEGO!!!

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych

Babka zebra orzechowa babka marmurkowa babka z orzechami laskowymi babka z orzechow laskowych ciasto marmurkowe ciasto zebra ciasto z orzechami laskowymi ciasto z orzechow laskowych


niedziela, 17 stycznia 2021

Faworki

Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal


Karnawał w pełni, więc w większości domów pewnie na stołach królują tradycyjne karnawałowe słodkości, czyli pączki lub faworki. U mnie ostatnio były pączki z białek (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Pączki z białek), więc tym razem postanowiłam zrobić faworki. Faworki zwane również chruścikami czy chrustami to przysmak, który znam od dziecka. Nigdy ich jeszcze nie robiłam samodzielnie, kiedyś jedynie pomagałam mamie w ich przygotowywaniu. Dziś jednak postanowiłam zrobić niespodziankę rodzicom i przygotowałam dla nich faworki. Muszę przyznać, że mimo iż robione pierwszy raz, to wyszły bardzo smaczne, napowietrzone, kruche i delikatne zarazem. Oto przepis:

Składniki:

1,5szkl. mąki pszennej tortowej

2 żółtka

2 łyżki spirytusu

ok. 100ml śmietany 30%

cukier puder do posypania

olej do smażenia


Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal


Sposób przygotowania:

Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Dodałam spirytus i dwa żółtka. Białka zamroziłam na przyszłość. Przydadzą się do innego wypieku. Wlałam śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto wyrabiałam ok. 10 minut ręcznie, następnie wałkiem do ciasta ubijałam to ciasto kolejne 10 minut. Gdy ciasto się mocno rozpłaszczało, zwijałam je i znów ubijałam. Gotowe ciasto włożyłam do miski, przykryłam ściereczką bawełnianą i odstawiłam na 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie ciasto podzieliłam na kilka kawałków. Każdy kawałek wałkowałam bardzo cienko na stolnicy. Im cieniej tym lepiej. Ja wałkowałam do momentu, aż przez ciasto zaczynała lekko prześwitywać stolnica. Ciasto kroiłam radełkiem na paski o wymiarach ok. 3x15cm. W środku każdego paska robiłam nożem nacięcie. Jeden koniec ciasta przewijałam przez to nacięcie i tak powstałe faworki odkładałam na stolnicę. W dużym szerokim garnku rozgrzałam olej. Na gorący olej wkładałam faworki i smażyłam je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu faworki wyjmowałam na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Gdy przestygły obtoczyłam je w cukrze pudrze. Faworki są pyszne zarówno po przygotowaniu, jak i na drugi czy trzeci dzień. Z podanych proporcji wychodzi kilkadziesiąt sztuk faworków.

SMACZNEGO!!!

Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal

Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal

Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal

Faworki chrusciki chrusty chrust faworki na smietanie chrusty na slodkiej smietanie faworki delikatne tlusty czwartek karnawal


czwartek, 14 stycznia 2021

Pączki z białek


paczki z bialek paczki na bialkach paczki z samych bialek paczki bez zoltek puszyste paczki latwe paczki paczki z marmolada paczki z cukrem pudrem

Karnawał to od strony kulinarnej okres pączków i faworków. Często z ich smażenia zostaje sporo białek, które nie bardzo wiemy jak spożytkować. Można je oczywiście zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie, ale również można z nich zrobić pyszne pączki. Pewnie niektórzy się tu zdziwią, bo tradycyjnie pączki i faworki robi się na samych żółtkach lub całych jajkach. Pączki na białkach są bardzo smaczne i jedząc je nikt się nie domyśli że brak w nich żółtek. Są równie puszyste, miękkie i delikatne. Jedyne co, to są trochę jaśniejsze w środku, w sensie mniej żółte. Takie pączki można nadziewać przed lub po usmażeniu. Te pączki mają też taką zaletę, że nie wchłaniają tłuszczu podczas smażenia i nim nie nasiąkają. Oto przepis:

Składniki:

50g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

1 mały cukier waniliowy

ok. 3 szklanki mąki pszennej tortowej

3/4szkl. ciepłego mleka

3 łyżki oleju

4 białka

szczypta soli

2 łyżki spirytusu

marmolada do nadziewania

cukier puder do obtoczenia pączków

olej do smażenia

paczki z bialek paczki na bialkach paczki z samych bialek paczki bez zoltek puszyste paczki latwe paczki paczki z marmolada paczki z cukrem pudrem


Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam do nich jedną łyżkę cukru zwykłego i jedną łyżkę mąki. Dolałam ciepłe mleko i dokładnie wszystko rozmieszałam na jednolity zaczyn. Zaczyn odstawiłam na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypałam dwie szklanki mąki oraz resztę cukru i cukier waniliowy. Dolałam olej i wyrośnięty zaczyn. Natłuszczonymi dłońmi wstępnie zagniotłam składniki na ciasto. Biała ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam je do zarobionego ciasta. Teraz ciasto miksowałam mikserem z hakami aż powstała jednolita klejąca masa. Do tej masy dosypałam resztę mąki, dodałam spirytus i znów natłuszczonymi dłońmi zaczęłam wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można podsypać ciasto mąką, ale nie za dużo żeby ciasto nie wyszło twarde. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je czystą bawełnianą ściereczką i dostawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość, przełożyłam je na stolnicę i rozwałkowałam na dość gruby placek bo ok. 2cm grubości. Z ciasta wykrawałam krążki. Na każdy krążek ciasta nakładałam po łyżeczce marmolady i brzegi zlepiałam razem tworząc okrągłe pączki. Pączki odkładałam łączeniem do dołu na stolnicę oprószoną mąką. Pączki pozostawiłam na ok. 15 minut, by trochę podrosły, a w tym czasie w szerokim garnku rozgrzałam olej. Na gorący olej wkładałam pączki i smażyłam je z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone pączki wykładałam na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Gdy pączki przestygły, obtoczyłam je w cukrze pudrze. Można je również polukrować lub udekorować czekoladą.

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki na mące krupczatce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/paczki-na-mace-krupczatce.html), pączki kryzysowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/paczki-kryzysowe.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/oponki-serowe.html), pączki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-serowe.html), pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!

paczki z bialek paczki na bialkach paczki z samych bialek paczki bez zoltek puszyste paczki latwe paczki paczki z marmolada paczki z cukrem pudrem

paczki z bialek paczki na bialkach paczki z samych bialek paczki bez zoltek puszyste paczki latwe paczki paczki z marmolada paczki z cukrem pudrem

paczki z bialek paczki na bialkach paczki z samych bialek paczki bez zoltek puszyste paczki latwe paczki paczki z marmolada paczki z cukrem pudrem


poniedziałek, 11 stycznia 2021

Sernik sypany

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka

 Sernik jest dobry na wszystko i na każdą okazję. Dlatego zawsze wtedy gdy nie wiem co upiec, to przeważnie kończy się sernikiem. Przerobiłam już wiele przepisów na serniki, więc mam już swoje typy smakowe. Muszę nieskromnie przyznać, że nabrałam już też sporej wprawy w ich pieczeniu. Od jakiegoś czasu już mi się nie zapadają i wychodzą równiutkie. Dziś postanowiłam przetestować kolejny przepis na sernik, tym razem sypany. Jest to sernik na cieście sypanym, podobnym jak do szarlotki sypanej, w którym miesza się mąkę, kaszę manną i cukier. Ciasto po upieczeniu wychodzi lekko chrupiące. Ciekawie też wygląda. W smaku taki sernik jest fenomenalny. Przepis znalazłam na stronie: Sernik z sypanym ciastem - PrzyslijPrzepis.pl, ale trochę go zmodyfikowałam. Oto moja wersja przepisu:

Masa serowa:

1,5kg sera z wiaderka

200g miękkiego masła

6 jaj

3/4szkl. cukru pudru

olejek waniliowy

1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto, czyli: mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia i budyń w proszku wsypałam do miski. Dodałam pokrojone na kawałki masło w temperaturze pokojowej. Wszystko ugniatałam rękami, aż masło rozetrze się i wymiesza ze składnikami suchymi. Prostokątną tortownicę o wymiarach 24x34cm, wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz. Papier dodatkowo posmarowałam masłem. Do tak przygotowanej blachy wysypałam ok. 3/4 ciasta i wyrównałam, aby było rozsypane równomiernie. Ser zmiksowałam z masłem i cukrem pudrem i żółtkami. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej wymieszałam proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dodałam olejek waniliowy. Na koniec drewnianą łyżką wmieszałam ubitą pianę z białek. Masę serową przełożyłam do blachy. Wierzch posypałam odłożona resztą ciasta. Sernik piekłam godzinę i 10 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia obkroiłam brzegi sernika nożem żeby sernik się nie zapadł. Sernik studzilam na metalowej kratce przykryty ściereczką.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na serniki, np.: sernik rosyjski (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sernik rosyjski), sernik klasyczny (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik klasyczny), sernik z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z galaretką), sernik wyśmienity (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik wyśmienity), puszysty sernik na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Puszysty sernik na krakersach), sernik łaciaty (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik łaciaty), łatwy sernik na ciastkach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/12/atwy-sernik-na-ciastkach.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka

Sernik sypany sernik na ciescie sypanym sernik z kasza manna sernik z kruszonka sernik staropolski sernik tradycyjny sernik klasyczny szybki sernik sernik blyskawiczny sernik z 1,5kg sera sernik z sera z wiaderka


sobota, 9 stycznia 2021

Sernik warzony

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego

Dziś mam dla was przepis na sernik o tajemniczej nazwie "sernik warzony". Jest to stary przepis, o którym zapomniałam na długie lata. Kiedyś dość często go robiłam, bo jest bardzo smaczny, choć jest przy nim troszkę roboty. Ale czasem warto. A mowa o serniku na zimno, który robi się z własnoręcznie przygotowanego/uwarzonego sera z mleka, jajek i śmietany. Taki ser następnie uciera się z masłem i cukrem. Taki sernik na zimno smakuje zupełnie inaczej niż serniki z sera z wiaderka czy serków homogenizowanych. Jest zbity, ciężki, lekko maślany w smaku. Świetnie się kroi i ładnie wygląda. Z powodzeniem mógłby udawać sernik pieczony ze względu na swoją konsystencję. Taki ser nadaje się również jako masa do innych ciast. Ja dziś zrobiłam tradycyjną wersję na ciastkach i z galaretką, bo dawno takiej nie było. Oto przepis:

Składniki:

2l mleka (użyłam 2%, ale najlepsze jest mleko tłuste)

500ml śmietany 18%

5 jajek

0,5szkl. cukru pudru

200g masła

sok z cytryny lub olejek cytrynowy

ulubione ciastka na spód

2 galaretki (u mnie truskawkowe)

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego


Sposób przygotowania:

Mleko przelałam do dużego garnka i zagotowałam. Śmietanę w tym czasie zmiksowałam z jajkami na jednolitą konsystencję i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając mleko podgrzewałam przez kilkanaście minut, aż oddzielił się ser i serwatka. Mleko nie powinno się gotować, a jedynie podgrzewać. Ser przecedziłam przez drobne sito i odstawiłam do przestygnięcia. Leciutko ciepły ser zblendowałam na jednolitą masę. Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem na jasny krem. Następnie do masła, ciągle miksując, dodawałam po łyżce zblendowany ser. Na koniec ser "doprawiłam sokiem z cytryny. Tortownicę o średnicy 26cm (można użyć mniejszej) wyłożyłam  papierem do pieczenia. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Użyłam różnych: herbatników, markiz, pierniczków. Na ciastka wyłożyłam przygotowaną masę i wyrównałam powierzchnię. Ciasto odstawiłam do lodówki. W tym czasie przygotowałam galaretki według instrukcji na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia. Lekko tężejące wylałam na ciasto. Sernik znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka stężała. Już po kilku godzinach ciasto można wyjąć i zajadać.

SMACZNEGO!!!

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego

sernik warzony sernik z jajek mleka i smietany sernik na zimno sernik gotowany sernik na ciastkach sernik z galaretka sernik z wlasnego sera sernik z sera samodzielnie przygotowanego