Kaszanka z cebulką z patelni to szybkie, proste i bardzo tanie danie dobre na każdą porę dnia. W zależności od tego jaką ilość przygotujemy, może stanowić śniadanie, obiad lub kolację. Przynajmniej u mnie tak jest. Być może ktoś zarzuci mi że to danie jest banalne i nie powinnam takiego przepisu zamieszczać, ale może choć dla części z was będzie jakąś podpowiedzią jeśli nie macie pomysłu na smaczny posiłek.
Dla mnie kaszanka z cebulką to zdecydowanie smak dzieciństwa. Zawsze kaszanka kojarzyła mi się z biedą, być może dlatego że jest tania, ale wydaje mi się że ostatnio zyskała na popularności. Zwłaszcza dużą popularnością cieszy się kaszanka z grilla. Teraz gdy jest zimno i grill nie jest u mnie odpalany, trzeba zaspokoić apetyt w ten sposób. Oto przepis:
Dla mnie kaszanka z cebulką to zdecydowanie smak dzieciństwa. Zawsze kaszanka kojarzyła mi się z biedą, być może dlatego że jest tania, ale wydaje mi się że ostatnio zyskała na popularności. Zwłaszcza dużą popularnością cieszy się kaszanka z grilla. Teraz gdy jest zimno i grill nie jest u mnie odpalany, trzeba zaspokoić apetyt w ten sposób. Oto przepis:
Składniki:
ok. 250-300g kaszanki najlepiej swojskiej
1 cebula
1 łyżka oleju
majeranek
sól, pieprz
musztarda sarepska
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Cebulę wrzuciłam na olej i zeszkliłam. Z kaszanki zdjęłam skórę/flak i pokroiłam ją na plasterki. Kaszankę wrzuciłam na patelnię do cebuli i smażyłam kilka minut aż kaszanka się rozpadła i stworzyła jednolitą konsystencję z cebulką.
Kaszankę doprawiłam solą, pieprzem i roztartym majerankiem i podsmażyłam jeszcze chwilę. Następnie kaszankę zdjęłam z patelni na talerz. Przed jedzeniem można wymieszać z łyżką musztardy. Podałam kaszankę z pajdą świeżego chleba. Z podanych składników wychodzi duża porcja dla jednej osoby lub dwie mniejsze.
Kaszankę doprawiłam solą, pieprzem i roztartym majerankiem i podsmażyłam jeszcze chwilę. Następnie kaszankę zdjęłam z patelni na talerz. Przed jedzeniem można wymieszać z łyżką musztardy. Podałam kaszankę z pajdą świeżego chleba. Z podanych składników wychodzi duża porcja dla jednej osoby lub dwie mniejsze.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz