Ciasto z truskawkami to tradycyjne ciasto ucierane z dodatkiem truskawek świeżych lub mrożonych. Zrobione jest na oleju dlatego jest fajnie wilgotne. Można je oczywiście zrobić z różnymi owocami i z każdymi smakuje wyśmienicie. Ciasto jest puszyste, rośnie wysokie zwłaszcza na środku. Robi się je w miarę szybko. Jest bardzo fajne na co dzień do kawy czy herbaty ale sprawdzi się również od święta. U mnie często gości na stole zarówno latem jak i zimą. Oto przepis:
Składniki:
5 jajek
1szkl. cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej +ok. 1-2 łyżki do obsypania truskawek
ok. 3/4szkl. oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
zapach cytrynowy do ciast
truskawki mrożone
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Jajka i olej do tego ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka wbiłam do miski miksera. Dosypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i utarłam na jasny puszysty krem. Następnie cienkim strumieniem wlałam do masy jajecznej olej. Zmiksowałam do połączenia.
Mąkę pszenną przesiałam z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki i wymieszałam dokładnie łyżką. Następnie dodałam ją partiami do utartych jajek z cukrem i olejem. Gdy wszystko się połączyło, dodałam do ciasta zapach cytrynowy i zmiksowałam. Ciasto przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Mrożone truskawki wrzuciłam do miseczki i wsypałam do nich ok. 1-2 łyżki mąki pszennej. Truskawki obtoczyłam w mące a następnie poutykałam w cieście. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka, czyli ok. godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!