poniedziałek, 12 listopada 2018

Kruche ciasteczka waniliowe


kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

Już dawno nie piekłam żadnych ciasteczek więc postanowiłam dziś nadrobić zaległości. Zrobiłam bardzo proste, podstawowe powiedziałabym ciasteczka kruche o smaku lekko waniliowym. Ciasteczkom można nadawać różne kształty za pomocą różnych foremek czy wykrawaczek. Ja jednak postawiłam na prostotę i zrobiłam je na podobieństwo tradycyjnych herbatników, czyli w prostokątnym kształcie. Wycinałam je radełkiem żeby miały ładne pofalowane brzegi jak wspomniane herbatniki. Ciasteczka takie są fajną chrupiącą przekąską do kawy czy herbaty. Można ich też użyć do przekładania ciast z kremami zamiast sklepowych ciastek. Oto przepis:

Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
1/3szkl cukru zwykłego
1 mały cukier waniliowy 16g
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g zimnego masła
1 jajko
cukier puder do posypania
kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

Sposób przygotowania:
Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową razem z proszkiem do pieczenia. Dosypałam obydwa rodzaje cukru: zwykły i waniliowy. Z produktów sypkich zrobiłam kopczyk a na jego szczycie małe zagłębienie, w które wbiłam jajko. Dodałam jeszcze pokrojone na plasterki masło i zagniotłam wszystko na jednolite ciasto. Ciasto włożyłam do woreczka foliowego i schowałam do lodówki na ok. godzinę żeby się schłodziło. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowałam podsypując odrobiną mąki na placek o grubości kilku milimetrów. Pokroiłam go radełkiem na pasy o szerokości kilku centymetrów a następnie na ciastka o wielkości mniej więcej podobnej do wielkości sklepowych herbatników. Można oczywiście wycinać z ciasta inne kształty np. gwiazdki, kwiatki, kółka, listki itp. Przygotowane ciasteczka ułożyłam ostrożnie na przygotowanej blaszce w małych odstępach. Ciastka piekłam ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Ciastka powinny się zarumienić, ale trzeba uważać aby się nie przypaliły od spodu bo są cienkie. Nie nagrzewałam wcześniej piekarnika, wstawiłam ciastka do zimnego. Po upieczeniu ciastka od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygły oprószyłam je cukrem pudrem. Można też udekorować ciastka czekoladą lub pozostawić bez niczego. 
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasteczka, np.: ciastka z kleiku ryżowego (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/ciastka-z-kleiku-ryzowego.html), ciasteczka cytrynowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciasteczka-cytrynowe.html), ciastka z czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciastka-z-czekolada.html), ciastka orzeszki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka grzybki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciastka-grzybki-i-muchomorki.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

sobota, 10 listopada 2018

Egzotyczna babka na zimno

egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

Egzotyczna babka na zimno to bardzo proste ciasto bez pieczenia, które zrobiłam z zaledwie 4 składników. Powstała tak naprawdę pod wpływem chwili z tego co znalazłam w lodówce i w szafkach kuchennych. Chciałam coś zrobić bo w ostatniej chwili okazało się że będę miała gości i wypadało czymś ich poczęstować. Ciasto jest naprawdę bardzo proste do zrobienia i szybkie. Nie wymaga wielu drogich składników. Koszt tego ciasta to mniej niż 10 złotych. Babka jest natomiast fajna i orzeźwiająca w smaku, lekka, idealna dla dzieci i dorosłych. Nazwałam ją babką egzotyczną bo użyłam galaretek w egzotycznych smakach. Oto przepis:

Składniki:
1 galaretka z pianką o smaku mango
1 galaretka cytrynowa
250g serka waniliowego
kilka herbatników
egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

Sposób przygotowania:
Galaretkę z pianką o smaku mango rozpuściłam według wskazówek na opakowaniu czyli w 1,5 szklanki gorącej wody. Od razu po rozmieszaniu przelałam gorącą galaretkę do foremki silikonowej na babkę. Chodzi o to żeby galaretka się po schłodzeniu rozwarstwiła. Gdybyśmy czekali z przelaniem galaretki aż ostygnie wtedy nie wyszedłby nam efekt pianki. Formę z galaretką odstawiłam do ostygnięcia a następnie wstawiłam do lodówki do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 200ml gorącej wody i również odstawiłam do wystudzenia. Chłodną galaretkę wymieszałam z serkiem waniliowym. Masę serkową przelałam na galaretkę z pianką i wstawiłam formę z powrotem do lodówki. Gdy masa serkowa zaczęła tężeć poukładałam na wierzchu kawałki herbatników. Ciasto zostawiłam w lodówce przez całą noc. Następnego dnia ostrożnie wyjęłam ciasto z formy przewracając je do góry dnem na talerz i ostrożnie wywijając formę. I gotowe.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasta pieczone i na ciasta na zimno, w szczególności z przepisami na inne babki na zimno: babkę z czereśniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/babka-na-zimno-z-czeresniami.html) czy babki z malinami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/babka-na-zimno-z-malinami.html).

SMACZNEGO!!!

egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

środa, 7 listopada 2018

Karpatka

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

Dziś przepis  na dobrze znane ciasto i myślę że lubiane przez wszystkich lub przynajmniej przez większość. Ja osobiście uwielbiam karpatkę i wszystkie ciasta z kremami budyniowymi. Karpatkę lubię również za jej prostotę i elegancję.
Poza tym ciasto jest łatwe do zrobienia i w miarę szybkie. Pięknie się prezentuje i sprawdza się na różne okazje. Wbrew pozorom to też dość tanie ciasto, zrobione ze składników, które praktycznie można zawsze znaleźć w kuchni. Oto przepis:


Składniki na ciasto parzone:
1szkl. wody
1szkl. mąki pszennej tortowej
125g margaryny
5 średniej wielkości jajek
cukier puder do oprószenia


Składniki na krem:
750ml zimnego mleka
3/4szkl. cukru pudru
2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
2 żółtka
ok. 200g miękkiego masła
karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

Sposób przygotowania:
Do garnka wlałam wodę (użyłam mineralnej niegazowanej, ale może być też kranówka). Do wody włożyłam margarynę i zagotowałam na małym ogniu. Do wody z tłuszczem wsypałam na raz mąkę pszenną tortową i mieszając cały czas energicznie parzyłam ciasto aż nabrało jednolitej konsystencji i odchodziło od ścian garnka. Przygotowane ciasto zdjęłam z ognia i wystudziłam.
Do zimnego ciasta wbijałam po jednym jajku i po każdym miksowałam do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie równe części. Każdą część ciasta rozprowadziłam na kwadratowej blaszce o wymiarach ok. 26x26cm wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Obie blachy wstawiłam razem do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Ciasta piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni z włączonym termoobiegiem a następnie przez 15 minut w temp. 150 stopni. Teoretycznie ciasta powinno się piec osobno, wtedy można zrezygnować z termoobiegu, i wtedy ciasta trochę ładniej wyrosną, ale u mnie efekt też jest całkiem fajny. Upieczone ciasta odstawiłam do wystudzenia i zabrałam się za krem. 2szkl. zimnego mleka zagotowałam z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszałam budynie i żółtka.
Budyniową mieszankę przelałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń aż zrobił się gęsty. Budyń odstawiłam do wystudzenia. Miękkie masło utarłam na jasny krem i dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Krem miksowałam do czasu uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Kremem posmarowałam jeden placek i przykryłam go drugim. Wyrównałam krem na bokach ciasta i wstawiłam je do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem oprószyłam ciasto tradycyjnie cukrem pudrem.

Zapraszam też do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta, m.in. na napoleonkę na cieście francuskim (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html), napoleonkę na ciastkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/napoleonka-bez-pieczenia.html), kremówkę (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html) i innych.

SMACZNEGO!!!

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

niedziela, 4 listopada 2018

Schab duszony z soczewicą

schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula

Po serii przepisów na słodko, dziś w końcu coś na słono czy też na pikantnie. Chciałam się z wami podzielić przepisem na danie jednogarnkowe zrobione z mięsa wieprzowego (schabu) z dodatkiem warzyw takich jak: marchewka cebula i soczewica. Danie jest sycące, rozgrzewające, pożywne i bardzo smaczne. Można je podać z pieczywem lub z kluskami. Będzie fajnym rozwiązaniem na codzienny lub odświętny obiad. Soczewica nadaje mu fajnego trochę innego charakteru, bo nie wszyscy to warzywo znają i stosują w swojej kuchni. Takie danie jednogarnkowe jest łatwe do zrobienia i w miarę szybkie. No i nie trzeba brudzić całej sterty naczyń i potem ich zmywać. Wystarczy jeden garnek i deska do krojenia. Oto przepis:

Składniki:
ok.300-400g schabu wieprzowego
1 cebula
2 marchewki
0,5szkl. soczewicy zielonej
2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
majeranek
sól, pieprz
listek laurowy
3ziela angielskie
olej do smażenia
schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula

Sposób przygotowania:
Soczewicę wsypałam do miseczki i zalałam ją zimną wodą. Odstawiłam ją na ok. 30-40 minut aby się namoczyła. Mięso wieprzowe, w tym przypadku schab, umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je w kostkę. W garnku rozgrzałam około 3 łyżki oleju i wrzuciłam pokrojone mięso. Obsmażyłam je z każdej strony i wrzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę. Znów przesmażyłam mięso z cebulą kilka minut i wrzuciłam pokrojoną na plasterki/półplasterki marchewkę. Wlałam do garnka wodę, tyle aby ledwie przykryła mięso. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie. Wsypałam trochę roztartego majeranku i doprawiłam solą i pieprzem. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam moją potrawę. Po zagotowaniu zaprawiłam ją przecierem pomidorowym. Zmniejszyłam płomień na minimalny i dusiłam mój schab przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodałam namoczoną soczewicę. Dusiłam schab kolejne 40 minut aż soczewica i mięso były mięciutkie. Gotowe danie podałam ze świeżym pieczywem. Można je też podać również z kluskami: kopytkami lub śląskimi jako rodzaj sosu.

SMACZNEGO!!!

schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula

schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula

wtorek, 30 października 2018

Ciasto orzechowe z budyniem i owocami

ciasto orzechowe z budyniem i owocam ciasto kruche z orzechami ciasto ze sliwkami ciasto z czeresniami ciasto kakaowo orzechowe ciasto czekoladowo orzechowe

Sezon na orzechy włoskie w pełni. W tym roku bardzo obrodziły, więc serwuję wam kolejny przepis z ich udziałem. Tym razem jest to ciasto podobne do kruchego zrobione z mielonych orzechów włoskich z dodatkiem kakao ze śliwkami i czereśniami oraz budyniem śmietankowym. Polałam je mleczną czekoladą ponieważ samo ciasto nie jest zbyt słodkie za sprawą orzechów. Przy robieniu ciasta pomagał mi mój 2,5 letni synek i nie wiem czy to za jego sprawą czy to kwestia połączenia smaków, ale ciasto wyszło przepyszne. Smaki idealnie się komponują, ciasto na wierzchu jest fajnie chrupiące, mleczna czekolada nadaje przyjemnej słodyczy. Jednym słowem ciasto jest jak dla mnie idealne, zwłaszcza na chłodne jesienne czy zimowe dni.Poza tym ciasto po rozkrojeniu bardzo ładnie wygląda. Zachęcam was do wypróbowania. Oto przepis:

Składniki:
3/4szkl. zmielonych orzechów włoskich
ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
3/4szkl. cukru pudru
1 duży cukier waniliowy 32g
1 łyżka gorzkiego kakao
1 jajko
125g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
5 łyżek cukru
3szkl. mleka
100g mlecznej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka mleka do polewy
mrożone śliwki i czereśnie

ciasto orzechowe z budyniem i owocam ciasto kruche z orzechami ciasto ze sliwkami ciasto z czeresniami ciasto kakaowo orzechowe ciasto czekoladowo orzechowe
Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy włoskie, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko, dodałam kwaśną śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam w miarę szybko ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam je folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażali. Jednocześnie z zamrażalki wyjęłam owoce. Można też użyć świeżych, ale o tej porze o nie ciężko. Tortownicę o średnicy ok. 19-20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach ok. 3/4 lub nawet trochę więcej zamrożonego ciasta. Lekko je ugniotłam rękami. Blaszkę wstawiłam do lodówki i zabrałam się za ugotowanie budyniu. Do garnka wlałam 2,5szkl. zimnego mleka. W pozostałej 0,5szkl. mleka rozmieszałam 2 proszki budyniowe i 5 łyżek cukru. Rozmieszane budynie przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotowałam budyń do zgęstnienia. Budyń odstawiłam na kilka minut. Tortownicę wyjęłam z lodówki. Na cieście poukładałam na przemian wypestkowane połówki śliwek i wydrylowane czereśnie. Na owocach rozłożyłam gorący budyń. Na wierzch starłam resztę ciasta orzechowo - kakaowego. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Mleczną czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam do rondelka. Dodałam łyżeczkę masła i łyżkę mleka i podgrzewałam, stale mieszając aż wszystko się rozpuści i ze sobą połączy. Czekoladą polałam ciasto i wstawiłam je do lodówki na kilka godzin aby budyń i czekolada stężały. 


SMACZNEGO!!!

ciasto orzechowe z budyniem i owocam ciasto kruche z orzechami ciasto ze sliwkami ciasto z czeresniami ciasto kakaowo orzechowe ciasto czekoladowo orzechowe

ciasto orzechowe z budyniem i owocam ciasto kruche z orzechami ciasto ze sliwkami ciasto z czeresniami ciasto kakaowo orzechowe ciasto czekoladowo orzechowe

ciasto orzechowe z budyniem i owocam ciasto kruche z orzechami ciasto ze sliwkami ciasto z czeresniami ciasto kakaowo orzechowe ciasto czekoladowo orzechowe

środa, 24 października 2018

Kremówka

kremowka napoleonka na ciescie francuskim z bita smietana kremowka papieska kremowka na ciesicie francuskim ciasto z kremem karpatkowym ciasto z bita smietana

Zachęcona moim ostatnim wypiekiem, czyli napoleonka na cieście francuskim, zrobiłam dziś bardzo podobne ciasto, ale z dodatkiem bitej śmietany, czyli kremówkę. Napoleonka była taka smaczna i tak szybko zniknęła, że czułam duży niedosyt i zrobiłam kremówkę. Kremówka podobnie jak napoleonka to bardzo klasyczne i znane ciasto, które często można spotkać w cukierniach. Podobnie jak napoleonka jest banalnie proste do zrobienia, szybkie a bardzo smaczne. Pięknie się prezentuje, jest eleganckie i pasuje na każdą okazję, zarówno na uroczystości jak i na co dzień. Ja w swojej kremówce poszłam trochę na łatwiznę i pewnie zostanę przez część osób zhejtowana, ale użyłam gotowego kremu karpatkowego. Dzięki temu ciasto zrobiłam w 30 minut, co przy dwójce małych dzieci jest niestety ważną zaletą. Można go jednak zastąpić domowym budyniem i na pewno ciasto będzie równie dobre i smaczne. Oto przepis:

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
1 krem gotowy karpatkowy
400ml mleka
250g śmietany 30%
1 śmietan-fix
1łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder do posypania
kremowka napoleonka na ciescie francuskim z bita smietana kremowka papieska kremowka na ciesicie francuskim ciasto z kremem karpatkowym ciasto z bita smietana

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwinęłam i podzieliłam na dwie równe połowy/prostokąty. Każdy kawałek ułożyłam na oddzielnej blaszce do pieczenia na papierze do pieczenia i ponakłówałam gęsto widelcem aby ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzałam i wstawiłam ciasto. Piekłam obydwa płaty ciasta jednocześnie w temp. 200 stopni z włączonym termoobiegiem. Zajęło mi to ok. 15 minut. Ciasto powinno mieć złotobrązowy kolor. Upieczone ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Do miski wlałam zimne mleko (u mnie na opakowaniu było 400ml ale w kremach innych firm może być inna ilość, więc trzeba się zastosować do tego co jest napisane na opakowani) i wsypałam do niego opakowanie kremu karpatkowego. Miksowałam go 3 minuty na najwyższych obrotach miksera zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krem rozsmarowałam na jednym płacie ciasta francuskiego. Zimną śmietanę przelałam do miski. Wsypałam śmietan - fix i cukier waniliowy i miksowałam również na najwyższych obrotach aż śmietana zrobiła się sztywna. śmietanę wyłożyłam na krem karpatkowy i wyrównałam powierzchnię. Ciasto przykryłam drugim płatem ciasta francuskiego i wyrównałam krem na bokach ciasta. Ciasto przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki do schłodzenia. przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasta, w szczególności ze wspomnianym wcześniej przepisem na napoleonkę. Tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html

SMACZNEGO!!!
kremowka napoleonka na ciescie francuskim z bita smietana kremowka papieska kremowka na ciesicie francuskim ciasto z kremem karpatkowym ciasto z bita smietana


kremowka napoleonka na ciescie francuskim z bita smietana kremowka papieska kremowka na ciesicie francuskim ciasto z kremem karpatkowym ciasto z bita smietanakremowka napoleonka na ciescie francuskim z bita smietana kremowka papieska kremowka na ciesicie francuskim ciasto z kremem karpatkowym ciasto z bita smietana

sobota, 20 października 2018

Napoleonka na cieście francuskim

napoleonka na ciescie francuskim napoleonka z kremem budyniowym kremowka karpatka ciasto eleganckie tradycyjne ciasto z budyniem

Dziś postanowiłam upiec ciasto, które jest klasykiem wśród wypieków, a mianowicie napoleonkę. Napoleonkę można zrobić w różnych wersjach: na krakersach czyli bez pieczenia, na cieście francuskim jak ja dziś, z bitą śmietaną i wtedy nazywa się ją kremówką, czy też na cieście parzonym i wtedy mamy karpatkę. Niemniej jednak w środku każdego z tych ciast możemy zastosować ten sam krem budyniowy, domowej roboty lub zrobiony z kupnych budyni. Można też iść na łatwiznę i zastosować gotowy krem do karpatki. Ja dziś zrobiłam napoleonkę na cieście francuskim i wypełniłam ją kremem budyniowym z kupnych budyni, też trochę z racji ograniczonego czasu jaki miałam na przygotowanie ciasta ze względu na dwójkę małych dzieci.Taka wersja tego ciasta jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, ale niemniej bardzo smaczna. Oto przepis:

Składniki:
1gotowe ciasto francuskie 300g
2 budynie waniliowe bez cukru na 0,5l mleka
5-6 łyżek cukru
3szkl. mleka
ok. 150g masła
napoleonka na ciescie francuskim napoleonka z kremem budyniowym kremowka karpatka ciasto eleganckie tradycyjne ciasto z budyniem

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie (użyłam ciasta XXL o wadze 300g, ciasto było długości ok. 40cm) rozwinęłam i przekroiłam na dwie równe połowy. Każdą połowę przełożyłam na oddzielną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłówałam gęsto widelcem żeby ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i wstawiłam ciasto. Piekłam je ok. 10 minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno mieć złotobrązowy kolor.Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Dwa budynie waniliowe rozmieszałam razem z cukrem w 0,5szkl. zimnego mleka. Resztę mleka zagotowałam. Na gotujące się mleko wlałam rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotowałam budyń aż zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny, zmiksowałam na puch miękkie masło i dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Krem miksowałam do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Kremem posmarowałam jeden blat ciasta i przykryłam go drugim. Ciasto lekko docisnęłam i wyrównałam krem na bokach ciasta. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc, aby trochę zmiękło. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem. Ciasto jest pyszne, idealne na co dzień i od święta. Jest klasyczne i eleganckie, na pewno zadowoli wszystkich smakoszy.
Polecam też mój przepis na napoleonkę na ciastkach, tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/napoleonka-bez-pieczenia.html

SMACZNEGO!!!

napoleonka na ciescie francuskim napoleonka z kremem budyniowym kremowka karpatka ciasto eleganckie tradycyjne ciasto z budyniem

napoleonka na ciescie francuskim napoleonka z kremem budyniowym kremowka karpatka ciasto eleganckie tradycyjne ciasto z budyniem

napoleonka na ciescie francuskim napoleonka z kremem budyniowym kremowka karpatka ciasto eleganckie tradycyjne ciasto z budyniem

piątek, 19 października 2018

Ciasto z dyni

szybkie ciasto z dyni ciasto kakaowo orzechowo dyniowe ciasto dyniowe ciasto z pure z dyni ciasto z mikrofali szybkie ciasto z mikrofalowki ciasto z czekolada ciasto czekoladowe

Dziś naszła mnie nagła ochota na coś słodkiego, więc postanowiłam zrobić szybkie ciacho z mikrofali. Wiem że takie wypieki są podobno niezdrowe bo mikrofala i promieniowanie... ale raz na jakiś czas chyba nie zaszkodzi. Do ciasta dodałam za to zdrowe dodatki bo kakao, orzechy włoskie i dynia. Ciasto wyszło przepyszne, bardzo delikatne, mięciutkie i wilgotne. Oblane polewą wprost rozpływa się w ustach.
Muszę przyznać, że ostatnio takie ciasta z mikrofali smakują mi bardziej niż te pieczone tradycyjnie w piekarniku. Są wprost jak kupne ciasta ze sklepu. No i robi się je błyskawicznie. To ciasto piekłam jedynie 2,5 minuty. Porcja jest co prawda niewielka, ale oczywiście można ją podwoić i zrobić w większej foremce. A oto dokładny przepis:
szybkie ciasto z dyni ciasto kakaowo orzechowo dyniowe ciasto dyniowe ciasto z pure z dyni ciasto z mikrofali szybkie ciasto z mikrofalowki ciasto z czekolada ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto:
2 płaskie łyżki maki pszennej tortowej
1,5 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 płaska łyżka gorzkiego kakao
1 mały cukier waniliowy
1 łyżka cukru zwykłego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta przyprawy do piernika
1 jajko
1 czubata łyżka pure z pieczonej dyni
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju


Polewa:
6 kostek gorzkiej czekolady
4 kostki białej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka mleka
szybkie ciasto z dyni ciasto kakaowo orzechowo dyniowe ciasto dyniowe ciasto z pure z dyni ciasto z mikrofali szybkie ciasto z mikrofalowki ciasto z czekolada ciasto czekoladowe

Sposób przygotowania:
Jak już pisałam wielokrotnie w przypadku ciast z mikrofali i muffinek przeważnie ciasto robi się dzieląc składniki na suche i mokre i mieszając je ze sobą w oddzielnych miskach. Tak też zrobiłam w tym wypadku. W jednej misce wymieszałam ze sobą mąkę pszenną tortową, orzechy, cukier zwykły i waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Do drugiej miseczki wbiłam jajko i roztrzepałam je widelcem.
Następnie dolałam do niego mleko i olej i wymieszałam. Masę jajeczną przelałam do składników sypkich i wymieszałam. Na koniec dodałam do ciasta pure z dyni i wymieszałam wszystko jeszcze raz dokładnie. Foremkę keksówkę silikonową o wymiarach dna ok. 5x15cm wysmarowałam odrobiną masła i posypałam mąką. Przelałam do niej ciasto i wstawiłam je do kuchenki mikrofalowej. Ciasto piekłam ok. 2,5 minuty na mocy 700W. Przed wyjęciem sprawdziłam ciasto patyczkiem. Po upieczeniu ciasto od razu wyłożyłam z foremki na deskę i pozostawiłam do wystudzenia.
Gdy ciasto było chłodne zrobiłam polewę. Wszystkie składniki polewy umieściłam w małym rondelku i podgrzewałam na małym ogniu ciągle mieszając aż się całkowicie rozpuściły i połączyły ze sobą. Polewą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Ciasto wstawiłam do lodówki aby polewa zastygła a następnie pokroiłam na kawałki. Ciasto można zrobić również w większej foremce, np. od babki zwiększając proporcje. Ciasto jest pyszne, jest delikatne, mięciutkie i rozpływa się w ustach.


Zapraszam tez do przeczytania i wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z mikrofali: ekspresowa wuzetka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ekspresowa-wuzetka.html), szybkie ciasto z orzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

szybkie ciasto z dyni ciasto kakaowo orzechowo dyniowe ciasto dyniowe ciasto z pure z dyni ciasto z mikrofali szybkie ciasto z mikrofalowki ciasto z czekolada ciasto czekoladowe

szybkie ciasto z dyni ciasto kakaowo orzechowo dyniowe ciasto dyniowe ciasto z pure z dyni ciasto z mikrofali szybkie ciasto z mikrofalowki ciasto z czekolada ciasto czekoladowe

szybkie ciasto z dyni ciasto kakaowo orzechowo dyniowe ciasto dyniowe ciasto z pure z dyni ciasto z mikrofali szybkie ciasto z mikrofalowki ciasto z czekolada ciasto czekoladowe

szybkie ciasto z dyni ciasto kakaowo orzechowo dyniowe ciasto dyniowe ciasto z pure z dyni ciasto z mikrofali szybkie ciasto z mikrofalowki ciasto z czekolada ciasto czekoladowe

czwartek, 18 października 2018

Naleśniki dyniowe

nalesniki dyniowe nalesniki z dyni nalesniki z pure dyniowym nalesniki na slodko co zrobic z dyni dania z dyni

Naleśniki dyniowe to moja kolejna propozycja na wykorzystanie tego pysznego warzywa jakim jest dynia. Do tej pory z dyni przeważnie robiłam placki lub zupę, ale tym razem postanowiłam zrobić naleśniki. Użyłam do nich pure z pieczonej dyni. Naleśniki dzięki niej mają piękny lekko pomarańczowy kolor. Są bardzo delikatne w smaku i mięciutkie. Trochę trzeba uważać przy przewracaniu aby ich nie rozwalić, dlatego lepiej je robić na małej patelni. Można takie naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami lub bez niczego. A oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki pszennej tortowej
1 jajko
1 pełna łyżka gęstego pure z pieczonej dyni
1,5szkl. mleka
szczypta proszku do pieczenia
mały cukier waniliowy
szczypta soli
olej do smażenia
nalesniki dyniowe nalesniki z dyni nalesniki z pure dyniowym nalesniki na slodko co zrobic z dyni dania z dyni

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Wbiłam jajko. Dodałam zimne pure z pieczonej dyni i dolałam mleko. Wszystko zmiksowałam mikserem na jednolite ciasto bez grudek. Ciasto odstawiłam na ok. 15 minut a następnie wzięłam się za smażenie naleśników. Na małej patelni rozgrzewałam po odrobinie oleju i nalewałam porcje ciasta naleśnikowego. Smażyłam naleśniki z obu stron na ładny rumiany kolor. Usmażone naleśniki wykładałam na talerz. Naleśniki można podawać z cukrem pudrem, dżemem, serem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Zapraszam do zapoznania się na pozostałe moje przepisy z użyciem dyni np.: drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z dyni na serku waniliowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/placki-z-dyni-na-sodko.html) czy kluski ziemniaczano - serowo - dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kluseczki-ziemniaczano-serowo-dyniowe.html).

SMACZNEGO!!! 

nalesniki dyniowe nalesniki z dyni nalesniki z pure dyniowym nalesniki na slodko co zrobic z dyni dania z dyni

nalesniki dyniowe nalesniki z dyni nalesniki z pure dyniowym nalesniki na slodko co zrobic z dyni dania z dyni

niedziela, 14 października 2018

Sernik z dżemem na orzechowym cieście

sernik z dzemem na orzechowym ciescie sernik kremowy sernik wilgotny sernik na ciemnym ciescie sernik na kakaowym ciescie sernik z czeresniami sernik z polewa

Już od jakiegoś czasu "chodził: za mną sernik taki wilgotny, słodki na czekoladowym cieście i z dżemem czereśniowym. Chyba to za sprawą chłodniejszych dni i jesieni, która nastała. Postanowiłam się więc w końcu za niego zabrać i upiekłam go na ten weekend. Trochę jednak w trakcie przygotowywania zmieniła mi się koncepcja i ostatecznie powstał sernik na orzechowo - kakaowym cieście.
Sama masa serowa wyszła bardzo kremowa i delikatna, ale przy tym wilgotna. Sernik polałam dodatkowo polewą czekoladową żeby było jeszcze bardziej rozpustnie. Ciasto wyszło jak dla mnie pyszne więc polecam ten przepis. A oto on:


Składniki na ciasto:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. zmielonych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5szkl. cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
1 łyżka gorzkiego kakao
1 jajko
0,5 kostki margaryny
1 łyżka śmietany


Składniki na masę serową:
1 kg sera w wiaderku
5 małych jajek
1 budyń śmietankowy
100g masła
3/4szkl. cukru
1 słoiczek dżemu czereśniowego


Polewa:
2 płaskie łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
100g mlecznej czekolady
sernik z dzemem na orzechowym ciescie sernik kremowy sernik wilgotny sernik na ciemnym ciescie sernik na kakaowym ciescie sernik z czeresniami sernik z polewa


Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, kakao oraz zmielone orzechy włoskie. Wbiłam jajko, dodałam śmietanę i pokrojoną na kawałki margarynę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto, które owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Gdy ciasto zamarzło wyjęłam je i ok. 2/3 ciasta starłam na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 26x36cm.
Ciasto lekko docisnęłam rękami i rozsmarowałam na nim dżem czereśniowy domowej roboty, taki z dużymi kawałkami owoców. Z jajek przeznaczonych na masę serową oddzieliłam białka i ubiłam je na sztywną pianę. Żółtka utarłam z miękkim masłem i cukrem na puszysty krem. Do masy dodałam partiami ser i dalej miksując dodałam proszek budyniowy. Na koniec do masy serowej wmieszałam delikatnie łyżką ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową wylałam na ciasto. Na wierzch starłam resztę ciasta orzechowo - kakaowego. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Można też wcześniej przez ok. 15 minut podpiec sam spód żeby mieć pewność że będzie dopieczony. Od dżemu i sera sporo namięknie i może być wrażenie niedopieczenia.
Po upieczeniu sernik wyjęłam i wystudziłam na metalowej kratce. Wszystkie składniki polewy umieściłam w rondelku i cały czas mieszając, podgrzewałam je aż wszystko się roztopiło i połączyło ze sobą. Przygotowaną polewą polałam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki i pozostawiłam tam na całą noc ab się dobrze schłodziło.

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki np.: sernik królewski (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-gotowany.html) czy sernik kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html).

SMACZNEGO!!!

sernik z dzemem na orzechowym ciescie sernik kremowy sernik wilgotny sernik na ciemnym ciescie sernik na kakaowym ciescie sernik z czeresniami sernik z polewa

sernik z dzemem na orzechowym ciescie sernik kremowy sernik wilgotny sernik na ciemnym ciescie sernik na kakaowym ciescie sernik z czeresniami sernik z polewa

sernik z dzemem na orzechowym ciescie sernik kremowy sernik wilgotny sernik na ciemnym ciescie sernik na kakaowym ciescie sernik z czeresniami sernik z polewa

sernik z dzemem na orzechowym ciescie sernik kremowy sernik wilgotny sernik na ciemnym ciescie sernik na kakaowym ciescie sernik z czeresniami sernik z polewa

Sałatka chińska

salatka chinska salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z kurczakiem salatka z ananasem salatka z kukurydza salatka na impreze salatka swiateczna

Sałatka chińska to taka wymyślona przeze mnie sałatka będąca trochę połączeniem sałatki hawajskiej i sałatki z makaronem z zupek chińskich. Powstała ona z takiego powodu że chciałam jakoś spożytkować mięso z koguta, które zostało mi z ugotowanego rosołu. Rosół ugotowałam na piersiach z wiejskich kogutów. Takie swojskie mięso drobiowe jest trochę inne niż sklepowe. Dłużej się gotuje i jest twardsze. Bardziej czuć włókna w mięsie. Poza tym mięso ugotowane w rosole jest trochę bez smaku więc postanowiłam je przyprawić, podsmażyć i wykorzystać do sałatki. Do sałatki dodałam oprócz tego kukurydze konserwową, ananasa z puszki, kapustę pekińską i makaron z zupki błyskawicznej. Powstała bardzo fajna lekko słodka sałatka, idealna jako przekąska w ciągu dnia czy jako drugie śniadanie od pracy. Sałatka jest bardzo prosta do zrobienia i mało pracochłonna więc polecam. Oto przepis:

Składniki:
2 ugotowane w rosole piersi z koguta wiejskiego
1 zupka błyskawiczna o smaku chińskim
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa w plastrach
3 bardzo duże liście kapusty pekińskiej
ok. 2 łyżki majonezu
1 łyżka sosu czosnkowego
sól, pieprz
ostra przyprawa do grilla
papryka słodka w proszku
czosnek granulowany
olej do smażenia
salatka chinska salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z kurczakiem salatka z ananasem salatka z kukurydza salatka na impreze salatka swiateczna

Sposób przygotowania:
Ugotowane i wystudzone piersi z koguta oddzieliłam od kości, podzieliłam na cieńsze kawałki i przyprawiłam przyprawą ostrą do grilla, czosnkiem granulowanym, papryką słodką w proszku i solą. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je z obu stron na rumiany kolor. Usmażone mięso wyłożyłam na ręcznik papierowy i odsączyłam z nadmiaru tłuszczu. Zupkę błyskawiczną przygotowałam według zaleceń na opakowaniu, krusząc drobno makaron. Gdy makaron napęczniał odcedziłam go od płynu. Kukurydzę i ananasa również odcedziłam od zalewy. Do miski wsypałam kukurydzę. Dodałam pokrojone w kostkę mięso z koguta. Z liści kapusty pekińskiej wycięłam białe łodygi, a zielone części liści drobno pokroiłam i dodałam do miski. Plastry ananasa pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do miski. Na koniec dodałam odsączony makaron z zupki błyskawicznej. Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam. Dodałam majonez i sos czosnkowy i jeszcze raz dokładnie wymieszałam. Sałatkę wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby się dobrze schłodziła, a następnie przełożyłam do salaterki.
Zapraszam też do zapoznania się z innymi moimi przepisami na sałatki, np.: sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę z selerem konserwowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/saatka-z-selerem-konserwowym.html), sałatkę leśna polana (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-lesna-polana.html), sałatkę z grzybkami marynowanymi (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-marynowanymi-grzybkami-i.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

salatka chinska salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z kurczakiem salatka z ananasem salatka z kukurydza salatka na impreze salatka swiateczna

salatka chinska salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z kurczakiem salatka z ananasem salatka z kukurydza salatka na impreze salatka swiateczna