wtorek, 7 maja 2019

Ciasto czekoladowo - migdałowe

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada



Ostatnio miałam okazję zjeść kupne ciasto, które miało fajny posmak migdałowy i nabrałam ogromnej ochoty na więcej. Wspomniane ciasto było w rodzaju babki piaskowej, która na wierzchu miała taką fajną cukrową skorupkę i właśnie ta skorupka miała migdałowy posmak. Początkowo miałam zrobić również babkę, ale gotowaną, jasną o smaku migdałowym. Jednak ostatecznie wyszło ciasto czekoladowe z posmakiem migdałowym. Ciasto zrobiłam w wersji gotowanej ale w innej foremce niż do babki. Do ciasta dodałam mleczną czekoladę, cukier migdałowy i mielone migdały. Wierzch ciasta natomiast oblałam domową polewą kakaową. Ciasto wyszło wspaniałe. Jest tak delikatne, puszyste i wilgotne zarazem, że wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto będzie idealne na każdą okazję. Oto przepis:

Składniki:
5 jajek
250g masła lub margaryny
1/4szkl. śmietany 30%
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao naturalnego
1 łyżka mielonych migdałów
3/4szkl. cukru kryształu
32g cukru waniliowego
32g cukru migdałowego
1, łyżeczki proszku do pieczenia
100g mlecznej czekolady
szczypta soli 
kilka kropel olejku migdałowego do ciast
1 łyżka rodzynek

Polewa:
2 płaskie łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mleka
1 czubata łyżka kakao naturalnego
1 czubata łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki żelatyny
ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada

Sposób przygotowania:
Margarynę, śmietanę i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki aby ogrzać je do  temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, masło/margarynę, śmietanę i wszystkie rodzaje cukru umieściłam w misce miksera i miksowałam na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż uzyskałam jednolitą, jasną i puszystą masę. Mąkę pszenną tortową wymieszałam z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao i mielonymi migdałami. Mieszankę składników sypkich dodawałam powoli do masy jajeczno - maślanej,miksując mikserem na najmniejszych obrotach. Gdy ciasto było dobrze połączone wyłączyłam mikser i już za pomocą łyżki wmieszałam do ciasta pianę z białek. Czekoladę mleczną pokroiłam nożem na wiórki i wsypałam do ciasta. Dodałam jeszcze rodzynki i olejek migdałowy i jeszcze raz wszystko wymieszałam. Formę o średnicy ok. 25cm wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto. Formę szczelnie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i gotowałam ciasto 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu formę wyjęłam z garnka i zdjęłam folię. Ciasto pozostawiłam do wystygnięcia a następnie wyłożyłam na talerz obracając blachę do góry dnem. Do rondelka włożyłam masło, kakao, cukier puder i mleko. Mieszając cały czas odgrzewałam składniki aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Rondelek zestawiłam z ognia i polewę wymieszałam z żelatyną. Gorącą polewą olałam ciasto i wstawiłam je do lodówki, aby polewa stężała. 

SMACZNEGO!!!

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto czekoladowo migdalowe ciasto gotowane ciasto czekoladowe ciasto kakaowe murzynek wilgotne ciasto ciasto z migdalami i rodzynkami szybkie ciasto ciasto z polewa ciasto z czekolada

czwartek, 25 kwietnia 2019

Tort czekoladowy

tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka

Ten tort powstał z okazji trzecich urodzin mojego synka. Do tej pory robiłam mu zawsze lżejsze torty na jasnym biszkopcie, z kremem śmietankowym i jakimś owocowym dodatkiem w postaci frużeliny, dżemu czy kawałków owoców. Tym razem postanowiłam pójść w zupełnie innym kierunku i zrobiłam tort trochę cięższy, słodszy, mocno czekoladowy, na ciemnym biszkopcie, mocno nasączony. Zachowałam jednak akcent owocowy i blaty biszkoptu posmarowałam dżemem wiśniowym. Tort wyszedł naprawdę smaczny, idealny nie tylko dla dzieci ale również dla dorosłych na każdą okazję. Oto przepis:

Biszkopt:
5 jaj
150g mąki pszennej tortowej
170g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao naturalnego
szczypta soli

Jaja wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany wsypałam cukier i ubijałam dalej aż piana zrobiła się lśniąca. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszane składniki sypkie wsypałam powoli do masy jajecznej i dokładnie wymieszałam. Przygotowane ciasto przelałam do okrągłej tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do tak zwanego suchego patyczka, czyli w praktyce ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w formie. Gdy wystygł wyjęłam go ostrożnie zz tortownicy i przekroiłam na 3 blaty równej grubości.

Krem:
600ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
100g batoników Milky Way
150g mlecznej czekolady
2 łyżki nutelli
kilka łyżek dżemu wiśniowego

Śmietanę przelałam do rondla i podgrzałam. W między czasie pokroiłam w kostkę batoniki, a czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam je do gorącej śmietany. Odczekałam ok. 2 minuty i wymieszałam wszystko aby uzyskać jednolitą konsystencję. Śmietanę wystudziłam, a następnie przykryłam i wstawiłam do lodówki na 12 godzin. Po upływie tego czasu śmietanę przelałam do miski miksera. Dodałam serek mascarpone i ubiłam to na sztywny krem. Na koniec do kremu wmieszałam nutellę. 

Do nasączenia:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub inki
3 łyżeczki cukru
200ml wody
opcjonalnie kieliszek wódki lub likieru

Wodę zagotowałam. Kawę i cukier wsypałam do szklanki, zalałam gorącą wodą i wymieszałam. Kawę ostudziłam. W wersji dla dorosłych można do wystudzonego naparu dodać kieliszek wódki lub likieru np. kawowego.

tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka
Złożenie tortu:
Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu. Nasączyłam go 1/3 kawy i posmarowałam cienko dżemem wiśniowym. Na tym rozsmarowałam 1/3 kremu i przykryłam drugim biszkoptem. Znów nasączyłam kawą, posmarowałam dżemem i następną częścią kremu. Na tym ułożyłam trzeci blat biszkoptu, nasączyłam go kawą i posmarowałam cienko kremem. Kremem posmarowałam również boki tortu. Resztę kremu przełożyłam do rękawa cukierniczego i zrobiłam rozetki na wierzchu tortu. Dodatkowo ozdobiłam je gwiazdkami z mlecznej czekolady, a na środku ułożyłam opłatek.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na torty, np.: tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), tort orzechowo - śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort porzeczkowo - ananasowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-porzeczkowo-ananasowy.html), tort wiśniowo - cytrynowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-wisniowo-cytrynowy.html), truskawkowy torcik serce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/truskawkowy-torcik-serce.html), tort makowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/tort-makowy.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka

tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka

tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka




























tort czekoladowy tort milky way tort na kakaowym biszkopcie tort z kremem czekoladowym tort urodzinowy tort z traktorem tort dla dziecka

wtorek, 23 kwietnia 2019

Gotowana babka marmurkowa

Gotowana babka marmurkowa gotowana babka zebra wilgotna babka babka waniliowo kakaowa babka z czekolada babka z biala czekolada i kawa
Gotowana babka marmurkowa z dodatkiem białej czekolady i kawy rozpuszczalnej to kolejna moja propozycja pysznego ciasta. Babka powstała na Wielkanoc, ale oczywiście będzie idealna na każdą inną okazję. Babka jest bardzo smaczna, aromatyczna i wilgotna. Po oblaniu czekoladą rozpływa się w ustach. Do jej przygotowania nie trzeba piekarnika ani specjalnej metalowej formy do babki gotowanej. Wystarczy duży garnek i zwykła silikonowa foremka. Oto przepis:


Składniki:
5 jaj
250g masła lub margaryny
1szkl. cukru
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. budyni waniliowych bez cukru (proszku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao naturalnego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej typu crema
20g białej czekolady
szczypta soli
kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast

Polewa:
100g mlecznej czekolady
3 łyżki śmietany 30%

Gotowana babka marmurkowa gotowana babka zebra wilgotna babka babka waniliowo kakaowa babka z czekolada babka z biala czekolada i kawaSposób przygotowania:
Wszystkie składniki na babkę, które normalnie trzymam w lodówce, wyjęłam aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło/margarynę wrzuciłam do miski miksera. Dosypałam cukier i ucierałam mikserem na najwyższych obrotach aż uzyskałam puszysty krem. Następnie nie przerywając ucierania dodawałam po jednym żółtku.
Mąkę pszenną tortową wymieszałam w oddzielnej misce z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Mieszankę składników sypkich powoli dodałam do utartej masy jajeczno - maślanej. Następnie do ciasta wmieszałam delikatnie łyżką ubitą pianę z białek. Powstałe ciasto podzieliłam na dwie równe połowy. Do jednej części ciasta dodałam startą na drobne wiórki białą czekoladę i aromat śmietankowy i wymieszałam. Do drugiej części ciasta dodałam kakao i kawę rozpuszczalną i również wymieszałam. Silikonową foremkę do babki wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do formy nakładałam na przemian po łyżce ciasta jasnego i ciemnego aż do wyczerpania obydwu.
Formę nakryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka z wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam, ustawiłam na gazie i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień i na małym gazie gotowałam babkę ok. 80 minut. Po ugotowaniu formę od razu wyjęłam i zdjęłam folię. Babkę pozostawiłam w formie do wystudzenia a następnie wyłożyłam na talerz. Czekoladę mleczną połamałam na kawałki i zalałam ją podgrzaną śmietaną. Mieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Polewą polałam babkę. Ciasto wstawiłam do lodówki aby polewa zastygła.

Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!

Gotowana babka marmurkowa gotowana babka zebra wilgotna babka babka waniliowo kakaowa babka z czekolada babka z biala czekolada i kawa

Gotowana babka marmurkowa gotowana babka zebra wilgotna babka babka waniliowo kakaowa babka z czekolada babka z biala czekolada i kawa

Gotowana babka marmurkowa gotowana babka zebra wilgotna babka babka waniliowo kakaowa babka z czekolada babka z biala czekolada i kawa

wtorek, 16 kwietnia 2019

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

Wielkanoc zapasem, więc na moim blogu ląduje przepis na pyszną babkę. Jest to kolejna już w moim repertuarze babka gotowana. Tym razem zrobiłam wersję czekoladową, z dodatkiem budyniu czekoladowego. Ponadto wzbogaciłam ją jeszcze o wiórki z czekolady i to z trzech rodzajów czekolady: mlecznej, gorzkiej i białej. Ostatnio decyduję się coraz częściej na babki gotowane, mimo że może jest przy nich trochę więcej zachodu. Takie babki zawsze się udają, równo wyrastają, nie przypalają się i nie są suche. No i ten smak... Powiem wam jedno. Ta babka zachwyca swoją prostotą i zarazem swoim smakiem. Tak delikatnej babki jeszcze nie jadłam. Ona wprost rozpływa się w ustach. Oto przepis:

Składniki:
5 jajek
250g masła/margaryny
1szkl. cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 duży budyń czekoladowy na 3/4l mleka
1 duży budyń śmietankowy na 3/4l mleka
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
20g czekolady mlecznej
20g czekolady gorzkiej
20g czekolady białej

Polewa:
100g czekolady (u mnie 70g mlecznej i 30g gorzkiej)
2-3 łyżki śmietany 30%
Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

Sposób przygotowania:
Składniki do przygotowania babki wyjęłam sobie kilka godzin wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło/margarynę przełożyłam do miski miksera. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i rozpoczęłam ucieranie. Gdy masło trochę zbielało, dodałam żółtka i ucierałam dalej aż cukier się rozpuścił a masa zrobiła się puszysta. W drugiej misce wymieszałam ze sobą składniki sypkie czyli mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i proszki budyniowe. Tą mieszankę powoli wsypywałam do utartego masła z żółtkami, mieszając do połączenia. Następnie do ciasta wmieszałam łyżką pianę z białek. Czekoladę mleczną, gorzką i białą pokroiłam nożem w wiórki i wsypałam ją do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Formę silikonową do babki (taką z kominem) wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Następnie przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Formę z ciastem przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam ją do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Gdy woda zaczęła bulgotać, zmniejszyłam gaz na minimalny i w ten sposób gotowałam babkę 80 minut. Po ugotowaniu babkę od razu wyjęłam z wody i zdjęłam folię aluminiową. Babkę nakryłam bawełnianą ściereczką i pozostawiłam do wystudzenia. Gdy babka wystygła przełożyłam ją z formy na talerz i przygotowałam polewę. Śmietankę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawiłam na chwilę a następnie wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Polewą posmarowałam babkę i wstawiłam ją do lodówki aby polewa zastygła.
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!

Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka



























Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

Babka czekoladowa babka z czekolada babka gotowana delikatna babka babka wielkanocna babka na wielkanoc najlepsza babka wilgotna babka

piątek, 12 kwietnia 2019

Orzechowy sernik gotowany z rodzynkami

orzechowy sernik gotowany z rodzynkami sernik gotowany z orzechami wloskimi sernik na herbatnikach ciasto z orzechami sernik bez pieczenia sernik na zimno

Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na serniki gotowane, a to świadczy o dwóch rzeczach. Po pierwsze lubię je ja i moja rodzina. Po drugie są one bardzo łatwe do zrobienia i przede wszystkim szybkie (a to ważna kwestia przy dwójce małych dzieci). Można je robić na różnych spodach, w różnych wersjach smakowych i za każdym razem uzyskać inny efekt. Tym razem połączyłam ser z orzechami włoskimi i rodzynkami. Wyszedł bardzo przyjemny serniczek na herbatnikach, idealny na co dzień i od święta. Oto przepis:

Składniki:
ok. 400g herbatników
1kg sera na sernik w wiaderku
3 jajka
150g masła lub margaryny
1szkl. cukru
2 budynie waniliowe bez cukru na 0,5l mleka
0,5szkl. mleka
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
100g mlecznej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
orzechowy sernik gotowany z rodzynkami sernik gotowany z orzechami wloskimi sernik na herbatnikach ciasto z orzechami sernik bez pieczenia sernik na zimno

Sposób przygotowania:
Masło/margarynę włożyłam do garnka. Dodałam ser, cukier i jajka i zaczęłam to podgrzewać, mieszając cały czas, aby uzyskać jednolitą masę. Gdy już wszystko się rozpuściło i połączyło ze sobą, podgrzewałam masę dalej, mieszając już tylko co jakiś czas. Proszki budyniowe rozmieszałam w mleku i gdy masa serowa zaczęła bulgotać, wlałam przygotowaną mieszankę budyniową. Masę intensywnie mieszałam, dalej podgrzewając aż zgęstniała. Na koniec do masy seriwe dodałam orzechy i rodzynki i wymieszałam jeszcze raz. Tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki, jeden przy drugim. Na ciastka wyłożyłam połowę masy serowej i ułożyłam drugą warstwę herbatników. Na to wyłożyłam resztę masy serowej i ostatnią warstwę herbatników. Ciasto odstawiłam, aby wystygło. Gdy sernik był wystudzony zrobiłam polewę. Śmietankę podgrzałam, wrzuciłam do niej połamaną czekoladę i mieszałam aż się połączyły w jednolitą polewę. Polewą posmarowałam ciasto i wstawiłam je do lodówki na całą noc. 
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na serniki gotowane: sernik gotowany na ciasteczkowym spodzie (link do przepisu:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/sernik-gotowany-na-ciasteczkowym-spodzie.html), sernik gotowany z musem truskawkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/sernik-gotowany-z-musem-truskawkowym.html) oraz klasyczny sernik gotowany (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-gotowany.html).

SMACZNEGO!!!

orzechowy sernik gotowany z rodzynkami sernik gotowany z orzechami wloskimi sernik na herbatnikach ciasto z orzechami sernik bez pieczenia sernik na zimno

orzechowy sernik gotowany z rodzynkami sernik gotowany z orzechami wloskimi sernik na herbatnikach ciasto z orzechami sernik bez pieczenia sernik na zimno

orzechowy sernik gotowany z rodzynkami sernik gotowany z orzechami wloskimi sernik na herbatnikach ciasto z orzechami sernik bez pieczenia sernik na zimno

wtorek, 9 kwietnia 2019

Gotowana babka orzechowa


gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

Dziś kolejna babka gotowana, tym razem delikatnie orzechowa, zrobiona z dodatkiem budyni i oblana czekolada z orzechami. Babka jest pyszna, wilgotna w środku i bardzo delikatna w strukturze. Jest mięciutka i aromatyczna. Dla mnie takie ciasto jest idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty. Dodatkową zaletą babek gotowanych jest to że zawsze wychodzą, równo rosną, nie opadają ani się nie przypalają. Takie babki goszczą w moim domu dość często, nie tylko na Wielkanoc, ale oczywiście w święta też ich nie zabraknie. Polecam wam ten przepis, a oto on:

Składniki:
5 jajek
250g masła lub margaryny
1szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5szkl. maki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
0,5szkl. zmielonych orzechów włoskich
szczypta soli
100g mlecznej czekolady z drobnymi orzechami
3 łyżki śmietany 30%
gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

Sposób przygotowania:
Składniki potrzebne do zrobienia babki wyjęłam wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej. Miękkie masło/margarynę włożyłam do miski miksera. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i ucierałam kilka minut aż masa nabrała trochę puszystości. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka dodałam do masła utartego z cukrem i miksowałam dalej do połączenia składników. W oddzielnej misce wymieszałam mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną, proszki budyniowe, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Składniki suche przesypałam do masy jajeczno - maślanej i wymieszałam. Można to zrobić za pomocą łyżki lub miksera na wolnych obrotach (należy jednak najpierw wmieszać trochę mąkę do środka aby nie zakurzyć całej kuchni, lub wsypywać mąkę partiami). Na koniec do ciasta dodałam pianę z białek i tu wymieszałam już łyżka aby ciasto nie straciło swojej puszystości. Foremkę silikonową do babki, taką z kominem nasmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną, a następnie przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Formę nakryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam pokrywką i ustawiłam na gazie. Babkę zagotowałam, a następnie zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam babkę przez ok. 80-85 minut. Jeśli forma wypływa można na niej położyć mały talerzyk lub drewnianą deseczkę do krojenia, aby ją trochę obciążyć, by nie przemieszczała się w trakcie gotowania. Po ugotowaniu formę z babką wyjęłam z garnka i zdjęłam folię aluminiową. Babkę przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy babka wystygła wyjęłam ją z formy na talerz i przygotowałam polewę. Śmietankę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę, a następnie zamieszałam aż czekolada się rozpuściła. Czekoladą polałam wierzch babki pozwalając jej nadmiarowi spłynąć swobodnie na boki. Babkę wstawiłam do lodówki aby polewa zastygła. 
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!! 

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

gotowana babka orzechowa babka z orzechami wloskimi wilgotna babka babka wielkanocna ciasto orzechowe ciasto z orzechami wloskimi babka z czekolada

piątek, 5 kwietnia 2019

Napoleonka królewska


Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada
Dziś coś na szybko i coś w mniejszej porcji, ale równie smaczne. Zrobiłam napoleonkę na ciastkach, z dodatkową warstwą czekoladową na śmietanie. Nazwałam to ciasto napoleonka królewska ponieważ jest trochę podobne do karpatki królewskiej, czyli karpatki z kremem budyniowym i kremem czekoladowym. Taką karpatkę też muszę kiedyś wypróbować. Ciasto zrobiłam w małej foremce, ale oczywiście można składniki podwoić lub nawet potroić i zrobić ciasto w standardowej blaszce lub tortownicy. Ja za kilka dni będę miała kolejne słodkości z racji urodzin synka i nie chciałam przesłodzić rodziny. Oto przepis:

Składniki:
ok. 36szt. krakersów lub herbatników
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1,5szkl. mleka
1 żółtko
2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
50g masła
200ml śmietany 30% + 3 łyżki
1 mleczna czekolada (100g)
0,5 gorzkiej czekolady (50g)
Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada

Sposób przygotowania:
Przygotowanie tego ciasta, mimo że jest ono małych rozmiarów, zajmuje 2 dni. Same czynności nie trwają długo, dłużej trwa czekanie na poszczególne efekty. Należy bowiem przygotować sobie wcześniej śmietankę, która będzie potrzebna do zrobienia górnej warstwy ciasta. I tak wieczorem jednego dnia podgrzałam 200ml śmietanki, nie gotując jej jednak. Do gorącej śmietanki wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę mleczną i mieszałam do jej rozpuszczenia. Tak przygotowaną śmietanę wystudziłam, a następnie nakryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam na całą noc do lodówki. Foremkę o wymiarach ok. 15x25cm wyłożyłam folią aluminiową. Na dnie ułożyłam krakersy jeden przy drugim. 1 szklankę mleka zagotowałam z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, żółtko i mąkę tortową. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam do zgęstnienia budyniu. Jeszcze gorący budyń wyłożyłam na krakersy i wyrównałam. Ułożyłam drugą warstwę krakersów. Odstawiłam ciasto aby ostygło. Zimną śmietankę wymieszaną z czekoladą wyjęłam z lodówki i ubiłam mikserem na sztywny krem. Krem rozsmarowałam na cieście i przykryłam jeszcze jedną warstwą krakersów.  2 łyżki śmietanki podgrzałam. Wrzuciłam połamaną na kawałki gorzką czekoladę i mieszałam aż się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam ciasto na wierzchu. Ciasto wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby się schłodziło.

SMACZNEGO!!!

Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada

Napoleonka królewska napoleonka na krakersach napoleonka z kremem czekoladowym ciasto bez pieczenia na krakersach herbatnikach ciasto smietankowo czekoladowe ciasto z czekolada

poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Ciasto orzechowe z jabłkami

ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

U mnie ostatnio królują wypieki orzechowe, z dodatkiem orzechów włoskich. Mam ich taką ilość, że żal nie wykorzystać. Do tej pory nie przepadałam jakoś szczególnie za ciastami orzechowymi, bo kiedyś jakieś ciasto próbowałam i nie przypadło mi do gustu, ale to chyba była kwestia kiepskiego przepisu. Ostatnio się to zmieniło i każde ciasto z ich dodatkiem, czy to biszkopt, czy inne ciasto, bardzo mi smakują. Dziś zrobiłam najzwyklejsze w świecie ciasto orzechowe z kakao i startym jabłkiem. Początkowo miały być muffinki, ale w końcu zrobiłam ciasto w tortownicy. Ciasto wyszło bardzo smaczne, wilgotne w środku tak jak zaplanowałam. Co prawda porcja mogłaby być większa aby ciasto było wyższe, ale jak wspomniałam miałam robić muffinki i nie chciałam robić ilości jak dla wojska, dlatego tak wyszło. Oto przepis:

Składniki:
2 jajka
0,5szkl. mleka
6 łyżek oleju
1czubata szklanka mąki tortowej
0,5szkl. zmielonych orzechów włoskich
0,5szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko
ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

Sposób przygotowania:
Ciasto robiłam metodą jak na muffinki, czyli oddzielnie łączyłam składniki mokre i oddzielnie składniki suche. I tak do jednej miski wybiłam jajka i roztrzepałam je lekko widelcem. Do tak przygotowanych jajek dolałam mleko i olej i wymieszałam do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy, zmielone orzechy i kakao. Wymieszane składniki suche przesypałam do roztrzepanych jajek i wymieszałam wszystko łyżką do połączenia składników. Jabłko obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne i starłam jabłko na tarce na grubych oczkach. Starte jabłko dodałam do ciasta i wymieszałam. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Ciasto można też zrobić w foremce do babki lub w keksówce. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem. Można też polać ciasto roztopioną czekoladą, ale polecam gorzką bo ciasto samo w sobie jest słodkie.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z orzechami, np.: Ciasto orzechowe z owocami i budyniem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ciasto-orzechowe-z-budyniem-i-owocami.html), szybkie ciasto z orzechami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), babkę gotowaną orzechowo - kakaową (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/babka-orzechowo-kakaowa.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

ciasto orzechowe z jablkami ciasto z orzechami wloskimi ciasto orzechowo jablkowe ciasto orzechowo kakaowe ciasto z jablkami szybkie ciasto z orzechow ciasto jada goscie

czwartek, 28 marca 2019

Tort ferrero (orzechowo - czekoladowy)

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

Kolejny tort na moim blogu. Tym razem tort bardziej wykwintny i elegancki, bardziej wyszukany i taki, który rozpieszcza smakiem. Ten tort jest inspirowany znanymi pralinkami czekoladowo - orzechowymi, choć oczywiście nie smakuje dokładnie tak samo. W oryginale na przykład są orzechy laskowe, które ja zastąpiłam włoskimi. Nie da się jednak zaprzeczyć, że tort jest pyszny, przyjemnie orzechowy, intensywnie czekoladowy, ale zarazem niezbyt słodki. Dodatkowo tort przełamałam smakiem kawowym, nasączając biszkopt właśnie kawą. W wersji dla dzieci należy oczywiście ten krok pominąć lub zastąpić na przykład herbatą. Ale do rzeczy. Oto dokładny przepis:

Biszkopt:
10 białek
1szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
260g mielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki pszennej tortowej
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
ok. 300ml wody

Krem czekoladowy:
ok. 600ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
ok. 90g wafelków w mlecznej czekoladzie typu Princessa

Dodatkowo:
100g czekolady mlecznej z drobnymi orzechami
2-3 łyżki śmietany 30%
ok. 150g mielonych orzechów włoskich
tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

Sposób przygotowania:
Białka umieściłam w misce i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do piany dosypałam powoli cukier kryształ i waniliowy i ubijałam dalej do momentu gdy cukier się w całości rozpuścił. W oddzielnej misce wymieszałam zmielone orzechy z mąką tortową, bułką tartą, proszkiem do pieczenia i kakao. Tą mieszankę wsypałam porcjami do ubitej piany z cukrem i mieszałam aż składniki się dokładnie połączyły ze sobą. Tortownicę o średnicy 20cm. wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz tortownicy. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Ciasto piekłam w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut bez termoobiegi i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam i wystudziłam na metalowej kratce. Wystudzony biszkopt wyjęłam z tortownicy i przekroiłam na 3 równe blaty. Taki biszkopt piekłam pierwszy raz, ale jestem z niego bardzo zadowolona bo zachowuje swój kształt, rośnie niewiele i nie opada po upieczeniu. Dodatkowo jest wilgotny i cięższy niż normalne biszkopty, nie jest tak puszysty jak te tradycyjne. Może on z powodzeniem stanowić samodzielne ciasto, oblany np. czekoladą. Taki biszkopt można sobie upiec wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu.
Gdy biszkopt stygnie dobrze sobie przygotować poncz do jego nasączenia. W tym celu po prostu zaparzyłam kawę rozpuszczalną z cukrem, czyli do kubka wsypałam kawę i cukier i zalałam gorącą wodą. Wymieszałam i wystudziłam.
Przygotowanie kremu należy sobie rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia wieczorem podgrzałam śmietankę w rondlu. gdy była gorąca, ale nie gotowała się, zdjęłam ją z ognia i wsypałam do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Odczekałam jakieś 2 minuty i dopiero wymieszałam wszystko dokładnie. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić w śmietanie. Gdyby tak się nie stało to należy jeszcze raz ustawić garnek na gazie i odrobinę podgrzać. Tak przygotowaną mieszankę odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, a następnie przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia schłodzoną śmietanę z czekoladą ubiłam mikserem na puszysty sztywny krem. Do kremu dodałam serek mascarpone i ponownie zmiksowałam, ale już tylko do połączenia składników. Ok.2-3 łyżki kremu odłożyłam do dekoracji. Wafelki pokroiłam w drobną kostkę i wsypałam do kremu. Wymieszałam już łyżką, aby wafelki równomiernie rozprowadzić w kremie. 
Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Naponczowałam go dokładnie kawą i posmarowałam go częścią kremu. Na tym ułożyłam kolejny blat biszkoptu, znów nasączyłam kawą i posmarowałam kremem. Na to ostatni blat biszkoptowy, poncz i krem. Kremem posmarowałam również boki tortu. Dodatkowo boki tortu obłożyłam zmielonymi orzechami włoskimi. Tort wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby się dobrze schłodził. Po tym czasie mleczną czekoladę z orzechami połamałam na kawałki. 2-3 łyżki śmietany podgrzałam i zalałam nią czekoladę. Wymieszałam aż czekolada się rozpuściła. Czekoladę odstawiłam do wystygnięcia. Chłodną czekoladę wylałam na wierzch tortu pozwalając jej nadmiarowi spłynąć. Tort ponownie wstawiłam do lodówki aby czekolada zastygła. Gdy to nastąpiło udekorowałam wierzch tortu odłożonym kremem czekoladowym, robiąc rozetki na wierzchu tortu. Tak przygotowany tort jest już gotowy do jedzenia.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na torty, np.: tort orzechowo - śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort porzeczkowo - ananasowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-porzeczkowo-ananasowy.html), tort wiśniowo - cytrynowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-wisniowo-cytrynowy.html), truskawkowy torcik serce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/truskawkowy-torcik-serce.html), tort makowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/tort-makowy.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort