Ciasto francuskie to bardzo fajny produkt, bo można z niego wyczarować wiele pysznych rzeczy zarówno na słono jak i na słodko. Zwłaszcza takie gotowe, kupne ciasto francuskie warto mieć w zanadrzu, aby szybko wyczarować smaczne co nieco. Może jako blogerka kulinarna nie powinnam zachęcać do korzystania z gotowców, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. A takie ciasto sprawdzi się idealnie zwłaszcza w przypadku niezapowiedzianych gości, lub gdy nagle najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego. Ciastka lub ciasto z jego użyciem można zrobić dosłownie w kilkanaście minut, zawijając w nie budyń, marmoladę, owoce, ser czy czekoladę. No i dodatkowo taki deser nie kosztuje drogo bo zaledwie kilka złotych za całą blachę smacznych ciastek. Ja dziś zdecydowałam się na ciastka francuskie z marmoladą różaną, na wzór kupnych ciastek które jadłam jakiś czas temu i które bardzo mi smakowały. Oto przepis:
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300g
kilka łyżek marmolady różanej
ok. 2 łyżki mleka
ok. 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Jak pisałam na wstępie, przygotowanie ciastek francuskich z marmoladą z gotowego ciasta francuskiego jest banalne. Schłodzone ciasto po prostu wyjęłam z opakowania i rozwinęłam. Przekroiłam je najpierw na 3 pasy wzdłuż, a następnie każdy z pasów podzieliłam na kwadraty, starając się uzyskać mniej więcej podobne wymiary każdego z nich. Na każdym takim kwadracie ciasta francuskiego rozsmarowałam (tak bardziej na środku) po ok. 1 płaskiej łyżeczce marmolady. Dwa brzegi każdego kwadratu (te naprzeciw siebie) zawijałam do góry i złączałam razem na środku nad marmoladą. W ten sposób powstawała mi jakby taka skośna rurka. Można oczywiście zrobić inny kształt ciastek, np. kwadraty, rożki czy rogaliki.
Ja zrobiłam takie jak te ze sklepu, które jadłam. Ulepione ciasteczka przeniosłam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Już na blaszce, posmarowałam wierzch ciasteczek mlekiem i posypałam delikatnie cukrem. Blachę z ciastkami wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Ciastka powinny się w tym czasie ładnie zarumienić. Po upieczeniu ciastka od razu wyciągnęłam z piekarnika i pozostawiłam na blaszce aby wystygły. Przed podaniem można ciastka dodatkowo schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Można też takie ciasteczka oprószyć dodatkowo cukrem pudrem, polukrować lub polać białą czekoladą. ja pozostawiłam je bez niczego bo moja marmolada była dość słodka i nie było potrzeby ich dodatkowo dosładzać.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html) czy paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).