piątek, 27 grudnia 2019

Krokiety z mięsem

Krokiety z miesem krokieciki krokiety z farszem miesnym krokiety z miesem z rosolu co zrobic z miesem z rosolu

Krokiety to bardzo popularne danie. Najczęściej przygotowuje się je jako dodatek do barszczyku czerwonego. Można je zrobić z różnymi farszami, w wersji bezmięsnej np. z kapustą i grzybami lub z pieczarkami, albo w wersji mięsnej tak jak ja dziś. Moje krokiety to tak naprawdę pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Takie krokiety mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do barszczu lub innej zupy. Oto przepis:

Składniki na farsz:
2 podudzia z kurczaka ugotowane w rosole
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
0,5 łyżeczki majeranku

Składniki na naleśniki:
1 jajko
1szkl. mąki pszennej
3/4szkl. mleka
0,5szkl. wody
szczypta soli

Dodatkowo:
2 jajka do panierowania
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Z podudzi oddzieliłam mięso od skór i kości. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na oleju i odstawiłam do przestudzenia. Mięso razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa przecisnęłam przez praskę ząbek czosnku. Doprawiłam mięso do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszałam.
Składniki na ciasto naleśnikowe, czyli: jajko, mąkę, mleko, wodę i szczyptę soli umieściłam w misce i zmiksowałam na jednolite ciasto. Małą patelnię lekko natłuszczałam olejem i nalewałam porcje ciasta naleśnikowego. Smażyłam cienkie naleśniki i wykładałam je na talerz. Naleśniki smarowałam farszem mięsnym i zwijałam je w krokiety, zawijając brzegi naleśnika do środka. Zwinięte naleśniki odkładałam na talerz. 
Jajka roztrzepałam widelcem ze szczyptą soli. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Naleśniki maczałam w jajku i w bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Krokiety smażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor i wykładałam na półmisek. Krokiety podajemy na ciepło same lub jako dodatek do barszczu.

SMACZNEGO!!!
Krokiety z miesem krokieciki krokiety z farszem miesnym krokiety z miesem z rosolu co zrobic z miesem z rosolu

Krokiety z miesem krokieciki krokiety z farszem miesnym krokiety z miesem z rosolu co zrobic z miesem z rosolu

Krokiety z miesem krokieciki krokiety z farszem miesnym krokiety z miesem z rosolu co zrobic z miesem z rosolu


Placki waniliowe z jabłkiem

placki waniliowe z jablkiem placki z serka waniliowego placuszki dla dzieci placuszki jablkowe delikatne placuszki

Bardzo lubię posiłki na słodko. Często więc robię różne naleśniki, placki czy gofry. Nie lubię jednak nudy w kuchni, więc staram się wymyślać coraz to nowe przepisy, połączenia składników itp. Tym razem postanowiłam zrobić placuszki waniliowe z jabłkiem. Są to delikatne placuszki na serku waniliowym z kawałkami jabłka. Można je zaserwować zarówno dorosłym jak i dzieciom. Oto przepis:

Składniki:
150g serka waniliowego homogenizowanego
1 jajko
2 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
0,5 jabłka
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Serek waniliowy przełożyłam do miski. Wbiłam do niego jajko. Wsypałam szczyptę soli i mąkę tortową. Wszystko wymieszałam łyżką, aż składniki się dokładnie połączyły jabłko obrałam, wycięłam gniazda nasienne. Jabłko starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam je do ciasta. Ciasto jeszcze raz wymieszałam łyżką. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam je na patelnię formując placuszki. Placki smażyłam na średnim ogniu na złoty kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placuszki można podać z dowolnymi dodatkami typu dżem, konfitura, bita śmietana, twarożek, cukier puder itp.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki np.: placki z białego sera (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/placki-z-biaego-sera.html), placki bananowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/placki-bananowe-na-serku-wiejskim.html), placki z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html), placki z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), placki z serka waniliowego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/placki-z-serka-waniliowego.html) i inne.

Domowy kebab wieprzowy

domowy kebab wieprzowy kebab w tortilli kebab w cienkim ciescie kebab z wieprzowiny tortilla z wieprzowina tortilla z miesem mielonym

Domowy kebab wieprzowy to taka moja wariacja na temat prawdziwego kebabu. Nie wiedziałam jaką nazwę nadać temu daniu, więc postanowiłam nazwać go w ten sposób. Jest to bardzo smaczne danie, inne od codziennych, tradycyjnych posiłków, choć przygotowane z prostych składników. Oto przepis:

Składniki:
500g mięsa wieprzowego
2 ząbki czosnku
0,5 cebuli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka placków tortilli
majonez do smarowania tortilli
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce do mięsa. Cebulę obrałam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek dodałam do mięsa mielonego. Dodałam też wszystkie przyprawy i jogurt naturalny. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Masę przełożyłam na folię spożywczą i zwinęłam w nią jak cukierka. Tak przygotowane mięso włożyłam na kilka godzin do zamrażalki. Następnie mięso odwinęłam z folii i pokroiłam na cienkie plasterki. Plasterki usmażyłam na patelni na niedużej ilości oleju. Gdy były rumiane wyłożyłam je na talerz. Usmażone plasterki mięsa można podać na talerzu np. z frytkami, surówką i ulubionym sosem. Można je też podać w tortilli. Wtedy każdą tortillę smarujemy majonezem. Na środku układami kilka plasterków mięsa i zwijamy jak kebab. Takie tortille można dodatkowo zgrillować.

SMACZNEGO!!!
domowy kebab wieprzowy kebab w tortilli kebab w cienkim ciescie kebab z wieprzowiny tortilla z wieprzowina tortilla z miesem mielonym

domowy kebab wieprzowy kebab w tortilli kebab w cienkim ciescie kebab z wieprzowiny tortilla z wieprzowina tortilla z miesem mielonym

domowy kebab wieprzowy kebab w tortilli kebab w cienkim ciescie kebab z wieprzowiny tortilla z wieprzowina tortilla z miesem mielonym



czwartek, 26 grudnia 2019

Sałatka z gotowanym kurczakiem

salatka z gotowanym kurczakiem salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z warzywami kurczakiem i makaronem salatka z kukurydza salatka sylwestrowa

Sałatka jest dobra na każdą okazję. Najczęściej przygotowujemy je na różne przyjęcia: świąteczne, urodzinowe, imieninowe, spotkania towarzyskie czy rodzinne. U mnie często sałatki pojawiają się po prostu na co dzień, gdy znudzą się typowe kanapki. Wielu z nas szuka czegoś nowego niż tradycyjna sałatka jarzynowa czy popularna od jakiegoś czasu sałatka gyros. Może więc ktoś skorzysta z przepisu na tą sałatkę. Jest to sałatka, w której połączyłam warzywa świeże i konserwowe z gotowanym kurczakiem i makaronem błyskawicznym. Efekt bardzo smaczny więc polecam. Oto przepis:


Składniki:
5 dużych liści kapusty pekińskiej
biała część pora
1 puszka kukurydzy konserwowej
3 duże kawałki papryki konserwowej
kilka ogórków konserwowych
1 ugotowana pierś z kurczaka (u mnie z rosołu)
2 zupki chińskie
sól, pieprz do smaku
3-4 łyżki majonezu


Sposób przygotowania:
Zupki chińskie np. o smak kurczaka przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Makaron drobno pokruszyłam, aby potem nie trzeba go było kroić. Gdy makaron napęczniał, odcedziłam go i odstawiłam do wystygnięcia. Liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowałam. Podobnie postąpiłam z białą częścią pora. Kukurydzę konserwową przełożyłam na sito i odcedziłam z zalewy. Paprykę konserwową i ogórki wyjęłam z zalewy i pokroiłam w kostkę. Kurczaka pokroiłam w kostkę. Wszystkie wymienione składniki przełożyłam do większej miski. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Sałatkę przełożyłam do salaterki i wstawiłam do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze schłodziła i przegryzła.

Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę fasolową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatkę makaronową z groszkiem konserwowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową z kurczakiem i makaronem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką konserwową i żółtym serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne.



SMACZNEGO!!!
salatka z gotowanym kurczakiem salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z warzywami kurczakiem i makaronem salatka z kukurydza salatka sylwestrowa

salatka z gotowanym kurczakiem salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z warzywami kurczakiem i makaronem salatka z kukurydza salatka sylwestrowa

salatka z gotowanym kurczakiem salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z warzywami kurczakiem i makaronem salatka z kukurydza salatka sylwestrowa

Placki serowo - bananowe

placki serowo bananowe placki z bialego sera i banana placki z banana placuszki bananowe placuszki serowe placki z bialego sera z twarogu

Mamy jeszcze okres świąteczny, więc pewnie większość dojada świąteczne potrawy, których jak zwykle zostało sporo. Ale nie każdemu smakują potrawy typowo świąteczne, a zwłaszcza wigilijne. Chodzi tu przeważnie o dzieci. Więc jeśli ktoś jest w takiej sytuacji, to pomiędzy śledzikiem, barszczykiem i sernikiem, proponuję takie placuszki. Placki serowo - bananowe to placki z białego sera z dodatkiem rozgniecionego banana. Placki są smaczne, delikatnie słodkie, łatwe do zrobienia. Powinny smakować dorosłym i dzieciom. Oto przepis:

Składniki:
250g białego chudego sera w kostce
1 dojrzały banan
1 jajko
3-4 łyżki mąki + do obtoczenia placków
szczypta soli
1łyżeczka cukru
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Ser biały wyłożyłam do miski i rozgniotłam go widelcem. Użyłam sera w kostce, który nie miał takiej suchej i grudkowatej konsystencji jak twaróg, tylko był raczej taki miałki, do smarowania. Banana obrałam ze skórki i również rozgniotłam widelcem. Dodałam go do sera. Dodałam jeszcze jajko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko wymieszałam dokładnie łyżką. Powstało dość gęste i kleiste ciasto. Łyżką nabierałam porcje ciasta, i formowałam w rękach oprószonych mąką na placek. Placki dodatkowo obtaczałam lekko w mące i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Placuszki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podałam na gorąco. Można je oprószyć cukrem pudrem, podać z dżemem czy twarożkiem. Jak kto woli.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na dania z użyciem bananów, np.: naleśniki bananowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/nalesniki-bananowe.html), placki bananowe na serku wiejskim (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/placki-bananowe-na-serku-wiejskim.html), placki owsiane z bananem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/placki-owsiane-z-bananem.html), banany smażone w cieście (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/banany-w-ciescie.html), muffinkowe motylki z bananami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/muffinkowe-motylki-z-bananami_7.html), bananowiec bez pieczenia (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/bananowiec-bez-pieczenia.html).

SMACZNEGO!!!
placki serowo bananowe placki z bialego sera i banana placki z banana placuszki bananowe placuszki serowe placki z bialego sera z twarogu

placki serowo bananowe placki z bialego sera i banana placki z banana placuszki bananowe placuszki serowe placki z bialego sera z twarogu

placki serowo bananowe placki z bialego sera i banana placki z banana placuszki bananowe placuszki serowe placki z bialego sera z twarogu

środa, 25 grudnia 2019

Schab ze śliwką

schab ze sliwka schab pieczony schab z piekarnika schab pieczony na kanapki schab na slodko schab z suzonymi sliwkami pieczen ze schabu

Schab ze śliwką to kolejna moja propozycja pieczonego mięsa, idealnego jako domowa wędlina oraz jako pieczeń obiadowa. Takie mięso poza tym, że jest pyszne, to również ładnie wygląda na talerzu. Będzie idealnym składnikiem półmiska wędlin na świątecznym stole, czy stole codziennym. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1kg schabu (najlepiej dłuższy a cieńszy)
ok. 100g śliwek suszonych
0,5 łyżki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
0,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
1 łyżeczka majeranku
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
schab ze sliwka schab pieczony schab z piekarnika schab pieczony na kanapki schab na slodko schab z suzonymi sliwkami pieczen ze schabu

Sposób przygotowania:
Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Wycięłam białe błonki. Ostrym spiczastym nożem zrobiłam w środku schabu nacięcie na wylot. W powstałą dziurę upchałam jak najwięcej śliwek suszonych. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam olejem i obsypałam solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i roztartym majerankiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Natarłam nim mięso. Naczynie z mięsem przykryłam i odstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia naczynie wstawiłam do piekarnika i piekłam mięso przykryte folią aluminiową przez godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ostatnie 20 minut piekłam je bez przykrycia. Schab jako, że miał służyć za wędlinę, to pozostawiłam do wystygnięcia w piekarniku, a następnie wyjęłam go z powstałego sosu, zawinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Wtedy lepiej się kroi.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
schab ze sliwka schab pieczony schab z piekarnika schab pieczony na kanapki schab na slodko schab z suzonymi sliwkami pieczen ze schabu

schab ze sliwka schab pieczony schab z piekarnika schab pieczony na kanapki schab na slodko schab z suzonymi sliwkami pieczen ze schabu

schab ze sliwka schab pieczony schab z piekarnika schab pieczony na kanapki schab na slodko schab z suzonymi sliwkami pieczen ze schabu

wtorek, 24 grudnia 2019

Snikers bez pieczenia

snikers bez pieczenia snikers na ciastkach krakersach herbatnikach snicers na zimno ciasto z masa kajmakowa ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne ciasto z orzechami

Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, przekładane ciastkami, różnymi kremami, masą kajmakową czy czekoladą. Takie, które mają wiele warstw i pięknie wyglądają po rozkrojeniu. Są one z reguły dość słodkie, ale mi to nie przeszkadza. Tym razem postanowiłam zrobić właśnie jedno z tych ciast. Postawiłam na snikersa bez pieczenia, czyli ciasto na herbatnikach kakaowych i krakersach, z kremem mlecznym z mleka w proszku, z masą kajmakową, orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Ciasto jest naprawdę pyszne i robi się je bardzo szybko, mimo iż jest złożone z wielu warstw. Oto przepis:

Składniki:
ok. 36szt. kakaowych herbatników
ok. 36szt. krakersów solonych
1 puszka masy kajmakowej (użyłam orzechowej)
250g mleka w proszku
3/4 kostki masła
0,5szkl. cukru
2/3szkl. mleka
ok. 200g orzeszków ziemnych
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
2-3 łyżki śmietany 30%
snikers bez pieczenia snikers na ciastkach krakersach herbatnikach snicers na zimno ciasto z masa kajmakowa ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne ciasto z orzechami

Sposób przygotowania:
Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułożyłam połowę kakaowych herbatników, jeden obok drugiego, docinając je w razie potrzeby, aby pasowały do wymiarów formy. Do rondla włożyłam masło. Wsypałam cukier i wlałam mleko. Rondel ustawiłam na gazie i podgrzewałam, mieszając, aż masło się roztopiło. Rondel zestawiłam z gazu i odstawiłam, aby powstały mleczno - maślany płyn przestygł. Jeszcze letni przelałam do miski miksera i powoli dosypywałam do niego mleko w proszku, miksując na małych obrotach. Powinna powstać gęsta, ale jeszcze lejąca masa. Połowę tej masy wylałam do formy na herbatniki. Na masie ułożyłam warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarowałam połowę masy kajmakowej. Aby było łatwiej ją rozprowadzić, można puszkę z masą włożyć na kilka minut do gorącej wody. Na masie kajmakowej ułożyłam kolejną warstwę krakersów, a na to wyłożyłam drugą część mlecznego kremu. Na kremie ułożyłam kakaowe herbatniki i na nich rozsmarowałam resztę masy kajmakowej. Orzeszki ziemne wyłuskałam z łupin i skórek. Przełupałam je na połówki i posypałam nimi ciasto. Można je wcześniej podprażyć na suchej patelni. Smietanę przelałam do rondelka i podgrzałam. Wsypałam do niej połamaną na kawałki czekoladę gorzką i mieszałam, aż się rozpuściła. Czekoladą polałam wierzch ciasta, tworząc esy floresy. Gotowe ciasto schłodziłam w lodówce. Najlepsze jest na drugi a nawet trzeci dzień, gdy ciastka zmiękną dobrze od masy.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta w tym stylu, np.: ciasto kombinowane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciasto-kombinowane.html), czy ciasto 3bit na krakersach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/3bit-na-krakersach.html).

SMACZNEGO!!!
snikers bez pieczenia snikers na ciastkach krakersach herbatnikach snicers na zimno ciasto z masa kajmakowa ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne ciasto z orzechami

snikers bez pieczenia snikers na ciastkach krakersach herbatnikach snicers na zimno ciasto z masa kajmakowa ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne ciasto z orzechami

snikers bez pieczenia snikers na ciastkach krakersach herbatnikach snicers na zimno ciasto z masa kajmakowa ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne ciasto z orzechami

poniedziałek, 23 grudnia 2019

Pieczeń z mięsa mielonego

pieczen z miesa mielonego domowa wedlina mielona pieczen rzymska bez jajka pieczone mieso mielone

Bardzo często robię pieczone mięsa jako pieczeń obiadową lub jako domową wędlinę na kanapki. Ale zawsze były to pieczenie w całości, z jednego kawałka mięsa, zamarynowane w przyprawach, lub nafaszerowane ziołami lub pieczarkami i upieczone. Nigdy natomiast nie robiłam pieczeni z mięsa mielonego na kanapki, więc postanowiłam ją w końcu upiec. Przeważnie spotyka się takie pieczenie z jajkiem gotowanym na twardo i nazywa się ona wtedy pieczenią rzymską.
Ja jednak na jajka nie miałam ochoty i zrobiłam ją z samego mięsa. Przygotowanie tej pieczeni jest bardzo proste, choć trochę bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, bo trzeba zmielić mięso, wyrobić masę mięsną, ale nie trzeba marynować mięsa, więc można ją upiec od razu po przygotowaniu. Przepisów jest wiele, ja zrobiłam w ten sposób. Oto mój przepis:


Składniki:
ok. 400g mięsa wieprzowego (u mnie ze schabu)
1 małe jajko
0,5 cebuli
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku
0,5 łyżeczki majeranku
1-2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
pieczen z miesa mielonego domowa wedlina mielona pieczen rzymska bez jajka pieczone mieso mielone

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe zmieliłam razem z cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko (użyłam bardzo małego). Dodałam majonez, musztardę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Niedużą foremkę keksówkę natłuściłam masłem i obsypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej masę mięsną, ugniatając ją dobrze palcami. Foremkę z mięsem wstawiłam do piekarnika i piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Wierzch pieczeni powinien być dobrze zarumieniony. Po upieczeniu pieczeń wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w foremce na metalowej kratce. Pieczeń po wystudzeniu wyciągnęłam z formy, owinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Schłodzoną pokroiłam na plasterki jak wędlinę. Pieczeń można też podać zaraz po upieczeniu, na gorąco, jako pieczeń obiadową np. z frytkami czy ziemniakami i surówką.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
pieczen z miesa mielonego domowa wedlina mielona pieczen rzymska bez jajka pieczone mieso mielone

pieczen z miesa mielonego domowa wedlina mielona pieczen rzymska bez jajka pieczone mieso mielone

pieczen z miesa mielonego domowa wedlina mielona pieczen rzymska bez jajka pieczone mieso mielone

Ryba po japońsku

Ryba po japonsku ryba w zalewie ryba na zimno ryba w sosie ryba na wigilie ryba z warzywami

Moją ulubioną potrawą wigilijną do tej pory była ryba po grecku i robiłam ją każdego roku. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego, coś nowego, czego jeszcze nie robiłam. Z zamiarem zrobienia ryby po japońsku nosiłam się już od dłuższego czasu, bo podoba mi się to jak wygląda. Kiedyś też gdzieś ją próbowałam i smakowała mi. Ale wiadomo ile gospodyń tyle przepisów, podobnie jak z rybą po grecku, więc zaprezentuję wam ten, z którego ja skorzystałam. Znalazłam go na tej stronie: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ryba-po-japonsku-304787. A oto on:

Składniki:
ok. 500g filetów z morszczuka argentyńskiego (może być też inna ryba)
1 czerwona papryka
3-4 ogórki konserwowe średniej wielkości
1,5 cebuli
2-3 jajka
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
przyprawa do ryby
sok z cytryny

Zalewa:
1szkl. wody
0,5szkl. cukru
150ml ketchupu (użyłam z cukinii)
100g koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu
1/4szkl. oleju
szczypta soli
Ryba po japonsku ryba w zalewie ryba na zimno ryba w sosie ryba na wigilie ryba z warzywami

Sposób przygotowania:
Filety z morszczuka ułożyłam na sicie i rozmroziłam. Jeśli używacie świeżej ryby należy oczywiście pominąć ten etap. Rozmrożone filety skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam je solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Następnie opanierowałam w roztrzepanych jajkach i bułce tartej i usmażyłam na rumiano na oleju. Usmażone ryby wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi i odstawiłam. 
Paprykę czerwoną umyłam, osuszyłam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w cienkie paseczki/słupki. Podobnie pokroiłam ogórki konserwowe. Cebulę obrałam i przekroiłam na ćwiartki, a każdą ćwiartkę w plasterki.
Wszystkie składniki zalewy czyli: wodę, olej, ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy umieściłam w rondlu. Dodałam szczyptę soli i zagotowałam. Dodałam pokrojone warzywa i gotowałam razem przez 10 minut. 
Do naczynia nałożyłam porcję zalewy z warzywami, na to kawałki ryby i znów zalewę. Rybę można przygotować w jednym lub dwóch naczyniach. Rybę wystudziłam, a następnie schłodziłam w lodówce. Rybę podajemy co najmniej po kilku godzinach chłodzenia.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na dania rybne, np.: smażona ryba z marynaty (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/smazona-ryba-z-marynaty.html), ryba smażona w cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-smazona-w-ciescie.html), ryba po grecku z porem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-z-porem.html), ryba po grecku z papryką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/ryba-po-grecku-z-papryka.html), tradycyjna ryba po grecku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/ryba-po-grecku.html).

SMACZNEGO!!!
Ryba po japonsku ryba w zalewie ryba na zimno ryba w sosie ryba na wigilie ryba z warzywami

Ryba po japonsku ryba w zalewie ryba na zimno ryba w sosie ryba na wigilie ryba z warzywami

Sernik cytrynowy z dżemem

sernik cytrynowy z dzemem sernik puszysty sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik z polewa sernik wysmienity sernik delikatny sernik z sera z wiaderka


Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, bez którego nie wyobrażam sobie żadnych świąt. Poza tym bardzo lubię to ciasto za jego uniwersalność. Ciasto nie tylko ładnie wygląda w każdej postaci, ale również można je zrobić na tysiąc różnych sposobów i za każdym razem uzyskać nieco inny smak i wygląd. Poza tym ciasto jest podzielne, starcza na dużo osób. Z jednego kilograma sera mamy dużą blachę ciasta. Ja tym razem zdecydowałam się na delikatny sernik, lekko cytrynowy, z dodatkiem dżemu truskawkowego. Sernik zrobiłam na jasnych herbatnikach, a wierzch ozdobiłam dwoma rodzajami czekolady: gorzką i białą. Oto przepis:

Składniki:
ok. 25 herbatników
1 kg sera w wiaderku
200g miękkiego masła
8 mniejszych jajek w temp. pokojowej
1szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
olejek cytrynowy do ciast (użyłam 0,5 buteleczki)
ok. 3-4 łyżeczki dżemu truskawkowego

Polewa:
0,5 tabliczki białej czekolady
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
sernik cytrynowy z dzemem sernik puszysty sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik z polewa sernik wysmienity sernik delikatny sernik z sera z wiaderka

Sposób przygotowania:
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciasno obok siebie herbatniki, docinając je w razie potrzeby do wymiarów blachy. Zółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtka utarłam z masłem, cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodawałam partiami ser i miksowałam do połączenia. Do masy serowej dodałam olejek cytrynowy oraz proszek budyniowy wymieszany z mąką pszenną. Zmiksowałam masę serową kolejny raz do połączenia składników. Na koniec do masy serowej dodałam ubitą pianę z białek i wszystko wymieszałam już drewnianą łyżką. Gotową masę serową wyłożyłam do blachy na herbatniki. Małą łyżeczką powkładałam na wierzch sera dżem truskawkowy, rozprowadzając go trochę w masie serowej. Sernik piekłam godzinę w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Około 20 minut przed końcem pieczenia, obkroiłam brzegi sernika od blachy, aby sernik po upieczeniu nie zapadł się. Sernik po upieczeniu zostawiłam na kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a dopiero następnie wyjęłam go i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygł udekorowałam wierzch czekoladą. Najpierw rozpuściłam gorzką czekoladę w jednej łyżce gorącej śmietany i polałam nią sernik. Potem roztopiłam białą czekoladę w 2 łyżkach gorącej śmietany i również polałam nią wierzch ciasta tworząc esy floresy. Sernik schłodziłam w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
sernik cytrynowy z dzemem sernik puszysty sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik z polewa sernik wysmienity sernik delikatny sernik z sera z wiaderka

sernik cytrynowy z dzemem sernik puszysty sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik z polewa sernik wysmienity sernik delikatny sernik z sera z wiaderka

sernik cytrynowy z dzemem sernik puszysty sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik z polewa sernik wysmienity sernik delikatny sernik z sera z wiaderka


niedziela, 22 grudnia 2019

Kotleciki szuszu

kotleciki szuszu kotlety drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety w ciescie kotlet w panierce sznycle drobiowe

Kotleciki szuszu to pyszne kotleciki drobiowe z piersi kurczaka. Ich nazwa bardzo mi się podoba, choć nie wiem co oznacza i kto ją wymyślił. Dla mnie jest zabawna i pasuje do dania dla dzieci. Kotleciki szuszu robi się bardzo szybko i łatwo. Będą fajną alternatywą dla tradycyjnych panierowanych kotletów z piersi kurczaka. Oto przepis:

Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
0,5 łyżeczki soli
szczypta pieprzu czarnego
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
2 łyżki oleju + do smażenia

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie nożem rozkroiłam ją na kilka kotlecików/sznycli. Każdy z tych kotlecików lekko rozbiłam tłuczkiem do mięsa, pozostawiając grubość 0,5-1cm. 
Do miseczki wrzuciłam żółtko. Dodałam jogurt/śmietanę, 2 łyżki oleju, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą i dokładnie wszystko wymieszałam tworząc jednolite ciasto. Do tak przygotowanego ciasta wkładałam kawałki kurczaka i dokładnie je w tym cieście obtaczałam, a następnie wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Kotleciki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane kotleciki można podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, lub jako przekąskę, serwując je np. z sosem czosnkowym.

SMACZNEGO!!!