środa, 3 czerwca 2020

Zapiekane rożki z tortilli z mięsem

zapiekane rozki z tortilli z miesem zapiekane rozki z tortilli z farszem miesnym i warzywami tortille z miesem mielonym tortilla zapiekana przekaska z tortilli tortille z miesem i serem przekaska na impreze

Dawno na moim blogu nie było przepisu na danie mięsne, więc postanowiłam trochę nadrobić zaległości. Danie, które dziś przygotowałam to fajna propozycja zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Są to rożki z tortilli pszennych, wypełnione farszem z mięsa mielonego smażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi i przyprawami oraz sosem pomidorowym. Farsz dodatkowo wymieszałam z kukurydzą konserwową i tartą mozzarellą. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z tej strony: https://smakinatalerzu.pl/2019/12/29/zapiekane-rozki-z-tortilli/, ale zmodyfikowałam przepis pod swój smak. Rożki wyszły naprawdę pyszne i sycące, więc polecam, nie tylko na imprezę, ale również na co dzień. Oto przepis:

Składniki:
5 tortilli pszennych
ok. 700g mięsa wieprzowego np. szynka
2 cebule
2 ząbki czosnku
ok. 6 kawałków suszonych pomidorów (użyłam pomidorów suszonych w oleju słonecznikowym firmy Ponti)
1 łyżka octu balsamicznego (użyłam octu firmy Ponti)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka ziół prowansalskich
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
150g tartej mozzarelli
ok. 100g żółtego sera gouda
zapiekane rozki z tortilli z miesem zapiekane rozki z tortilli z farszem miesnym i warzywami tortille z miesem mielonym tortilla zapiekana przekaska z tortilli tortille z miesem i serem przekaska na impreze

Sposób przygotowania:
Mięso po umyciu i osuszeniu, zmieliłam w maszynce do mięsa. Na patelnię wlałam ok. 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami (użyłam pomidorów w oleju słonecznikowym marki Ponti). Cebule obrałam i drobno posiekałam. Wrzuciłam na rozgrzany olej. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do cebuli. Pomidory suszone odsączyłam z oleju, drobno pokroiłam i wrzuciłam do cebuli. Wszystko chwilę podsmażyłam, po czym dodałam mięso mielone. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym i papryką słodką w proszku. Dodałam ocet balsamiczny (marki Ponti), roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszałam. Mięso smażyłam kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż straciło różowy kolor. Przecier pomidorowy rozmieszałam w ok. 0,5 szklanki wody i wlałam do mięsa. Ponownie wymieszałam i smażyłam kolejne kilka minut. Gotowy farsz pozostawiłam do wystygnięcia. Wystudzony farsz wymieszałam z odsączoną z zalewy kukurydzą i serem mozzarella. Placki tortilli ułożyłam równo jeden na drugim i wszystkie razem przekroiłam na trzy równe części. Powinny powstać kawałki przypominające kształtem trójkąty/stożki. Każdy kawałek tortilli zwijałam w rożek. Brzegi zapinałam wykałaczką i tak przygotowany rożek wypełniałam farszem, pozostawiając ok. 1cm wolnego miejsca na wierzchu. Rożki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie były przygotowane, wstawiłam je do piekarnika i zapiekałam ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Następnie do każdego rożka na farsz włożyłam porcję startego żółtego sera gouda i ponownie zapiekałam ok. 5 minut do jego roztopienia. Upieczone rożki przełożyłam od razu na talerz i podałam na gorąco. Można je podać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem, lub zjeść same bez żadnych dodatków.

SMACZNEGO!!!
zapiekane rozki z tortilli z miesem zapiekane rozki z tortilli z farszem miesnym i warzywami tortille z miesem mielonym tortilla zapiekana przekaska z tortilli tortille z miesem i serem przekaska na impreze

zapiekane rozki z tortilli z miesem zapiekane rozki z tortilli z farszem miesnym i warzywami tortille z miesem mielonym tortilla zapiekana przekaska z tortilli tortille z miesem i serem przekaska na impreze

zapiekane rozki z tortilli z miesem zapiekane rozki z tortilli z farszem miesnym i warzywami tortille z miesem mielonym tortilla zapiekana przekaska z tortilli tortille z miesem i serem przekaska na impreze

wtorek, 2 czerwca 2020

Czekoladowy sernik na zimno

czekoladowy sernik na zimno sernik z czekolada kakaowy sernik na zimno czekoladowy sernik bez pieczenia sernik na herbatnikach szybki sernik sernik z bialego sera

Czekoladowy sernik na zimno powstał spontanicznie z nagłej ochoty na coś słodkiego, coś czekoladowego i coś szybkiego do zrobienia. Robiłam go po raz pierwszy, ale chyba nie ostatni, bo bardzo mi smakował. Zrobiłam go na czekoladowych herbatnikach i polałam dodatkowo czekoladą. Sernik w smaku przypomina mi trochę homogenizowane serki czekoladowe, które jadałam często w dzieciństwie. Sernik jest bardzo łatwy do zrobienia, choć trzeba trochę poczekać na efekt końcowy, gdyż musi się najpierw schłodzić. Ale myślę, że warto. Oto przepis:

Składniki:
500g białego sera półtłustego
280g serka homogenizowanego waniliowego 
300ml śmietany 30%
2 galaretki przezroczyste (u mnie o smaku winogronowym)
6 łyżek kakao rozpuszczalnego
4 czubate łyżeczki kakao naturalnego
ok. 250g czekoladowych herbatników
75g czekolady (u mnie mleczna i gorzka)
3 łyżki mleka
czekoladowy sernik na zimno sernik z czekolada kakaowy sernik na zimno czekoladowy sernik bez pieczenia sernik na herbatnikach szybki sernik sernik z bialego sera

Sposób przygotowania:
Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 20x20cm wyłożyłam szczelnie folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki, docinając je do wymiarów formy. Galaretki rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Ser biały przełożyłam do miski. Użyłam sera jednokrotnie zmielonego. Do sera dodałam serek waniliowy i zblendowałam je na jednolitą masę bez grudek. Można też ser zmielić dwu lub trzykrotnie w maszynce do mielenia i połączyć z serkiem waniliowym. Zimną śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam z masą serową. Następnie wsypałam kakao rozpuszczalne i kakao naturalne. Proporcje kakao można zmienić, bo w zależności od marki mogą się różnić stopniem słodkości czy smaku. Najlepiej dosypywać partiami i próbować. Do kakaowej masy serowej, ciągle mieszając dolewałam cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Gdy składniki się połączyły, masę wyłożyłam do formy na herbatniki. Można wcześniej wstawić masę na kilka minut do lodówki, żeby lekko zgęstniała, wtedy nie wyleje się z formy i nie podejdzie pod folię. Na wierzchu masy serowej ułożyłam drugą warstwę herbatników. Sernik wstawiłam do lodówki, żeby masa zastygła. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili wymieszałam czekoladę i posmarowałam nią wierzch sernika. Sernik ponownie wstawiłam do lodówki, żeby czekolada zastygła. Ja chłodziłam ciasto całą noc, ale powinno wystarczyć kilka godzin. 

SMACZNEGO!!!
czekoladowy sernik na zimno sernik z czekolada kakaowy sernik na zimno czekoladowy sernik bez pieczenia sernik na herbatnikach szybki sernik sernik z bialego sera

czekoladowy sernik na zimno sernik z czekolada kakaowy sernik na zimno czekoladowy sernik bez pieczenia sernik na herbatnikach szybki sernik sernik z bialego sera

sobota, 30 maja 2020

Serowe tiramisu

serowe tiramisu sernik tiramisu sernik gotowany sernik cappuccino cappuccino serowe sernik na biszkoptach sernik kawowy sernik z kakao

Bardzo lubię ciasta i desery kawowe, lub z domieszką kawy. Niestety ze względu na małe dzieci, ostatnio rzadko takie robię, żeby i one również mogły spróbować. Wczoraj jednak postanowiłam wykorzystać zalegający w zamrażalce biały ser w wiaderku. Jako, że nie miałam ochoty na tradycyjny sernik, ani na typowy sernik na zimno z galaretką, to postawiłam na sernik gotowany. Serniki gotowane robię dosyć często w różnych wersjach smakowych, na różnych spodach itp.  Tym razem postanowiłam zrobić go na biszkoptach nasączanych kawą rozpuszczalną. Zainspirował mnie do tego ten przepis: http://www.kulinarnefantazjemarioli.pl/2019/09/sernik-cappuccin-w-15-minut-filmik.html. Biszkopty posypałam dodatkowo gorzkim kakao, tworząc coś na kształt tiramisu. Oczywiście oryginalne tiramisu robi się inaczej, ale ten sernik tak mi się kojarzy i podobnie wygląda, więc nazwałam go serowym tiramisu. Oto przepis:

Składniki:
200g masła
1szkl. cukru
1kg sera w wiaderku
2 jajka
2 budynie waniliowe bez cukru po 40 każdy
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200ml mleka
ok. 2 paczki okrągłych biszkoptów
3 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki cukru do kawy
3/4szkl. wrzątku
serowe tiramisu sernik tiramisu sernik gotowany sernik cappuccino cappuccino serowe sernik na biszkoptach sernik kawowy sernik z kakao

Sposób przygotowania:
Przygotowanie serowego tiramisu rozpoczęłam od przygotowania kawy. Kawę rozpuszczalną i 1,5 łyżeczki cukru wsypałam do szklanki i zalałam wrzątkiem. Wymieszałam i odstawiłam do przestygnięcia. Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24-25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w rant. Na dnie ułożyłam warstwę biszkoptów, jeden obok drugiego, docinając w razie potrzeby i nasączyłam je przygotowaną kawę (należy zużyć 1/3 kawy a resztę zostawić do pozostałych warstw). Nasączone biszkopty posypałam jedną łyżeczką kakao, używając do tego sitka. Masło i cukier umieściłam w garnku (najlepiej z grubym dnem) i podgrzewałam, aż masło się rozpuściło. Do gorącego masła z cukrem dodałam ser z wiaderka i jajka i mieszałam łyżką, aż składniki ładnie się ze sobą połączyły. Masę serową podgrzewałam na małym ogniu, a w międzyczasie rozmieszałam proszki budyniowe i mąkę ziemniaczaną w zimnym mleku. Mieszankę przelałam cienkim strumieniem do masy serowej i ciągle mieszając, podgrzewałam masę dalej aż dobrze zgęstniała. Połowę gorącej masy wyłożyłam do tortownicy na przygotowane biszkopty. Na masie serowej ułożyłam drugą warstwę biszkoptów. Nasączyłam je połową pozostałej kawy i oprószyłam łyżeczką gorzkiego kakao. Na to wyłożyłam resztę masy serowej i ostatnią warstwę biszkoptów. Ciastka nasączyłam resztą kawy i posypałam resztą kakao. Ciasto pozostawiłam na blacie do ostygnięcia, a następnie wstawiłam na całą noc do lodówki, żeby dobrze się schłodziło i zgęstniało. Ciasto jest pyszne, kremowe, delikatnie kawowe, w sam raz słodkie i do tego pięknie wygląda.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na słodkości z dodatkiem kawy, np.: walentynkowy torcik cappuccino (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/walentynkowy-torcik-cappuccino.html), cappuccino cytrynowe na zimno (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), kawowe cappuccino bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kawowe-cappuccino-bez-pieczenia.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), deser kawowo - grysikowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/deser-kawowo-grysikowy.html), deser mocca (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html), tiramisu z malinami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/ciasto-ala-tiramisu-z-malinami.html).

SMACZNEGO!!!
serowe tiramisu sernik tiramisu sernik gotowany sernik cappuccino cappuccino serowe sernik na biszkoptach sernik kawowy sernik z kakao

serowe tiramisu sernik tiramisu sernik gotowany sernik cappuccino cappuccino serowe sernik na biszkoptach sernik kawowy sernik z kakao

serowe tiramisu sernik tiramisu sernik gotowany sernik cappuccino cappuccino serowe sernik na biszkoptach sernik kawowy sernik z kakao

środa, 27 maja 2020

Strucla z dżemem

strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne ciasto. Tym razem jest to ciasto może trochę nietypowe, bo jest to niby tradycyjne strucla, ale z ciasta kruchego. W każdym razie ja takie ciasto robiłam i jadłam pierwszy raz. Mimo to, ciasto bardzo mi posmakowało, więc na pewno nie będzie to pierwszy i ostatni raz. Zdecydowałam się na zrobienie takiego ciasta, ponieważ chciałam zrobić coś na szybko dla gości, żeby było do kawy. Nie miałam ochoty na zwykłe ciasta ucierane. Rożne babki czy zebry tez ostatnio były. NA ciasta z kremami lub na zimno nie miałam wystarczająco czasu, więc padło na ciasto kruche, które bardzo szybko się robi. Wystarczy zagnieść ze sobą kilka podstawowych składników, które zazwyczaj znajdują się w kuchni. Ciasto kruche samo w sobie bez żadnych dodatków raczej nie jest podawane, więc postanowiłam zwinąć je z dżemem w coś na kształt strucli czy rolady. Ciasto wyszło naprawdę fenomenalnie, choć trochę kruszy się/łamie przy krojeniu. Mi to jednak nie przeszkadzało. Oto przepis:

Składniki:
2szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4szkl. cukru
1 mały cukier waniliowy
szczypta soli
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny (użyłam soku z cytryny z butelki marki Limmi)
125g masła
1 słoiczek dżemu np. truskawkowego
cukier puder do oprószenia
strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

Sposób przygotowania:
Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodałam szczyptę soli. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy. Dodałam pokrojone na plasterki, zimne masło. Wbiłam jajka. Wlałam sok z cytryny. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Można trochę podsypać mąką, gdyby się kleiło. Zagniecione ciasto przełożyłam na blat posypany mąką i rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm i grubości ok. 0,5cm. Rozwałkowane ciasto posmarowałam równomiernie dżemem i zwinęłam w roladę. Zwinięte ciasto przełożyłam do prostokątnej formy keksówki o wymiarach 30x12cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam 50 minut w 180 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce. Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem i pokroiłam na plastry. Ciasto jest pyszne jeszcze lekko ciepłe, jak i po całkowitym wystudzeniu. Ciasto jest chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie za sprawą dżemu. Polecam.

SMACZNEGO!!!
strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

poniedziałek, 25 maja 2020

Babka zebra z kisielem

babka zebra z kisielem babka marmurkowa babka czarno biala babka gotowana babka z kakao babka wisniowa ciasto z kisieli ciasto z kisielem babka na oleju wilgotna babka

Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszną babkę gotowaną. Jest to babka marmurkowa/zebra zrobiona na oleju i jogurcie naturalnym. Dzięki temu babka jest wilgotna  mięciutka. Do babki dodałam kisiel wiśniowy błyskawiczny, dzięki czemu babka nabrała super aromatu i lekkiego posmaku wiśniowego. Całość polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Dla mnie takie ciasto to super pyszny deser zarówno na co dzień jak i od święta. Oto przepis:

Składniki:
4-5 jajek
1szkl. cukru
1 mały cukier waniliowy
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g kisielu wiśniowego (typu gorący kubek, jednoporcjowy)
3/4szkl. oleju
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki kakao

Polewa:
2 łyżki śmietany 30%
50g czekolady (u mnie gorzka i mleczna)
babka zebra z kisielem babka marmurkowa babka czarno biala babka gotowana babka z kakao babka wisniowa ciasto z kisieli ciasto z kisielem babka na oleju wilgotna babka

Sposób przygotowania:
Składniki wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i ucierałam kilka minut do uzyskania jasnej puszystej masy. Mąkę pszenną przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie mąkę z proszkiem wmiksowałam na małych obrotach do masy jajecznej. Gdy składniki się połączyły wsypałam kisiel wiśniowy i ponownie zmiksowałam na małych obrotach. Na koniec, ciągle miksując na niskich obrotach,  cienkim strumieniem wlałam do ciasta olej i dodałam jogurt naturalny. Zmiksowane ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części wmiksowałam gorzkie kakao. Do formy silikonowej z kominem wykładałam na przemian po łyżce ciasto jasne i ciemne i tak do skończenia ciasta. Formę z ciastem umieściłam w dużym garnku wypełnionym wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy z ciastem. Garnek przykryłam i gotowałam ciasto ok. 50 minut (do suchego patyczka). Czas liczyłam od momentu zagotowania się wody. Formy nie przykrywałam folią aluminiową. Babkę gotowałam na małym ogniu. Po ugotowaniu ciasto od razu wyjęłam z garnka i przestudziłam w formie. Dopiero potem wyjęłam je na talerz. Zimną śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę, a następnie zamieszałam żeby czekolada się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam ciasto i wstawiłam je do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gdy zastygnie, można kroić na kawałki.
Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: cytrynową babkę na oleju (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/cytrynowa-babka-na-oleju.html), dwukolorową babkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/dwukolorowa-babka-gotowana.html), babkę cytrynową z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!!
babka zebra z kisielem babka marmurkowa babka czarno biala babka gotowana babka z kakao babka wisniowa ciasto z kisieli ciasto z kisielem babka na oleju wilgotna babka

babka zebra z kisielem babka marmurkowa babka czarno biala babka gotowana babka z kakao babka wisniowa ciasto z kisieli ciasto z kisielem babka na oleju wilgotna babka

babka zebra z kisielem babka marmurkowa babka czarno biala babka gotowana babka z kakao babka wisniowa ciasto z kisieli ciasto z kisielem babka na oleju wilgotna babka

babka zebra z kisielem babka marmurkowa babka czarno biala babka gotowana babka z kakao babka wisniowa ciasto z kisieli ciasto z kisielem babka na oleju wilgotna babka

niedziela, 24 maja 2020

Surówka z białej kapusty z kukurydzą

surowka z bialej kapusty z kukurydza surowka obiadowa surowka do obiadu surowka do miesa surowka do grilla zdrowa i smaczna surowka latwa surowka

Dziś kolejna porcja zdrowia i witamin w postaci pysznej surówki obiadowej. Tym razem surówka z białej kapusty z jabłkiem, porem i kukurydzą konserwową. Ta surówka jest naprawdę smaczna, łagodna w smaku i pasuje do większości dań obiadowych. Łatwo i szybko się ją robi. Składniki są tanie i łatwo dostępne. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
1/4 główki białej kapusty
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
1 nieduże jabłko
kawałek pora
0,5 małej cebuli
1 łyżka posiekanego koperku
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Kapustę starłam na tarce na grubych oczkach. Posoliłam ją i odstawiłam na 15 minut. Dzięki temu kapusta zmięknie. Jeśli używamy młodej kapusty, to nie jest to konieczne. Kukurydzę konserwową odsączyłam na sicie z zalewy. Pora drobno pokroiłam. Użyłam jasnozielonej części pora (tej pośredniej między białą częścią a zielonymi liśćmi). Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i starłam je na tarce na grubych oczkach. Wszystkie wymienione składniki przełożyłam do miski. Dodałam posiekany koperek, olej, sok z cytryny i cukier. Przyprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszałam. Surówkę można podawać od razu, lub schłodzić dodatkowo w lodówce. Taka surówka to idealny dodatek do dań mięsnych, lub samodzielna przekąska.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. surówka z rzodkiewki i marchewki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/surowka-z-rzodkiewki-i-marchewki.html), surówka z kiszonej kapusty z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/surowka-z-kiszonej-kapusty-z-prazona.html), uniwersalna surówka z białej kapusty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/uniwersalna-surowka-z-biaej-kapusty.html), kolorowa surówka z kiszonej kapusty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/kolorowa-surowka-z-kapusty-kiszonej.html), surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) czy surówka z kapusty kiszonej z cebulką smażoną i majonezem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-majonezem.html).

SMACZNEGO!!!
surowka z bialej kapusty z kukurydza surowka obiadowa surowka do obiadu surowka do miesa surowka do grilla zdrowa i smaczna surowka latwa surowka

surowka z bialej kapusty z kukurydza surowka obiadowa surowka do obiadu surowka do miesa surowka do grilla zdrowa i smaczna surowka latwa surowka

surowka z bialej kapusty z kukurydza surowka obiadowa surowka do obiadu surowka do miesa surowka do grilla zdrowa i smaczna surowka latwa surowka

sobota, 23 maja 2020

Surówka z rzodkiewki i marchewki

surowka z rzodkiewki i marchewki surowka obiadowa surowka do obiadu surowka z rzodkiewka surowka z marchewka smaczna i prosta surowka


Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszną surówkę obiadową. Tym razem jest to surówka z rzodkiewki i marchewki. W moim przydomowym warzywniaku poczyniłam już pierwsze zbiory rzodkiewki, więc jak co roku wymyślam nowe połączenia smakowe i nowe zastosowania dla tego smacznego warzywa. Surówka, którą tym razem sobie wymyśliłam jest bardzo prosta do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, a jest smaczna i zdrowa. Do tego bardzo ładnie i kolorowo wygląda na talerzu i pasuje do wielu dań obiadowych. Oto przepis:


Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
1 marchewka
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka soku z limonki (użyłam gotowego soku z butelki marki Limmi)
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Oczyszczone i opłukane rzodkiewki starłam na tarce na grubych oczkach. Marchewkę obrałam i również starłam na tarce na dużych oczkach. Starte warzywa przełożyłam do miski. Dodałam posiekany koperek. Wszystko skropiłam sokiem z limonki i octem balsamicznym. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dodałam jogurt naturalny. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i gotowe. Surówkę można podawać od razu po przygotowaniu, lub schłodzić dodatkowo w lodówce. Taka surówka to świetny dodatek do obiadu, lub też samodzielna przekąska w ciągu dnia.

Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. surówka z kiszonej kapusty z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/surowka-z-kiszonej-kapusty-z-prazona.html), uniwersalna surówka z białej kapusty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/uniwersalna-surowka-z-biaej-kapusty.html), kolorowa surówka z kiszonej kapusty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/kolorowa-surowka-z-kapusty-kiszonej.html), surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) czy surówka z kapusty kiszonej z cebulką smażoną i majonezem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-majonezem.html).


SMACZNEGO!!!
surowka z rzodkiewki i marchewki surowka obiadowa surowka do obiadu surowka z rzodkiewka surowka z marchewka smaczna i prosta surowka

surowka z rzodkiewki i marchewki surowka obiadowa surowka do obiadu surowka z rzodkiewka surowka z marchewka smaczna i prosta surowka

czwartek, 21 maja 2020

Bułki z suszonymi pomidorami

bulki z suszonymi pomidorami bulki pszenne domowe bulki drozdzowe bulki ciabatty bulki wloskie

Dziś mam dla Was kolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem są to bułki w stylu włoskim, z suszonymi pomidorami, na świeżych drożdżach. Bułeczki wyszły pyszne. Mają chrupiącą skórkę i puszysty środek. Do tego suszone pomidory dodają charakteru i fajnego posmaku. Takie bułeczki idealnie nadają się do kanapek, lub nawet do zjedzenia na sucho bez żadnych dodatków. Sprawdzą się również jako dodatek do zup czy gulaszu. Do ich przygotowania użyłam pysznych, bardzo dobrej jakości pomidorów suszonych w oleju słonecznikowym firmy Ponti. Oto przepis:

Składniki:
15g świeżych drożdży
ok. 0,5szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju (użyłam oleju, który stanowił zalewę pomidorów suszonych)
5 kawałków suszonych pomidorów (użyłam pomidorów suszonych firmy Ponti)
bulki z suszonymi pomidorami bulki pszenne domowe bulki drozdzowe bulki ciabatty bulki wloskie

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich cukier oraz płaską łyżkę mąki. Zalałem je ciepłą wodą i dokładnie rozmieszałam, żeby nie było grudek. Zaczyn odstawiłam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiałam do miski. Dodałam sól, jogurt i olej z pomidorów suszonych. Na koniec dodałam wyrośnięty zaczyn. Przy pomocy miksera z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. W międzyczasie odsączyłam z zalewy pomidory suszone i pokroiłam je w kosteczkę. Pokrojone suszone pomidory dodałam do ciasta. Dalej ciasto wyrabiałam już ręcznie. Gdy ładnie połączyło się z pomidorami, uformowałam je w kulę, włożyłam do miski i nakryłam bawełnianą ściereczką. Miskę odstawiłam na około godzinę, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto wyłożyłam na stolnicę podsypaną mąką. Podzieliłam je na sześć mniej więcej równych części. Każdą część skręciłam wokół siebie, tworząc taki świderek. Tak uformowane bułeczki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryłam je ściereczką i odstawiłam jeszcze na pół godziny do napuszenia. Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 stopni i wstawiłam bułki. Piekłam je około 20 minut. Po upieczeniu wyjęłam bułki z piekarnika i przestudziłam na metalowej kratce. Najlepsze są takie jeszcze ciepłe, ale po wystygnięciu również pysznie smakują. Za sprawą pomidorów suszonych są bardziej wilgotne w środku i dłużej zachowują świeżość.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: paluchy drożdżowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/paluchy-drozdzowe.html), domowe bułki do hot dogów (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/buki-do-hot-dogow.html), bagietki czosnkowo - serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/bagietki-czosnkowo-serowe.html), bagietki czosnkowo - ziołowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/bagietki-zioowo-czosnkowe.html), proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).


SMACZNEGO!!!
bulki z suszonymi pomidorami bulki pszenne domowe bulki drozdzowe bulki ciabatty bulki wloskie

bulki z suszonymi pomidorami bulki pszenne domowe bulki drozdzowe bulki ciabatty bulki wloskie

bulki z suszonymi pomidorami bulki pszenne domowe bulki drozdzowe bulki ciabatty bulki wloskie

bulki z suszonymi pomidorami bulki pszenne domowe bulki drozdzowe bulki ciabatty bulki wloskie

niedziela, 17 maja 2020

Uniwersalna surówka z białej kapusty

uniwersalna surowka z bialej kapusty surowka obiadowa surowka do obiadu surowka do grilla szybka i smaczna surowka surowka kapusciana

Uniwersalna surówka z białej kapusty to pyszna i łatwa do zrobienia surówka z niewielu składników. Pasuje do większości obiadów składających się z mięsa i ziemniaków. Moim zdaniem pasuje również do ryby, dań z grilla czy klusek z mięsnymi sosami. Dlatego też nadałam jej nazwę uniwersalnej. Ja takie surówki mogę również jeść jako samodzielną przekąskę pomiędzy posiłkami. Wspomniana uniwersalna surówka oprócz białej kapusty, zawiera w składzie marchew i cebulę oraz przyprawy. Oto dokładny przepis:

Składniki:
1/4 główki średniej białej kapusty
3 średnie marchewki
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
sok z 1/4 cytryny
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Kapustę starłam na tarce na grubych oczkach. Posoliłam i pozostawiłam na 15 minut żeby zmiękła. Marchewki obrałam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Dodałam je do kapusty. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Również dodałam ją do kapusty. Do warzyw wsypałam posiekany koperek, dodałam olej i sok z cytryny. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Surówkę wstawiłam na około godzinę do lodówki, żeby się schłodziła i przegryzła. Jak wspomniałam na początku, surówkę można podać jako dodatek do obiadu zawierającego mięso, lub smażoną rybę. Pasuje również do dań z grilla czy innych potraw.

SMACZNEGO!!!
uniwersalna surowka z bialej kapusty surowka obiadowa surowka do obiadu surowka do grilla szybka i smaczna surowka surowka kapusciana

uniwersalna surowka z bialej kapusty surowka obiadowa surowka do obiadu surowka do grilla szybka i smaczna surowka surowka kapusciana

uniwersalna surowka z bialej kapusty surowka obiadowa surowka do obiadu surowka do grilla szybka i smaczna surowka surowka kapusciana

sobota, 16 maja 2020

Arbuziki z galaretek

arbuziki z galaretek mini arbuziki arbuz z galaretki deser z galaretek kolorowy deser deser dla dzieci ciasto na zimno z galaretka

Dziś mam dla was coś słodkiego, ale nie jest to tradycyjne ciasto pieczone. Nie jest to też ciasto bez pieczenia. Nie mniej jest to coś równie pysznego i super wyglądającego, coś co przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom. A mowa o deserze na zimno z dwóch składników: galaretek i śmietanki, przypominającego wyglądem pokrojonego na kawałki arbuza. Pomysł na ten deser zaczerpnęłam ze strony smaker.pl (link: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-arbuziki-z-galaretki,180965,kasiek189.html). Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy kilka tanich produktów, żeby wyczarować ten fajny deser, który sprawdzi się w nadchodzącym sezonie letnim i nie tylko. Oto przepis:

Składniki:
2 galaretki agrestowe
3 galaretki truskawkowe
250ml śmietany 30%
arbuziki z galaretek mini arbuziki arbuz z galaretki deser z galaretek kolorowy deser deser dla dzieci ciasto na zimno z galaretka

Sposób przygotowania:
Formę keksówkę posmarowałam cieniutko masłem i wyłożyłam folią spożywczą. Masło dałam po to żeby folia lepiej przylegała do formy. Jedną galaretkę agrestową rozpuściłam w 250ml wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Połowę wylałam do przygotowanej blachy i wstawiłam do lodówki do stężenia. Drugą połowę galaretki wymieszałam z 125ml zimnej śmietany (śmietany nie ubijamy) i wylałam ją na stężałą galaretkę. Blaszkę ponownie wstawiłam do lodówki. Trzy galaretki truskawkowe rozpuściłam w 600ml wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną galaretkę wylałam do keksówki na poprzednie warstwy i znów blaszkę schowałam do lodówki do stężenia. Drugą galaretkę agrestową rozpuściłam tak samo jak pierwszą w 250ml wrzątku i wystudziłam. Podzieliłam ją na dwie połowy. Jedną wymieszałam z pozostałą śmietaną, czyli z 125ml i wylałam ją na stężałą galaretkę truskawkową. Drugą część galaretki pozostawiłam w temperaturze pokojowej żeby nie stężałam. Wylałam ją na wierzch deseru, gdy warstwa śmietankowa stężała. Gdy deser był już kompletny, wstawiłam go na całą noc do lodówki, żeby dobrze się schłodził i stężał. Następnego dnia wyjęłam deser z formy, odkleiłam folię i pokroiłam go na grube ok. trzycentymetrowe plastry. Każdy plaster deseru pokroiłam dodatkowo w trójkąty i ułożyłam je na talerzu. W kawałki deseru można powbijać wykałaczki, aby łatwiej można było się częstować i nie używać widelczyka.

SMACZNEGO!!!
arbuziki z galaretek mini arbuziki arbuz z galaretki deser z galaretek kolorowy deser deser dla dzieci ciasto na zimno z galaretka

arbuziki z galaretek mini arbuziki arbuz z galaretki deser z galaretek kolorowy deser deser dla dzieci ciasto na zimno z galaretka

arbuziki z galaretek mini arbuziki arbuz z galaretki deser z galaretek kolorowy deser deser dla dzieci ciasto na zimno z galaretka

arbuziki z galaretek mini arbuziki arbuz z galaretki deser z galaretek kolorowy deser deser dla dzieci ciasto na zimno z galaretka

czwartek, 14 maja 2020

Lemingtony (kokoski)

lemingtony kokoski kokosanki lamingtony kudlacze ciastka kokosowe ciasto w polewie i wiorkach kokosowych biszkopt z czekolada

Dziś mam dla was przepis na kolejną porcję słodkości. Tym razem są to lemingtony, nazywane również kokoskami, kokosankami czy kudłaczami. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się ciasto biszkoptowe lub inne pokrojone na kawałki i obtoczone w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. O lemingtonach słyszałam już od dłuższego czasu, ale dopiero teraz postanowiłam wypróbować przepis i spróbować ich po raz pierwszy. Do tej pory byłam trochę sceptycznie nastawiona. Myślałam, że takie ciastka są raczej suche i nijakie. Jednak zmieniłam zdanie jak spróbowałam. Mięciutki biszkopt w połączeniu z czekoladą i wiórkami to naprawdę połączenie idealne, godne wypróbowania. Oto mój przepis:

Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4szkl. cukru
1 mały cukier waniliowy
1szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Polewa:
2 tabliczki czekolady po 100g (u mnie mleczna i gorzka)
10 łyżek śmietany 30%
ok. 200g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Jajka na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Ogrzane wybiłam do miski miksera i utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Partiami wmiksowałam ją do ubitych jajek. Na koniec ciasto wymieszałam z olejem, sokiem i skórką z cytryny. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do tortownicy o wymiarach 25x25cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam w temp. 180 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka. W praktyce zajęło mi to ok. 30-35 minut. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w blaszce. Gdy ostygło wyjęłam je z tortownicy i pokroiłam na mniej więcej równe kilkucentymetrowe kawałki (kwadraty lub prostokąty). W rondlu podgrzałam śmietanę. Gdy była gorąca, wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutę, po czym wymieszałam czekoladę do rozpuszczenia. Kawałki ciasta nadziewałam na widelec i zanurzałam w czekoladzie, a następnie obtaczałam w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane ciastka odkładałam na talerz. Po zrobieniu wszystkich ciastek, schowałam je na kilka godzin do lodówki żeby się dobrze schłodziły.

SMACZNEGO!!!
lemingtony kokoski kokosanki lamingtony kudlacze ciastka kokosowe ciasto w polewie i wiorkach kokosowych biszkopt z czekolada

lemingtony kokoski kokosanki lamingtony kudlacze ciastka kokosowe ciasto w polewie i wiorkach kokosowych biszkopt z czekolada