środa, 27 maja 2020

Strucla z dżemem

strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne ciasto. Tym razem jest to ciasto może trochę nietypowe, bo jest to niby tradycyjne strucla, ale z ciasta kruchego. W każdym razie ja takie ciasto robiłam i jadłam pierwszy raz. Mimo to, ciasto bardzo mi posmakowało, więc na pewno nie będzie to pierwszy i ostatni raz. Zdecydowałam się na zrobienie takiego ciasta, ponieważ chciałam zrobić coś na szybko dla gości, żeby było do kawy. Nie miałam ochoty na zwykłe ciasta ucierane. Rożne babki czy zebry tez ostatnio były. NA ciasta z kremami lub na zimno nie miałam wystarczająco czasu, więc padło na ciasto kruche, które bardzo szybko się robi. Wystarczy zagnieść ze sobą kilka podstawowych składników, które zazwyczaj znajdują się w kuchni. Ciasto kruche samo w sobie bez żadnych dodatków raczej nie jest podawane, więc postanowiłam zwinąć je z dżemem w coś na kształt strucli czy rolady. Ciasto wyszło naprawdę fenomenalnie, choć trochę kruszy się/łamie przy krojeniu. Mi to jednak nie przeszkadzało. Oto przepis:

Składniki:
2szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4szkl. cukru
1 mały cukier waniliowy
szczypta soli
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny (użyłam soku z cytryny z butelki marki Limmi)
125g masła
1 słoiczek dżemu np. truskawkowego
cukier puder do oprószenia
strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

Sposób przygotowania:
Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodałam szczyptę soli. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy. Dodałam pokrojone na plasterki, zimne masło. Wbiłam jajka. Wlałam sok z cytryny. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Można trochę podsypać mąką, gdyby się kleiło. Zagniecione ciasto przełożyłam na blat posypany mąką i rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm i grubości ok. 0,5cm. Rozwałkowane ciasto posmarowałam równomiernie dżemem i zwinęłam w roladę. Zwinięte ciasto przełożyłam do prostokątnej formy keksówki o wymiarach 30x12cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam 50 minut w 180 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce. Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem i pokroiłam na plastry. Ciasto jest pyszne jeszcze lekko ciepłe, jak i po całkowitym wystudzeniu. Ciasto jest chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie za sprawą dżemu. Polecam.

SMACZNEGO!!!
strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

strucla z dzemem rolada z dzemem ciasto kruche z dzemem krucha strucla rolada z ciasta kruchego szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gosci proste ciasto

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, A czy może to ciasto było pieczone duże świeżymi owocami np.jabłkami czy śliwkami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Za chwilkę piekę, wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam już kilka razy.Jest pyszne,polecam

    OdpowiedzUsuń