Uniwersalna surówka z białej kapusty to pyszna i łatwa do zrobienia surówka z niewielu składników. Pasuje do większości obiadów składających się z mięsa i ziemniaków. Moim zdaniem pasuje również do ryby, dań z grilla czy klusek z mięsnymi sosami. Dlatego też nadałam jej nazwę uniwersalnej. Ja takie surówki mogę również jeść jako samodzielną przekąskę pomiędzy posiłkami. Wspomniana uniwersalna surówka oprócz białej kapusty, zawiera w składzie marchew i cebulę oraz przyprawy. Oto dokładny przepis:
Składniki:
1/4 główki średniej białej kapusty
3 średnie marchewki
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
sok z 1/4 cytryny
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Kapustę starłam na tarce na grubych oczkach. Posoliłam i pozostawiłam na 15 minut żeby zmiękła. Marchewki obrałam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Dodałam je do kapusty. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Również dodałam ją do kapusty. Do warzyw wsypałam posiekany koperek, dodałam olej i sok z cytryny. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Surówkę wstawiłam na około godzinę do lodówki, żeby się schłodziła i przegryzła. Jak wspomniałam na początku, surówkę można podać jako dodatek do obiadu zawierającego mięso, lub smażoną rybę. Pasuje również do dań z grilla czy innych potraw.
Surówkę z kapusty bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń