wtorek, 29 stycznia 2019

Pizza z kiełbasą

pizza z kielbasa pizza na drozdzowym ciescie pizza na puszystym ciescie idealne ciasto do pizzy prosta i szybka pizza pizza wiejska pizza kwadratowa

Często przeglądając różnego rodzaju wpisy i posty w internecie, na przykład na różnych grupach kulinarnych na Facebook'u natykam się na zapytania odnośnie idealnego ciasta na pizzę. Wszyscy poszukują ciasta które smakowałoby jak w pizzerii. Wiadomo gusta są różne i jedni wolą pizzę na cienkim cieście, a inni na cieście grubym i puszystym. Ja właściwie sama nie wiem, którą wolę. Bardziej chyba skłaniałabym się do grubszego ciasta, ale też nie lubię aby ciasto dominowało nad dodatkami. W każdym razie jakiś czas temu natknęłam się na jakiś wpis zachwalający ciasto na pizzę według przepisu zamieszczonego na stronie Winiary.pl. Postanowiłam więc go wypróbować. Link do oryginalnego przepisu to: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/77350/ciasto-na-pizze. Muszę przyznać, że przepis jest rzeczywiście fajny. Ciasto wychodzi bardzo smaczne i jest mało pracochłonne. Myślę, że często będę z niego korzystać. Na ciasto można dać oczywiście dowolne dodatki. Ja użyłam ich bardzo niewiele. Mimo to, pizza wyszła bardzo fajna, więc zachęcam was do skorzystania z przepisu. A oto on:

Składniki:
200g mąki pszennej tortowej
ok. 20g świeżych drożdży
125ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
kawałek żółtego sera
ok. 12 plasterków kiełbasy krakowskiej lub żywieckiej
ok. 4 łyżki ketchupu
ok. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
pizza z kielbasa pizza na drozdzowym ciescie pizza na puszystym ciescie idealne ciasto do pizzy prosta i szybka pizza pizza wiejska pizza kwadratowa

Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzałam, tak aby było letnie. Do mleka wkruszyłam drożdże. Wsypałam cukier oraz płaską łyżkę mąki. Wszystko wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Zaczyn odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Resztę mąki przesiałam do miski. Dodałam do niej sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wymieszałam rękami zagniatając elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto wyrosło, przełożyłam je na stolnicę i rozwałkowałam na kształt blachy. Użyłam blaszki o wymiarach ok. 25x30cm. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto, dopasowując je jeszcze do kształtów formy. Ciasto posmarowałam cienko ketchupem i posypałam roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Ser żółty starłam na tarce i posypałam nim równomiernie pizzę. Na serze ułożyłam plasterki kiełbasy. Pizzę wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam ją ok. 15 minut. Przed podaniem można polać pizzę ketchupem lub ulubionym sosem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na pizze, np. : domowa pizza z salami i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowa-pizza-z-salami-i-pieczarkami.html), pizza na kalafiorowym spodzie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-kalafiorowym-spodzie.html), pizza na spodzie z tortilli (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html).

SMACZNEGO!!!

pizza z kielbasa pizza na drozdzowym ciescie pizza na puszystym ciescie idealne ciasto do pizzy prosta i szybka pizza pizza wiejska pizza kwadratowa

pizza z kielbasa pizza na drozdzowym ciescie pizza na puszystym ciescie idealne ciasto do pizzy prosta i szybka pizza pizza wiejska pizza kwadratowa

pizza z kielbasa pizza na drozdzowym ciescie pizza na puszystym ciescie idealne ciasto do pizzy prosta i szybka pizza pizza wiejska pizza kwadratowa

pizza z kielbasa pizza na drozdzowym ciescie pizza na puszystym ciescie idealne ciasto do pizzy prosta i szybka pizza pizza wiejska pizza kwadratowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz