niedziela, 10 listopada 2019

Mini pączki z serka mascarpone

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy
Jutro 11listopada czyli Dzień Niepodległości i Św. Marcina, więc tradycyjnie na stole powinna się znaleźć gęsina i rogale świętomarcińskie. U mnie jednak zamiast rogali zagościły pączki. Co prawda nie takie tradycyjne z drożdży, ale bardziej nowoczesne i na pewno szybsze do zrobienia - pączki z serka mascarpone. Już od jakiegoś czasu leżał w lodówce serek mascarpone, niewykorzystany przy okazji robienia ostatniego tortu, więc postanowiłam go jakoś spożytkować. A że miałam ochotę na pączki, to połączyłam to w jedno i powstały takie oto pączki. Muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Pączki wyszły naprawdę smaczne, mięciutkie, puszyste w środku i w miarę upływu godzin wcale nie traciły na jakości. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
250g serka mascarpone
2 jajka
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru + do obtoczenia
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki wódki lub spirytusu
kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
szczypta soli
olej do smażenia
mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy i wymieszałam te składniki łyżką. Następnie dodałam serek mascarpone, jajka, wódkę i aromat waniliowy. Wymieszałam kolejny raz dokładnie wszystko łyżką. Powinno powstać dość gęste i kleiste ciasto. W garnku (można też użyć głębokiej patelni) rozgrzałam sporą ilość oleju (ok. 3/4 litra). Gdy olej miał mniej więcej temperaturę ok. 170 stopni, zmniejszyłam płomień i zaczęłam smażenie pączków. Ręce zwilżyłam olejem. Dużą łyżką nabierałam porcje ciasta i przekładałam je na dłonie. W dłoniach formowałam mniej więcej okrągłe pączki i wrzucałam je na gorący tłuszcz. Pączki smażyłam kilka minut na małym płomieniu. Pączki powinny się same obracać w trakcie smażenia i ładnie zaokrąglić. Rumiane pączki wykładałam na talerz przykryty papierem do pieczenia. Usmażone pączki lekko przestudziłam i jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze. Z podanych proporcji wyszło mi ponad 20 pączusiów.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na pączki, np.: pączki tradycyjne z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), mini pączki serowe z nadzieniem różanym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html) czy pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

mini paczki z serka mascarpone mini paczki serowe mini paczusie paczki z serkow szybkie paczki blyskawiczne paczki bez drozdzy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz