sobota, 30 listopada 2024

Ciasto piernikowo - serowe

Ciasto piernikowo serowe piernik z serem sernik gotowany na piernikowym ciescie murzynek z serem sernik gotowany na murzynku ciasto czekoladowe z serem


Co prawda jest dopiero ostatni dzień listopada, ale wokół jest już tyle nawiązań do Świąt Bożego Narodzenia, że i u mnie w kuchni już zagościło ciasto świąteczne. Miałam mały problem jak je nazwać, bo jest to połączenie sernika gotowanego z piernikiem, a raczej ciastem piernikowym, bo zrobionym podobnie do  tradycyjnego murzynka. Ostatecznie zdecydowałam się na nazwę ciasto piernikowe- serowe. Jak zwał tak zwał, ważne że jest smaczne. Oto orzepis:

Ciasto piernikowe:

250g masła 

1,5szkl cukru kryształu 

3 łyżki kakao

1,5 szkl mleka

3szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

5 jajek

Masło umieściłam w garnku z grubszym dnem i roztopilam je, podgrzewając na małym ogniu. Dosupalam cukier i kakao I mieszając, dalej podgrzewałam, aż cukier się roztopił. Masę odstawiłam do przesygniecia, a następnie wymieszałam z mlekiem. Do oddzielnej miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Do mąki wlałam masę kakaową i wymieszałam wszystko dokładnie łyżką. Następnie do ciasta wbijałam kolejno po jednym jajku i miksowałam do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelałam do blachy o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto przestudzilam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjęłam i studziłam na kratce. Wystudzonej ciasto wyjęłam z blaszki i przekroiłam na trzy blaty.

Masa serowa:

200g masła 

1szkl cukru pudru

1kg sera z wiaderka lub trzykrotnie mielonego

4 jajka

2 budynie śmietankowe bez cukru

10 łyżek mleka 

Masło przełożyłam do garnka i na małym ogniu roztopilam. Wsypałam cukier puder i dokladnie wymieszałam. Dalej podgrzewając, do masła dodałam ser z wiaderka i wymieszałam dokładnie rózgą. Następnie o masy serowej wbijałam po jednym jajku I mieszałam za każdym razem do połączenia składników. Masę serową podgrzewałam aż była gorąca ale nie powinna się zagotować. Wtedy dodałam do niej budynie rozmieszane w mleku. Masę serową podgrzewałam mieszając aż zgęstniała. W blaszce umieściłam pierwszy blat ciasta, wyłożyłam na niego połowę mady serowej. Przykryłam drugim blatem, lekko dociskając go i wyłożyłam drugą część masy serowej. Nałożyłam ostatni wierzchni blat ciasta, docisnęłam i odstawiłam ciasto do wystygnięcia.

Polewa:

125g mlecznej czekolady

4 łyżki śmietany 30%

Do rondelka wlałam zimną śmietanę i podgrzałam ją. Do gorącej śmietany wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawiłam ją na chwilę I dopiero wymieszałam na jednolitą polewę. Tak przygotowaną polewą posmarowałam ciasto. Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu w lodówce przez noc.

Smacznego!!!

Ciasto piernikowo serowe piernik z serem sernik gotowany na piernikowym ciescie murzynek z serem sernik gotowany na murzynku ciasto czekoladowe z serem

Ciasto piernikowo serowe piernik z serem sernik gotowany na piernikowym ciescie murzynek z serem sernik gotowany na murzynku ciasto czekoladowe z serem

Ciasto piernikowo serowe piernik z serem sernik gotowany na piernikowym ciescie murzynek z serem sernik gotowany na murzynku ciasto czekoladowe z serem

Ciasto piernikowo serowe piernik z serem sernik gotowany na piernikowym ciescie murzynek z serem sernik gotowany na murzynku ciasto czekoladowe z serem



1 komentarz: