niedziela, 14 października 2018

Sałatka chińska

salatka chinska salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z kurczakiem salatka z ananasem salatka z kukurydza salatka na impreze salatka swiateczna

Sałatka chińska to taka wymyślona przeze mnie sałatka będąca trochę połączeniem sałatki hawajskiej i sałatki z makaronem z zupek chińskich. Powstała ona z takiego powodu że chciałam jakoś spożytkować mięso z koguta, które zostało mi z ugotowanego rosołu. Rosół ugotowałam na piersiach z wiejskich kogutów. Takie swojskie mięso drobiowe jest trochę inne niż sklepowe. Dłużej się gotuje i jest twardsze. Bardziej czuć włókna w mięsie. Poza tym mięso ugotowane w rosole jest trochę bez smaku więc postanowiłam je przyprawić, podsmażyć i wykorzystać do sałatki. Do sałatki dodałam oprócz tego kukurydze konserwową, ananasa z puszki, kapustę pekińską i makaron z zupki błyskawicznej. Powstała bardzo fajna lekko słodka sałatka, idealna jako przekąska w ciągu dnia czy jako drugie śniadanie od pracy. Sałatka jest bardzo prosta do zrobienia i mało pracochłonna więc polecam. Oto przepis:

Składniki:
2 ugotowane w rosole piersi z koguta wiejskiego
1 zupka błyskawiczna o smaku chińskim
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa w plastrach
3 bardzo duże liście kapusty pekińskiej
ok. 2 łyżki majonezu
1 łyżka sosu czosnkowego
sól, pieprz
ostra przyprawa do grilla
papryka słodka w proszku
czosnek granulowany
olej do smażenia
salatka chinska salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z kurczakiem salatka z ananasem salatka z kukurydza salatka na impreze salatka swiateczna

Sposób przygotowania:
Ugotowane i wystudzone piersi z koguta oddzieliłam od kości, podzieliłam na cieńsze kawałki i przyprawiłam przyprawą ostrą do grilla, czosnkiem granulowanym, papryką słodką w proszku i solą. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je z obu stron na rumiany kolor. Usmażone mięso wyłożyłam na ręcznik papierowy i odsączyłam z nadmiaru tłuszczu. Zupkę błyskawiczną przygotowałam według zaleceń na opakowaniu, krusząc drobno makaron. Gdy makaron napęczniał odcedziłam go od płynu. Kukurydzę i ananasa również odcedziłam od zalewy. Do miski wsypałam kukurydzę. Dodałam pokrojone w kostkę mięso z koguta. Z liści kapusty pekińskiej wycięłam białe łodygi, a zielone części liści drobno pokroiłam i dodałam do miski. Plastry ananasa pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do miski. Na koniec dodałam odsączony makaron z zupki błyskawicznej. Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam. Dodałam majonez i sos czosnkowy i jeszcze raz dokładnie wymieszałam. Sałatkę wstawiłam do lodówki na kilka godzin aby się dobrze schłodziła, a następnie przełożyłam do salaterki.
Zapraszam też do zapoznania się z innymi moimi przepisami na sałatki, np.: sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę z selerem konserwowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/saatka-z-selerem-konserwowym.html), sałatkę leśna polana (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-lesna-polana.html), sałatkę z grzybkami marynowanymi (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-marynowanymi-grzybkami-i.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

salatka chinska salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z kurczakiem salatka z ananasem salatka z kukurydza salatka na impreze salatka swiateczna

salatka chinska salatka z zupek chinskich salatka z makaronem salatka z kurczakiem salatka z ananasem salatka z kukurydza salatka na impreze salatka swiateczna

czwartek, 11 października 2018

Ekspresowa wuzetka


ekspresowa wuzetka ciasto wz ciasto czekoladowe z dzemem i bita smietana ciasto z mikrofali ciasto z kremem szybkie ciasto czekoladowe wilgotne ciasto
Dziś chciałam wam zaprezentować kolejny pomysł na szybkie ciasto z użyciem mikrofali. Zachęcona smakiem wczorajszego "szybkiego ciasta z orzechami" na które przepis znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html postanowiłam zrobić kolejne takie szybkie ciasto. Tym razem również zrobiłam ciasto czekoladowe, ale wzbogaciłam je o przełożenie. Zrobiłam ciasto na kształt wuzetki ponieważ przełożyłam je dżemem i bitą śmietaną a z wierzchu oblałam polewą czekoladową. Jest to taka mini wuzetka bo z tego przepisu i z tej foremki wychodzą trzy kawałki. Ale jest to fajna propozycja na słodkie co nie co gdy nie spodziewamy się gości i robimy ciasto tylko dla siebie lub dla dwóch osób. Najważniejsze że ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach. Oto przepis:
ekspresowa wuzetka ciasto wz ciasto czekoladowe z dzemem i bita smietana ciasto z mikrofali ciasto z kremem szybkie ciasto czekoladowe wilgotne ciasto

Składniki na ciasto:
3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka cukru
1 mały cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżka dżemu np. czereśniowego

Przełożenie:
2 łyżki dżemu np. czereśniowego
ok. 100ml śmietany 30%
0,5 śmietan-fixu

Polewa:
25g mlecznej czekolady
płaska łyżeczka masła

ekspresowa wuzetka ciasto wz ciasto czekoladowe z dzemem i bita smietana ciasto z mikrofali ciasto z kremem szybkie ciasto czekoladowe wilgotne ciasto
Sposób przygotowania:
To ciasto robi się mieszając oddzielnie składniki suche/sypkie i oddzielnie składniki mokre. I tak idąc tym tropem do jednej miseczki wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz kakao. Wszystko razem wymieszałam. W drugiej misce roztrzepałam jajko widelcem. Dodałam do niego mleko i olej i wymieszałam do połączenia. Następnie składniki mokre przelałam do składników suchych i wymieszałam. Na koniec do ciasta wmieszałam łyżkę dżemu czereśniowego zawierającego duże kawałki owoców.Ciasto przelałam do silikonowej foremki keksówki o wymiarach dnia 5cm x 15cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto wstawiłam do mikrofali i piekłam je 3 minuty na mocy 700W. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z kuchenki i wyłożyłam z foremki na talerz aby ostygło. Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty jednakowej grubości. Jeden blat posmarowałam dwiema łyżkami dżemu. Śmietanę (zimną) przelałam do wysokiego naczynia. Dosypałam śmietan - fix i cukier waniliowy i ubiłam ją na sztywno. Śmietanę wyłożyłam na ciasto posmarowane dżemem (trochę śmietany zostawiłam do dekoracji) i przykryłam drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta polałam polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady mlecznej z masłem. Można ją roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gotowe ciasto wstawiłam do lodówki aby wszystko stężało. Po kilku godzinach można ciasto podawać pokrojone na kwadratowe kawałki. Każdy kawałek udekorowałam rozetką z bitej śmietany. Ciasto jest bardzo miękkie, delikatne i wilgotne, niemal rozpływa się w ustach. Nie jest to oczywiście prawdziwa wuzetka, bo tam ciasto robi się trochę inaczej i piecze się w piekarniku, ale myślę że jest to udana namiastka.
Zapraszam tez do przeczytania i wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z mikrofali: szybkie ciasto z orzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

ekspresowa wuzetka ciasto wz ciasto czekoladowe z dzemem i bita smietana ciasto z mikrofali ciasto z kremem szybkie ciasto czekoladowe wilgotne ciasto

ekspresowa wuzetka ciasto wz ciasto czekoladowe z dzemem i bita smietana ciasto z mikrofali ciasto z kremem szybkie ciasto czekoladowe wilgotne ciasto

ekspresowa wuzetka ciasto wz ciasto czekoladowe z dzemem i bita smietana ciasto z mikrofali ciasto z kremem szybkie ciasto czekoladowe wilgotne ciasto

ekspresowa wuzetka ciasto wz ciasto czekoladowe z dzemem i bita smietana ciasto z mikrofali ciasto z kremem szybkie ciasto czekoladowe wilgotne ciasto

środa, 10 października 2018

Drożdżowe placki z dyni z jabłkiem

drozdzowe placki z dyni z jablkiem placki dyniowe racuchy z dyni racuszki dyniowe co zrobic z dyni placki z pure z pieczonej dyni
Jest piękna złota jesień, a z  taką jesienią kojarzą mi się równie piękne, pomarańczowe, dorodne dynie. W tym roku dynie obrodziły więc warto skorzystać z takiego dobrodziejstwa i wyczarować z nich coś pysznego. Chyba najpopularniejszą potrawą z tego warzywa jest zupa krem z dodatkiem imbiru i mleczka kokosowego lub placki z tartej dyni. Ja jednak tym razem postanowiłam zrobić coś innego. Są to co prawda placki ale drożdżowe na suchych drożdżach i z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Placki dodatkowo zrobiłam z tartym jabłkiem jak takie tradycyjne racuszki drożdżowe. Placki są idealne jako słodki podwieczorek lub ciepły deser. Oto przepis:

Składniki:
2 pełne łyżki gęstego pure z pieczonej dyni
1szkl. mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka suchych drożdży
1 jajko
0,5szkl. mleka
1 duży cukier waniliowy
1 jabłko
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
drozdzowe placki z dyni z jablkiem placki dyniowe racuchy z dyni racuszki dyniowe co zrobic z dyni placki z pure z pieczonej dyni

Sposób przygotowania:
Może zacznę od tego jak zrobić pure z pieczonej dyni bo być może nie wszyscy wiedzą lub nie chce im się szukać w internecie. Otóż dynię umyłam i rozkroiłam na mniejsze kawałki. Z dyni wydrążyłam gniazda nasienne, ale nie obierałam jej ze skóry. Tak przygotowaną dynię ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropiłam ją olejem i oprószyłam odrobiną soli. Dynię piekłam ok. pół godziny w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić widelcem czy dynia jest już miękka. Skórka też powinna się przyrumienić. Upieczoną dynię wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Następnie obrałam ją ze skóry i pokroiłam w kostkę. Taką dynię przełożyłam do kubka od blendera i zblendowałam na gładkie pure. Pure można przełożyć do słoiczków i zapasteryzować jeśli mamy większą ilość. Można je również przechowywać do kilku dni w lodówce bez wekowania. Takiego właśnie pure użyłam do moich placków.
Do miski wsypałam mąkę i drożdże suszone i wymieszałam. Wbiłam jajko, dodałam pure z dyni. Wsypałam cukier i wlałam mleko. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto, które powinno mieć mniej więcej konsystencję śmietany. Jabłko obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Starte jabłko dodałam do ciasta i wymieszałam. Ciasto odstawiłam na ok. 30 minut aby trochę zaczęły pracować drożdże. Następnie na patelni rozgrzałam olej i nakładałam porcje ciasta tworząc placki. Dawałam ok. 2 łyżki ciasta na jeden placek. placki smażyłam z obu stron na złotobrązowy kolor. Placuszki w trakcie smażenia rosną. Po usmażeniu placki wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem placuszki oprószyłam cukrem pudrem. Można podać też z odrobiną śmietany lub jogurtu. Z podanych składników powinno wyjść kilkanaście placków.
Zachęcam też do zapoznania się z innymi moimi przepisami z użyciem dyni np. placki z dyni na serku waniliowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/placki-z-dyni-na-sodko.html) czy kluski ziemniaczano - serowo - dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kluseczki-ziemniaczano-serowo-dyniowe.html)

SMACZNEGO!!!

drozdzowe placki z dyni z jablkiem placki dyniowe racuchy z dyni racuszki dyniowe co zrobic z dyni placki z pure z pieczonej dyni

drozdzowe placki z dyni z jablkiem placki dyniowe racuchy z dyni racuszki dyniowe co zrobic z dyni placki z pure z pieczonej dyni

drozdzowe placki z dyni z jablkiem placki dyniowe racuchy z dyni racuszki dyniowe co zrobic z dyni placki z pure z pieczonej dyni

Szybkie ciasto z orzechami

szybkie ciasto z orzechami ciasto orzechowe ciasto czekoladowe ciasto z mikrofali orzechowa babeczka z kubeczka ekspreowe ciasto z mikrofalowki ciasto czekoladowo orzechowe wilgotne ciasto

Po ostatniej serii wypieków z jabłkami przyszedł czas na wypieki z kolejnym produktem czy też owocem sezonowym, a mianowicie orzechami. W tym roku orzechy włoskie obrodziły bardzo dobrze więc trzeba je jakoś spożytkować. Jak wiadomo orzechy są bardzo zdrowe i warto je jeść w każdej postaci dlatego postanowiłam przemycić ich trochę do mojego ciasta. Ciasto powstało pod wpływem impulsu i ogromnej chęci na jakieś pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe. Jako że potrzeba była nagła, to ciasto musiało być szybkie do zrobienia. Postanowiłam więc upiec szybkie ciasto w mikrofali, taką trochę babeczkę z kubeczka. Ciasto zrobiłam z dodatkiem wspomnianych orzechów, kakao i dżemu czereśniowego. Oblałam je mleczną czekoladą i muszę przyznać że jest to jedno z lepszych ciast jakie jadłam i jakie udało mi się zrobić. Polecam wam je wypróbować, a oto przepis:

Składniki na ciasto:
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżki cukru zwykłego
1 mały cukier waniliowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki kakao
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju
łyżka dżemu czereśniowego

Polewa:
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżeczka masła

Dodatkowo:
masło i mąką do wysmarowania foremki
szybkie ciasto z orzechami ciasto orzechowe ciasto czekoladowe ciasto z mikrofali orzechowa babeczka z kubeczka ekspreowe ciasto z mikrofalowki ciasto czekoladowo orzechowe wilgotne ciasto

Sposób przygotowania:
Jak to w przypadku ciast z mikrofali oraz muffinek w jednej misce należy połączyć składniki suche/sypkie a w drugiej składniki mokre/płynne. W tym przypadku do jednej miseczki wsypałam zmielone orzechy włoskie, mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, kakao i obydwa rodzaje cukru. Wymieszałam je dokładnie łyżką. Do drugiej miseczki wybiłam jajko i roztrzepałam je widelcem. Do roztrzepanego jajka dolałam mleko i olej i wymieszałam do połączenia. Następnie składniki mokre przelałam do suchych i wymieszałam je dokładnie łyżką aż ciasto było jednolite bez grudek. Na koniec od ciasta dodałam taką pełną łyżkę dżemu czereśniowego. Użyłam dżemu własnej roboty gdzie były duże kawałki owoców. Dżem wmieszałam w ciasto. Małą foremkę silikonową keksówkę taką o wymiarach dna ok. 5cm x 15cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką pszenną. Teoretycznie nie jest to konieczne ale na wszelki wypadek można zrobić. Do przygotowanej foremki przelałam ciasto i wstawiłam je do mikrofali. Ciasto piekłam ok. 3,5 minuty na mocy 700W. Najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia patyczkiem. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z mikrofali i wyłożyłam z foremki na talerz. Odstawiłam je do wystudzenia. Gdy ciasto przestygło, przygotowałam polewę. W rondelku umieściłam połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Dodałam masło i podgrzewałam w kąpieli wodnej aż składniki się rozpuszczą i połączą. Cały czas je przy tym mieszałam. Przygotowaną polewą posmarowałam wierzch i boki ciasta i wstawiłam je do lodówki do zastygnięcia. Gdy polewa zastygła pokroiłam ciasto na kawałki i podałam. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i pyszne. Zachęcam do wypróbowania.
Zapraszam tez do przeczytania i wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z mikrofali: babka kakaowa z dżemem 9link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

szybkie ciasto z orzechami ciasto orzechowe ciasto czekoladowe ciasto z mikrofali orzechowa babeczka z kubeczka ekspreowe ciasto z mikrofalowki ciasto czekoladowo orzechowe wilgotne ciasto

szybkie ciasto z orzechami ciasto orzechowe ciasto czekoladowe ciasto z mikrofali orzechowa babeczka z kubeczka ekspreowe ciasto z mikrofalowki ciasto czekoladowo orzechowe wilgotne ciasto

szybkie ciasto z orzechami ciasto orzechowe ciasto czekoladowe ciasto z mikrofali orzechowa babeczka z kubeczka ekspreowe ciasto z mikrofalowki ciasto czekoladowo orzechowe wilgotne ciasto

szybkie ciasto z orzechami ciasto orzechowe ciasto czekoladowe ciasto z mikrofali orzechowa babeczka z kubeczka ekspreowe ciasto z mikrofalowki ciasto czekoladowo orzechowe wilgotne ciasto

sobota, 6 października 2018

Śnieżka jabłkowa

sniezka jablkowa szarlotka na zimno szarlotka bez pieczenia jablecznik bez pieczenia szarlotka krolewska szarlotka z czekolada ciasto ze sniezka ciasto na zimno ciasto na biszkoptach

Dziś mam dla was kolejne ciasto z jabłkami, ale nie jest to tradycyjna szarlotka pieczona a coś bez pieczenia, na zimno. Ciasto nazwałam śnieżka jabłkowa ponieważ jest zrobione z dwóch warstw, z których jedna to masa jabłkowa a druga to masa zrobiona ze śnieżki ubitej na mleku i wymieszanej z galaretką. Ciasto jest trochę podobne do szarlotki królewskiej, ale zmieniłam śmietanę na śnieżkę, no i zrezygnowałam z pieczonego biszkoptu. Moje ciasto można też nazwać szarlotką na zimno/bez pieczenia lub szarlotką egzotyczną bo użyłam galaretek w egzotycznych i cytrusowych smakach.W każdym razie ciasto jest bardzo fajne i lekkie. Użyłam własnych jabłek dość kwaśnych, więc masa jabłkowa nie jest zbyt słodka a całe ciasto nie jest mdłe. Poza tym ciasto pięknie się prezentuje, może też posłużyć jako mini torcik na różne okazje. A oto przepis:

Składniki:
ok.1 paczka biszkoptów okrągłych
1 słoik musu jabłkowego (ok. 2,5szkl.)
1 śnieżka
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka egzotyczna
0,5szkl. zimnego mleka
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
sniezka jablkowa szarlotka na zimno szarlotka bez pieczenia jablecznik bez pieczenia szarlotka krolewska szarlotka z czekolada ciasto ze sniezka ciasto na zimno ciasto na biszkoptach

Sposób przygotowania:
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę biszkoptów jeden obok drugiego, docinając je w razie potrzeby aby dopasować do kształtu formy. Mus jabłkowy (użyłam musu własnej roboty, bardziej kwaskowego, ale może być też kupny) przełożyłam do garnka. Podlałam go odrobiną wody i podgrzewałam aż zaczął bulgotać. Mieszałam go przy tym często aby się nie przypalił. Do gotującego się musu wsypałam galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszałam. Mus odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Gdy był zimny i zaczynał się ścinać wyłożyłam go na biszkopty. Wyrównałam powierzchnię i ułożyłam drugą warstwę biszkoptów. Ciasto wstawiłam do lodówki aby się chłodziło. W między czasie rozpuściłam galaretkę egzotyczną w 200ml wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy galaretka była chłodna, ubiłam śnieżkę w 0,5 szklanki zimnego mleka i następnie zmiksowałam ją z chłodną galaretką. Masę śnieżkową wyłożyłam na biszkopty i wyrównałam powierzchnię. Ciasto wstawiłam ponownie do lodówki aby śnieżka się ścięła. Po jakiejś godzinie posypałam ciasto startą mleczną czekoladą. Ciasto chłodziłam jeszcze kilka godzin.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasta pieczone i ciasta na zimno, m.in. na szarlotki (tu jest link do przepisów na szarlotki w wersji tradycyjnej i na zimno:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search?q=szarlotka). Wszystkie znajdziecie w odpowiednich zakładkach po prawej stronie na blogu.

SMACZNEGO!!!

sniezka jablkowa szarlotka na zimno szarlotka bez pieczenia jablecznik bez pieczenia szarlotka krolewska szarlotka z czekolada ciasto ze sniezka ciasto na zimno ciasto na biszkoptach

sniezka jablkowa szarlotka na zimno szarlotka bez pieczenia jablecznik bez pieczenia szarlotka krolewska szarlotka z czekolada ciasto ze sniezka ciasto na zimno ciasto na biszkoptach

sniezka jablkowa szarlotka na zimno szarlotka bez pieczenia jablecznik bez pieczenia szarlotka krolewska szarlotka z czekolada ciasto ze sniezka ciasto na zimno ciasto na biszkoptach

niedziela, 30 września 2018

Kaszowiec, kaszak, ciasto z kaszy

kaszowiec kaszak ciasto z kaszy manny bez pieczenia ciasto z kaszy mannej na zimno ciasto na herbatnikach ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa czekoladowa proste szybkie ciasto

Dziś chciałam wam zaprezentować takie skromne ciasto, które pewnie każdy z was zna i pamięta z dzieciństwa. Nie jest to nic specjalnie wymyślnego i skomplikowanego, a wręcz przeciwnie. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wymaga jedynie kilku składników, z których najważniejsze to kasza manna i mleko. Mimo swojej prostoty jest jednak bardzo smaczne i idealne gdy mamy mało czasu na pieczenie, a ochota na coś słodkiego wielka. Sama nie wiem jaka jest właściwa nazwa tego ciasta, więc w tytule wpisałam kilka, z którymi się spotkałam. Słyszałam jeszcze określenie dziad, ale wydaje mi się ono nie na miejscu. Nie pasuje do tak smacznego ciasta. Ale dość opowiadania. Pora przejść do konkretów. Oto przepis:

Składniki:
1 litr mleka
1szkl. cukru
2 cukry waniliowe po 16g
1szkl. kaszy manny
1,5 łyżki gorzkiego kakao
1 margaryna 250g
ok.5-6 paczek herbatników

Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka margaryny
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki mleka
kaszowiec kaszak ciasto z kaszy manny bez pieczenia ciasto z kaszy mannej na zimno ciasto na herbatnikach ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa czekoladowa proste szybkie ciasto

Sposób przygotowania:
Blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułożyłam pierwszą warstwę herbatników. Najpierw zabrałam się za przygotowanie ciemnej warstwy ciasta z kakao. Wszystkie składniki z wyjątkiem kakao podzieliłam na pół. Z 0,5 litra mleka odlałam odrobinę i rozmieszałam w niej kakao. Resztę mleka zagotowałam z 0,5szkl. cukru zwykłego, jednym cukrem waniliowym i połową margaryny. Na gotujące się mleko wsypałam powoli, ciągle mieszając 0,5 szklanki kaszy manny i gotowałam aż powstała gęsta masa. Masę wyłożyłam na przygotowane herbatniki i wyrównałam. Na masę wyłożyłam kolejną warstwę ciastek lekko je dociskając. Z pozostałego 0,5 litra mleka, 0,5szkl. cukru, cukru waniliowego i 0,5 kostki margaryny ugotowałam jasną masę postępując tak jak poprzednio, tylko nie dodając kakao. Jasną masę wyłożyłam na ciastka i przykryłam ostatnią warstwą ciastek. Odstawiłam ciasto do przestygnięcia po czym zrobiłam polewę. Wszystkie składniki polewy umieściłam w rondelku i podgrzewałam, cały czas mieszając aż się rozpuściły i połączyły ze sobą. Polewą polałam ciasto i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej a następnie wstawiłam do lodówki i chłodziłam je przez całą noc. 
Zachęcam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na potrawy, ciasta i desery z kaszy manny. Wszystkie znajdziecie w zakładce po prawej stronie na moim blogu pt. "z kaszy manny" lub pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/z%20kaszy%20manny

SMACZNEGO!!!

kaszowiec kaszak ciasto z kaszy manny bez pieczenia ciasto z kaszy mannej na zimno ciasto na herbatnikach ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa czekoladowa proste szybkie ciasto

kaszowiec kaszak ciasto z kaszy manny bez pieczenia ciasto z kaszy mannej na zimno ciasto na herbatnikach ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa czekoladowa proste szybkie ciasto

kaszowiec kaszak ciasto z kaszy manny bez pieczenia ciasto z kaszy mannej na zimno ciasto na herbatnikach ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa czekoladowa proste szybkie ciasto

środa, 26 września 2018

Ciastka z kleiku ryżowego


ciastka z kleiku ryzowego ciastka kokosowe ciastka z marmolada ciastka dla dzieci zdrowe ciasteczka maslane ciasteczka kruche mieciutkie ciastka

Dziś chciałam wam zaprezentować przepis na kokosowe ciastka z kleiku ryżowego z dżemem i bez nadzienia. Do zrobienia tych ciastek zbierałam się dość długo, aż w końcu nadszedł ten dzień. Muszę przyznać, że niepotrzebnie tak odwlekałam ich zrobienie, bo ciasteczka są przepyszne. Myślałam że ciastka będą kruche, ale wręcz przeciwnie są bardzo mięciutkie i takie trochę maślane w smaku. Bardzo pasuje mi dodatek kokosa, który nadaje ciastkom fajny, charakterystyczny smak i teksturę. Ciastka zrobiłam w dwóch wersjach, z dżemem z czarnej porzeczki i takie bez żadnych dodatków. Ciastka robi się i piecze bardzo szybko. Składników nie trzeba wiele, a dzięki zawartości kleiku dla dzieci są dobrym wypiekiem dla tych najmłodszych smakoszy. Nie zawierają mąki ani mleka więc powinny być też dobre dla alergików. Zachęcam więc wszystkich do wypróbowania. Oto przepis:
ciastka z kleiku ryzowego ciastka kokosowe ciastka z marmolada ciastka dla dzieci zdrowe ciasteczka maslane ciasteczka kruche mieciutkie ciastka

Składniki:
opakowanie kleiku ryżowego dla dzieci160g
0,5szkl. cukru
1 cukier waniliowy 16g
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
8 płaskich łyżek wiórek kokosowych
250g masła w temp. pokojowej
dżem z czarnej porzeczki
ciastka z kleiku ryzowego ciastka kokosowe ciastka z marmolada ciastka dla dzieci zdrowe ciasteczka maslane ciasteczka kruche mieciutkie ciastka

Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania ciasteczek z kleiku ryżowego jest banalnie prosty. Wystarczy tak naprawdę włożyć wszystkie wymienione składniki (oprócz dżemu) do miski i wymieszać. Idąc tym tropem wsypałam więc do miski kleik, wiórki kokosowe, cukier zwykły i waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam miękkie masło. Wszystko wymieszałam rękami ale można to też zrobić łyżką czy robotem (ale tu należy uważać aby go nie spalić). Ciasto będzie się kleić po wymieszaniu ale nie będzie tak ścisłe jak na przykład ciasto kruche. To ma zupełnie inną konsystencję. Jest bardziej miękkie, maślane. Z wymieszanego ciasta odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Takie kulki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę kulek spłaszczyłam na placki o grubości około 0,5 centymetra, a w drugiej połowie zrobiłam zagłębienia palcem jak w przypadku klusek śląskich. W te zagłębienia powkładałam po odrobinie dżemu porzeczkowego domowej roboty. Można też użyć wiśni z kompotu, marmolady lub nutelli. Ciastka należy układać w odstępach bo w trakcie pieczenia rosną.Tak przygotowane ciastka wstawiłam do piekarnika i piekłam niecałe 20 minut w temp. 160 stopni + termoobieg. Piekarnika przed pieczeniem nie rozgrzewałam. Po upieczeniu blachę z ciastkami wyjęłam i na niej ciastka pozostawiłam do wystygnięcia. Ciastka można dodatkowo przed podaniem udekorować czekoladą lub cukrem pudrem, ale ja moje zostawiłam w takiej prostej wersji żeby ich nie przesłodzić. 
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciastka. Wszystkie znajdziecie w zakładce ciastka na moim blogu (z prawej strony). Tu jest dodatkowo link jeśli komuś nie chce się szukać: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/ciastka

SMACZNEGO!!!

ciastka z kleiku ryzowego ciastka kokosowe ciastka z marmolada ciastka dla dzieci zdrowe ciasteczka maslane ciasteczka kruche mieciutkie ciastka

ciastka z kleiku ryzowego ciastka kokosowe ciastka z marmolada ciastka dla dzieci zdrowe ciasteczka maslane ciasteczka kruche mieciutkie ciastka

niedziela, 23 września 2018

Knedle z czereśniami

knedle z czeresniami knedle serowe kluski z owocami kluski z czeresniami knedle z bulka tarta na maselku knedle z polewa

Po serii szarlotek przyszła pora na nieco inny deser. Tym razem gotowany a nie pieczony, który zarazem może być deserem i samodzielnym posiłkiem. A mowa o knedlach. Knedle to rodzaj słodkich klusek z nadzieniem z owoców. Przeważnie podawane są dodatkowo z polewą z bułki tartej, cynamonu i cukru przesmażonych na masełku. Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na knedle z różnego ciasta i z różnymi owocami w środku. Dziś postawiłam na knedle serowe z czereśniami. Knedle są pyszne więc zachęcam do zrobienia. Oto przepis:

Składniki:
250g białego sera
ok. 1szkl. mąki pszennej tortowej
1 duży cukier waniliowy 32g
1 jajko
czereśnie (użyłam mrożonych)
cukier
1 czubata łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
szczypta cynamonu
knedle z czeresniami knedle serowe kluski z owocami kluski z czeresniami knedle z bulka tarta na maselku knedle z polewa

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam do niego cukier waniliowy i wbiłam jajko. Dodałam biały ser. Użyłam chudego sera w kostce który miał dość gładką konsystencję, tak jakby był przemielony. Jeśli użyjecie typowego suchego twarogu trzeba go zmielić raz w maszynce. Podane składniki zagniotłam na jednolite ciasto podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki żeby się nie kleiło. Ciasto uformowałam sobie w wałek o grubości ok. 7cm i pokroiłam go na równe plastry o grubości ok. 1,5 centymetra. Każdy plaster ciasta spłaszczałam i na środku kładłam po 2 wydrylowane czereśnie i sypałam po pół łyżeczki cukru.Następnie zlepiałam brzegi ciasta formując je w kulę. Podobnie postępowałam z kolejnymi kawałkami ciasta.Gdy knedle były ulepione zagotowałam w garnku wodę i wrzuciłam knedle. Gotowałam je ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W czasie gdy knedle się gotowały, rozpuściłam na patelni masło i wsypałam do niego 2 płaskie łyżki bułki tartej, ok. 0,5 łyżki cukru i szczyptę cynamonu i wszystko wymieszałam przesmażając chwilę. Ugotowane knedle wyłowiłam łyżką cedzakową i wrzuciłam na patelnię z "zasmażką". Knedle dokładnie obtoczyłam w "zasmażce" i przełożyłam na półmisek. Knedle można podać dodatkowo polane jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Zapraszam też do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na knedle: knedle ziemniaczano - serowe z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/knedle-ziemniaczano-serowe-z-truskawkami.html), knedle serowe ze śliwkami (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/knedle-serowe-ze-sliwkami-mrozonymi.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), knedle węgierskie (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/wegierskie-knedle-z-biaego-sera.html).

SMACZNEGO!!!

knedle z czeresniami knedle serowe kluski z owocami kluski z czeresniami knedle z bulka tarta na maselku knedle z polewa

knedle z czeresniami knedle serowe kluski z owocami kluski z czeresniami knedle z bulka tarta na maselku knedle z polewa

knedle z czeresniami knedle serowe kluski z owocami kluski z czeresniami knedle z bulka tarta na maselku knedle z polewa

wtorek, 18 września 2018

Szarlotka śmietankowa

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

No i kolejna szarlotka trafia do mojej galerii. Ostatnio mam na nią ogromny apetyt i robię niemal na każdą niedzielę jakieś ciasto z jabłkami. Ostatnio, ze względu na małe dziecko, idę w ciasta kruche, a więc tradycyjne szarlotki, bo przygotowanie takiego ciasta można podzielić sobie na etapy i wykonać je wtedy gdy mam czas. Poza tym ciasto kruche zagniatam rękami nie hałasując przy tym tak jak przy robieniu ciast z użyciem miksera.
No i oczywiście dieta matki karmiącej nie pozwala na jedzenie ciast z ciężkimi kremami a szarlotka to u mnie prawie same jabłka więc zdrowo. Tym razem postanowiłam zrobić szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem budyniu. Do masy jabłkowej również dodałam budyń, stąd taka nazwa. Do ciasta użyłam ponad dwóch kilogramów jabłek żeby masa jabłkowa była wysoka, a samego ciasta dałam niewiele. Takie przynajmniej u mnie w domu są preferencje. A oto przepis:


Składniki:
ok. 2szkl. mąki pszennej tortowej
1 budyń śmietankowy na 0,5l mleka do ciasta
1 duży cukier waniliowy 32g
0,5szkl. cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany do ciasta
ok. 200g margaryny
ok. 2,5kg kwaskowych  jabłek (2kg po obraniu)
1 budyń śmietankowy do jabłek
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu


Dodatkowo:
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
cukier puder do oprószenia
szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną. Do mąki wsypałam proszek do pieczenia, jeden budyń śmietankowy (proszek), cukier waniliowy i cukier puder. Wbiłam jajko. Dodałam zimną śmietanę i pokrojoną na plasterki zimną margarynę. Z podanych składników zagniotłam dość szybko ciasto. W razie konieczności można podsypywać mąką. Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Oba kawałki ciasta zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do zamrażalki na ok. godzinę.
Po tym czasie większą część ciasta wyjęłam i rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm. Ciasto przełożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach ok. 26x26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta podocinałam aby ładnie ciasto wpasowało się w foremkę. Jabłka obrałam, pousuwałam gniazda nasienne a następnie starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek wsypałam cukier oraz jeden budyń śmietankowy. Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na przygotowany spód z ciasta.
Na wierzch starłam na grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Pozostałe 2 łyżki śmietany wymieszałam z 2 łyżkami cukru i zrobiłam z niej takie kleksy w paru miejscach na wierzchu ciasta. Blaszkę wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Następnie wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc żeby jabłka się lepiej ścisnęły. Przed podaniem szarlotkę oprószyłam cukrem pudrem.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami: pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html) czy tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html)

SMACZNEGO!!!

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

szarlotka smietankowa szarlotka budyniowa szarlotka wysmienita szarlotka z budyniem szarlotka z tartych jablek jablecznik najlepsza szarlotka szarlotka na kruchym ciescie

poniedziałek, 10 września 2018

Szpinakowe kluski śląskie

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

Szpinakowe kluski śląskie to tradycyjne kluski śląskie w wersji z jajkiem z dodatkiem mrożonego szpinaku. Kluski mają ładny lekko zielony kolor i fajne ciapki. Są też trochę zdrowszą formą tradycyjnych klusek bo zawierają warzywo. Jest to fajny sposób na przemycenie odrobiny witamin do jedzenia dla dzieci. Szpinak w smaku nie jest bardzo wyczuwalny, więc nawet ci co go nie lubią, takie kluseczki na pewno zjedzą. Przepis jest bardzo prosty, każdy powinien sobie poradzić z ich wykonaniem. Takie kluseczki to fajny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Mogą również stanowić samodzielne danie odsmażone na masełku lub polane sosem. Oto przepis:

Składniki:
ok.2szkl. ugotowanych ziemniaków
szczypta soli
5-6 kostek mrożonego szpinaku (takiego w formie brykietu)
1 jajko
mąka ziemniaczana (ok.1-1,5szkl)
szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowane i dobrze wystudzone (najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia) zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa na sitku o większych oczkach. Przełożyłam je do większej miski.Wyrównałam i podzieliłam na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjęłam i rozłożyłam równomiernie na pozostałych ziemniakach. W puste miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną w ilości takiej aby wyrównała poziom ziemniaków w misce. Powinno wyjść ok. szklanki lub więcej. Szpinak rozmroziłam i dodałam do zmielonych ziemniaków i mąki. Wsypałam jeszcze szczyptę soli i wbiłam jajko. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Z ciasta odrywałam porcje i formowałam je w kulki wielkości orzecha włoskiego. W takiej kulce robiłam zagłębienie palcem tworząc charakterystycznego kluska. Uformowane kluseczki odkładałam na drewnianą stolnicę posypaną mąką. W większym garnku zagotowałam wodę i osoliłam ją. Następnie wrzuciłam kluski. Poczekałam aż wypłyną na powierzchnię i gotowałam je od tego momentu ok. 3- 4 minuty. Kluseczki wyłowiłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na półmisek żaroodporny. Kluski można serwować od razu po ugotowaniu polane skwarkami z cebulką lub jako dodatek do sosu, gulaszu czy dowolnego mięsa. Można je też wystudzić a następnie obsmażyć na masełku. Ja osobiście preferuję tą drugą wersję.

SMACZNEGO!!!

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski

szpinakowe kluski slaskie kluski ze szpinakiem kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem zielone kluseczki kolorowe kluski