niedziela, 3 listopada 2019

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier

Do zrobienia ketchupu z cukinii zbierałam się od lata i w końcu się udało. Mimo iż miałam przepis, to wydawało mi się to skomplikowane i czasochłonne. Ale nic bardziej mylnego. Taki ketchup robi się naprawdę szybko, a nakład pracy jest przy tym niewielki. Za to ketchup sam w sobie jest zaskakująco dobry. Nigdy bym nie zgadła, że nie ma tam prawdziwych pomidorów, a cukinia, papryka i cebula. Taki ketchup można oczywiście wykorzystać w ten sam sposób co kupny, czyli na zimno do kanapek, tostów, parówek czy frytek. Ale również można go użyć do dań na gorąco jako sos do makaronu czy ryżu. Oto przepis:

Składniki:
1,5kg cukinii
2-3 papryki czerwone
4 cebule
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
200g koncentratu pomidorowego
0,5szkl. octu
1szkl. cukru

Sposób przygotowania:
Cukinię obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Resztę pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka. Papryki umyłam, oczyściłam z pestek i również pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do cukinii. Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę i wymieszałam z papryką i cukinią.Warzywa zasypałam solą, wymieszałam i odstawiłam na około 2 godziny, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie, garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam warzywa w sosie, który puściły. Gotowałam je 30 minut, po czym zblendowałam je na jednolitą masę. Do zblendowanych warzyw dodałam koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Garnek ponownie ustawiłam na gazie i doprowadziłam ketchup do wrzenia. Zmniejszyłam ogień na minimalny i na wolnym ogniu gotowałam ketchup jeszcze ok. 15-20 minut. Gorący ketchup przełożyłam do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręciłam i odstawiłam do góry dnem, aby w tej pozycji wystygły. Po ostygnięciu słoiczki wstawiłam do lodówki, w której je przechowuję. Można oczywiście odstawić w inne chłodne miejsce.

SMACZNEGO!!!

Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier
Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier


Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier

czwartek, 31 października 2019

Orzeszki z galaretką

orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego
Wczoraj były orzeszki czekoladowo - orzechowe z domową nutella, a dziś orzeszki cytrynowe z galaretką. Trochę nietypowo, inaczej niż tradycyjnie, ale postanowiłam spróbować. Długo się zastanawiałam jakie nadzienie wybrać. Myślałam o tradycyjnym z mleka w proszku, o budyniowym, ale w końcu wybrałam galaretkę, żeby nadać orzeszkom świeżości i lekkości. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Może ktoś z was również skorzysta z takiego połączenia. Oto przepis:

Składniki:
150g mąki pszennej tortowej
150g mąki krupczatki
0,5łyżeczki proszku do pieczenia
0,5szkl. cukru pudru
100g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 żółtka
kilka kropel aromatu cytrynowego
1 galaretka truskawkowa
orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniotłam gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Przygotowane kulki wkładałam do rozgrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam je około 2-3 minuty kontrolując stan zarumienienia. Upieczone orzeszki wykładałam na talerz. Po upieczeniu wszystkich, odłożyłam łupinki do przestudzenia i przygotowałam galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu. Galaretkę odstawiłam do stężenia. Tężejącą nakładałam małą łyżeczką do łupinek orzeszków. Gdy galaretką zastygła, zlepiałam ze sobą po dwie połówki tworząc orzeszki. Orzeszki schłodziłam w lodówce. Przed podaniem oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem.
Zapraszam do zerknięcia na moje dwa pozostałe przepisy na orzeszki: orzeszki z kremem budyniowym lub wafelkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/orzeszki-z-kremem-wafelkowym-i.html) oraz orzeszki kakaowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), orzeszki z kremem kokosowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/orzeszki-z-kremem-kokosowym.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe z nutellą (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html). 

SMACZNEGO!!! 

orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego

orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego

orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego

orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego

środa, 30 października 2019

Orzeszki czekoladowo - orzechowe

orzeszki czekoladowo orzecowe orzeszki z nutella kruche orzeszki czekoladowe z budyniem orzeszki bez sody korpusy lupinki orzeszkow orzeszki z orzechami laskowymi
 Jesień i zima to pory które kojarzą mi się ze słodkimi, ciężkimi wypiekami, ciastami z kremami, z czekoladą czy orzechami. Długie jesienne wieczory to również świetna okazja do rodzinnego wypiekania ciasteczek. U nas właśnie w jeden z takich ponurych dni powstały orzeszki z ciasta kruchego budyniowego z nadzieniem z nutelli, ale takiej domowej czekoladowo - orzechowej. Oto przepis:

Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mielonych orzechów laskowych
1 budyń czekoladowy bez cukru 60g
0,5szkl. cukru pudru
1 duży cukier waniliowy 32g
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła
1 jajko
kilka łyżek nutelli (użyłam domowej z tego przepisu:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/domowa-nutella-z-orzechow-laskowych.html)
orzeszki czekoladowo orzecowe orzeszki z nutella kruche orzeszki czekoladowe z budyniem orzeszki bez sody korpusy lupinki orzeszkow orzeszki z orzechami laskowymi

Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy laskowe, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder wsypałam do miski i wymieszałam. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto wyjęłam i odrywając małe kawałki, formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Kulki wkładałam do nagrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam każdą porcję po 2-3 minuty. Upieczone łupinki wyjmowałam i odkładałam na talerz do ostudzenia. Gdy łupinki wystygły, smarowałam je w środku nutellą i sklejałam po dwie połówki ze sobą. Po przygotowaniu wszystkich ciastek, wstawiłam je do lodówki, aby krem stężał. Takie orzeszki są najlepsze na drugi lub trzeci dzień gdy łupinki trochę zmiękną, ale to oczywiście rzecz gustu.
Zapraszam do zerknięcia na moje dwa pozostałe przepisy na orzeszki: orzeszki z kremem budyniowym lub wafelkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/orzeszki-z-kremem-wafelkowym-i.html) oraz orzeszki kakaowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), orzeszki z kremem kokosowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/orzeszki-z-kremem-kokosowym.html).

SMACZNEGO!!!

orzeszki czekoladowo orzecowe orzeszki z nutella kruche orzeszki czekoladowe z budyniem orzeszki bez sody korpusy lupinki orzeszkow orzeszki z orzechami laskowymi

orzeszki czekoladowo orzecowe orzeszki z nutella kruche orzeszki czekoladowe z budyniem orzeszki bez sody korpusy lupinki orzeszkow orzeszki z orzechami laskowymi

niedziela, 27 października 2019

Babeczki z masą serową

Babeczki z masa serowa babeczki budyniowe z serem babeczki serowo budyniowe mini serniczki babeczki z kremem kruche babeczki kruche korpusy ciasto kruche z budyniem babeczki z gotowana masa serowa z gotowanym serem

Babeczki to jedne z moich ulubionych wypieków. Trochę pracochłonne, więc dawno już ich nie robiłam, zwłaszcza, że mam w domu dwoje małych brzdący. Ale w końcu się zebrałam w sobie i są. Bardzo lubię babeczki, bo można się przy nich wykazać dużą kreatywnością i pomysłowością. tak naprawdę wystarczy podstawowy przepis na korpusy, a za sprawą różnych wypełnień i dekoracji każdej można nadać inny smak, wygląd i charakter. Ja zdecydowałam się na babeczki z masą serową, a dokładnie babeczki z kruchego ciasta budyniowego wypełnione gotowaną masą serowa. Babeczek nie dekorowałam jakoś szczególnie, bo same w sobie wyszły ładne i smaczne. Wystarczy ewentualnie odrobina cukru pudru do oprószenia. Oto przepis:

Składniki na korpusy:
1,5szkl. mąki tortowej
1 budyń śmietankowy 60g bez cukru
150g masła
0,5szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy 
2 małe jajka

Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam budyń w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinałam z ciastka kółka i wylepiałam nimi metalowe foremki do babeczek wcześniej wysmarowane masłem. Foremki ustawiłam na większej blasze i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je do lekkiego zrumienienia ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Upieczone korpusy wyjęłam z piekarnika, odstawiłam do lekkiego wystygnięcia i dopiero wyciągnęłam z foremek. Gdy korpusy wystygły, przygotowałam masę serową do ich wypełnienia.
Babeczki z masa serowa babeczki budyniowe z serem babeczki serowo budyniowe mini serniczki babeczki z kremem kruche babeczki kruche korpusy ciasto kruche z budyniem babeczki z gotowana masa serowa z gotowanym serem
Babeczki z masa serowa babeczki budyniowe z serem babeczki serowo budyniowe mini serniczki babeczki z kremem kruche babeczki kruche korpusy ciasto kruche z budyniem babeczki z gotowana masa serowa z gotowanym serem

Składniki na masę serową:
100g masła
0,5szkl. cukru
500g sera białego mielonego
2 jajka
200ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
2 łyżki mleka w proszku

W rondelku umieściłam masło i zaczęłam je podgrzewać. Gdy się roztopiło, dosypałam cukier i wymieszałam. Następnie dodałam zmielony ser oraz jajka i wymieszałam wszystko do połączenia. Masę serową podgrzewałam, aż zrobiła się gorąca, ale nie doprowadzałam jej do zagotowania. W międzyczasie rozmieszałam proszek budyniowy w zimnym mleku i wlałam do gorącej masy serowej. Podgrzewając dalej masę na małym ogniu, mieszałam ją aż powstał gęsty krem budyniowo - serowy. Masę zdjęłam z ognia i wymieszałam ją z mlekiem w proszku. Gotową masę odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą masę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i za jego pomocą wycisnęłam krem do kruchych korpusów. Przygotowane babeczki wstawiłam do lodówki, aby masa się schłodziła. Babeczki można dodatkowo udekorować owocami, czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30szt. babeczek.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na babeczki, np.: babeczki z truskawkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/babeczki-z-truskawkami.html), babeczki orzechowo - kawowe z podwójnym kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/babeczki-orzechowo-kawowe-z-podwojnym.html), kruche babeczki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/kruche-babeczki-z-serem.html), babeczki z budyniem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/babeczki-z-budyniem.html), babeczki orzechowo - kakaowe z masą budyniową (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-cisteczka-babeczki-muszelki.html).

SMACZNEGO!!!

Babeczki z masa serowa babeczki budyniowe z serem babeczki serowo budyniowe mini serniczki babeczki z kremem kruche babeczki kruche korpusy ciasto kruche z budyniem babeczki z gotowana masa serowa z gotowanym serem

Babeczki z masa serowa babeczki budyniowe z serem babeczki serowo budyniowe mini serniczki babeczki z kremem kruche babeczki kruche korpusy ciasto kruche z budyniem babeczki z gotowana masa serowa z gotowanym serem


sobota, 26 października 2019

Karkówka gotowna w mleku

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Wielokrotnie podkreślałam już zalety domowych wędlin, więc nie chciałabym się powtarzać. Napiszę tylko, że takie wędliny bez względu na to czy to pieczone czy gotowane, są o wiele zdrowsze od tych kupnych, mają dużo lepszy smak i wygląd. Ich przygotowanie naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne. Więc jeśli tylko macie możliwość, to przygotowujcie je sami. Ja dziś zrobiłam czosnkową karkówkę gotowaną w mleku. Karkówka wyszła pyszna, mięciutka, soczysta i w sam raz przyprawiona. Więc kolejny przepis ląduje na moim blogu. Pomysł na tą karkówkę zaczerpnęłam z tej strony: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/czosnkowy-schab-gotowany-w-mleku.html?fbclid=IwAR3eDVSUo-tIJjLU5lZgqfL9W5HTsNB-7waQ7TQtyhouq3FFtT1nOaIiKj4. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam, przede wszystkim zmieniając gatunek mięsa oraz proporcje. Oto przepis w mojej wersji:

Składniki:
ok. 1,5kg karkówki wieprzowej

Marynata:
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
0,5łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku 
5-6 łyżek oleju
Zalewa:
0,5l mleka
0,5l wody
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Sposób przygotowania:
Mięso umyłam i osuszyłam. Umieściłam w misce. W mniejszej miseczce przygotowałam marynatę, czyli wymieszałam ze sobą wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Przygotowaną marynatą natarłam dokładnie mięso ze wszystkich stron. Miskę z mięsem szczelnie przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia przygotowałam zalewę. Do garnka wlałam 2 szklanki wody i zagotowałam ją. Następnie dolałam zimne mleko (w ten sposób mleko się nie przypali w trakcie gotowania), włożyłam listki laurowe oraz ziele angielskie i sól. Zalewę zagotowałam i do gotującej się zalewy włożyłam zamarynowane mięso. Mięso gotowałam ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu mięso pozostawiłam w zalewie do wystygnięcia. Chłodne już mięso wyjęłam i osuszyłam, a następnie schłodziłam jeszcze w lodówce, aby dobrze się kroiło. 
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na domowe wędliny pieczone i gotowane, np.: na schab gotowany w majonezie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), karkówkę pieczoną w rękawie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówkę gotowaną (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), boczek rolowany z przyprawami gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), schab pieczony w cebuli (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/schab-pieczony-w-przyprawach-i-cebuli.html),szynkę pieczoną w rękawie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/szynka-z-rekawa.html), domową wędlinę pieczoną baleron i boczek  (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html), karkówkę gotowaną w musztardzie i majonezie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html).

SMACZNEGO!!!

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana



sobota, 19 października 2019

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe ciasto z dyni ciasto czekoladowe z dyni ciasto piernikowe ciasto korzenne wilgotne ciasto ciasto z nutella ciasto warzywne
Dynia to warzywo, które nie tylko pięknie wygląda i nadaje się do wycinania na Halloween, ale również warzywo, które pysznie smakuje i jest bardzo zdrowe. Dlatego warto z niego korzystać, zwłaszcza w sezonie, który właśnie trwa. Z dyni można przygotować sporo dań czy przetworów, ale także ciast. I właśnie dziś pokusiłam się o przygotowanie korzennego, piernikowo - cynamonowego ciasta z dyni. Przyznam szczerze, że ciasto z surowej dyni robiłam pierwszy raz, ale zachęcona wypiekami z cukinii, które robiłam wielokrotnie, postanowiłam wypróbować również ciasto dyniowe. W ubiegłym roku robiłam jedynie w mikrofali szybkie ciasto czekoladowo - orzechowo - dyniowe z pure z pieczonej dyni, które swoją drogą było przepyszne. Tym razem zrobiłam ciasto czekoladowe z cynamonem i przyprawą do piernika. Wykończyłam je nutellą domowej roboty zamiast polewy czekoladowej. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie, delikatne i wilgotne, a do tego puszyste. Na wierzchu ma fajną lekko chrupiącą skórkę, która bardzo przypadła mi do gustu. Dla mnie bomba. Jako że takie ciasto robiłam pierwszy raz, to trochę sposiłkowałam się przepisem z tej strony: https://www.ciasta.net/ciasto-z-dyni.php, ale w trakcie przygotowywania trochę ten przepis zmodyfikowałam. Oto mój przepis:

Składniki:
7 małych jaj
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 i 1/4szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 cukier cynamonowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 płaskie łyżki naturalnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
3 szklanki startej dyni
1szkl. oleju
kilka łyżek nutelli (użyłam domowej)
Ciasto dyniowe ciasto z dyni ciasto czekoladowe z dyni ciasto piernikowe ciasto korzenne wilgotne ciasto ciasto z nutella ciasto warzywne

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, które używałam miały temperaturę pokojową. Jeśli chodzi o dynię, to użyłam dyni baby, którą obrałam, wydrążyłam nasiona, a miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. Użyłam około połowę swojej dyni. Mąkę przesiałam i wymieszałam z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dosypałam cynamon, przyprawę do piernika, cukier zwykły, waniliowy i cynamonowy i ponownie wymieszałam. Do mieszanki składników sypkich dodałam startą dynię. Dolałam szklankę oleju oraz żółtka oddzielone od białek. Wszystko to wymieszałam łyżką. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam ją do ciasta. Delikatnie wymieszałam ciasto łyżką i wyłożyłam je na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temp. 180 stopni. W praktyce wyszło ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiłam na ok. 20 minut w piekarniku i dopiero po tym czasie ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam w blaszce. Gdy ciasto wystygło posmarowałam je z wierzchu cienko nutellą. Użyłam domowej nutelli z orzechów laskowych, na którą przepis znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/domowa-nutella-z-orzechow-laskowych.html. Można oczywiście użyć również gotowej, kupnej nutelli lub zrobić zwykłą polewę czekoladową.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami z użyciem dyni, np.: gofry dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/gofry-dyniowe.html), naleśniki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/nalesniki-dyniowe.html), cytrynowe placki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki dyniowe z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), ciasto z dyni (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ciasto-z-dyni.html).

SMACZNEGO!!!

Ciasto dyniowe ciasto z dyni ciasto czekoladowe z dyni ciasto piernikowe ciasto korzenne wilgotne ciasto ciasto z nutella ciasto warzywne

Ciasto dyniowe ciasto z dyni ciasto czekoladowe z dyni ciasto piernikowe ciasto korzenne wilgotne ciasto ciasto z nutella ciasto warzywne

Ciasto dyniowe ciasto z dyni ciasto czekoladowe z dyni ciasto piernikowe ciasto korzenne wilgotne ciasto ciasto z nutella ciasto warzywne

czwartek, 17 października 2019

Ciasto serowo - mannowe bez pieczenia

ciasto serowo mannowe bez pieczenia sernik gotowany z kasza manna mannowiec z serem stefanka z serem kaszowiec kaszak ciasto na herbatnikach ciasto serowe bez pieczenia sernik ciasto serowo grysikowe

Ciasto serowo - mannowe bez pieczenia to ciasto, które wymyśliłam sama, z produktów, które akurat miałam dostępne w swojej kuchni. Jest to trochę połączenie dwóch bardzo popularnych ciast: sernika gotowanego i ciasta z kaszy manny nazywanego mannowcem, kaszowcem, kaszakiem czy stefanką. Ponieważ miałam za mało sera aby zrobić sam sernik gotowany, to postanowiłam dodać do niego jeszcze warstwę grysikową jak do mannowca. Ciasto zrobiłam tradycyjnie na herbatnikach, ale pełnoziarnistych. Ciasto na wierzchu oblałam czekolada. Według mnie wyszło bardzo smaczne ciasto, którego przygotowanie zajęło mi dosłownie kilkanaście minut i to z dwójką małych dzieci do upilnowania. Polecam. Oto przepis:


Masa serowa:
250g sera białego półtłustego
1 jajko
50g masła lub margaryny
1/4szkl. cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
100ml mleka

Masa mannowa:
250ml mleka
1/4szkl. cukru
1/4szkl. kaszy manny
70g masła lub margaryny

Dodatkowo:
ok.250g herbatników pełnoziarnistych (ok.30sztuk)
75g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
ciasto serowo mannowe bez pieczenia sernik gotowany z kasza manna mannowiec z serem stefanka z serem kaszowiec kaszak ciasto na herbatnikach ciasto serowe bez pieczenia sernik ciasto serowo grysikowe
Sposób przygotowania:
 Foremkę o wymiarach ok. 25x15cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę ciastek, jeden obok drugiego, docinając je do wymiarów formy. W rondlu roztopiłam masło i dosypałam do niego cukier. Wymieszałam. Dodałam zmielony ser i jajko i szybko wszystko wymieszałam do uzyskania jednolitej masy. Masę serową ustawiłam z powrotem na ogniu i podgrzewałam, aż zrobiła się gorąca, nie doprowadzając jej jednak do zagotowania. Budyń rozrobiłam w zimnym mleku i dolałam do masy serowej. Ciągle mieszając, gotowałam masę serową az do zgęstnienia. Gorącą masę serową wyłożyłam na herbatniki, wyrównałam i ułożyłam na niej kolejną warstwę ciastek. Szklankę mleka zagotowałam z masłem i cukrem. Na gotujące się mleko wsypałam powoli kaszę manną i gotowałam, mieszając aż zrobiła się gęsta masa grysikowa. Masę wyłożyłam na ciastka i ułożyłam na wierzchu kolejną, ostatnią już warstwę ciastek. 2 łyżki mleka podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę mleczną. Odczekałam chwilę i wymieszałam aż czekolada dobrze się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam ciasto. Ciasto pozostawiłam na blacie aby ostygło, a następnie wstawiłam do lodówki aby się dodatkowo schłodziło. 

SMACZNEGO!!!

ciasto serowo mannowe bez pieczenia sernik gotowany z kasza manna mannowiec z serem stefanka z serem kaszowiec kaszak ciasto na herbatnikach ciasto serowe bez pieczenia sernik ciasto serowo grysikowe

ciasto serowo mannowe bez pieczenia sernik gotowany z kasza manna mannowiec z serem stefanka z serem kaszowiec kaszak ciasto na herbatnikach ciasto serowe bez pieczenia sernik ciasto serowo grysikowe


ciasto serowo mannowe bez pieczenia sernik gotowany z kasza manna mannowiec z serem stefanka z serem kaszowiec kaszak ciasto na herbatnikach ciasto serowe bez pieczenia sernik ciasto serowo grysikowe

środa, 16 października 2019

Domowa nutella z orzechów laskowych

domowa nutella z orzechow laskowych krem czekoladowo orzechowy nutella czekoladowo orzechowa krem do pieczywa krem czekoladowy krem do kanapek slodki krem z orzechow i czekolady
Kto z nas nie lubi pysznego czekoladowo - orzechowego kremu do smarowania pieczywa, czyli popularnej Nutelli? Chyba wiele osób ma do niej słabość. Jak się okazuje taki smakołyk można przygotować z łatwością w domowym zaciszu i nie potrzeba do tego dużej ilości składników. Przepisów na taki krem jest sporo. Różnią się one między sobą. Do jednych dodaje się mleko skondensowane, do innych daktyle, miód itp. Ja skorzystałam z bardzo prostego przepisu i bardzo podstawowych produktów. Podstawą takiego domowego kremu są oczywiście orzechy laskowe i czekolada. Do tego jeszcze wystarczy mleko, trochę cukru i masła i domowa nutella gotowa. A oto dokładny przepis:

Składniki:
200g orzechów laskowych (waga bez skorupek)
3/4szkl. mleka
1/3szkl. cukru
100g mlecznej czekolady
80g gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
domowa nutella z orzechow laskowych krem czekoladowo orzechowy nutella czekoladowo orzechowa krem do pieczywa krem czekoladowy krem do kanapek slodki krem z orzechow i czekolady

Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe wrzuciłam na suchą patelnię i prażyłam kilka minut podrzucając nimi co pewien czas, aby się nie przypaliły. Można je też prażyć w piekarniku, ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Gorące orzechy przełożyłam na bawełniany ręcznik kuchenny, zawinęłam je i pocierałam jedne o drugie, aby pozbawić je jak największej ilości skórek. W ten sposób krem nie będzie miał w sobie goryczy. Obrane ze skórki orzechy zmieliłam kilkukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, a następnie jeszcze trochę zmiksowałam blenderem aż zaczęły puszczać olej. Można je od razu wrzucić do blendera i mielić do uzyskania prawie płynnej konsystencji, ale ja mam do tego za słaby blender i sobie nie radził. Mleko wlałam do rondla. Wsypałam cukier i zagotowałam. Zdjęłam z ognia i do gorącego mleka wrzuciłam połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę. Odczekałam dwie minuty i wymieszałam. Następnie mleko z czekoladą przelałam do orzechów i blendowałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodałam masło i ponownie zblendowałam do połączenia. Gotową nutellę przelałam do wyparzonych słoiczków. Zakręciłam je i po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby nutella zastygła. W ten oto łatwy sposób uzyskałam bardzo smaczny czekoladowo - orzechowy krem, idealny do kanapek, naleśników, placków, ciast i innych deserów.
Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na nutellę śliwkową. Przepis znajduje się na moim blogu pod tym linkiem:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/nutella-ze-sliwek.html.

SMACZNEGO!!!

domowa nutella z orzechow laskowych krem czekoladowo orzechowy nutella czekoladowo orzechowa krem do pieczywa krem czekoladowy krem do kanapek slodki krem z orzechow i czekolady

domowa nutella z orzechow laskowych krem czekoladowo orzechowy nutella czekoladowo orzechowa krem do pieczywa krem czekoladowy krem do kanapek slodki krem z orzechow i czekolady

domowa nutella z orzechow laskowych krem czekoladowo orzechowy nutella czekoladowo orzechowa krem do pieczywa krem czekoladowy krem do kanapek slodki krem z orzechow i czekolady

wtorek, 15 października 2019

Karkówka pieczona w rękawie

karkowka pieczona w rekawie karkowka pieczona w piekarniku karkowka na kanapki domowa wedlina pieczony karczek domowy baleron pieczen z karkowki
Ostatnio często sięgam po domowe wędliny czyli po prostu mięsa pieczone lub gotowane. Są one dużo smaczniejsze niż wędliny sklepowe i do tego o wiele zdrowsze. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników, a w łatwy sposób otrzymujemy naprawdę coś dobrego. Takie pieczone mięsa to nie tylko fajna alternatywa dla wędlin sklepowych. Na ciepło mogą również posłużyć jako pieczeń obiadowa. Wystarczy pokroić je w grubsze plastry i podać z ziemniakami czy kluseczkami. Tak więc mamy trochę takie dwa w jednym. Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na domowe wędliny. Tym razem prezentuję karkówki pieczone w rękawie, a uprzednio marynowane w przyprawach i winie. Oto przepis:


Składniki:
2 karkówki po ok. 1,5kg każda
ok. 2 łyżki soli
1 płaska łyżka papryki ostrej w proszku
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
kilka ząbków czosnku
1szklanka wina czerwonego półwytrawnego
karkowka pieczona w rekawie karkowka pieczona w piekarniku karkowka na kanapki domowa wedlina pieczony karczek domowy baleron pieczen z karkowki

Sposób przygotowania:
Karkówki umyłam i osuszyłam. Przełożyłam do dużej miski. Każdą z nich natarłam ok. jedną łyżką soli z każdej strony. Następnie karkówki posypałam w miarę równomiernie ostrą papryką, pieprzem ziołowym i roztartym w dłoniach majerankiem. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Takie plasterki poukładałam na mięsie. Do miski wlałam wino. Miskę przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. W trakcie marynowania można mięso obracać żeby poleżało w winie z każdej strony. Następnego dnia rano mięso przełożyłam każde osobno do oddzielnego rękawa foliowego do pieczenia. Związałam końce i ułożyłam rękawy na blaszce. Blachę wstawiłam do piekarnika. Karkówki piekłam trzy godziny w temperaturze ok. 170 stopni. Po wyłączeniu piekarnika, pozostawiłam karkówki w piecu do wystygnięcia i dopiero je wyciągnęłam i wyjęłam z rękawów. Mięso zwinęłam w folię aluminiową i dodatkowo schłodziłam w lodówce, aby się lepiej kroiło. Karkówkę można też podać na gorąco jako pieczeń na obiad. Wystarczy ją pokroić w plastry.
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na domowe wędliny pieczone i gotowane, np.: na schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), karkówkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), boczek gotowany (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), schab pieczony w cebuli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/schab-pieczony-w-przyprawach-i-cebuli.html),szynkę pieczoną w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/szynka-z-rekawa.html), domową wędlinę pieczoną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html), karkówkę gotowaną w musztardzie i majonezie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html).

SMACZNEGO!!! 

karkowka pieczona w rekawie karkowka pieczona w piekarniku karkowka na kanapki domowa wedlina pieczony karczek domowy baleron pieczen z karkowki

karkowka pieczona w rekawie karkowka pieczona w piekarniku karkowka na kanapki domowa wedlina pieczony karczek domowy baleron pieczen z karkowki

karkowka pieczona w rekawie karkowka pieczona w piekarniku karkowka na kanapki domowa wedlina pieczony karczek domowy baleron pieczen z karkowki

niedziela, 13 października 2019

Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Kolejny sezon na orzechy właśnie się zaczął, a z nim na moim blogu pewnie co jakiś czas będą się pojawiać nowe wypieki orzechowe. Sezon zaczynam dostojnie, bo tortem z gatunku orzechowych. Mianowicie jest to tort na cieście z mielonych orzechów włoskich z masą jabłkową, kremem budyniowym o smaku śmietankowym, wykończony bitą śmietaną. Niby nic szczególnego, ale smaki fajnie się ze sobą łączą, a sam tort ładnie wygląda w przekroju. Poza tym dostałam od siostry zlecenie na tort z takimi kremami na urodziny mamy, a od siebie dołożyłam orzechowe ciasto zamiast zwykłego biszkoptu. Celowo też napisałam że jest to tort na cieście a nie na biszkopcie orzechowym, bo ciasto jest robione na oleju i jest troszkę cięższe i bardziej wilgotne niż tradycyjne biszkopty. Chociaż prawda jest taka że biszkopty orzechowe mogą również stanowić samodzielne ciasta ze względu na ich wilgotność i konsystencję. Wystarczy taki biszkopt polać polewą czy posmarować marmoladą i mamy fajne ciasto. Przepis na same ciasto orzechowe zapożyczyłam z tej strony: https://m.smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-orzechowe-cappuccino,155573,smaki-katriny.html, natomiast resztę dołożyłam od siebie. Oto przepis:
Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Składniki na ciasto orzechowe:
5 małych jajek
3/4szkl. cukru
200g zmielonych orzechów włoskich
1szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki kakao
8 łyżek oleju
8 łyżek wody przegotowanej i wystudzonej

Masa jabłkowa:
2szkl. musu jabłkowego (użyłam domowego z antonówek)
1 galaretka cytrynowa

Krem budyniowy:
1,5szkl. mleka
3 łyżki cukru
1,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru na 0,5l mleka
3 łyżki miękkiego masła

Wierzch i boki tortu:
500ml śmietany 30%
2 śmietan - fixy
1łyżeczka cukru waniliowego
ok. 150g zmielonych orzechów włoskich

Nasączenie:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
ok.300ml gorącej wody
Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier i utarłam je na jasną puszystą masę. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszałam i dodałam do masy jajecznej. Zmiksowałam do połączenia. Następnie dodałam zmielone orzechy włoskie i znów zmiksowałam do połączenia. Otrzymałam bardzo gęste ciasto. Dodałam olej, a następnie wodę i znów zmiksowałam do połączenia. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika bez jego wcześniejszego nagrzewania. Ciast piekłam do tzw. suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to ok. 40 minut. Upieczone ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w blaszce na metalowej kratce, przykryte bawełnianą ściereczką. Chłodne ciasto przekroiłam na trzy równe blaty. Skroiłam też z wierzchu tą charakterystyczną górkę, która powstała w trakcie pieczenia.
Kawę rozpuszczalną zalałam wrzątkiem i osłodziłam. Odstawiłam do wystygnięcia.
Jabłka przełożyłam do rondla. Ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż do ich zagotowania. Gdy się zagotowały, zdjęłam je z ognia i wsypałam do nich galaretkę cytrynową. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. 
1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń aż dobrze zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło chwilę zmiksowałam i dodałam do niego partiami wystudzony budyń. Miksowałam aż krem zrobił się jednolity i bez grudek.
Zimną śmietanę przelałam do miski. Przez chwilę ubijałam ją mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodałam śmietan - fixy wymieszane z cukrem waniliowym i ubijałam aż śmietana zrobiła się sztywna.
Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Nasączyłam go kawą. Wyłożyłam tężejące jabłka i przykryłam drugim blatem ciasta. Drugie ciasto również nasączyłam i wyłożyłam krem budyniowy. Przykryłam trzecim blatem ciasta. Nasączyłam go resztą kawy i posmarowałam wierzch i boki cienko ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i na wierzchu tortu zrobiłam róże z kremu. Boki tortu obsypałam zmielonymi orzechami włoskimi. Tort wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodził. Najlepiej zostawić go na całą noc.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na torty i ciasta orzechowe, np.: ciasto orzechowe z kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/ciasto-orzechowe-z-kremem.html), gotowana babka orzechowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort czekoladowo - orzechowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-czekoladowo-orzechowy.html), tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), szybkie ciasto z orzechami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html).

SMACZNEGO!!! 

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym