sobota, 14 grudnia 2019

Serniczek gotowany z galaretką

serniczek gotowany z galaretka sernik gotowany sernik na zimno sernik bez pieczenia sernik na biszkoptach serniczek cytrynowy

Bardzo lubię różne słodkości z białego sera, zarówno serniki pieczone, gotowane, serniki na zimno, pączki serowe, placki, czy babeczki z nadzieniem serowym. Takie słodkości są łatwe do zrobienia i wydaje mi się że są trochę zdrowsze od zwykłego ciasta z mąki, zwłaszcza jak damy mniej cukru. Dlatego zawsze staram się mieć w lodówce jakąś kostkę białego sera w zapasie. Dziś postanowiłam zrobić serniczek gotowany z galaretką. Celowo napisałam serniczek, bo wyszedł małych rozmiarów, gdyż zrobiłam go zaledwie z 250g sera. Proporcje można oczywiście pomnożyć i zrobić sernik w normalnych rozmiarach. Oto przepis:

Składniki:
250g białego sera mielonego
50g masła
1 jajko
2 płaskie łyżki cukru
kilka kropel olejku cytrynowego do ciast
100ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 galaretka truskawkowa
ok. 9-10 okrągłych biszkoptów
serniczek gotowany z galaretka sernik gotowany sernik na zimno sernik bez pieczenia sernik na biszkoptach serniczek cytrynowy

Sposób przygotowania:
Masło umieściłam w rondelku i na małym ogniu podgrzewałam, aż do roztopienia. Do rozpuszczonego masła wsypałam cukier i wymieszałam. Następnie wbiłam jajko i włożyłam ser. Wszystko dokładnie wymieszałam a następnie zblendowałam blenderem ręcznym na jednolitą gładką masę. Masę serową ustawiłam na gazie i na małym ogniu podgrzewałam, aż zaczęła bulgotać. Mieszałam ją w tym czasie często aby się nie przypaliła. Do gorącej masy serowej wlałam mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnym mleku. Dalej ciągle mieszając, gotowałam masę do zgęstnienia. Ugotowaną masę zestawiłam z palnika do lekkiego przestudzenia. Małą kwadratową foremkę o wymiarach ok. 15x15cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam biszkopty. Na ciastka wyłożyłam masę serową. Ciasto odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wstawiłam do lodówki, aby zaczęła tężeć. Gęstniejącą galaretkę wyłożyłam na masę serową. Deser schłodziłam przez kilka godzin w lodówce, a następnie pokroiłam na kawałki i podałam.
Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na serniki gotowane, np.: ciasto serowo - mannowe bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html), orzechowy sernik gotowany z rodzynkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/orzechowy-sernik-gotowany-z-rodzynkami.html), sernik gotowany na ciasteczkowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/sernik-gotowany-na-ciasteczkowym-spodzie.html), sernik gotowany z musem truskawkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/sernik-gotowany-z-musem-truskawkowym.html), klasyczny sernik gotowany waniliowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-gotowany.html).

SMACZNEGO!!!
serniczek gotowany z galaretka sernik gotowany sernik na zimno sernik bez pieczenia sernik na biszkoptach serniczek cytrynowy

serniczek gotowany z galaretka sernik gotowany sernik na zimno sernik bez pieczenia sernik na biszkoptach serniczek cytrynowy

serniczek gotowany z galaretka sernik gotowany sernik na zimno sernik bez pieczenia sernik na biszkoptach serniczek cytrynowy

środa, 11 grudnia 2019

Drożdżówki z serem

drozdzowki z serem krakowskie drozdzowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe drozdzowki jak ze sklepu buleczki z lukrem drozdzowki z twarogiem

Ostatnie drożdżówki z makiem bardzo mi posmakowały, więc zachęcona tym faktem, postanowiłam zrobić kolejne, tym razem z serem. Ponoć są to tradycyjne krakowskie drożdżówki, przynajmniej tak są nazywane. Najważniejsze, że są smaczne i proste do zrobienia. Drożdżówki z serem posmakowały mi nawet bardziej niż te z makiem, bo są delikatniejsze i bardziej wilgotne. Bułeczki też ładnie wyglądają i szybko się pieką. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej tortowej
80g cukru
250ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
25g świeżych drożdży
1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania bułek
80g masła
2-3 krople zapachu cytrynowego do ciast

Składniki na nadzienie:
500g białego sera w kostce
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego

Na lukier:
sok z 1 cytryny
cukier puder
drozdzowki z serem krakowskie drozdzowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe drozdzowki jak ze sklepu buleczki z lukrem drozdzowki z twarogiem

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam łyżkę cukru, cztery łyżki mąki i lekko podgrzane mleko. Zaczyn dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Resztę z 500g mąki wsypałam do miski. Dosypałam resztę cukru, cukier waniliowy i wymieszałam. Masło roztopiłam (najlepiej zrobić to na samym początku), przestudziłam i dolałam do mąki z cukrem. Wbiłam jajko, dodałam wyrośnięty zaczyn, olejek cytrynowy i wyrobiłam jednolite ciasto, miksując je mikserem z hakami. Można też oczywiście wyrobić ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, wyłożyłam je na stolnicę posypaną delikatnie mąką i rozwałkowałam je na duży prostokąt. Ser biały (użyłam sera chudego mielonego w kostce) przełożyłam do miski i wymieszałam dokładnie z cukrem, budyniem i żółtkami. Białka można zamrozić i użyć w późniejszym terminie do innego wypieku. Ser rozsmarowałam równomiernie na cieście. Następnie zawinęłam obydwa dłuższe boki ciasta do środka, tak aby na środku lekko na siebie zachodziły. Ciasto przekręciłam tym łączeniem na spód i pokroiłam je na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek skręciłam dwa razy wokół własnej osi i tak przygotowane bułeczki przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na jednej blasze z wyposażenia piekarnika układałam sześć bułeczek. Drożdżówki posmarowałam z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pierwszą blachę wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Drugą blaszkę piekłam już tyko 15 minut. Drożdżówki wystudziłam, a następnie polałam lukrem. Z cytryny wycisnęłam sok i dodałam do niego tyle cukru pudru aż powstał gęsty biały lukier. Bułeczki przechowywałam w pojemniku na ciasto w lodówce, aby były świeże i wilgotne.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na wspomniane drożdżówki z makiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/drozdzowki-z-makiem.html) i na ciasto drożdżowe z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/ciasto-drozdzowe-z-marmolada_24.html).

SMACZNEGO!!!


drozdzowki z serem krakowskie drozdzowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe drozdzowki jak ze sklepu buleczki z lukrem drozdzowki z twarogiem

drozdzowki z serem krakowskie drozdzowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe drozdzowki jak ze sklepu buleczki z lukrem drozdzowki z twarogiem

drozdzowki z serem krakowskie drozdzowki z serem bulki drozdzowe z serem buleczki drozdzowe drozdzowki jak ze sklepu buleczki z lukrem drozdzowki z twarogiem

niedziela, 8 grudnia 2019

Szynka pieczona z masłem ziołowym

szynka pieczona z maslem ziolowym szynka faszerowana pieczona szynka z iolami szynka pieczona na kanapki domowa wedlina

Próbowałam już wielu przepisów na mięsa pieczone i gotowane, takie które można wykorzystać jako wędlinę na kanapki. Zawsze były to mięsa marynowane w przyprawach a następnie pieczone w rękawie lub pod folią aluminiową, albo gotowane w zalewie. Dziś postanowiłam zrobić coś nowego, a mianowicie upiec szynkę wieprzową, nafaszerowaną masełkiem czosnkowym. Takie mięso bardzo ładnie wygląda i fajnie smakuje. Jest bardzo aromatyczne i bogatsze smakowo, bo oprócz smaku aromatu jest również smak nadzienia. Takie mięso jest dobre zarówno jako pieczeń obiadowa na gorąco, jak i na zimno jako domowa wędlina na kanapki. Oto przepis:

Składniki:
szynka wieprzowa o wadze ok. 1,2kg
ok. 1 płaska łyżka soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 czubata łyżka masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
spora szczypta soli do masła
szynka pieczona z maslem ziolowym szynka faszerowana pieczona szynka z iolami szynka pieczona na kanapki domowa wedlina

Sposób przygotowania:
Szynkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam ją z każdej strony solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawą włoską. Ostrym nożem zrobiłam na wierzchu szynki podłużne nacięcia, dość głębokie. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Dodałam do niego szczypiorek, koperek, natkę pietruszki przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam jeszcze szczyptę soli i dokładnie wszystko wymieszałam tworząc coś w rodzaju pasty. Tą pastę nałożyłam w przygotowane w mięsie nacięcia, upychając ją jak najgłębiej. Nafaszerowane mięso obwiązałam bawełnianym sznurkiem do mięs i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika. Szynkę piekłam ok. godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Gdy wystygło wyjęłam je z powstałego w trakcie pieczenia sosu, zawinęłam w folię aluminiową i schowałam do lodówki, aby się schłodziło. Przed krojeniem zdjęłam sznurek, którym mięso było obwiązane. 
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na domowe wędliny, np.: karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
szynka pieczona z maslem ziolowym szynka faszerowana pieczona szynka z iolami szynka pieczona na kanapki domowa wedlina

szynka pieczona z maslem ziolowym szynka faszerowana pieczona szynka z iolami szynka pieczona na kanapki domowa wedlina

szynka pieczona z maslem ziolowym szynka faszerowana pieczona szynka z iolami szynka pieczona na kanapki domowa wedlina

poniedziałek, 2 grudnia 2019

Szarlotka owsiana

szarlotka owsiana szarlotka na kruchym ciescie z maki owsianej szarlotka na owsianym ciescie szarlotka z cukinia ciasto z cukinii kruche ciasto z jablkami i cukinia jablecznik szarlotka z jablkami ze sloika szarlotka z musem jablkowym

Dziś mam dla was przepis na ciasto tradycyjne, bo szarlotkę, ale w wersji mniej tradycyjnej, bo zrobiłam ją w połowie z mąki owsianej. Ostatnio trochę eksperymentuję z różnymi rodzajami mąk, zastępując nimi powszechnie stosowaną mąkę pszenną. Tym razem postanowiłam wykorzystać mąkę owsianą. Bałam się jednak robić ciasto z samej mąki owsianej, żeby się nie rozpadało i połączyłam ją 1 do 1 z mąką pszenną tortową. Ciasto wyszło trochę ciemniejsze niż tradycyjne i bardziej miękkie niż typowe ciasto kruche. Smakowo też jest pewna różnica, ale na pewno nie na minus. No i takie ciasto jest trochę zdrowsze. Jeśli chodzi o nadzienie to użyłam musu jabłkowego, a tak naprawdę jabłkowo - cukiniowego, który zrobiłam latem do słoików. Szarlotka wyszła naprawdę smaczna, więc polecam. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. mąki owsianej
1 jajko
100g masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy 40g bez cukru
0,5szkl. cukru pudru
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
3szkl. musu jabłkowego (u mnie jabłkowo - cukiniowy)
0,5 łyżeczki cynamonu
1 budyń śmietankowy
opcjonalnie cukier jeśli jabłka są kwaśne
szarlotka owsiana szarlotka na kruchym ciescie z maki owsianej szarlotka na owsianym ciescie szarlotka z cukinia ciasto z cukinii kruche ciasto z jablkami i cukinia jablecznik szarlotka z jablkami ze sloika szarlotka z musem jablkowym

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, budyń waniliowy w proszku, cukier puder i szczyptę soli. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki i jajko. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażalki. Mus jabłkowy przełożyłam do miski. Wsypałam do niego budyń śmietankowy w proszku i cynamon i dokładnie wymieszałam. Ja do swojego musu nie dodawałam już cukru, ale jak kto woli. Blaszkę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach ok. 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowałam równomiernie mus jabłkowy. Na wierzch starłam resztę ciasta. Szarlotkę piekłam ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu, ciasto wyjęłam na metalową kratkę i studziłam je w blaszce. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami, np.: szarlotka na kruszonce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html).


SMACZNEGO!!!

szarlotka owsiana szarlotka na kruchym ciescie z maki owsianej szarlotka na owsianym ciescie szarlotka z cukinia ciasto z cukinii kruche ciasto z jablkami i cukinia jablecznik szarlotka z jablkami ze sloika szarlotka z musem jablkowym

szarlotka owsiana szarlotka na kruchym ciescie z maki owsianej szarlotka na owsianym ciescie szarlotka z cukinia ciasto z cukinii kruche ciasto z jablkami i cukinia jablecznik szarlotka z jablkami ze sloika szarlotka z musem jablkowym

szarlotka owsiana szarlotka na kruchym ciescie z maki owsianej szarlotka na owsianym ciescie szarlotka z cukinia ciasto z cukinii kruche ciasto z jablkami i cukinia jablecznik szarlotka z jablkami ze sloika szarlotka z musem jablkowym

sobota, 30 listopada 2019

Ciastka spiralki

ciastka spiralki ciastka kruche ciastka maslane ciastka waniliowo czekoladowe zakrecone ciasteczka szybkie smaczne ciasteczka ciastka z czekolada

Do zrobienia tych ciasteczek zbierałam się jakiś czas. Gdy je pierwszy raz zobaczyłam w internecie, bardzo spodobały mi się wizualnie. Smakowo to również moja bajka, bo lubię takie podstawowe smaki czyli czekoladowy i waniliowy. Poza tym lubię kruche ciasteczka w różnej postaci. Można je zrobić w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas bez ryzyka że się zepsują. Zrobienie tych ciasteczek jednak wydawało mi się trochę pracochłonne, bo trzeba robić dwa rodzaje ciasta, trzeba je schładzać, wałkować, znów schładzać, a jak już pisałam, przy dwójce małych dzieci nie zawsze jest czas żeby się tak bawić. No ale odważyłam się. Jak się okazało, wcale nie było to aż tak praco i czasochłonne i nawet z dwójką małych szkrabów się udało. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne i na pewno będę je robić częściej. Oto przepis:

Składniki:
180g miękkiego masła
80g cukru pudru
1 cukier waniliowy
210g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
20g budyniu waniliowego
1 łyżka kakao
5 kostek gorzkiej czekolady
ciastka spiralki ciastka kruche ciastka maslane ciastka waniliowo czekoladowe zakrecone ciasteczka szybkie smaczne ciasteczka ciastka z czekolada

Sposób przygotowania:
Miękkie masło przełożyłam do miski miksera. Dodałam cukier puder i cukier waniliowy i ucierałam je do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie, nie przerywając ucierania, dosypywałam partiami mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem budyniowym. Powstałą masę podzieliłam na dwie równe połowy. Do jednej połowy dodałam jeszcze łyżkę mąki i wymieszałam. Do drugiej części dodałam kakao i roztopioną oraz przestudzoną czekoladę i również wymieszałam. Obydwie części ciasta uformowałam w kule i schowałam na godzinę do lodówki. Po tym czasie każdą z części ciasta rozwałkowałam na folii spożywczej na tej samej wielkości prostokąt. Ciasto ciemne nałożyłam na ciasto jasne i pomagając sobie folią spożywczą, zwinęłam roladę. Roladę schłodziłam kolejne 30 minut w lodówce i dopiero wtedy pokroiłam na cienkie plasterki. Te plasterki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciastka piekłam ok. 12-13 minut. Po upieczeniu ciastka pozostawiłam na blaszce do wystygnięcia, a następnie przełożyłam na talerz.

SMACZNEGO!!!
ciastka spiralki ciastka kruche ciastka maslane ciastka waniliowo czekoladowe zakrecone ciasteczka szybkie smaczne ciasteczka ciastka z czekolada

ciastka spiralki ciastka kruche ciastka maslane ciastka waniliowo czekoladowe zakrecone ciasteczka szybkie smaczne ciasteczka ciastka z czekolada

ciastka spiralki ciastka kruche ciastka maslane ciastka waniliowo czekoladowe zakrecone ciasteczka szybkie smaczne ciasteczka ciastka z czekolada

czwartek, 28 listopada 2019

Pączki serowe

paczki serowe paczki z bialego sera paczki twarogowe paczki z twarogu mini paczki paczki blyskawiczne szybkie paczki

Dziś kolejna porcja kalorii i słodkości, czyli kolejne a'la pączki. Tym razem pączki serowe, które miały być paluchami serowymi, ale wyszły różne kształty. Ale myślę, że kształt jest tu najmniej istotny. Liczy się smak, a ten jest fajny. Pączki oczywiście, jak większość moich przepisów, bardzo proste i łatwe do zrobienia. Idealne dla tych, którzy boją się ciasta drożdżowego, lub po prostu w niedługim czasie chcą wyczarować coś smacznego. Oto przepis:

Składniki:
250g białego sera (użyłam sera chudego w kostce, mielonego)
250g mąki pszennej tortowej
125g masła/margaryny
2 łyżki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
3 łyżki wódki
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
paczki serowe paczki z bialego sera paczki twarogowe paczki z twarogu mini paczki paczki blyskawiczne szybkie paczki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier kryształ, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zimne masło/margarynę starłam na tarce na grubych oczkach. Wbiłam jajko. Wlałam wódkę. Włożyłam kostkę sera. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę. Podzieliłam je na kilka części. Każdą część uformowałam w wałeczek i pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. W garnku rozgrzałam ok. 0,5 litra oleju. Gdy osiągnął temperaturę ok. 170-180 stopni włożyłam pierwszą porcję pączków. Pączki smażyłam na małym ogniu przez kilka minut. W trakcie smażenia pączki same się obracały. Usmażone pączki wyjmowałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki lekko przestygły, obtoczyłam je w cukrze pudrze. Skorzystałam z przepisu z tej strony: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/paluchy-serowe-25.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!

paczki serowe paczki z bialego sera paczki twarogowe paczki z twarogu mini paczki paczki blyskawiczne szybkie paczki

paczki serowe paczki z bialego sera paczki twarogowe paczki z twarogu mini paczki paczki blyskawiczne szybkie paczki

paczki serowe paczki z bialego sera paczki twarogowe paczki z twarogu mini paczki paczki blyskawiczne szybkie paczki

poniedziałek, 25 listopada 2019

Francuskie rogaliki z jabłkiem

Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

Dziś znów coś na szybko, a na szybko często oznacza u mnie coś z ciasta francuskiego. Tym razem postawiłam na rogaliki z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami domowej roboty wymieszanymi z odrobiną cynamonu i budyniu. Rogaliki po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Wyszły z tego bardzo fajne ciasteczka, niezbyt słodkie, ładnie wyglądające. Takie ciastka będą idealne na wypadek niezapowiedzianych gości, bo robi się je i piecze naprawdę błyskawicznie, szybko stygną, więc na efekt końcowy też nie trzeba długo czekać. Można je podać nawet lekko ciepłe. Polecam. Oto dokładny przepis:

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
ok. 3/4szkl. prażonych jabłek/musu jabłkowego ze słoika (użyłam jabłek domowej roboty)
szczypta cynamonu
1 łyżeczka budyniu waniliowego
opcjonalnie cukier do smaku
cukier puder do posypania
2 łyżki mleka
Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

Sposób przygotowania:
Prażone jabłka przełożyłam do miseczki. Użyłam jabłek prażonych, które sama przygotowałam z jabłek antonówek. Można użyć również kupnych jabłek, ale one na pewno będą słodsze. Do jabłek dosypałam łyżeczkę budyniu waniliowego i szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam wzdłuż na dwa pasy. Następnie każdy pas ciasta pokroiłam na równe trójkąty. Na każdym trójkącie u podstawy nałożyłam po około łyżeczce nadzienia jabłkowego i zwinęłam każdy kawałek ciasta w rogalik. Rogaliki ułożyłam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarowałam je zimnym mlekiem. Można je też posypać cukrem. Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i w tej temperaturze piekłam ciastka przez ok. 15 minut, do wyraźnego zrumienienia. Po upieczeniu od razu wyjęłam rogaliki z piekarnika i przełożyłam je na metalową kratkę, aby ostygły. Wystudzone rogaliki oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html) czy paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!

Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

Francuskie rogaliki z jablkiem rogaliki z ciasta francuskiego ciasto francuskie rogaliki z prazonymi jablkami i cynamonem rogaliki szarlotkowe szybkie rogaliki

wtorek, 19 listopada 2019

Ciastka maszynkowe

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Już kilka miesięcy temu zakupiłam specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa, służącą do robienia ciastek. Długo się zbierałam, aby ją wypróbować, bo ciągle wpadają mi do głowy nowe pomysły, lub po prostu ochota na coś innego. Dziś jednak w końcu przyszła pora na jej użycie. Chciałam zrobić dzieciom jakieś zdrowe słodycze, które będą z bardziej naturalnych składników niż słodycze sklepowe i nie będą zawierały tak dużo konserwantów i całej innej chemii. Postawiłam na ciastka maszynkowe. Zrobiłam je z mąki pszennej i owsianej żeby było zdrowiej. Oczywiście zawierają trochę sztucznych dodatków takich jak proszek do pieczenia czy budyń, ale myślę, że i tak są zdrowsze od sklepowych. No i frajda dla dzieci, że mogły pomagać przy zagniatania ciasta i robieniu ciastek, a to jest czasami bezcenne. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki owsianej
1szkl. mąki pszennej tortowej
1/3szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka budyniu waniliowego
2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
1 duże jajko
100g masła
Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę owsianą i mąkę pszenną. Dosypałam cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i budyń w proszku. Składniki wymieszałam łyżką. Następnie wbiłam jajko (dość duże) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. W maszynce do mielenia mięsa zamontowałam przystawkę do robienia ciastek, wybrałam jeden z otworów, który akurat najbardziej mi odpowiada i porcjami wkładałam zagniecione ciasto. Wychodzące paski ciasta układałam na blaszce i dzieliłam nożem na pożądanej długości ciastka. Można też odcinać ciastka od razu przy maszynce. Zależy jak komu wygodniej. Ciastka układałam na przygotowanej blaszce jeden przy drugim, zachowując ok. 1-2 centymetrowe odstępy. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu. Ciastka wyjmowałam gdy były ładnie zarumienione. W każdym piekarniku czas pieczenia może być trochę inny. Po wyjęciu z piekarnika ciastka przełożyłam na metalową kratkę i w ten sposób je wystudziłam. Ciastka można delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować roztopioną czekolada.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

Ciastka maszynkowe ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke ciasta z maki owsianej ciastka owsiane ciasteczka owsiane ciastka kruche ciastka pszenno owsiane

sobota, 16 listopada 2019

Francuskie bułeczki z serem

francuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Niestety gotowego, bo tak jest szybciej i wygodniej. Pewnie niektórzy z Was mnie za to skrytykują, ale czasem idę na łatwiznę, bo zrobienie ciasta francuskiego wydaje mi się bardzo pracochłonne i trudne. Kiedyś jeszcze w dzieciństwie podjęłam się tej próby, niestety nieudanej i zraziłam się. Dlatego korzystam w tym przypadku z gotowca. Francuskie bułeczki z serem jak zwykle powstały z powodu czyszczenia lodówki. Miałam ser, który za kilka dni straciłby ważność i żeby uniknąć zmarnowania i wyrzucenia go, postanowiłam zapakować go w ciasto francuskie, które też już jakiś czas odpoczywało na półce. Poza tym jak zwykle mało czasu na wypieki i konieczność podzielenia uwagi na opiekę nad dziećmi pozwoiło na wyczarowanie tych szybkich i pysznych ciastek. Oto przepis:

Składniki:
 opakowanie ciasta francuskiego 300g
250g białego sera (użyłam w kostce)
3 płaskie łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka budyniu waniliowego
2 łyżki mleka
cukier puder do oprószenia
rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

Sposób przygotowania:
Ser biały wrzuciłam do miski. Użyłam sera białego w kostce, mielonego. Można wykorzystać również ser wiaderkowy na sernik, lub zwykły twaróg. Twaróg można samodzielnie zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Będzie trochę inna konsystencja, ale powinno się udać. Do sera wbiłam całe jajko. Wsypałam cukier i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam mikserem na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwinęłam. Posmarowałam je równomiernie po całości przygotowanym serem i zwinęłam w rulon wzdłuż dłuższego boku. Taką roladę/rulon pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Trochę tak jakby się kroiło ciasto na kopytka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam ciastka z wierzchu mlekiem. Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika na metalową kratkę, przestudziłam i posypałam cukrem pudrem. Można również bułeczki polukrować lub ozdobić roztopioną czekoladą. Z podanych proporcji wyszło mi 11 bułeczek, ale oczywiście będzie to zależne od tego jak pokroimy ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony smaker.pl https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-buleczki-francuskie-z-serem,104728,channah.html.
 Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: ciastka francuskie z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html) czy paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!

rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

rancuskie buleczki z serem ciastka francuskie ciastka z serem z ciasta francuskiego szybkie ciastka z serem ciastka serowe zawijasy z serem slimaczki z serem ciasto francuskie z serem

czwartek, 14 listopada 2019

Smażone ryby w zalewie octowej

smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula
Dziś mam dla Was pomysł na coś co trochę odbiega od moich dotychczasowych przepisów. Mianowicie przepis na smażone ryby w zalewie octowej do słoików. Mieszkam w sąsiedztwie rzeki Narwi, więc od czasu do czasu zdarza się, że ktoś przyniesie do domu świeżą rybę. Z reguły są to szczupaki, leszcze, okonie. Czasem sum lub sandacz. Tradycyjne ryby smażone na patelni trochę się już przejadły, zwłaszcza że niektóre z ryb są bardzo ościste, co utrudnia jedzenie. Dlatego postanowiłam spróbować zrobić je w zalewie octowej, która podobno zmiękcza ości i nadaje charakteru jedzeniu.Rybki rzeczywiście wyszły fajne i smaczne. Będą fajną odmianą na Wigilię lub po prostu na co dzień. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1,5kg ryb filetów lub dzwonków (u mnie szczupak i leszcz)
sól, pieprz
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
3 nieduże cebule

Zalewa:
1l wody
0,5l. octu 10%
3/4szkl. cukru
3 listki laurowe
9 ziaren ziela angielskiego
1,5 łyżki soli
smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula

Sposób przygotowania:
Ryby podzieliłam na mniejsze kawałki. Przyprawiłam je solą i pieprze. Opanierowałam w mące pszennej i usmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju. Usmażone ryby wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu i ostygły. Przygotowałam sobie trzy litrowe słoiki. Cebule obrałam i pokroiłam w krążki. W słoikach układałam na przemian kawałki ryb i krążki cebuli. Wodę i ocet wlałam do garnka.
Dosypałam cukier i sól. Włożyłam listki laurowe i ziela angielskie. Zalewę zagotowałam, mieszając aby cukier i sól się roztopiły. Zalewę gotowałam jeszcze kilka minut od zagotowania na małym ogniu. Gorącą zalewą zalałam ryby w słoikach. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy wystygły wstawiłam je do lodówki na ok. 2 doby. Po tym czasie można już spróbować. 

SMACZNEGO!!!


smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula

smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula
smazone ryby w zalewie octowej ryby w occie ryby w sloiki w sloikach leszcz i szczupak w occie ryby na wigilie pomysl na ryberyby z cebula