sobota, 21 grudnia 2019

Pyzy z ruskim farszem

pyzy z ruskim farszem pyzy ruskie kluski z bialym serem knedle z bialym serem

Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków
300g białego sera
1 cebula
olej do smażenia
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól, pieprz
trochę majeranku

Sposób przygotowania:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Jedną łyżkę zmielonych ziemniaków odłożyłam. Resztę rozłożyłam równo w misce i podzieliłam na cztery równe części. Jedną część wyjęłam i rozłożyłam ją równomiernie na pozostałych ziemniakach. W puste miejsce wsypałam tyle mąki ziemniaczanej, aby utworzyła równą linię z ziemniakami. Wbiłam jeszcze jajko i wsypałam szczyptę soli. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. 
Ser biały przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Dodałam do niego odłożoną łyżkę ziemniaków. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na oleju. Doprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Przełożyłam ją do sera. Ser doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam z ziemniakami i cebulą.
Z ciasta odrywałam nieduże kawałki i rozpłaszczałam w dłoniach na placek. Na środku kładłam łyżeczkę farszu i zlepiałam brzegi formując kulkę. Ulepione pyzy odkładałam na drewnianą deskę obsypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam pyzy. Pyzy gotowałam ok. 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane wyłożyłam na talerz. Pyzy można podać np. ze skwarkami.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na pyzy i knedle, np.: pyzy z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/pyzy-z-miesem.html), knedle z czereśniami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/knedle-z-czeresniami.html), knedle ziemniaczano - serowe z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/knedle-ziemniaczano-serowe-z-truskawkami.html), knedle serowe ze śliwkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/knedle-serowe-ze-sliwkami-mrozonymi.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), knedle węgierskie ( link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/wegierskie-knedle-z-biaego-sera.html).

SMACZNEGO!!!
pyzy z ruskim farszem pyzy ruskie kluski z bialym serem knedle z bialym serem

pyzy z ruskim farszem pyzy ruskie kluski z bialym serem knedle z bialym serem

pyzy z ruskim farszem pyzy ruskie kluski z bialym serem knedle z bialym serem

Schab duszony z cebulą i śmietaną

schab duszony z cebula i smietana sos ze schabu sos w kostke w sosie wlasnym schab z garnka kawalki schabu duszone w sosie

Składniki:
ok. 700g schabu wieprzowego
1 cebula
1,5szkl. rosołu lub bulionu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
2-3 łyżki śmietany
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Schab umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i obsmażyłam mięso na rumiano. Przełożyłam mięso do garnka, a na patelni na pozostałym oleju przesmażyłam obraną i posiekaną cebulę. Cebulę dodałam do mięsa. Dolałam rosół. Wrzuciłam natkę pietruszki, posiekany koperek i roztarty majeranek. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiłam do smaku sola i pieprzem. Garnek ustawiłam na gazie i dusiłam mięso aż było miękkie. Wtedy dodałam śmietanę i dusiłam jeszcze kilkanaście minut. Jeśli ktoś woli bardziej gęste sosy, można na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody lub kaszą manną.

SMACZNEGO!!!

Szynka z warzywami i zacierkami

szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

Dziś mam pomysł na pyszne danie obiadowe, które można zaserwować zarówno w zwykły dzień, jak i od święta. Szynka duszona z warzywami i zacierkami, bo o tym daniu mowa, to może trochę niecodzienne połączenie. Jest to trochę gulasz, trochę danie jednogarnkowe. Nie wymaga podawania z ziemniakami czy pieczywem, bo zawiera wszystko co potrzeba: białko, węglowodany i warzywa. Moim zdaniem również ładnie się prezentuje. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1kg szynki wieprzowej
2 marchewki
1 mały por
kawałek selera
1 duża cebula
listek laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
ok. 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

Sposób przygotowania:
Szynkę wieprzową umyłam i osuszyłam. Pokroiłam ją w kostkę. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam mięso. Smażyłam je aż się przyrumieniło ze wszystkich stron, po czym przełożyłam do garnka i posypałam papryką w proszku, solą i pieprzem. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyłam cebulę, obraną i pokrojoną w kostkę. pod koniec smażenia doprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Cebulę przełożyłam do mięsa. Marchewki i selera obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Pora umyłam i pokroiłam w półplasterki. Warzywa dodałam do mięsa i cebuli. Warzywa i mięso zalałam ok. 2 szklankami wody. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie i natkę pietruszki. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i rozpoczęłam duszenie. W międzyczasie przygotowałam zacierki. Do miski wsypałam mąkę pszenną i szczyptę soli. Wbiłam jajko i zagniotłam ręką ciasto. Nie musi być super jednolite, ale powinno być dobrze sklejone. Ciasto starłam na tarce na dużych oczkach, tworząc małe kluseczki/zacierki. Zacierki przełożyłam do garnka z mięsem i dusiłam moją potrawę ok. godziny. Mięso powinno być mięciutkie. 

SMACZNEGO!!!
szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki


szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

Smażona ryba z marynaty

smazona ryba z marynaty morszczuk smazony ryba z patelni ryba w panierce ryba z marynaty majonezowo czosnkowo ziolowej aromatyczne filety rybne ryba na wigilie

Okres przedświąteczny to okres kiedy chyba najchętniej sięgamy po ryby z różnych powodów: tradycja, post, różne postanowienia. Część z nas jada ryby również w każdy piątek roku. Część dlatego że są zdrowsze i mniej kaloryczne niż mięso. Natomiast dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu jak taką rybę przygotować, lub którym znudził się klasyczny przepis, mam propozycję na smażoną rybę w panierce, ale wcześniej marynowaną w majonezowo - ziołowo - czosnkowej marynacie. Taka rybka jest smaczna, soczysta i aromatyczna. Oto przepis:

Składniki:
4 płaty/filety rybne (u mnie morszczuk)
2-3 jajka
1 łyżka majonezu
3 łyżki śmietany 30%
1- 2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki mąki pszennej lub owsianej
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było oczywiście ich rozmrożenie. W tym celu ułożyłam rybę na durszlaku i pozostawiłam ją na ok. 2-3 godziny. Następnie opłukałam ją pod zimną wodą i osuszyłam. Ułożyłam filety na desce, skropiłam je sokiem z cytryny i oprószyłam solą i pieprzem. Podzieliłam każdy płat na dwie połówki. Do miseczki wlałam śmietanę. Dodałam majonez, roztarte zioła prowansalskie i zmiażdżony przez praskę czosnek. Składniki marynaty dobrze wymieszałam i włożyłam do niej kawałki ryby. Ryby delikatnie ale dokładnie obtoczyłam w marynacie. Miseczkę przykryłam i wstawiłam do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierowałam w mące owsianej, roztrzepanym jajku i bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Ryby smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Taką rybę można podać z ziemniakami, frytkami lub pieczywem i surówką np. z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html) lub z tartej marchewki z chrzanem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/surowka-z-marchewki-z-chrzanem.html). Przepisy na te i inne surówki znajdziecie na moim blogu.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na dania rybne, np.: ryba smażona w cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-smazona-w-ciescie.html), ryba po grecku z porem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-z-porem.html), ryba po grecku z papryką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/ryba-po-grecku-z-papryka.html), tradycyjna ryba po grecku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/ryba-po-grecku.html).

SMACZNEGO!!!
smazona ryba z marynaty morszczuk smazony ryba z patelni ryba w panierce ryba z marynaty majonezowo czosnkowo ziolowej aromatyczne filety rybne ryba na wigilie

smazona ryba z marynaty morszczuk smazony ryba z patelni ryba w panierce ryba z marynaty majonezowo czosnkowo ziolowej aromatyczne filety rybne ryba na wigilie

Piernik gotowany

piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

Jednym z najpopularniejszych ciast na nadchodzące święta jest piernik. Tradycyjnie powinno się robić piernik długodojrzewający, którego przygotowanie rozpoczyna się na ponad miesiąc przed Wigilią. Jeśli jednak zapomnieliście o przygotowaniu na czas ciasta na taki piernik, to możecie zrobić ciasto piernikowe tuż przed świętami. Ono też popularnie nazywa się piernikiem, bo wygląda i smakuje podobnie.
Z reguły takie pierniki last minute piecze się w piekarniku, ale ja dziś postanowiłam wypróbować jeszcze inny przepis i zrobiłam piernik gotowany, na wzór babek gotowany. Taki piernik wychodzi bardzo wilgotny, aromatyczny i smaczny. Można go oblać czekoladą i przełożyć marmoladą, lub kremem. Ja jednak pozostałam przy samej czekoladzie bo piernik i tak wyszedł wysoki. Oto przepis:

Składniki:
200g masła
4 jajka
3/4szkl. cukru
cukier waniliowy
3/4szkl. mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
2 płaskie łyżki kakao gorzkiego
2 łyżki przyprawy do piernika

Polewa:
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietany 30%
piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

Sposób przygotowania:
Składniki na piernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło umieściłam w misce miksera i ucierałam je kilka minut na najwyższych obrotach, aż masło nabrało puszystości i zbielało. Następnie nadal ucierając, dodawałam do masła po jednym jajku i miksowałam do połączenia. W tym momencie masa wyglądała na zważoną, ale tak ma być. Do masy wsypałam cukier zwykły i cukier waniliowy i również ucierałam aż cukier się rozpuścił. Mąkę tortową wymieszałam w oddzielnej misce z proszkiem do pieczenia, budyniami, przyprawą do piernika i kakao i taką mieszankę powoli wsypywałam ją do utartych jajek z masłem i miksowałam na małych obrotach do połączenia składników. Prostokątną formę keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej ciasto. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka.
Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Od momentu zagotowania się wody, gotowałam ciasto 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu ciasto od razu wyjęłam z garnka i zdjęłam folię. Ciasto pozostawiłam do wystygnięcia w formie, a następnie wyłożyłam je na talerz. Gdy ciasto wystygło, przygotowałam polewę. Smietanę podgrzałam i dodałam do niej połamane na kawałki obydwa rodzaje czekolady. Odstawiłam na chwilę, a następnie wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Ciasto schłodziłam w lodówce.

SMACZNEGO!!!
piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

piątek, 20 grudnia 2019

Ryba smażona w cieście

ryba smazona w ciescie ryba w ciescie nalesnikowym ryba smazona na patelni filety rybne ryba na wigilie ryba w panierce

Ryba smażona w cieście to pomysł na przygotowanie filetów z dowolnej ryby świeżej lub mrożonej. Takie filety są smaczne po przygotowaniu i soczyste. Sprawdzą się jako propozycja obiadowa na zwykły dzień lub jako jedno z dwunastu dań na wigilijnym stole. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tak przygotowanej ryby, to zapraszam po przepis. Oto on:

Składniki:
2 filety rybne np. z dorsza lub morszczuka
1 jajko
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mleka
sól, pieprz do smaku
przyprawa do ryb
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do przygotowania tego dania użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było ich rozmrożenie. Ryby ułożyłam na durszlaku i pozostawiłam do rozmrożenia na ok. 2 godziny. Rozmrożone filety podzieliłam na mniejsze kawałki i natarłam rozgniecionym ząbkiem czosnku, oprószyłam sola, pieprzem i przyprawą do ryb. Do miski wsypałam mąkę i szczyptę soli, wbiłam jajko i dolałam mleko. Wszystko wymieszałam na ciasto o jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzałam olej. W cieście maczałam kawałki ryby i układałam je na gorącym oleju. Ryby smażyłam z obu stron na złoty kolor i wyjmowałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Taką rybę można podać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, lub jako przekąskę np. z sosem czosnkowym.

SMACZNEGO!!!

Deser z kaszy manny

deser z kaszy manny deser grysikowy deser na cieplo lub zimno deser w szklance pucharku sloiczku deser z dzemem deser na ciastkach

Kasza manna to mój ulubiony gatunek kaszy i jeden z ulubionych produktów. Powtarzam do dość często przy okazji coraz to nowych przepisów z jej wykorzystaniem. Jej zaletą jest to, że można ją wykorzystać do wielu dań i deserów. Ja zagęszczam nią zupy, sosy, używam jej do placków, naleśników, ciast pieczonych, kremów do przekładania ciast itp. Dziś zrobiłam deser z jej wykorzystaniem. Jest to deser, który można jeść na ciepło lub na zimno. Dla mnie lepszy jest w drugiej wersji. Jest to deser z dżemem i ciastkami kakaowymi. Oto przepis:

Składniki:
1,5szkl. zimnego mleka
2 płaskie łyżki kaszy manny
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka zwykłego cukru
2 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki
3 duże okrągłe ciastka kakaowe (użyłam ciastek domowej roboty z tego przepisu z mojego bloga: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html)
gorzkie kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:
Jedną szklankę zimnego mleka przelałam do rondla i zagotowałam z cukrem zwykłym i waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszałam kaszę manną i wlałam ją do gotującego się mleka z cukrem. Kaszę gotowałam na małym ogniu kilka minut, aż zgęstniała. Deser przygotowałam w szklance do napoju/whisky. Na jej dnie ułożyłam jedno ciasto. Na nie wyłożyłam łyżkę dżemu, potem 2 łyżki ugotowanej i przestudzonej kaszy. Na kaszy znów ułożyłam ciastko, dżem i tak do wyczerpania składników. Powinno wyjść po 3 warstwy każdego składnika. Wierzch deseru oprószyłam gorzkim kakao. Deser można podać na ciepło lub schłodzić w lodówce.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na różności z kaszy manny, np: naleśniki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nalesniki-z-kaszy-manny.html), ciasto serowo - mannowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html),  kokosowe ciastka z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), kaszowiec bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/kaszowiec-kaszak-ciasto-z-kaszy.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

Naleśniki bananowe

nalesniki bananowe nalesniki dla dzieci nalesniki na mleku nalesniki z bananem nalesniki na slodko

Za kilka dni Wigilia, więc pewnie większość osób już przygotowuje świąteczne potrawy, likiery, lub robi przedświąteczne zakupy. Ale pomiędzy tymi obowiązkami trzeba też coś zjeść, a przede wszystkim zadbać o coś smacznego do jedzenia dla dzieci. Wymyśliłam więc na podwieczorek bananowe naleśniki. Bardzo proste do zrobienia, z fajną nutką smakową i przemyconym owocem. Można je dodatkowo podać z serem, dżemem, cukrem pudrem, czekoladą czy bitą śmietaną, lub bez niczego, bo same w sobie są pyszne. Oto przepis:

Składniki:
1 większy dojrzały banan
1 jajko
1szkl. mąki tortowej
1,5szkl. mleka 2%
szczypta soli
olej do smażenia
nalesniki bananowe nalesniki dla dzieci nalesniki na mleku nalesniki z bananem nalesniki na slodko

Sposób przygotowania:
Banana (wybrałam takiego większego i dojrzałego, aby był słodki) obrałam i pokroiłam na plasterki. Wrzuciłam do pojemnika blendera i zblendowałam na gładką papkę. Papkę bananową przełożyłam do miski. Dodałam mąkę tortową, jajko, mleko i szczyptę soli. Wszystko zmiksowałam do połączenia składników. Małą patelnię nagrzałam. Posmarowałam ją lekko olejem i nalałam porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając je po całej patelni. Naleśniki smażyłam na złoty kolor, po czym przewracałam na drugą stronę i również smażyłam na złoto. Usmażone naleśniki wykładałam na talerz. Patelnię natłuszczałam przed każdym kolejnym naleśnikiem. Naleśniki są najlepsze oczywiście na ciepło. Można je posypać cukrem pudrem lub podać z innymi słodkimi dodatkami, ale naleśniki same w sobie są słodkie i smaczne, więc można je zajadać również bez innych dodatków.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki, np.: zapiekane naleśniki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/zapiekane-nalesniki-z-serem.html), naleśniki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nalesniki-z-kaszy-manny.html), pełnoziarniste naleśniki na maślance (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/penoziarniste-nalesniki-na-maslance.html), naleśniki orzechowe z orzechowym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/nalesniki-orzechowe-z-serem.html), naleśnikowe rogaliki z białym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), tradycyjne naleśniki z serem  i z pomarańczową nutą (https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), czy naleśniki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html).


SMACZNEGO!!!
nalesniki bananowe nalesniki dla dzieci nalesniki na mleku nalesniki z bananem nalesniki na slodko

Ryba po grecku z porem

ryba po grecku z porem ryba na wigilie ryba z warzywami ryba z morszczukiem murszczuk z warzywami danie wigilijne

Ryba po grecku to moje ulubione danie wigilijne, które przyrządzam co roku. Jednak od czasu do czasu ulepszam trochę wersję tradycyjną, dodając jakiś nowy składnik, inne warzywo, inny sos czy przyprawę, żeby nie było zawsze tak samo. W ten sposób można znaleźć swoją ulubioną wersję potrawy, nie tylko tej, ale każdej innej. Poza tym lubię eksperymentować w kuchni i rzadko robię coś tak samo. Tym razem zrobiłam rybę po grecku z porem, ketchupem z cukinii i ziołami włoskimi. Jako rybę użyłam filety z morszczuka argentyńskiego, które od jakiegoś czasu bardzo mi pasują. Oto przepis:

Składniki:
  • ok. 1 kg morszczuka argentyńskiego w filetach
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • 200 ml ketchupu z cukinii
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • mąka do panierowania ryb
  • olej do smażenia
  • 1 duży listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • ok. 0,5szkl. bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora dokładnie umyłam i pokroiłam drobno. Na patelni na oleju przesmażyłam partiami starte warzywa i po usmażeniu przekładałam je do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam drobno i zeszkliłam na oleju. Wymieszałam ją z majerankiem, solą i pieprzem czarnym. Przełożyłam do reszty warzyw w garnku. Dolałam bulion, ketchup z cukinii i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszałam. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, paprykę słodką, przyprawę włoską, sól i pieprz do smaku. Sos warzywny dusiłam na małym ogniu ok. 20-30 minut. 
Ryby skropiłam sokiem z cytryny, przyprawiłam solą i przyprawą do ryb. Obtoczyłam w mące. Smażyłam je partiami na patelni na gorącym oleju i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ryby po usmażeniu i lekkim przestudzeniu podzieliłam na mniejsze kawałki. 
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam najpierw warstwę ryb, potem warstwę warzyw, znów warstwę ryb i resztę warzyw. Rybę wystudziłam na blacie, a następnie schłodziłam w lodówce. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą.

SMACZNEGO!!!
ryba po grecku z porem ryba na wigilie ryba z warzywami ryba z morszczukiem murszczuk z warzywami danie wigilijne

ryba po grecku z porem ryba na wigilie ryba z warzywami ryba z morszczukiem murszczuk z warzywami danie wigilijne

ryba po grecku z porem ryba na wigilie ryba z warzywami ryba z morszczukiem murszczuk z warzywami danie wigilijne

ryba po grecku z porem ryba na wigilie ryba z warzywami ryba z morszczukiem murszczuk z warzywami danie wigilijne

Kotleciki rosołowe

kotleciki rosolowe kotleciki z miesa z rosolu co zrobic z miesa z rosolu kotleciki mielone z gotowanego miesa

Często na różnych forach internetowych spotykam się z pytaniem, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. U mnie generalnie nie ma takiego problemu, bo mięso jest zjadane jako dodatek do rosołu, marchewka również, a pozostałe warzywa albo wykorzystuję do sałatek, albo razem z mięsem używam do zrobienia farszu do pyz, krokietów czy pierogów. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś jeszcze innego, a mianowicie kotleciki rosołowe. Są one bardzo proste do zrobienia i smaczne, no i to coś odmiennego. Oto przepis:

Składniki:
2 podudzia z kurczaka (u mnie z wiejskiego koguta)
1 marchewka z rosołu
0,5 cebuli
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 małe jajko
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
0,5 łyżeczki majeranku
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Z podudzi oddzieliłam mięso. Skóry i kości odrzuciłam. Mięso zmieliłam razem z marchewką i cebulą w maszynce do mięsa. Dodałam jajko, majonez, musztardę, bułkę tartą (1-2 łyżki w zależności od gęstości masy). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Z masy odrywałam nieduże kawałki, formowałam z nich kulki i lekko spłaszczałam tworząc krążek. Tak uformowane kotleciki panierowałam w mące pszennej i układałam na patelni na gorącym oleju. Kotleciki smażyłam na łady brązowy kolor z obu stron i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z ziemniakami, frytkami, pieczywem lub samodzielnie z dodatkiem np. sosu czosnkowego.



SMACZNEGO!!!

kotleciki rosolowe kotleciki z miesa z rosolu co zrobic z miesa z rosolu kotleciki mielone z gotowanego miesa

kotleciki rosolowe kotleciki z miesa z rosolu co zrobic z miesa z rosolu kotleciki mielone z gotowanego miesa

kotleciki rosolowe kotleciki z miesa z rosolu co zrobic z miesa z rosolu kotleciki mielone z gotowanego miesa


czwartek, 19 grudnia 2019

Kotlety drobiowe z marynaty

kotlety drobiowe z marynaty kotleciki drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety marynowane kotlety w marynacie slodko ostrej  kotlety z ketchupem i musztarda kotlety w chrupiacej panierce

Kotlety drobiowe z marynaty to kotleciki z piersi kurczaka, które przed smażeniem zamarynowałam w marynacie zrobionej z ketchupu z cukinii, musztardy, czosnku i majeranku. Takie kotleciki są soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Panierka wychodzi przyjemnie chrupiąca. Takie kotleciki to świetna alternatywa jeśli znudziły się wam tradycyjne kotlety drobiowe z piersi. Będą fajną propozycją na codzienny obiad lub na świąteczny stół. Niby klasyka, ale w nowszym wydaniu. Oto przepis:

Składniki:
1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
2 jajka
kilka łyżek bułki tartej
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Marynata:
1 łyżka ketchupu z cukinii
1 łyżka musztardy
5 łyżek oleju
0,5 łyżeczki majeranku
1 duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam ją na kilka plastrów/kotlecików i każdy z nich rozbiłam lekko tłuczkiem do mięsa. Rozbite kotlety doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do miski wlałam 5 łyżek oleju. Dodałam ketchup z cukinii (można użyć zwykłego i dodatkowo odrobinkę curry żeby otrzymać podobny smak), musztardę, majeranek i rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszałam. Do marynaty włożyłam przyprawione kotleciki i delikatnie obtoczyłam je w marynacie, tak aby się nią obkleiły z wszystkich stron. Miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie kotlety wyjęłam z marynaty i każdy z nich opanierowałam w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej ( w takiej kolejności). Opanierowane kotlety smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki/frytki/opiekane ćwiartki ziemniaczków, kluski, kasza + surówka.

SMACZNEGO!!!
kotlety drobiowe z marynaty kotleciki drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety marynowane kotlety w marynacie slodko ostrej  kotlety z ketchupem i musztarda kotlety w chrupiacej panierce

kotlety drobiowe z marynaty kotleciki drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety marynowane kotlety w marynacie slodko ostrej  kotlety z ketchupem i musztarda kotlety w chrupiacej panierce

kotlety drobiowe z marynaty kotleciki drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety marynowane kotlety w marynacie slodko ostrej  kotlety z ketchupem i musztarda kotlety w chrupiacej panierce

kotlety drobiowe z marynaty kotleciki drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety marynowane kotlety w marynacie slodko ostrej  kotlety z ketchupem i musztarda kotlety w chrupiacej panierce

Karkówka faszerowana pieczarkami

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

Karkówka faszerowana pieczarkami to moja kolejna propozycja domowej wędliny lub obiadowej pieczeni. Taka karkówka jest wbrew pozorom bardzo prosta do zrobienia. Po upieczeniu i pokrojeniu na kawałki ładnie wygląda, więc będzie cieszyć zarówno oko jak i podniebienie. Taką karkówkę można przygotować na świąteczny stół czy po prostu na co dzień do jedzenia zamiast sklepowej wędliny. Oto przepis:

Składniki:
karkówka wieprzowa o wadze ok. 1,2kg
ok. 1 łyżka soli do mięsa
ok. 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
ok. 300g pieczarek
1 cebula
kilka ząbków czosnku
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku do pieczarek
olej do smażenia
karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

Sposób przygotowania:
Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i podsmażyłam ją przez 2-3 minuty. Następnie dodałam do niej starte pieczarki. Pieczarki po chwili smażenia puszczają sok, więc trzeba smażyć je aż cały ten sok odparuje. W trakcie smażenia przyprawiłam pieczarki do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Pieczarki zestawiłam z gazu i pozostawiłam do wystygnięcia. Karkówkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam ją z każdej strony solą i przyprawą do mięsa wieprzowego. Na wierzchu mięsa zrobiłam trzy podłużne nacięcia. W te nacięcia poupychałam usmażone pieczarki.
Nafaszerowane mięso obwiązałam sznurkiem bawełnianym wędliniarskim i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa poukładałam plasterki czosnku. Naczynie z mięsem przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc do zamarynowania. Następnego dnia mięso upiekłam w piekarniku. Piekłam je ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni przykryte folią aluminiową. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjęłam je z powstałego w trakcie pieczenia sosu, owinęłam folią i schłodziłam w lodówce. Dobrze schłodzone mięso pokroiłam na cienkie plasterki jak wędlinę. Mięso można też pokroić w grubsze plastry i podać jako pieczeń obiadową z ulubionymi dodatkami.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone