sobota, 21 grudnia 2019

Szynka z warzywami i zacierkami

szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

Dziś mam pomysł na pyszne danie obiadowe, które można zaserwować zarówno w zwykły dzień, jak i od święta. Szynka duszona z warzywami i zacierkami, bo o tym daniu mowa, to może trochę niecodzienne połączenie. Jest to trochę gulasz, trochę danie jednogarnkowe. Nie wymaga podawania z ziemniakami czy pieczywem, bo zawiera wszystko co potrzeba: białko, węglowodany i warzywa. Moim zdaniem również ładnie się prezentuje. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1kg szynki wieprzowej
2 marchewki
1 mały por
kawałek selera
1 duża cebula
listek laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
ok. 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

Sposób przygotowania:
Szynkę wieprzową umyłam i osuszyłam. Pokroiłam ją w kostkę. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam mięso. Smażyłam je aż się przyrumieniło ze wszystkich stron, po czym przełożyłam do garnka i posypałam papryką w proszku, solą i pieprzem. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyłam cebulę, obraną i pokrojoną w kostkę. pod koniec smażenia doprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Cebulę przełożyłam do mięsa. Marchewki i selera obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Pora umyłam i pokroiłam w półplasterki. Warzywa dodałam do mięsa i cebuli. Warzywa i mięso zalałam ok. 2 szklankami wody. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie i natkę pietruszki. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i rozpoczęłam duszenie. W międzyczasie przygotowałam zacierki. Do miski wsypałam mąkę pszenną i szczyptę soli. Wbiłam jajko i zagniotłam ręką ciasto. Nie musi być super jednolite, ale powinno być dobrze sklejone. Ciasto starłam na tarce na dużych oczkach, tworząc małe kluseczki/zacierki. Zacierki przełożyłam do garnka z mięsem i dusiłam moją potrawę ok. godziny. Mięso powinno być mięciutkie. 

SMACZNEGO!!!
szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki


szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz