czwartek, 19 grudnia 2019

Karkówka faszerowana pieczarkami

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

Karkówka faszerowana pieczarkami to moja kolejna propozycja domowej wędliny lub obiadowej pieczeni. Taka karkówka jest wbrew pozorom bardzo prosta do zrobienia. Po upieczeniu i pokrojeniu na kawałki ładnie wygląda, więc będzie cieszyć zarówno oko jak i podniebienie. Taką karkówkę można przygotować na świąteczny stół czy po prostu na co dzień do jedzenia zamiast sklepowej wędliny. Oto przepis:

Składniki:
karkówka wieprzowa o wadze ok. 1,2kg
ok. 1 łyżka soli do mięsa
ok. 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
ok. 300g pieczarek
1 cebula
kilka ząbków czosnku
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku do pieczarek
olej do smażenia
karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

Sposób przygotowania:
Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i podsmażyłam ją przez 2-3 minuty. Następnie dodałam do niej starte pieczarki. Pieczarki po chwili smażenia puszczają sok, więc trzeba smażyć je aż cały ten sok odparuje. W trakcie smażenia przyprawiłam pieczarki do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Pieczarki zestawiłam z gazu i pozostawiłam do wystygnięcia. Karkówkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam ją z każdej strony solą i przyprawą do mięsa wieprzowego. Na wierzchu mięsa zrobiłam trzy podłużne nacięcia. W te nacięcia poupychałam usmażone pieczarki.
Nafaszerowane mięso obwiązałam sznurkiem bawełnianym wędliniarskim i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa poukładałam plasterki czosnku. Naczynie z mięsem przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc do zamarynowania. Następnego dnia mięso upiekłam w piekarniku. Piekłam je ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni przykryte folią aluminiową. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjęłam je z powstałego w trakcie pieczenia sosu, owinęłam folią i schłodziłam w lodówce. Dobrze schłodzone mięso pokroiłam na cienkie plasterki jak wędlinę. Mięso można też pokroić w grubsze plastry i podać jako pieczeń obiadową z ulubionymi dodatkami.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz