sobota, 21 grudnia 2019

Piernik gotowany

piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

Jednym z najpopularniejszych ciast na nadchodzące święta jest piernik. Tradycyjnie powinno się robić piernik długodojrzewający, którego przygotowanie rozpoczyna się na ponad miesiąc przed Wigilią. Jeśli jednak zapomnieliście o przygotowaniu na czas ciasta na taki piernik, to możecie zrobić ciasto piernikowe tuż przed świętami. Ono też popularnie nazywa się piernikiem, bo wygląda i smakuje podobnie.
Z reguły takie pierniki last minute piecze się w piekarniku, ale ja dziś postanowiłam wypróbować jeszcze inny przepis i zrobiłam piernik gotowany, na wzór babek gotowany. Taki piernik wychodzi bardzo wilgotny, aromatyczny i smaczny. Można go oblać czekoladą i przełożyć marmoladą, lub kremem. Ja jednak pozostałam przy samej czekoladzie bo piernik i tak wyszedł wysoki. Oto przepis:

Składniki:
200g masła
4 jajka
3/4szkl. cukru
cukier waniliowy
3/4szkl. mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
2 płaskie łyżki kakao gorzkiego
2 łyżki przyprawy do piernika

Polewa:
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietany 30%
piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

Sposób przygotowania:
Składniki na piernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło umieściłam w misce miksera i ucierałam je kilka minut na najwyższych obrotach, aż masło nabrało puszystości i zbielało. Następnie nadal ucierając, dodawałam do masła po jednym jajku i miksowałam do połączenia. W tym momencie masa wyglądała na zważoną, ale tak ma być. Do masy wsypałam cukier zwykły i cukier waniliowy i również ucierałam aż cukier się rozpuścił. Mąkę tortową wymieszałam w oddzielnej misce z proszkiem do pieczenia, budyniami, przyprawą do piernika i kakao i taką mieszankę powoli wsypywałam ją do utartych jajek z masłem i miksowałam na małych obrotach do połączenia składników. Prostokątną formę keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej ciasto. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka.
Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Od momentu zagotowania się wody, gotowałam ciasto 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu ciasto od razu wyjęłam z garnka i zdjęłam folię. Ciasto pozostawiłam do wystygnięcia w formie, a następnie wyłożyłam je na talerz. Gdy ciasto wystygło, przygotowałam polewę. Smietanę podgrzałam i dodałam do niej połamane na kawałki obydwa rodzaje czekolady. Odstawiłam na chwilę, a następnie wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Ciasto schłodziłam w lodówce.

SMACZNEGO!!!
piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz