wtorek, 4 lutego 2020

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

Ryba w sosie słodko - kwaśnym to mój przepis zainspirowany przepisem na rybę po japońsku. Rybę po japońsku zrobiłam po raz pierwszy na ostatnią Wigilię i bardzo wszystkim smakowała. Tym razem jednak postanowiłam trochę przepis zmodyfikować i zrobić po swojemu, dlatego też nazwałam to danie rybą w sosie słodko - kwaśnym, a nie rybą po japońsku. Tym razem zrobiłam sos z samego ketchupu pikantnego i dodałam do niego czosnek i zioła prowansalskie. Dodałam też do warzyw kukurydzę konserwową. Według mnie ta ryba jest trochę mniej słodka a bardziej wyrazista w smaku. Oto przepis:

Składniki:
ok. 300-350g filetów rybnych (u mnie morszczuk argentyński)
sól, pieprz
sok z cytryny
mąka do panierowania
olej do smażenia
0,5 papryki czerwonej
1 średnia cebula
3 średnie ogórki konserwowe
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5szkl. wody
0,5szkl. ketchupu pikantnego
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
1/4szkl. cukru
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Filety rybne rozmroziłam na sicie. Rozmrożone filety skropiłam sokiem z cytryny i przyprawiłam solą i pieprzem. Pokroiłam filety na mniejsze kawałki i obtoczyłam je w mące pszennej. Następnie usmażyłam je na patelni na oleju i wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Paprykę czerwoną pokroiłam w cienkie paseczki. Ogórki konserwowe również pokroiłam w paseczki. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Wszystkie warzywa wymieszałam razem w misce. W rondlu zagotowałam wodę, ocet, olej, cukier i ketchup. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarte zioła prowansalskie, szczyptę soli, paprykę ostrą w proszku i pieprz ziołowy. Do gotującej się zalewy dodałam przygotowane warzywa. Wszystko razem gotowałam ok. 10 minut. ok. 2-3 łyżki gorącej zalewy nałożyłam na dno salaterki. Na niej ułożyłam parę kawałków ryby, znów trochę zalewy, ryba i tak na przemian. Na wierzchu powinna być zalewa z warzywami. Przygotowaną rybę odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby się dobrze schłodziła. Powinna się chłodzić minimum kilka godzin.
Zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów na dania rybne, np.: ryba po japońsku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-japonsku.html), smażona ryba z marynaty (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/smazona-ryba-z-marynaty.html), ryba po grecku z porem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-z-porem.html), ryba po grecku z papryką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-z-porem.html), tradycyjna ryba po grecku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/ryba-po-grecku.html), ryba po grecku ze świeżymi pomidorami (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-ze-swiezymi-pomidorami.html).

SMACZNEGO!!!
ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

Cebulowe kluski śląskie

cebulowe kluski slaskie kluseczki slaskie z cebula kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem kluseczki obiadowe kluski ziemniaczane kluseczki z ziemniakow gotowanych z obiadu

Kluski śląskie to słynne kluseczki ziemniaczane z dziurką. Takie kluski goszczą w moim domu często, na przemian z kopytkami. Lubię je za to, że można je przygotować w większej ilości i odsmażać lub podgrzewać przez 2-3 dni. Są tanie do zrobienia i smaczne. Pysznie smakują jako dodatek do dania mięsnego czy sosu zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Dziś kluski śląskie zrobiłam w nieco innej wersji, bo z dodatkiem cebuli. Dzięki temu nabrały nowego, ciekawego smaku. Rodzina zajadała ze smakiem. Oto przepis:

Składniki:
1 cebula
ok. 1,5szkl. ugotowanych ziemniaków
1 jajko
szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
ok. 3/4szkl. mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Przesmażyłam ją na patelni na łyżce oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem i chwilę razem smażyłam. Cebulę odstawiłam do przestygnięcia, a następnie wymieszałam z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbiłam jajko i dosypałam mąkę ziemniaczaną. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Z ciasta odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce po środku robiłam palcem zagłębienie/dziurkę, ale nie przebijając ciasta na przelot. W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam uformowane kluseczki. Kluski gotowałam ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyłożyłam je na półmisek.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na szpinakowe kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szpinakowe-kluski-slaskie.html) oraz tradycyjne kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kluski-slaskie.html).

SMACZNEGO!!!

Domowy makaron pszenno - dyniowy

domowy makaron pszenno dyniowy domowy makaron do zupy makaron z dwoch zoltek makaron dwujajeczny

Jak tylko czas mi na to pozwala, to staram, się przygotowywać makaron samodzielnie. Taki domowy makaron jest dla mnie i mojej rodziny dużo smaczniejszy niż sklepowy. Taki makaron jemy nie tylko z zupą. Bardzo lubimy taki makaron odsmażony na maśle. Ja dodatkowo posypuję go twarogiem. Ale to tylko jedna z propozycji podania. Można go stosować do różnych dań. Dziś zrobiłam makaron pszenno - dyniowy na samych żółtkach z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Makaron ma dzięki takim składnikom ładny żółciutki kolor. Oto przepis:

Składniki:
2szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
2 żółtka
ok. 0,5szkl. mleka
szczypta soli
1 łyżka pure z pieczonej dyni
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową i szczyptę soli. Dodałam żółtka (białka można zamrozić i użyć w innym czasie do jakiegoś wypieku) oraz pure z dyni. Mleko podgrzałam i gorące dolałam do pozostałych składników. Wymieszałam wszystko łyżką, a następnie zagniotłam ręcznie elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam ją na mniejsze kawałki. Każdy kawałek podsypując mąką, rozwałkowałam na cienki placek. Placki odkładałam na bawełniany ręcznik, żeby trochę obeschły. Następnie wszystkie placki ułożyłam jeden na drugim, przesypując je mąką. Pokroiłam je w pasy, a następnie każdy pas pokroiłam na cienkie kluseczki/makaron. Makaron potrząsając rękami porozklejałam i pozostawiłam na stolnicy. W dużym garnku zagotowałam sporą ilość wody. Osoliłam wrzątek i wrzuciłam do niego makaron. Makaron gotowałam kilka minut, po czym wyłowiłam go łyżką cedzakową na półmisek. Jak wspomniałam na początku, makaron można podać do zupy lub innych dań.

SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 3 lutego 2020

Fuczki

fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona

Fuczki to placki z kiszonej kapusty, wywodzące się z kuchni bieszczadzkiej. O ich istnieniu dowiedziałam się jakiś czas temu i bardzo mnie one zaintrygowały. Długo się zbierałam do ich zrobienia, bo nie do końca dowierzałam, że mogą być smaczne. A teraz akurat miałam kapustę kiszoną, więc stwierdziłam, że w końcu trzeba się przekonać jak te fuczki smakują. Muszę przyznać, że ta decyzja była jedną z lepszych, jeśli chodzi o odkrywanie nowych smaków. Placki wyszły tak pyszne, że następnym razem podwoję składniki. Nawet przeszło mi przez myśl, że te placki mogą z powodzeniem być jedną z dwunastu potraw na wigilijnym stole, bo smakiem przypominają mi trochę pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Na pewno jednak zagoszczą w moim menu na stałe. Oto przepis:

Składniki:
250g kapusty kiszonej
1 jajko
3/4szkl. mąki tortowej
0,5szkl. mleka
sól, pieprz
szczypta majeranku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Wbiłam do niej jako i dolałam mleko. Podane składniki zmiksowałam na jednolite lekko gęste ciasto. Kapustę kiszoną odcisnęłam z soku i drobniutko poszatkowałam. Dodałam ją do przygotowanego ciasta i dokładnie wszystko wymieszałam łyżką. Na koniec przyprawiłam ciasto solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i nałożyłam łyżką porcje ciasta, lekko je rozsmarowując i nadając bardziej owalny kształt. Placki smażyłam na średnim ogniu przez kilka minut, na ładny złotobrązowy kolor. Po usmażeniu wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki można podawać z dodatkami typu wędzona ryba, sos czosnkowy, lub inne ulubione. Mi smakowały również bez żadnych dodatków.

SMACZNEGO!!!
fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona

fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona

fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona

Zupa fasolowa na kurczaku

zupa fasolowa na kurczaku fasolowka zupa z fasoli jas zupa warzywna z fasola zupa jarzynowa z fasola zupa fasolowa z palkach z kurczaka delikatna fasolowka

Zupy w moim domu goszczą bardzo często, niemal codziennie. Czasem są to lekkie i delikatne zupy, po których podaję jeszcze drugie danie, a czasem gęste, treściwe zupy z mięsem stanowiące jednodaniowy obiad. Czasem przygotowuję zupy kremy z jednym przewodnim motywem smakowym, czasem zupy wielowarzywne. Dziś ugotowałam zupę fasolową na mięsie z kurczaka. Zupa raczej z tych delikatnych, choć dość gęsta. Dodałam do niej podstawowe warzywa i dla podkręcenia smaku trochę sosu sojowego. Zupka wyszła bardzo smaczna, idealna na dzisiejszą pogodę. Oto przepis:

Składniki:
250g suchej fasoli typu Jaś
5-6 pałek z kurczaka
kilka większych ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
biała część pora
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 listek laurowy
5 kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka majeranku
duża szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Fasolę wieczorem, dzień przed gotowaniem, zalałam zimną wodą i pozostawiłam na całą noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę razem z wodą, w której się moczyła przelałam do dużego garnka i zagotowałam. Dodałam do niej umyte pałki z kurczaka. Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w większą kostkę. Marchewki obrałam i pokroiłam w kostkę. Pietruszkę obrałam i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Pora również drobno posiekałam. Wszystkie warzywa dodałam do gotującej się zupy. Cebulę obrałam, posiekałam i przesmażyłam na oleju. Na koniec doprawiłam ją pieprzem ziołowym i solą i również dołożyłam do garnka z zupą. Dodałam natkę pietruszki i posiekany koperek. Włożyłam wszystkie pozostałe przyprawy i gotowałam zupę tak długo, aż fasola i mięso były mięciutkie. W tym czasie również pozostałe warzywa się ugotują. Pod koniec gotowania zupę można dodatkowo doprawić, gdyby jakiejś przyprawy brakowało w smaku. Gorąc zupę rozlałam na talerze. Można ją podać dodatkowo ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO!!!
zupa fasolowa na kurczaku fasolowka zupa z fasoli jas zupa warzywna z fasola zupa jarzynowa z fasola zupa fasolowa z palkach z kurczaka delikatna fasolowka

zupa fasolowa na kurczaku fasolowka zupa z fasoli jas zupa warzywna z fasola zupa jarzynowa z fasola zupa fasolowa z palkach z kurczaka delikatna fasolowka

sobota, 1 lutego 2020

Kolorowa surówka z kapusty kiszonej

kolorowa surowka z kapusty kiszonej surowka obiadowa z kapusty surowka z kukurydza i papryka surowka z porem lekka zdrowa surowka do obiadu

Surówki z kapusty kiszonej chyba nie trzeba nikomu specjalnie zachwalać. Zna ją chyba każdy i raczej każdy lubi. Z reguły taką surówkę podaje się do smażonej ryby, ale również do dań mięsnych. Ja ją bardzo lubię z tradycyjnym schabowym lub mięsem duszonym w sosie własnym. Najpopularniejsza jest surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jedynie marchewki i cebulki z olejem i np. natką koperku lub pietruszki. Ja dziś jednak postanowiłam zrobić surówkę z kapusty kiszonej w nieco innym wydaniu, bardziej kolorową. Oto przepis:

Składniki:
ok.300g kapusty kiszonej
1/4 papryki czerwonej
kawałek pora (jasnozielonej części)
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżka posiekanego koperku
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku i drobno poszatkowałam. Przełożyłam ją do miski. Paprykę pozbawiłam nasion i drobno pokroiłam, dodałam ją do kapusty. Pora również drobno pokroiłam i dodałam do miski. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i również dodałam do pozostałych warzyw. Dodałam jeszcze posiekany koperek. Wszystko przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i polałam olejem. Składniki dokładnie wymieszałam i odstawiłam na ok. 30 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Surówkę podałam z ziemniakami i kotletem schabowym.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) czy surówka z kapusty kiszonej z cebulką smażoną i majonezem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-majonezem.html).

SMACZNEGO!!!
kolorowa surowka z kapusty kiszonej surowka obiadowa z kapusty surowka z kukurydza i papryka surowka z porem lekka zdrowa surowka do obiadu

kolorowa surowka z kapusty kiszonej surowka obiadowa z kapusty surowka z kukurydza i papryka surowka z porem lekka zdrowa surowka do obiadu

Czekoladowe ciastka maszynkowe

czekoladowe ciastka maszynkowe lekko czekoladowe ciasteczka kakaowe ciastka przez maszynke ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke chrupiace ciastka z czekolada ciastka dekorowane czekolada z orzechami

Ciastka maszynkowe to dla wielu smak z dzieciństwa. Ja również od niedawna przygotowuję takie ciastka samodzielnie, odkąd zakupiłam specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa. Takie ciastka wbrew pozorom są bardzo łatwe do zrobienia, a można je długo przechowywać i mieć zawsze coś chrupiącego i pysznego pod ręką. Tym razem zdecydowałam się na lekko czekoladowe ciastka budyniowe i udekorowałam je czekoladą z orzeszkami arachidowymi. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, kruche i w sam raz słodkie dzięki polewie czekoladowej. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy bez cukru 40g
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka kakao
1 jajko
100g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
100g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi
3 łyżki śmietany 30%
czekoladowe ciastka maszynkowe lekko czekoladowe ciasteczka kakaowe ciastka przez maszynke ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke chrupiace ciastka z czekolada ciastka dekorowane czekolada z orzechami

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam wszystkie składniki sypkie, czyli: mąkę tortową, budyń waniliowy, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wbiłam jajko, dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. W maszynce do mięsa zamontowałam nakładkę do robienia ciastek. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Do maszynki wkładałam porcjami ciasto. Wychodzące z maszynki paski ciasta dzieliłam nożem na mniej więcej równe ciastka i układałam je w niedużych odstępach na przygotowanej blaszce. Z podanych proporcji wyszła mi jedna blacha ciastek widoczna na zdjęciach. Ciastka piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasta przełożyłam na metalową kratkę, na której stygły. Gdy ciastka wystygły, przygotowałam polewę. W tym celu podgrzałam śmietanę w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam do jej rozpuszczenia. W czekoladzie maczałam końce ciastek (tylko wierzch, można też smarować łyżką) i odkładałam je na kratkę, żeby czekolada zastygła.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: wspomniane wcześniej śnieżynki czyli ciastka z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sniezynki-z-patelni.html), ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
czekoladowe ciastka maszynkowe lekko czekoladowe ciasteczka kakaowe ciastka przez maszynke ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke chrupiace ciastka z czekolada ciastka dekorowane czekolada z orzechami

czekoladowe ciastka maszynkowe lekko czekoladowe ciasteczka kakaowe ciastka przez maszynke ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke chrupiace ciastka z czekolada ciastka dekorowane czekolada z orzechami

czekoladowe ciastka maszynkowe lekko czekoladowe ciasteczka kakaowe ciastka przez maszynke ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke chrupiace ciastka z czekolada ciastka dekorowane czekolada z orzechami

piątek, 31 stycznia 2020

Faworki z ciasta francuskiego

faworki z ciasta francuskiego szybkie faworki blyskawiczne proste latwe faworki dla niezapowiedzianych gosci

Faworki to tradycyjny wypiek karnawałowy. Wypiek w nie do końca tego słowa znaczeniu, bo jest to łakoć z reguły smażony w głębokim tłuszczu. Ja dziś również przygotowałam faworki, ale w wersji bardziej nowoczesnej, a przede wszystkim łatwiejszej i szybszej. Taki faworki wyjdą każdemu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie i cukier puder. Za pomocą tych dwóch składników można wyczarować smaczne, delikatne i ładnie wyglądające ciasteczka do kawy i to w kilkanaście minut. Oto przepis:

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego o wadze 330g
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto francuskie wyjęłam z lodówki, rozpakowałam i rozwinęłam, nie usuwając przy tym białego pergaminu w który było zawinięte. Radełkiem (można też zwykłym nożem) przekroiłam ciasto wzdłuż dłuższego boku na dwa równe pasy. Następnie każdy duży pas ciasta pokroiłam w poprzek na kilkucentymetrowe paski. W środku każdego paska ciasta zrobiłam nacięcie nożem, nie przecinając przy tym brzegów ciasta. Przez ten otwór przewinęłam jeden koniec ciasta otrzymując w ten sposób charakterystycznego faworka. Postąpiłam tak ze wszystkimi kawałkami ciasta. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim połowę faworków, zachowując między nimi nieduże odstępy. Faworki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je po ok. 8-9 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjęłam blachę z piekarnika i przełożyłam faworki na metalową kratkę by wystygły. Na blachę włożyłam drugą porcję faworków i upiekłam je tak jak poprzednie. Gdy faworki przestygły, posypałam je cukrem pudrem. I gotowe. Całkowity czas przygotowania to jakieś 30 minut. 

SMACZNEGO!!!
faworki z ciasta francuskiego szybkie faworki blyskawiczne proste latwe faworki dla niezapowiedzianych gosci

faworki z ciasta francuskiego szybkie faworki blyskawiczne proste latwe faworki dla niezapowiedzianych gosci

faworki z ciasta francuskiego szybkie faworki blyskawiczne proste latwe faworki dla niezapowiedzianych gosci

faworki z ciasta francuskiego szybkie faworki blyskawiczne proste latwe faworki dla niezapowiedzianych gosci

czwartek, 30 stycznia 2020

Surówka z kapusty pekińskiej

surowka z kapusty pekinskiej surowka obiadowa kolorowa zdrowa surowka lekka surowka do obiadu surowka z papryka kukurydza surowka bez majonezu w lekkim sosie koperkowym

Surówka z kapusty pekińskiej to super szybka i łatwa do zrobienia surówka z niewielu składników, a do tego bardzo smaczna i pasująca do większości obiadów. Ja taką surówkę mogę jeść nawet jako samodzielną przekąskę między posiłkami. Surówka dodatkowo jest kolorowa i ładnie wygląda na talerzu. Oto przepis:

Składniki:
1/4 kapusty pekińskiej
0,5 papryki czerwonej
0,5 puszki kukurydzy
0,5 cebuli
1 łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny
sól, pieprz
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską drobno poszatkowałam i wrzuciłam do miski. Paprykę pokroiłam na cienkie, krótkie paseczki i dodałam do kapusty. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, dodałam do reszty warzyw. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i dodałam do miski z warzywami. Wsypałam posiekany koperek (może być mrożony). Wlałam olej. Wycisnęłam bezpośrednio do sałatki sok z ok. 1/4 cytryny (można dać więcej). Doprawiłam wszystko solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam składniki. Na koniec najlepiej surówkę spróbować i przyprawić dodatkowo jeśli czegoś brakuje. Surówkę można podać od razu po przygotowaniu.

SMACZNEGO!!!
surowka z kapusty pekinskiej surowka obiadowa kolorowa zdrowa surowka lekka surowka do obiadu surowka z papryka kukurydza surowka bez majonezu w lekkim sosie koperkowym

środa, 29 stycznia 2020

Syrniki z patelni

syrniki z patelni placki z bialego sera placki serowe placki z twarogu serniczki

Syrniki z patelni to pyszne placki z białego sera smażone na patelni. Ja zrobiłam je z lekką nutką słodyczy w postaci cukru waniliowego. Syrniki przygotowałam na proszku do pieczenia, więc w trakcie smażenia fajnie puchną. Po usmażeniu trochę zmniejszają objętość, ale i tak są pyszne i mają fajną lekko chrupiącą skórkę. Można je posypać cukrem pudrem, lub podać z ulubioną konfiturą. Oto przepis:

Składniki:
250g białego sera mielonego w kostce
1szkl. mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
szczypta soli
1 małe jajko
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodałam kostkę białego sera i wbiłam jajko. Z podanych składników zagniotłam jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok.4-5mm. Z ciasta szklanką taką do napojów wykroiłam kółka. Wyszło mi kilkanaście placuszków. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i włożyłam pierwszą partię placków. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na złotobrązowy kolor i zdejmowałam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, a następnie przekładałam do półmiska. Gotowe placki można obtoczyć w cukrze pudrze jak oponki, bo w smaku trochę je przypominają, lub podać np. z konfiturą.

SMACZNEGO!!!
syrniki z patelni placki z bialego sera placki serowe placki z twarogu serniczki

syrniki z patelni placki z bialego sera placki serowe placki z twarogu serniczki

syrniki z patelni placki z bialego sera placki serowe placki z twarogu serniczki

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

gulasz wieprzowy z kasza jeczmienna gulasz z szynki z warzywami i kasza danie jednogarnkowe z miesem i kasza

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną to danie, które możemy też potraktować jako potrawę jednogarnkową, którą można podać z pieczywem. Jest gęsty, rozgrzewający i sycący. W sam raz na sezon jesienno - zimowy. Robi się go łatwo, choć potrzeba trochę czasu i kilku czynności, ale jak przy większości obiadów. Może ktoś skorzysta z tego przepisu. Oto on:

Składniki:
2kg szynki wieprzowej
2 marchewki
3 mniejsze cebule
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
0,5szkl. suchej kaszy jęczmiennej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku
natka koperku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe z szynki umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je na małe kawałki i partiami smażyłam na patelni na niedużej ilości oleju. Zrumienione mięso przekładałam do garnka. Mięso w garnku posypałam papryką w proszku i roztartym majerankiem i wymieszałam. Cebule obrałam i drobno pokroiłam. Przesmażyłam je na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu i również przełożyłam do garnka. Marchewki obrałam i pokroiłam w plasterki lub półplasterki i dodałam do garnka. Koperek posiekałam i również dodałam do reszty składników. Do garnka wlałam tyle wody, aby wyrównać poziom ze znajdującymi się w nim składnikami. Wsypałam kaszę. Włożyłam listki laurowe i ziele angielskie. Przyprawiłam wszystko solą i pieprzem i ustawiłam na gazie. Gulasz zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dodałam przecier pomidorowy. Wymieszałam wszystko i dalej na małym gazie dusiłam gulasz, mieszając od czasu do czasu, aż mięso i kasza były mięciutkie. Taki gulasz można podać w miseczce ze świeżym pieczywem, lub polać nim kluseczki bądź ziemniaki.

SMACZNEGO!!!

wtorek, 28 stycznia 2020

Serniczek walentynkowy

serniczek walentynkowy ciasto na walentynki ciasto walentynkowe mini serniczek na zimno sernik smieatnkowo truskawkowy z galaretka smietanowiec truskawkowy ciasto ze smietany kremowki

Serniczek walentynkowy to mini sernik truskawkowy na bazie śmietany. Nazwałam go walentynkowym z kilku powodów. Po pierwsze jest w kolorze różowym i czerwonym, czyli kolorach walentynkowych. Po drugie ma smak truskawkowy, również kojarzący się z Walentynkami. Po trzecie jest to mała porcja, taka w sam raz dla dwóch osób. A po czwarte jest delikatny i słodki jak to święto. To ciasto jest bardzo proste do wykonania, więc nawet totalny laik powinien sobie z nim poradzić. No i jest tanie i nie wymaga wielu składników. Oto przepis:

Składniki:
ok. 3 herbatniki lub inne ulubione ciastka
150ml śmietany 30%
2-3 łyżki dżemu truskawkowego
1 łyżeczka żelatyny
0,5 galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:
żelatynę wsypałam do szklanki i zalałam ok. 100ml gorącej wody. Mieszałam ją do momenty gdy żelatyna się całkowicie rozpuściła i odstawiłam ją do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia i ubiłam ją mikserem na najwyższych obrotach na sztywny krem. Dodałam dżem i jeszcze chwilę miksowałam jedynie do połączenia składników. Do masy śmietanowej wlałam wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Można to zrobić mikserem lub łyżką. Małą foremkę okrągłą o średnicy 14cm wyłożyłam folią spożywczą. na dnie ułożyłam ciastka, docinając je do wymiarów foremki. Na ciastka wyłożyłam masę śmietanową i wyrównałam powierzchnię. Galaretkę rozpuściłam w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki. Gdy zaczęła tężeć wyłożyłam ją na masę śmietanową. Foremkę z ciastem wstawiłam ponownie do lodówki i chłodziłam kilka godzin. Stężałe ciasto wyjęłam ostrożnie z formy trzymając z wszystkie końce folii. Odkleiłam ostrożnie folię i wyłożyłam ciasto na talerz.

SMACZNEGO!!!
serniczek walentynkowy ciasto na walentynki ciasto walentynkowe mini serniczek na zimno sernik smieatnkowo truskawkowy z galaretka smietanowiec truskawkowy ciasto ze smietany kremowki

serniczek walentynkowy ciasto na walentynki ciasto walentynkowe mini serniczek na zimno sernik smieatnkowo truskawkowy z galaretka smietanowiec truskawkowy ciasto ze smietany kremowki
serniczek walentynkowy ciasto na walentynki ciasto walentynkowe mini serniczek na zimno sernik smieatnkowo truskawkowy z galaretka smietanowiec truskawkowy ciasto ze smietany kremowki



Szynka pieczona w pomidorach

szynka pieczona w pomidorach szynka pieczona z warzywami szynka pieczona w sosie pomidorowym szynka z piekarnika szynka wieprzowa na obiad pieczen z szynki szynka pieczona na kanapki domowa wedlina

Szynka pieczona w pomidorach, a dokładnie szynka wieprzowa pieczona z warzywami i pomidorkami koktajlowymi w sosie pomidorowym to takie danie 2w1. Po pierwsze doskonale nadaje się jako pieczeń obiadowa, a po drugie jako domowa wędlina na kanapki. U mnie spełniła obydwa te zadania. Zrobiłam spory kawałek, więc starczyło i na obiad i zostało do zjedzenia na zimno jako wędlina na kanapki. Oto przepis:

Składniki:
szynka wieprzowa o wadze ok. 1,5kg
ok. 1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
kilka pomidorków koktajlowych
ok. 150ml przecieru pomidorowego z kartonu

Sposób przygotowania:
Szynkę wieprzową surową umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam ją w naczyniu żaroodpornym i natarłam z obu stron solą, papryką ostrą, przyprawą do mięsa i roztartym majerankiem. Wierzch mięsa polałam dodatkowo sosem sojowym i olejem pozwalając im swobodnie spłynąć. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Ułożyłam je na wierzchu mięsa. Naczynie z mięsem przykryłam i odstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia rano wyciągnęłam mięso. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki i półplasterki. Pomidorki koktajlowe przekroiłam na połówki. Warzywa rozsypałam dookoła mięsa i polałam je przecierem pomidorowym. Trochę je przemieszałam z sosem. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika. Mięso piekłam ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia odkryłam folię i przypiekłam lepiej wierzch mięsa. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku na ok. 15-20 minut by odpoczęło, a następnie z mięsa odkroiłam kilka grubszych plastrów do podania na gorąco na obiad. Powstałym z pieczenia sosem z warzywami polałam ugotowane ziemniaki. Resztę mięsa przykryłam i wstawiłam z powrotem do piekarnika by stygło. Gdy wystygło wyjęłam je z sosu i owinęłam folią aluminiową i schłodziłam w lodówce. Tę część mięsa wykorzystaliśmy jako wędlinę do chleba.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
szynka pieczona w pomidorach szynka pieczona z warzywami szynka pieczona w sosie pomidorowym szynka z piekarnika szynka wieprzowa na obiad pieczen z szynki szynka pieczona na kanapki domowa wedlina

szynka pieczona w pomidorach szynka pieczona z warzywami szynka pieczona w sosie pomidorowym szynka z piekarnika szynka wieprzowa na obiad pieczen z szynki szynka pieczona na kanapki domowa wedlina


szynka pieczona w pomidorach szynka pieczona z warzywami szynka pieczona w sosie pomidorowym szynka z piekarnika szynka wieprzowa na obiad pieczen z szynki szynka pieczona na kanapki domowa wedlina

niedziela, 26 stycznia 2020

Szynka pieczona w mleku

szynka pieczona w mleku szynka z piekarnika szynka pieczona w piekarniku domowa wedlina na kanapki soczysta krucha miekka szynka pieczona

Szynka pieczona w mleku to pomysł na pyszną domową wędlinę na kanapki. Pieczenie, a najpierw marynowanie w mleku sprawia, że mięso po upieczeniu jest kruche i soczyste. W łatwy sposób, z niewielkim nakładem pracy mamy smaczną i zdrową wędlinę, bez sztucznych dodatków. Oto przepis:

Składniki:
szynka wieprzowa o wadze ok. 1,5kg
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
1 łyżeczka majeranku
ok. 0,5l mleka

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym i natarłam ze wszystkich stron solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam nim wierzch mięsa. Czosnek obrałam. Dwa ząbki czosnku pokroiłam w plasterki i poukładałam na mięsie. Trzeci ząbek czosnku przecisnęłam przez praskę i wymieszałam z mlekiem. Mleko wlałam do naczynia z mięsem. Naczynie z mięsem przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wstawiłam do piekarnika. Szynkę piekłam ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia, a następnie wyjęłam z zalewy i schłodziłam w lodówce. Schłodzoną szynkę można kroić w cienkie plasterki.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
szynka pieczona w mleku szynka z piekarnika szynka pieczona w piekarniku domowa wedlina na kanapki soczysta krucha miekka szynka pieczona

Biszkopt z 6 jaj

biszkopt z 6 jaj biszkopt jasny puszysty wysoki biszkopt do tortu ciasta biszkopt tortowy

Jedni kupują torty w cukierni, lub zamawiają u osób, które pieką torty w domu na zamówienie. Jeszcze inni preferują torty zrobione własnoręcznie. Ja zdecydowanie należę do tej trzeciej grupy. Robienie tortów sprawia mi wielką frajdę. Nie robię co prawda tych wszystkich pięknych ozdób z masy cukrowej, nie mam żadnych szkoleń w tym kierunku, ale staram się jak mogę. Wiem na pewno, że takie domowe torty smakują mi o wiele bardziej niż te z cukierni, które miałam okazję jeść. Dlatego dziś postanowiłam podzielić się z wami łatwym i sprawdzonym przepisem na biszkopt do tortu. Jest to jasny biszkopt z 6 jaj. Upiekłam go w tortownicy o średnicy 20cm. Biszkopt wyszedł puszysty i wysoki. Jest idealny do tortu. Oto przepis:

Składniki:
6 jaj
0,5szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3/4szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
opcjonalnie kilka kropel olejku do ciast o dowolnym zapachu

Sposób przygotowania:
Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Z jajek oddzieliłam żółtka i białka. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany, cały czas mieszając, powoli wsypywałam cukier zwykły i waniliowy. Pianę ubijałam aż cukier się rozpuścił, a sama piana zrobiła się błyszcząca. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiałam do oddzielnej miski i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Mieszankę powoli wsypałam do piany jajecznej i wymieszałam łyżką do połączenia. Na koniec można dodać dowolny olejek zapachowy do ciast. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz i przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Biszkopt piekłam do tzw. suchego patyczka, czyli w tym przypadku ok. 45minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam i wystudziłam w formie przykryty ściereczką. Biszkopt pieczony w tortownicy o takiej wielkości powinien starczyć na przekrojenie go na 4 blaty.

SMACZNEGO!!!
biszkopt z 6 jaj biszkopt jasny puszysty wysoki biszkopt do tortu ciasta biszkopt tortowy