środa, 28 lutego 2018

Jarzynka do obiadu

jarzynka do obiadu bigos z marchewki i warzyw potrawka warzywna salatka na cieplo marchewka z warzywami

Naszła mnie ochota na jakiś ciepły dodatek do obiadu, który jednocześnie będzie pasował do mięsa drobiowego. Postanowiłam więc zrobić taką jarzynkę na bazie marchewki, cebuli i papryki konserwowej. Jarzynkę zaprawiłam koncentratem pomidorowym i sosem słodko - kwaśnym. Powstało coś na kształt bigosu marchewkowego lub sosu do ryby po grecku. Taka jarzynka jest dobra zarówno na gorąco jak i na zimno. Nadaje się do drobiu, ryb czy wieprzowiny. Oto przepis:

Składniki:
5 mniejszych marchewek
1 pietruszka
kawałek selera
2 średnie cebule
5 kawałków papryki konserwowej
ok. 200g koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki sosu słodko - kwaśnego
listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
papryka słodka w proszku
olej do smażenia
jarzynka do obiadu bigos z marchewki i warzyw potrawka warzywna salatka na cieplo marchewka z warzywami

Sposób przygotowania:
Cebule obrałam i pokroiłam w piórka. Zeszkliłam na ok. 2 łyżkach oleju. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Dodałam do podsmażonej cebuli. Smażyłam kilka minut, mieszając co jakiś czas aż warzywa się przyrumieniły. Następnie podlałam szklanką wody, włożyłam listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiłam warzywa solą, pieprzem czarnym i zielonym oraz papryką słodką w proszku. Przykryłam patelnię i dusiłam do miękkości. Gdy warzywa zmiękły dodałam na patelnię pokrojoną drobno paprykę konserwową. Dodałam też koncentrat pomidorowy i sos słodko - kwaśny. Dusiłam wszystko jeszcze ok. 15 minut a następnie odkryłam patelnię i smażyłam aż płyn odparował. Na koniec można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Jarzynkę podawać na gorąco lub na zimno do obiadu. Można też ją wykorzystać jako sos do a;la ryby o grecku.

SMACZNEGO!!!

jarzynka do obiadu bigos z marchewki i warzyw potrawka warzywna salatka na cieplo marchewka z warzywami

jarzynka do obiadu bigos z marchewki i warzyw potrawka warzywna salatka na cieplo marchewka z warzywami

jarzynka do obiadu bigos z marchewki i warzyw potrawka warzywna salatka na cieplo marchewka z warzywami

poniedziałek, 26 lutego 2018

Zupa ogórkowa

zupa ogorkowa domowa zupa ze smietana ogorkowa zabielana ogorkowa na kurczaku

Zupa ogórkowa to kolejna tradycyjna zupa która znajduje się w moim menu. Co ciekawe, w dzieciństwie nie lubiłam tej zupy i nie chciałam jej jeść. Teraz natomiast to jedna z moich ulubionych zup. Co prawda robię ją troszkę inaczej niż moja mama, ale smak jest podobny. Chyba po prostu do niektórych potraw trzeba dorosnąć. Zupa ogórkowa jest fajna kwaskowa w smaku za sprawą ogórków kiszonych, a jednocześnie słodkawa i śmietankowa dzięki słodkiej śmietance którą dodaję i marchewce. Z dodatkiem bagietki czosnkowej lub świeżego pieczywa stanowi doskonałą propozycję obiadową zwłaszcza w chłodne dni. Oto mój przepis:


Składniki:
2 pałki z kurczaka
6-7 ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
słoik ogórków (ok.5 średnich ogórków)
1 cebula
kawałek pora

sól, pieprz czarny mielony
majeranek
pieprz ziołowy
2 listki laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 ziaren czarnego pieprzu
śmietana 30%
ok. 2 płaskie łyżki kaszy manny
1 kostka rosołowa drobiowa
2 łyżki masła
zupa ogorkowa domowa zupa ze smietana ogorkowa zabielana ogorkowa na kurczaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa umyłam i obrałam. Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce na dużych oczkach. Pora i cebulę drobno pokroiłam. W garnku roztopiłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam na nim warzywa. Następnie dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i pałki z kurczaka. Wlałam ok. 5-6 szklanek wody. Włożyłam listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty i roztarty majeranek. Zagotowałam. Następnie włożyłam do zupy kostkę rosołową i gotowałam aż warzywa trochę zmiękły.
W międzyczasie starłam na tarce na grubych oczkach ogórki kiszone, przesmażyłam je na łyżce masła na patelni i dodałam je do zupy. Gotowałam do miękkości. Na koniec zaprawiłam zupę śmietanką. Nie podaję dokładnej ilości bo to zależy od tego jaki stopień zabielenia chcemy uzyskać. Wsypałam też do zupy kaszę manną i gotowałam jeszcze jakieś 15-20 minut. Na koniec doprawiłam solą, pieprzem mielonym i ziołowym. Można też dodać natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek. Zupę podałam z bagietką czosnkową. Zupę można też zmiksować na krem po wyjęciu pałek z kurczaka.

SMACZNEGO!!!

zupa ogorkowa domowa zupa ze smietana ogorkowa zabielana ogorkowa na kurczaku

zupa ogorkowa domowa zupa ze smietana ogorkowa zabielana ogorkowa na kurczaku

Domowe hamburgery

domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia domowych hamburgerów ale takich od początku do końca. Do tej pory zawsze robiłam je z gotowych półproduktów, czyli z kupnych kotletów do hamburgerów i kupnych bułek. Było szybko i wygodnie, ale odkąd prowadzę bloga kulinarnego staram się coraz więcej rzeczy robić sama. Dziś postanowiłam wypróbować pomysł na domowe kotlety do hamburgerów. Co prawda zrobiłam trochę oszukane bo z wieprzowiny a nie z wołowiny, ale i tak wyszły o niebo lepsze od kupnych płaskich i cienkich kotletów bez smaku. Oto przepis: 

Składniki na kotlety:
ok. 400g mięsa wieprzowego
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
szczypta papryki ostrej w proszku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu sojowego
mąka do panierowania
olej do smażenia

domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy
Pozostałe składniki:
bułki do hamburgerów
sałata
pomidor
ogórek kiszony
cebula
majonez
ketchup
sól, pieprz
domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy

Sposób przygotowania:
Mięso zmieliłam. Cebulę poszatkowałam drobniutko i dodałam do mięsa. Wbiłam jajko, wsypałam bułkę tartą. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym i szczyptą ostrej papryki. Przyprawy dawałam na oko więc dokładnych proporcji nie podam. Dodałam musztardę i sos sojowy. Przecisnęłam przez praskę ząbek czosnku i wymieszałam wszystko ręką na jednolitą masę. Z masy mięsnej odrywałam porcje masy i formowałam kotlety średnicy mniej więcej takiej jaką ma bułka do hamburgera i grubości min. 1cm. Kotlety obtaczałam w mące pszennej  smażyłam na oleju na ładny lekko brązowy kolor. Wykładałam na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Wyszło mi z tych składników 8 kotletów. Tym razem skorzystałam jeszcze z kupnych bułek bo zapomniałam kupić jogurt potrzebny do upieczenia bułek. Bułki przekroiłam i podpiekłam na suchej patelni. Jedną połówkę posmarowałam majonezem, położyłam liść sałaty, na to kotlet, plaster sera (posypany solą i pieprzem), plasterki pomidora, plasterki cebuli, plasterki ogórka kiszonego, liść sałaty i przykryłam drugą połówką bułki posmarowaną ketchupem pikantnym.

SMACZNEGO!!!

domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy

domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy

domowe hamburgery burgery wieprzowe kotlety wieprzowe do hamburgerow fast food domowy

sobota, 24 lutego 2018

Szynka z rękawa

szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

Ostatnio dość często robię domowe wędliny. Nie mam jednak wędzarni ani szynkowaru więc posiłkuję się piekarnikiem lub garnkiem i robię wędliny pieczone lub gotowane. Są one o niebo lepsze od sztucznych wędlin dostępnych w sklepach i wcale drożej nie kosztują. Pracy przy nich też nie ma dużo, bo całą robotę właściwie odwala za nas piekarnik. Trzeba mięso jedynie zamarynować w wstawić do pieca. W ten prosty sposób uzyskujemy zdrową i bardzo smaczną wędlinę na kanapki. Robię tym sposobem różne mięsa: schab, boczek, karkówkę, a dziś akurat wypadło na szynkę. Oto przepis:
szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

Składniki:
2 szynki każda o wadze 1,20kg
gotowa marynata do mięsa wieprzowego w proszku
sól, pieprz
czosnek granulowany
szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

Sposób przygotowania:
Świeże mięso z szynki wieprzowej umyłam i zamarynowałam, czyli obsypałam dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gotową mieszanką przypraw do mięsa wieprzowego. Mięso umieściłam w foliowym rękawie do pieczenia i wstawiłam na blaszce do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso upiekłam. Piekłam godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu mięso pozostawiłam zawiązane w rękawie w piekarniku do wystygnięcia. Następnie upieczone szynki wyjęłam z rękawa na metalową kratkę żeby osuszyć je z tłuszczu. Szynki można owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Kroić najlepiej dopiero po kilku godzinach leżenia w lodówce kiedy szynka się schłodzi i ściśnie. Szynkę można też podać na gorąco jako pieczeń z sosem który wytwarza się w trakcie pieczenia. Można go dodatkowo zagęścić mąką jeśli ktoś woli zawiesiste sosy, a resztę zjeść na zimno jako wędlinę.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na domowe wędliny: boczek gotowany rolowany (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), karkówkę gotowaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), schab pieczony w cebuli (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/schab-pieczony-w-przyprawach-i-cebuli.html), karkówkę i boczek pieczony (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html).

SMACZNEGO!!!

szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

szynka z rekawa szynka pieczona w rekamie szynka na kanapki domowa wedlina domowa szynka

piątek, 23 lutego 2018

Delicja wiśniowa

delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

Miała być babka czekoladowo - kokosowa lub kruche ciasto ze śliwkami i budyniem, a wyszła delicja wiśniowa bez pieczenia. Tak szybko zmieniają się zachcianki kobiety w ciąży. Ale muszę przyznać że wybór był słuszny. Ciasto wyszło przepyszne i z pewnością będzie gościć na moim stole częściej. Jest przy tym łatwe do zrobienia i nie wymaga wielu składników. Podstawą tego ciasta są budynie i galaretka no i jak sama nazwa wskazuje ciastka delicje. Generalnie wydawało mi się że ciasto powinno być na jasnym biszkopcie, ale że akurat nie było mi po drodze z pieczeniem, to zrobiłam je na ciasteczkowym spodzie i przełożyłam warstwy herbatnikami. Oto przepis:
delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

Składniki na ciasteczkowy spód:
ok. 250g ciastek różnych (u mnie słomka ptysiowa, kruche ciastka, herbatniki)
ok. 120g masła
ok. 50g białej czekolady

Masło roztopiłam w rondelku. Czekoladę połamałam na kawałki i roztopiłam w mikrofali. Ciastka pokruszyłam palcami jak najdrobniej. Do ciastek wlałam masło i czekoladę i dokładnie wszystko wymieszałam. Można to zrobić łyżką lub ręką.  Kwadratową tortownicę o wymiarach ok. 24x24cm wyłożyłam papierem do pieczenia i dno wylepiłam moim ciasteczkowym spodem. Tortownicę wstawiłam do lodówki żeby spód stwardniał i zastygł.
delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

Składniki na masy:
1 budyń wiśniowy na 3/4l. mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4l. mleka
1 budyń waniliowy na 0,5l. mleka
1 litr i 250ml mleka
3 łyżki mąki pszennej tortowej
6 łyżek cukru
ok. 300g masła
3 łyżki mleka w proszku

Z 0,5 litra mleka odlałam 0,5szkl mleka i roztopiłam w nim budyń wiśniowy, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Resztę mleka zagotowałam i na gotujące się mleko wlałam zawiesinę. Gotowałam, cały czas mieszając aż budyń zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Tak samo ugotowałam budyń śmietankowy. Budyń waniliowy ugotowałam na 1 szklance mleka. Odlałam z niej ćwiartkę szklanki i roztopiłam w nim proszek budyniowy, cukier i łyżkę mąki. Zawiesinę wlałam na gotujące mleko. Gotowałam do zgęstnienia i wystudziłam. 
Zimny budyń wiśniowy i połowę budyniu waniliowego zmiksowałam z ok. 150g miękkiego masła. Zimny budyń śmietankowy i drugą połowę budyniu waniliowego zmiksowałam z resztą masła i mlekiem w proszku.
delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

Dodatkowo:
dżem wiśniowy
ok.3 paczki herbatników
2 galaretki wiśniowe
duża paczka delicji najlepiej o smaku wiśniowym

Ciasteczkowy spód posmarowałam dżemem wiśniowym. Na dżem wyłożyłam budyń wiśniowy. Na budyń ułożyłam warstwę herbatników i na to wyłożyłam budyń śmietankowy. Na budyniu ułożyłam delicje. Dwie galaretki wiśniowe rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody i gdy galaretka ostygła i zaczęła gęstnieć przelałam ją na ciasto. Ciasto wstawiłam na całą noc do lodówki.

SMACZNEGO!!!

delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

delicja wisniowa ciasto na zimno z delicjami ciasto z galaretka ciasto budyniowe ciasto na budyniach ciasto przekladane ciasto na ciasteczkowym spodzie przekladaniec na zimno

Ziemniaki pieczone jak z ogniska

ziemniaki pieczone jak z ogniska ziemniaki z piekarnika ziemniaki pieczone w calosci ziemniaki w mace ziemniaki jak z popiolu

Próbowałam już kilku rodzajów ziemniaków z piekarnika i postanowiłam przygotować jeszcze coś innego. Gdzieś kiedyś w internecie przewinął mi się przepis na ziemniaki pieczone w całości w piekarniku, które mają smakować jak te z ogniska pieczone w popiele. Pomyślałam, że to ciekawy pomysł i kiedyś go wypróbuję. Akurat dziś nadarzyła się okazja. Piekłam mięso na domową wędlinę i korzystając z okazji wrzuciłam do piekarnika również ziemniaki. Ziemniaki wyszły bardzo fajne, z bardzo chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Podałam je z rybą i surówką z kapusty. Posiłkowałam się przepisem z tej strony: http://umniewkuchni.blox.pl/2013/03/Ziemniaki-pieczone-jak-z-ogniska.html. A oto mój przepis:
ziemniaki pieczone jak z ogniska ziemniaki z piekarnika ziemniaki pieczone w calosci ziemniaki w mace ziemniaki jak z popiolu

Składniki:
8-10 małych ziemniaków lub 4-5 większych przekrojonych na pół
3 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki tymianku
płaska łyżka soli
szczypta ostrej papryki w proszku
ziemniaki pieczone jak z ogniska ziemniaki z piekarnika ziemniaki pieczone w calosci ziemniaki w mace ziemniaki jak z popiolu

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrałam i umyłam. wrzuciłam do miseczki z zimną wodą. W drugiej miseczce wymieszałam mąkę z przyprawami. Ziemniaki wyjmowałam z wody nakłuwałam w paru miejscach widelcem i obtaczałam w mące z przyprawami. Następnie odkładałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez ok. godzinę. Przed wyjęciem sprawdziłam widelcem czy są miękkie. Ziemniaki podałam z rybą i surówką z kapusty, ale mogą też stanowić samodzielną przekąskę podane z sosem czosnkowym lub twarożkiem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ziemniaki pieczone: ziemniaki opiekane (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ziemniaki-opiekane.html) i ziemniaki harmonijkowe (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/ziemniaki-po-szwedzku-pieczone.html).

SMACZNEGO!!!

ziemniaki pieczone jak z ogniska ziemniaki z piekarnika ziemniaki pieczone w calosci ziemniaki w mace ziemniaki jak z popiolu

ziemniaki pieczone jak z ogniska ziemniaki z piekarnika ziemniaki pieczone w calosci ziemniaki w mace ziemniaki jak z popiolu

Surówka obiadowa z kapusty

surowka obiadowa z kapusty surowka z kiszonej kapusty z marchewka jablkiem i cebula lekka surowka do obiadu

Surówka z kiszonej kapusty to jedna z najprostrzych i najlepszych surówek. Pasuje w zasadzie do wszystkiego, choć przyjęło się, że najbardziej pasuje do ryby. Taka surówka jest zdrowa, zawiera dużo witaminy C, a sok z kiszonej kapusty podobno dodatkowo dobrze działa na żołądek. Są różne wersje surówek z kiszonej kapusty, jedne z samą marchewką i oliwą,inne z majonezem i smażoną cebulką. Ja tym razem postanowiłam przygotować ją z dodatkiem marchewki, jabłka i cebulki. Oto przepis:

Składniki:
ok. 200g kiszonej kapusty
0,5 marchewki
1 małe kwaśne jabłko
kawałek cebuli
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu czosnkowego
sól, pieprz
sok z cytryny
surowka obiadowa z kapusty surowka z kiszonej kapusty z marchewka jablkiem i cebula lekka surowka do obiadu

Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkowałam i wrzuciłam do miski. Marchewkę obrałam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Cebulę drobniutko pokroiłam. Do surówki dolałam łyżkę oleju i łyżkę sosu czosnkowego. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam. Surówkę podałam tradycyjnie z panierowaną rybą i pieczonymi ziemniakami. Surówka jest przyjemnie kwaskowa dzięki kapuście, ale kwaśny smak łagodzi marchew i jabłko. Z podanych proporcji wychodzi surówka dla ok. 3 osób.
Zapraszam też do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na surówki z kapusty kiszonej: z marchewką (tu znajdziecie przepis:  http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) i z majonezem (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-majonezem.html).

SMACZNEGO!!!

surowka obiadowa z kapusty surowka z kiszonej kapusty z marchewka jablkiem i cebula lekka surowka do obiadu

poniedziałek, 19 lutego 2018

Krem brokułowo - serowy

krem brokulowo serowy zupa krem z porow zupa z serkiem topionym zupa z bagietka czosnkowa

Dziś nadszedł czas na kolejną zupę - krem. Zachęcona smakiem ostatniej zupy - kremu z porów, który robię co jakiś czas, postanowiłam wymyślić coś nowego. Jako, że ostatnio w promocji kupiłam brokuły, to postanowiłam wyczarować krem brokułowy. Brokuły mają swoich zwolenników i przeciwników, jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Dla mnie same w sobie są bardzo smaczne i charakterystyczne w smaku, ale dla niektórych są trochę mdłe i nijakie, więc postanowiłam moją zupę wzbogacić innymi warzywami i serkami topionymi. W ten sposób powstał bardzo smaczny krem, który podany ze świeżym pieczywem najlepiej czosnkowym lub grzanką jest wyśmienitą propozycją na pierwsze danie obiadowe. Oto przepis:
krem brokulowo serowy zupa krem z porow zupa z serkiem topionym zupa z bagietka czosnkowa

Składniki:
brokuł o wadze ok. 500g
1 pietrszka
kawałek selera
1 nieduża marchewka
3-4 nieduże ziemniaki
1 por (część biała i zielona)
1 cebula
2 serki topione ziołowe po 100g każdy
2-3 łyżki śmietany 30%
ok. 50g startego żółtego sera
kostka rosołowa drobiowa
koperek, szczypiorek
majeranek
sól, pieprz
listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka masła
bagietka czosnkowa
krem brokulowo serowy zupa krem z porow zupa z serkiem topionym zupa z bagietka czosnkowa

Sposób przygotowania:
Pora umyłam i pokroiłam w paseczki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Pietruszkę, selera i marchewkę obrałam i starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. W garnku roztopiłam masło. Na gorące masło wrzuciłam warzywa i smażyłam przez kilka minut. Następnie do garnka wlałam ok. 1,5 litra wody. Dodałam obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz brokuła podzielonego na małe różyczki. Dołożyłam listek laurowy i ziele angielskie. Wsypałam do smaku czarny pieprz i trochę soli. Zupę ustawiłam na gazie i zagotowałam. Do gotującej się zupy dodałam kostkę rosołową i majeranek i gotowałam aż wszystkie warzywa były miękkie. Następnie ugotowaną już zupę zestawiłam z gazu, wyjęłam listek laurowy i ziele angielskie i zblendowałam zupę na gładki krem.Zmiksowaną zupę ponownie ustawiłam na gazie i dodałam śmietankę, serki topione i żółty ser. Podgrzewałam zupę, aż ser i serki się dokładnie roztopiły i połączyły z zupą. Na koniec doprawiłam zupę solą i pieprzem i dodałam posiekany koperek i szczypiorek. Po ugotowaniu pozostawiłam zupę na ok. 30 minut wtedy troszkę zgęstniała i dopiero serwowałam. Zupę podałam z bagietką czosnkową. Jeśli macie zwykłe pieczywo to ząbek czosnku można wcisnąć do zupy w czasie gotowania. Jeśli krem wyjdzie wam za rzadki to można dosypać trochę kaszy manny i gotować jeszcze kilka minut.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na zupy. Wszystkie zebrałam pod tym linkiem:  http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/zupy.

SMACZNEGO!!!

krem brokulowo serowy zupa krem z porow zupa z serkiem topionym zupa z bagietka czosnkowa

krem brokulowo serowy zupa krem z porow zupa z serkiem topionym zupa z bagietka czosnkowa

niedziela, 18 lutego 2018

Naleśniki serowe

nalesniki serowe nalesniki twarogowe nalesniki z ciasta serowego twarogowego nalesniki z serem z warogiem delikatne nalesniki puszyste nalesniki z jagodami

Miałam kostkę białego sera i szukałam inspiracji co by tu z niego wyczarować na ciepło. Początkowo myślałam o plackach czyli racuszkach z ciasta serowego, ale przypadkiem natknęłam się na przepis na naleśniki z białego sera. Przepis znalazłam pod tym linkiem: http://siostry-fit.blogspot.com/2013/06/dietetyczne-nalesniki-z-twarogu.html, jednakże bardzo go zmodyfikowałam. W oryginale są to naleśniki fit czyli odchudzone, ja dałam normalne produkty nie żadne light. Zmieniłam też niektóre składniki bo akurat takich nie miałam i znacznie zmieniłam proporcje. Naleśniki serowe wyszły mega pulchniutkie i mięciutkie za sprawą mąki ziemniaczanej. Bardzo ładnie pachną serem i wanilią. Są bardzo delikatne i trzeba trochę uważać przy smażeniu, a zwłaszcza przy przewracaniu żeby ich nie porozrywać. Oto przepis:

sobota, 17 lutego 2018

Polędwiczka w sosie pieczarkowym

poledwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym smietanowym serkowym poledwiczka duszona poledwiczka z makaronem sos z serkiem topionym

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które jest łatwe i szybkie w obróbce. Bardzo szybko się ją przyrządza a mięso jest miękkie i soczyste. Polędwiczka kojarzy się z takimi bardziej wykwintnymi i wyszukanymi daniami, ale tak naprawdę można zrobić z niej wszystko. Można ją usmażyć, udusić, upiec czy zrobić w formie mielonej. Mi polędwiczka bardzo smakuje z delikatnymi sosami na śmietanie np. w sosie porowym czy tak jak zrobiłam dziś w sosie pieczarkowym, a dokładnie w pieczarkowo - śmietanowo - serkowym. Oto przepis:

Galaretkowiec na jogurcie

galaretkowiec na jogurcie ciasto z galaretek i jogurtu smietanowiec jogurtowiec kolorowe ciasto na zimno ciasto na zimno z galaretka torcik na zimno

Galaretkowiec to ciasto na bazie galaretek jak sama nazwa wskazuje. Oprócz galaretek ciasto składa się mleka, jogurtu lub śmietany. U mnie ciasto powstało na bazie jogurtu naturalnego. Galaretkowiec to bardzo orzeźwiające i owocowe w smaku ciasto. Jest idealne na letnie upalne dni, ale sprawdzi się oczywiście o każdej porze roku. Ciasto pięknie się prezentuje ze względu na kolorowe galaretki, których używa się do jego zrobienia.
Im więcej kolorów tym oczywiście lepiej. Ja użyłam galaretki żółtej, czerwonej, zielonej i granatowej. Ciasto zrobiłam na biszkoptach i pokryłam dodatkowo galaretką z pianką która ma delikatny różowy kolor. Mojego galaretkowca ozdobiłam rozetkami z kremu i pozostałą galaretką granatową. Dzięki temu ciasto nabrało jeszcze fajniejszego wyglądu. Oto przepis:

środa, 14 lutego 2018

Krem z porów

Zupa krem z porow zupa porowa zupa jarzynowa zupa warzywna zupa bezmiesna zupa postna zupa z serkiem topionym zupa serkowa zupa z grzankami

Kiedyś chciałam zrobić jakąś fajną niespotykaną zupę na spotkanie rodzinno - towarzyskie. Chciałam coś innego mniej tradycyjnego żeby trochę wszystkich zaskoczyć. Już nie pamiętam jak wpadłam na pomysł by zrobić zupę - krem z porów, ale był to trafny wybór. Zupa jest delikatna a zarazem bardzo fajna w smaku, kremowa bo to krem i oryginalna. Ma fajny zielonkawy kolor i jest bardzo uniwersalna. Można ją podać z różnymi dodatkami np. z grzankami, tostami, pasztecikami, z bagietką czosnkową czy zwykłym świeżym pieczywem.

sobota, 10 lutego 2018

Truskawkowy torcik serce

Truskawkowy torcik tort truskawkowy tort walentynkowy tort serce torcik w kształcie serca tort z frużelina truskawkowa tort budyniowy roze marcepanowe

Zbliżają się Walentynki więc postanowiłam zrobić walentynkowy torcik. Najbardziej z Walentynkami kojarzą mi się truskawki (jeśli chodzi o owoce), dlatego mój torcik zrobiłam o truskawkowym smaku. Oczywiście jak Walentynki to torcik w kształcie serca i w kolorze różowym. Żeby jednak nie było aż tak mdło ozdobiłam go żywymi kolorowymi ozdobami i żółtym kremem adwokatowym, który bardzo rozwesela wszystko.
Torcik zrobiłam na jasnym cytrynowym biszkopcie. Przełożyłam go frużeliną truskawkową i kremem budyniowym o smaku truskawkowym. Wykończyłam go natomiast kremem ze śmietany z odrobiną różowego barwnika. Ozdoby to już wspomniany żółty krem adwokatowy, róże i listki z masy marcepanowej zabarwionej barwnikami spożywczymi oraz kolorowe posypki cukrowe (serduszka, pałeczki i kuleczki). A oto dokładny przepis:

piątek, 9 lutego 2018

Kurczak teriyaki z makaronem

kurczak teriyaki kurczak w sosie teriyaki pałki z kurczaka po chinsku makaron chow mein kurczak z kapusta kiszona kurczak z sezamem danie chinskie kurczak po chinsku

Kurczak teriyaki z makaronem chińskim to kolejne danie orientalne w moim menu. Powstało ono z prostego powodu - kupiłam sos teriyaki i chciałam go wypróbować. Ponieważ nie miałam innego mięsa w lodówce, to wybór padł na pałki z kurczaka. Jako dodatek do mięsa dobrałam chiński makaron chow mein czyli pszenny cieniutki makaron z rodzaju błyskawicznych, który zalewa się jedynie wodą i czeka aż makaron zmięknie. Żeby dodatkowo podkręcić smak mojej potrawy dodałam garść polskiej kiszonej kapusty. Jakoś tak pasowała mi smakiem do tego dania, a uduszona w sosie teriyaki nabiera całkiem innego smaku. Oto przepis:

wtorek, 6 lutego 2018

Gofry ziemniaczano - serowe

gofry ziemniaczano serowe gofry z ziemniakow gofry z zoltym serem gofry wytrawne gofry pikantne gofry na slono


Gofry ziemniaczano - serowe to kolejna moja propozycja na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków. Z gotowanych ziemniaków można bowiem zrobić nie tylko tradycyjne kopytka czy kluski śląskie, ale również gofry. Są to gofry wytrawne czy też pikantne, a nie słodkie. Mogą więc zastąpić pieczywo. Do takich gofrów ziemniaczanych można dodać różne dodatki, np. zioła, cebule, startą cukinię, ser biały lub żółty. Ja swoje gofry postanowiłam dodatkowo wzbogacić serem żółtym i odrobiną majeranku.
Takie gofry wyśmienicie smakują same bez żadnych dodatków lub np. z białym serem lub wędzonym łososiem. Jeśli na przykład ktoś nie posiada gofrownicy to zamiast gofrów można usmażyć placki ziemniaczano - serowe. Ja właśnie część ciasta usmażyłam w formie placków, a część w formie gofrów. Byłam ciekawa jaka będzie różnica w konsystencji i smaku. Placki wyszły bardzo chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Gofry również wyszły chrupkie, ale wydawały się mniej tłuste, więc chyba wygrały. Oto przepis:

sobota, 3 lutego 2018

Ciasto z ptasim mleczkiem

ciasto z ptasim mleczkiem ciasto na kakaowym biszkopcie ciasto z galaretką, ciasto w kratke ciasto bialo czarne ciasto z adwokatem ciasto z kremem budyniowym


Miałam ochotę na jakieś dobre ciacho czekoladowe i słodkie. Poza tym dostałam od firmy Kandy kilogramowe opakowanie gotowego kremu do ciast o smaku adwokatowym i chciałam go jak najszybciej wypróbować. Zastanawiałam się co by tu wykombinować żeby to połączyć. Gdzieś przypadkiem natknęłam się w internecie na zdjęcie ciasta z ptasim mleczkiem, które było wykonane na bazie kakaowego biszkoptu.

piątek, 2 lutego 2018

Chińska patelnia makaronowa

chinska patelnia makaronowa makaron chinski z patelni schab z makaronem chinszczyzna danie chinskie noodle ze schabem schab w sosie sojowym schab marynowany


Kolejne danie z serii dań orientalnych, azjatyckich, a raczej moja wariacja na ich temat. Tym razem postanowiłam zrobić schab marynowany w sosie sojowym z makaronem chińskim i warzywami. Trochę podobne danie serwowano w restauracji, w której pracowałam. Tam jednak było serwowane z kurczakiem i z oryginalnymi przyprawami i produktami koreańskimi/japońskimi, a ja użyłam tego co udało mi się kupić w lokalnym sklepie i z tego co miałam w lodówce.
Mimo to moja patelnia makaronowa wyszła pyszna i na pewno warta polecenia. Myślę że jest to fajna odmiana dla tradycyjnej polskiej kuchni, trochę inne ujęcie popularnego schabu, który dzięki sosowi sojowemu nabiera bardzo fajnego charakteru. Danie jest sycące, będzie fajną propozycją na obiad lub romantyczną kolację. Oto przepis:

Zielona sałatka

zielona salatka salata rzymska prosta salatka surowka z trzech skladnikow lekka salatka do obiadu surowka z ogorkiem salatka z dressingiem czosnkowym


Kupiłam ostatnio dwie główki mini sałaty rzymskiej. Miałam robić sałatkę cezar z kurczakiem, ale zabrakło kurczaka więc zrobiłam lekką sałatkę do obiadu z tego co miałam pod ręką. Nazwałam ją zielona sałatka bo wszystkie składniki warzywne, których do niej użyłam są zielonego koloru. Właściwie to tych składników jest bardzo mało, bo tylko 3, ale mimo to sałatka nie traci wcale na smaku.
Chciałam coś takiego prostego żeby pasowało mi do chińszczyzny z patelni, która już i tak zawierała sporo składników, warzyw i przypraw. Ta sałatka oczywiście nie jest typowa dla kuchni azjatyckiej, ale chciałam żeby było coś orzeźwiającego i świeżego oprócz smażonych składników. Sałatka oczywiście doskonale będzie też pasowała do tradycyjnych dań mięsnych podawanych z ziemniakami. Oto przepis:

czwartek, 1 lutego 2018

Domowe bułki pszenne

domowe bulki pszenne domowe bulki poznanskie domowe kajzerki bulki drozdzowe domowe pieczywo bulki sniadaniowe


Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia domowych bułek lub chleba, ale jakoś ciężko było mi się zebrać. Wydawało mi się to trudne i pracochłonne i przy cenach sklepowych pieczywa niezbyt opłacalne. No ale w końcu robiąc domowe pieczywo mam pewność, że nie ma w nim żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Jest to dla mnie ważne zwłaszcza dlatego, że mam małe dziecko, któremu podaję już pieczywo. Dziś akurat nadarzyła się okazja, aby w końcu upiec własne bułki, bo akurat skończyło się świeże pieczywo.
Poczytałam więc kilka przepisów w internecie i zdecydowałam się spróbować. Mój wybór padł na bułki bo wydały mi się na początek łatwiejsze do zrobienia. Skorzystałam z tego przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/bulki-pszenne-11 i udało się . Może trochę wyszły mi niekształtne i nierównej wielkości, ale za to smakowo są pyszne więc to była dobra decyzja aby je upiec. Oto przepis: