czwartek, 1 lutego 2018

Domowe bułki pszenne

domowe bulki pszenne domowe bulki poznanskie domowe kajzerki bulki drozdzowe domowe pieczywo bulki sniadaniowe


Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia domowych bułek lub chleba, ale jakoś ciężko było mi się zebrać. Wydawało mi się to trudne i pracochłonne i przy cenach sklepowych pieczywa niezbyt opłacalne. No ale w końcu robiąc domowe pieczywo mam pewność, że nie ma w nim żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Jest to dla mnie ważne zwłaszcza dlatego, że mam małe dziecko, któremu podaję już pieczywo. Dziś akurat nadarzyła się okazja, aby w końcu upiec własne bułki, bo akurat skończyło się świeże pieczywo.
Poczytałam więc kilka przepisów w internecie i zdecydowałam się spróbować. Mój wybór padł na bułki bo wydały mi się na początek łatwiejsze do zrobienia. Skorzystałam z tego przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/bulki-pszenne-11 i udało się . Może trochę wyszły mi niekształtne i nierównej wielkości, ale za to smakowo są pyszne więc to była dobra decyzja aby je upiec. Oto przepis:
domowe bulki pszenne domowe bulki poznanskie domowe kajzerki bulki drozdzowe domowe pieczywo bulki sniadaniowe

Składniki:
500g mąki pszennej (ja dałam tortową)
ok. 150ml ciepłego mleka
ok. 20g świeżych drożdży
ok. 120ml letniej wody
2 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
domowe bulki pszenne domowe bulki poznanskie domowe kajzerki bulki drozdzowe domowe pieczywo bulki sniadaniowe

Sposób przygotowania:
Przygotowanie bułek rozpoczęłam od zrobienia zaczynu. W tym celu w ciepłym mleku rozpuściłam pokruszone drożdże, cukier i jedną łyżkę mąki. Odstawiłam zaczyn w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min aby podrósł. Po tym czasie do dużej miski wsypałam mąkę i sól. Dolałam do mąki zaczyn i letnią wodę i zaczęłam wyrabiać ciasto rękami. W trakcie wyrabiania dodałam roztopione i przestudzone masło.
Ciasto wyrabiałam kilkanaście minut rękami aż zrobiło się elastyczne i zaczęło odchodzić od rąk. Ciasto można też wyrobić w robocie. Wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po godzinie ciasto wyjęłam z miski podzieliłam na 11 mniej więcej równych części (można podzielić na ok. 7-8 części bo moje bułeczki wyszły trochę małe) i uformowałam z każdego kawałka bułkę. Ciasto najpierw lekko spłaszczałam a następnie zwijałam brzegi do środka sklejając je tak jakbym robiła pączka. Bułeczki układałam tym złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki na blaszce przykryłam ponownie ściereczką i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzałam do temp. ok. 200 stopni. Przed wstawieniem do pieca w bułeczkach zrobiłam tępą stroną noża charakterystyczne wgłębienia przez środek. Należy je zrobić dość głęboko, prawie aż do samego końca, ale uważając żeby nie przeciąć bułek. Bułki wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 15 minut w temp. 200 stopni aż do lekkiego zarumienienia się bułeczek. Po upieczeniu bułeczki nakryłam ściereczką i odstawiłam do przestudzenia.

SMACZNEGO!!!

domowe bulki pszenne domowe bulki poznanskie domowe kajzerki bulki drozdzowe domowe pieczywo bulki sniadaniowe

domowe bulki pszenne domowe bulki poznanskie domowe kajzerki bulki drozdzowe domowe pieczywo bulki sniadaniowe

domowe bulki pszenne domowe bulki poznanskie domowe kajzerki bulki drozdzowe domowe pieczywo bulki sniadaniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz