Próbowałam już kilku rodzajów ziemniaków z piekarnika i postanowiłam przygotować jeszcze coś innego. Gdzieś kiedyś w internecie przewinął mi się przepis na ziemniaki pieczone w całości w piekarniku, które mają smakować jak te z ogniska pieczone w popiele. Pomyślałam, że to ciekawy pomysł i kiedyś go wypróbuję. Akurat dziś nadarzyła się okazja. Piekłam mięso na domową wędlinę i korzystając z okazji wrzuciłam do piekarnika również ziemniaki. Ziemniaki wyszły bardzo fajne, z bardzo chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Podałam je z rybą i surówką z kapusty. Posiłkowałam się przepisem z tej strony: http://umniewkuchni.blox.pl/2013/03/Ziemniaki-pieczone-jak-z-ogniska.html. A oto mój przepis:
Składniki:
8-10 małych ziemniaków lub 4-5 większych przekrojonych na pół
3 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki tymianku
płaska łyżka soli
szczypta ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrałam i umyłam. wrzuciłam do miseczki z zimną wodą. W drugiej miseczce wymieszałam mąkę z przyprawami. Ziemniaki wyjmowałam z wody nakłuwałam w paru miejscach widelcem i obtaczałam w mące z przyprawami. Następnie odkładałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez ok. godzinę. Przed wyjęciem sprawdziłam widelcem czy są miękkie. Ziemniaki podałam z rybą i surówką z kapusty, ale mogą też stanowić samodzielną przekąskę podane z sosem czosnkowym lub twarożkiem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ziemniaki pieczone: ziemniaki opiekane (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ziemniaki-opiekane.html) i ziemniaki harmonijkowe (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/ziemniaki-po-szwedzku-pieczone.html).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz