sobota, 10 lutego 2018

Truskawkowy torcik serce

Truskawkowy torcik tort truskawkowy tort walentynkowy tort serce torcik w kształcie serca tort z frużelina truskawkowa tort budyniowy roze marcepanowe

Zbliżają się Walentynki więc postanowiłam zrobić walentynkowy torcik. Najbardziej z Walentynkami kojarzą mi się truskawki (jeśli chodzi o owoce), dlatego mój torcik zrobiłam o truskawkowym smaku. Oczywiście jak Walentynki to torcik w kształcie serca i w kolorze różowym. Żeby jednak nie było aż tak mdło ozdobiłam go żywymi kolorowymi ozdobami i żółtym kremem adwokatowym, który bardzo rozwesela wszystko.
Torcik zrobiłam na jasnym cytrynowym biszkopcie. Przełożyłam go frużeliną truskawkową i kremem budyniowym o smaku truskawkowym. Wykończyłam go natomiast kremem ze śmietany z odrobiną różowego barwnika. Ozdoby to już wspomniany żółty krem adwokatowy, róże i listki z masy marcepanowej zabarwionej barwnikami spożywczymi oraz kolorowe posypki cukrowe (serduszka, pałeczki i kuleczki). A oto dokładny przepis:
Truskawkowy torcik tort truskawkowy tort walentynkowy tort serce torcik w kształcie serca tort z frużelina truskawkowa tort budyniowy roze marcepanowe


Składniki na biszkopt:
6 jajek
1szkl. cukru
cukier waniliowy 16g
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka  utarłam z cukrem na puszystą masę. Mąki z proszkiem przesiałam do miseczki. Następnie do utartych żółtek dodałam połowę ubitej piany z białek i połowę mąki, wymieszałam do połączenia składników i dodałam pozostałą pianę z białek i resztę mąki. Wymieszałam i przelałam do małej tortownicy w kształcie serca (ok. 24cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 170 stopniach z termoobiegiem do suchego patyczka. U mnie zajęło to ok.40 minut. Upieczony biszkopt wystudziłam i przekroiłam na 3 równe blaty.
Truskawkowy torcik tort truskawkowy tort walentynkowy tort serce torcik w kształcie serca tort z frużelina truskawkowa tort budyniowy roze marcepanowe

Frużelina truskawkowa:
ok. 500g mrożonych truskawek
4 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny


Truskawki włożyłam do garnka, wsypałam cukier i podgrzałam aż cukier się rozpuścił. Do gorących ale nie gotujących się truskawek wlałam mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody i dokładnie wymieszałam żeby nie porobiły się grudy. Truskawki następnie zagotowałam i gotujące wymieszałam z żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Frużelinę zestawiłam z ognia i odstawiłam do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Truskawkowy torcik tort truskawkowy tort walentynkowy tort serce torcik w kształcie serca tort z frużelina truskawkowa tort budyniowy roze marcepanowe

Krem budyniowy:
2 budynie truskawkowe z cukrem
600ml mleka
2 łyżki mąki pszennej tortowej
ok. 200g masła
3 łyżki mleka w proszku
3 łyżki frużeliny truskawkowej


W garnku zagotowałam niecałe 2 szklanki mleka (czyli ok. 400ml). W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i mąkę. Mieszankę wlałam na wrzące mleko i gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Przykryłam go papierem do pieczenia żeby nie zrobiła się skórka na wierzchu. Wyjęłam z lodówki masło żeby ogrzać je do temperatury pokojowej. Miękkie masło ucierałam chwilę mikserem, a następnie dodałam do niego po łyżce zimny budyń. Gdy budyń z masłem połączyły się tworząc gładki krem, zmiksowałam go z frużeliną i mlekiem w proszku.
Truskawkowy torcik tort truskawkowy tort walentynkowy tort serce torcik w kształcie serca tort z frużelina truskawkowa tort budyniowy roze marcepanowe

Do nasączenia:
sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny (ok. 50ml)
2-3 łyżki cukru (wg własnego uznania, ja dałam 2)
2 szkl. ciepłej wody

Wszystkie składniki połączyłam ze sobą, wymieszałam do rozpuszczenia się cukru i odstawiłam do wystudzenia.


Krem śmietanowy na wierzch i boki:
250ml. śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 płaska łyżka cukru pudru
odrobina barwnika spożywczego różowego

Dobrze schłodzoną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier puder, śmietan-fix i barwnik i zmiksowałam na sztywny krem.
Truskawkowy torcik tort truskawkowy tort walentynkowy tort serce torcik w kształcie serca tort z frużelina truskawkowa tort budyniowy roze marcepanowe

Do ozdoby:
Gotowy krem adwokatowy marki Kandy
ozdoby z masy marcepanowej które wykonałam dzień wcześniej
dekoracje cukrowe


Złożenie tortu:
Pierwszy blat biszkoptu - nasączenie - frużelina - połowa kremu budyniowego - drugi blat biszkoptu - nasączenie - frużelina - reszta kremu budyniowego - ostatni biszkopt - nasączenie - krem śmietanowy - ozdoby według uznania.

SMACZNEGO!!!

Truskawkowy torcik tort truskawkowy tort walentynkowy tort serce torcik w kształcie serca tort z frużelina truskawkowa tort budyniowy roze marcepanowe

Truskawkowy torcik tort truskawkowy tort walentynkowy tort serce torcik w kształcie serca tort z frużelina truskawkowa tort budyniowy roze marcepanowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz