niedziela, 1 sierpnia 2021

Ketchup z cukinii i pomidorów

ketchup z cukinii i pomidorow, ketchup z cukinii, ketchu z pomidorow, domowy ketchup, sos z cukinii i pomidorow, przetwory z cukinii, sos do makaronu w sloiki

Sezon na świeże warzywa w pełni, a co za tym idzie sezon na przetwory też w pełni. Ogórki już się kończą, więc teraz pora na przetwory z cukinii i pomidorów. Robiłam już sałatkę z cukinii i warzyw do słoików, a teraz przyszła pora na ketchup z cukinii i pomidorów. Takie ketchup to nie tylko idealny dodatek do frytek, kanapek czy tostów, ale również świetna baza do sosów do makaronu, ryżu czy mięsa. Zimą wystarczy wyciągnąć, odkręcić, podgrzać, dodając ulubione dodatki i pyszny, zdrowy obiad gotowy. Oto przepis:

Składniki:

3,5kg cukinii

2kg dojrzałych pomidorów

1,2kg cebuli

400g przecieru pomidorowego

0,5szkl. soli

1 i 3/4szkl. cukru

1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

3/4szkl. octu

Sposób przygotowania:

Cukinię obieram i usuwam gniazda nasienne. Cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebule obieram i kroję w półplasterki. Dodaję do cukinii. Cukinię z cebulą zasypuję solą i dokładnie mieszam. Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 12 godzin. Po tym czasie warzywa odciskam z soku, który puściły i przekładam do garnka. Dodaję pokrojone w kostkę pomidory. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Dodaję cukier i powoli podgrzewam, doprowadzając do zagotowania. Warzywa gotuję około 30 minut, po czym dodaję ocet, przecier pomidorowy, paprykę słodką i ostrą w proszku oraz pieprz. Wszystko mieszam i gotuję jeszcze około 10-15 minut. Następnie sos blenduję na jednolitą konsystencję i gorący przekładam do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcam i wstawiam do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Słoiki zalewam wodą. Powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 10 minut. Po tym czasie wyciągam je i odkręcam do góry dnem. Studzę w tej pozycji i dopiero odwracam do właściwej pozycji i wynoszę w chłodne miejsce. 

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ogórki w zalewie gyros (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie gyros), salatka szwedzka z papryką (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka z papryką), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę), sałatka z fasolki szparagowej (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki szparagowej).

SMACZNEGO!!!

ketchup z cukinii i pomidorow, ketchup z cukinii, ketchu z pomidorow, domowy ketchup, sos z cukinii i pomidorow, przetwory z cukinii, sos do makaronu w sloiki

ketchup z cukinii i pomidorow, ketchup z cukinii, ketchu z pomidorow, domowy ketchup, sos z cukinii i pomidorow, przetwory z cukinii, sos do makaronu w sloiki

ketchup z cukinii i pomidorow, ketchup z cukinii, ketchu z pomidorow, domowy ketchup, sos z cukinii i pomidorow, przetwory z cukinii, sos do makaronu w sloiki

ketchup z cukinii i pomidorow, ketchup z cukinii, ketchu z pomidorow, domowy ketchup, sos z cukinii i pomidorow, przetwory z cukinii, sos do makaronu w sloiki


Ogórki z curry i chili

ogorki z curry i chili, ogorki w zalewie curry, ogorki curry, ogorki z ostra papryka, salatka z ogorkow

Ogórki z curry i chili to kolejny pomysł na przetwory ogórkowe na zimę. Ten przepis jest mniej tradycyjny niż na ogórki kiszone czy konserwowe, trochę zalatuje kuchnią orientalną za sprawą użytych przypraw, ale świetnie sprawdza się na różnego rodzaju okazje. Ogórki przygotowywane w ten sposób są bardzo łatwe do zrobienia i nie wymagają wielu składników. Można do nich użyć trochę większych ogórków, bo kroimy je w plasterki. Ja tych ogórków używam nie tylko jako dodatku do obiadu, ale również jako składnik sałatek. Oto przepis:

Składniki:

ogórki gruntowe

0,5 łyżeczki gorczycy do każdego słoika

2 krążki cebuli do każdego słoika

Zalewa:

4szkl. wody

3/4szkl. octu

1,5szkl. cukru

2 łyżki soli

2 łyżki przyprawy curry

0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Ogórki myję i przekładam na durszlak żeby odciekły z wody. Słoiki i przykrywki myję i wyparzam (jak do każdych przetworów). Umyte ogórki kroję w plasterki razem ze skórką. Nie są to takie bardzo cienkie plasterki jak do mizerii, tylko takie ciut grubsze. Pokrojone ogórki nakładam do słoików. Do każdego słoika wsypuję na wierzch gorczycę i wkładam po dwa plasterki cebuli. Wodę, ocet, cukier i sól umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Następnie zalewę zestawiam z ognia i wsypuję curry i chili. Mieszam i zalewam ogórki w słoikach. Słoiki zakręcam i wstawiam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Do garnka nalewam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 10 minut, po czym od razu wyciągam z wody i odstawiam do góry dnem. W tej pozycji je studzę i dopiero po całkowitym wystygnięciu odkręcam do właściwej pozycji i wynoszę w chłodne miejsce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ogórki w zalewie gyros (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie gyros), salatka szwedzka z papryką (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka z papryką), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę), sałatka z fasolki szparagowej (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki szparagowej).

SMACZNEGO!!!

ogorki z curry i chili, ogorki w zalewie curry, ogorki curry, ogorki z ostra papryka, salatka z ogorkow

ogorki z curry i chili, ogorki w zalewie curry, ogorki curry, ogorki z ostra papryka, salatka z ogorkow

ogorki z curry i chili, ogorki w zalewie curry, ogorki curry, ogorki z ostra papryka, salatka z ogorkow


środa, 28 lipca 2021

Sałatka szwedzka z papryką

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime

Miało nie być więcej przetworów ogórkowych w tym roku, ale jednak powstała jeszcze jedna sałatka do słoików. Wczoraj nazbierałam jeszcze kilka kilogramów ogórków w swoim warzywniaku. Większość poszła na ogórki kiszone, ale trochę zostało i żal żeby się zmarnowały. Po szybkim przeglądzie lodówki i spiżarni zdecydowałam się na zrobienie kolejnej sałatki szwedzkiej. Jak już pisałam w poście z przepisem na tą sałatkę, są rożne wersje przepisów, które różnią się nie tylko proporcjami, ale również poszczególnymi składnikami. I tak wersja, którą dziś przygotowałam rożni się znacznie od tej sprzed kilku dni. Dzisiejsza sałatka zawiera w składzie paprykę i koperek i różni się sposobem przygotowania. Oto przepis:

Składniki:

ok. 1,5kg ogórków gruntowych

0,5kg cebuli

25g marchewki

1 papryka czerwona

pęczek koperku

4 ząbki czosnku

1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

Zalewa:

1/3szkl. octu

1/3szkl oleju

1/3szkl. cukru

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime


Sposób przygotowania:

Ogórki umyłam i osuszyłam. Odcięłam końcówki i pokroiłam ogórki w plasterki razem ze skórką. Cebule obrałam i pokroiłam w półplasterki. Ogórki i cebulę umieściłam w jednej misce. Zasypałam je solą i dokładnie wymieszałam. Miskę przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie zlałam nadmiar soku, który puściły warzywa. Nie należy ich jednak odciskać, jedynie wylać nadmiar. Marchewki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Paprykę umyłam, pozbawiłam nasion i pokroiłam w paseczki. Marchewkę i paprykę dodałam do ogórków z cebulą. Dodałam też obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Składniki zalewy umieściłam w garnku i mieszając doprowadziłam do zagotowania. Gorącą zalewę wlałam do warzyw, dodałam pieprz i dokładnie wszystko wymieszałam. Sałatkę ponownie nakryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 10 godzin. Po tym czasie sałatkę nałożyłam do wyparzonych słoików i zakręciłam. Sałatkę pasteryzowałam w garnku z wodą przez 15 minut od zagotowania się wody. Przepis zaczerpnęłam ze strony: Sałatka szwedzka wg.przepisu babci Cecylii - przepis - justysia4444 - wielkiezarcie.com, modyfikując go pod swój gust.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ogórki w zalewie gyros (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie gyros), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę), sałatka z fasolki szparagowej (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki szparagowej).

SMACZNEGO!!!

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime

Salatka szwedzka z papryka, salatka z ogorkow w sloiki, salatka z ogorkow na zime, salatka z ogorkow cebuli i papryki, przetwory z ogorkow, ogorki na zime


wtorek, 27 lipca 2021

Sałatka z cukinii na zimę

Salatka z cukinii na zime, salatka z cukinii do sloikow, salatka z cukinii w sloikach, salatka z cukinii z papryka marchewka i cebula, cukinia w sloikach, przetwory z cukinii

 Tą sałatkę po raz pierwszy zrobiłam w zeszłym roku, żeby jakoś spożytkować duże ilości cukinii, które urosły w ogródku. Przepis na nią znalazłam na stronie: Sałatka z cukinii- do słoików - Blog z apetytem. Sałatka tak ładnie wyglądała, że nie mogłam jej nie zrobić. I to była bardzo dobra decyzja, bo sałatka wyszła rewelacyjna. Wszystkim bardzo smakowała. Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić ją ponownie i to od razu w podwójnej ilości. Sałatka oprócz tego, że super smakuje, to również ładnie wygląda, ponieważ robi się ją z dodatkiem kolorowej papryki i marchewki. Jest idealna do mięsnych obiadów i nie tylko. Oto przepis:

Składniki:

4kg cukinii

4 cebule średniej wielkości

4 większe marchewki

1kg papryki (u mnie mix: czerwona, żółta i zielona)

8 płaskich łyżek soli kamiennej 

po jednej łyżeczce oleju na wierzch każdego słoika

Zalewa:

1,5szkl. octu 10%

0,5szkl. wody

ok. 1,5szkl. cukru

15 ziaren pieprzu

15 kulek ziela angielskiego

6 listków laurowych

2 płaskie łyżki gorczycy

Salatka z cukinii na zime, salatka z cukinii do sloikow, salatka z cukinii w sloikach, salatka z cukinii z papryka marchewka i cebula, cukinia w sloikach, przetwory z cukinii

Sposób przygotowania:

Cukinie, jeśli są duże i mają twardą skórę, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli są małe i cienkie zostawiamy w całości. Waga 4kg to waga gotowej do starcia cukinii. Ja część cukinii starłam razem ze skórką, a część obierałam, bo były duże. W każdym razie cukinię ścieram na tarce na dużych oczkach, lub przepuszczam przez szatkownicę z podobnym sitkiem. Cebule obieram i kroję w ćwierćplasterki. Dodaję do cukinii i mieszam razem. Warzywa zasypuję solą, mieszam jeszcze raz i pozostawiam na dwie godziny przykryte czystą ściereczką, żeby puściły sok. Po dwóch godzinach warzywa przekładam na durszlak i odciskam z soku. Sok nie będzie potrzebny. Cukinię z cebulą przekładam z powrotem do dużej miski lub garnka i dodaję starte na tarce, a wcześniej obrane marchewki, oraz pokrojone w paseczki papryki, pozbawione wcześniej nasion. Mieszam. W garnku zagotowuję wodę z octem, cukrem, pieprzem, zielem angielskim, listkami laurowymi i gorczycą. Mieszam przy tym dość często, żeby cukier się rozpuścił i nie przykleił do dna. Gorącą zalewą zalewam warzywa i mieszam dokładnie. Sałatkę znów odstawiam na dwie godziny. Dopiero po tym czasie sałatkę przekładam do wyparzonych słoików, na wierzch każdego słoika nalewam łyżeczkę oleju i zakręcam również wyparzonymi nakrętkami. Słoiki z sałatką z cukinii umieszczam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalewam wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 10 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki od razu wyciągam z garnka i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Następnie odwracam do normalnej pozycji i przenoszę w chłodne miejsce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ogórki w zalewie gyros (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie gyros), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii).

SMACZNEGO!!!

Salatka z cukinii na zime, salatka z cukinii do sloikow, salatka z cukinii w sloikach, salatka z cukinii z papryka marchewka i cebula, cukinia w sloikach, przetwory z cukinii

Salatka z cukinii na zime, salatka z cukinii do sloikow, salatka z cukinii w sloikach, salatka z cukinii z papryka marchewka i cebula, cukinia w sloikach, przetwory z cukinii

Salatka z cukinii na zime, salatka z cukinii do sloikow, salatka z cukinii w sloikach, salatka z cukinii z papryka marchewka i cebula, cukinia w sloikach, przetwory z cukinii


Sałatka z fasolki szparagowej

Salatka z fasolkiszparagowej, salatka z fasolki w sloikach, salatka z fasolkiszparagowej na zime, fasolka szparagowa w sloikach, fasolka szparagowa z warzywami w sosie pomidorowym

Co roku sadzę w swoim warzywniaku fasolkę szparagową. Bardzo lubimy tradycyjną fasolkę szparagową z bułką tartą i masełkiem. Gdy przychodzi jednak sezon na fasolkę, są jej takie ilości, że dodaję ją do różnych dań, rozdaję rodzinie i jeszcze zostaje. Dlatego w zeszłym roku po raz pierwszy postanowiłam zrobić przetwory na zimę z fasolki szparagowej. Byłam ciekawa jak wyjdą i czy jest sens w ogóle podejmować trud. Okazało się jednak, że nie był to zły pomysł. Szczególnie domownikom i gościom przypadła do gustu sałatka z fasolki szparagowej z papryką, cebulą i marchewką w sosie pomidorowym. Wyszła fajna, wyrazista w smaku. Pasuje jako dodatek do obiadu, czy też jako samodzielna przekąska. Oto przepis:

Składniki:

2kg żółtej fasolki szparagowej

2 duże czerwone papryki

400g cebuli

500g marchewki

350g koncentratu pomidorowego

1szkl. oleju

1/4szkl. octu

6 łyżek cukru

3 płaskie łyżki soli

3-4 listki laurowe

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić ją na mniejsze kawałki. Fasolkę przełożyć do garnka, zalać zimną wodę. Wsypać jedną łyżkę soli i 0,5 łyżeczki cukru. Ugotować fasolkę do miękkości, uważając jednak, aby jej nie rozgotować. Fasolkę odcedzić. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Do garnka wlać olej. Wrzucić cebulę i marchewkę. Dodać pozostałą sól, cukier, listki laurowe i pieprz. Dusić kilkanaście minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy i ocet i wymieszać. Dodać paprykę i odcedzoną fasolkę. Wymieszać i zagotować. Gotową sałatkę nałożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić. Słoiki z sałatką pasteryzować 15 minut. Wyjąć, odwrócić do góry dnem i wystudzić. Następnie odwrócić do właściwej pozycji i przenieść w chłodne miejsce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ogórki w zalewie gyros (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie gyros), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii).

SMACZNEGO!!!

Salatka z fasolkiszparagowej, salatka z fasolki w sloikach, salatka z fasolkiszparagowej na zime, fasolka szparagowa w sloikach, fasolka szparagowa z warzywami w sosie pomidorowym

Salatka z fasolkiszparagowej, salatka z fasolki w sloikach, salatka z fasolkiszparagowej na zime, fasolka szparagowa w sloikach, fasolka szparagowa z warzywami w sosie pomidorowym


poniedziałek, 26 lipca 2021

Ogórki w zalewie gyros

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow

No i jeszcze jeden przepis na ogórki, chyba ostatni już w tym sezonie, bo ogórki już się powoli u mnie kończą. Na pomysł na taki rodzaj sałatki z ogórków natknęłam się w internecie (Ogórki w zalewie gyros | Kuchnia na Wypasie) i postanowiłam wypróbować go, bo ogórki w tym wydaniu wyglądają bardzo apetycznie i to zdecydowanie moje smaki. Lubię przyprawę gyros i często z niej korzystam. Więc dlaczego nie przyprawić nią ogórków? Proporcje trochę pozmieniałam. Mam nadzieję że wyjdzie pyszna sałatka na zimę. Oto przepis:

Składniki:

ok. 1,5kg ogórków gruntowych

3 marchewki

2-3 papryki czerwone

3 cebule

kilka ząbków czosnku

Zalewa:

0,5szkl. octu

0,5szkl. oleju

0,5szkl. cukru

1 łyżka soli kamiennej

30g przyprawy gyros

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow


Sposób przygotowania:

Ogórki gruntowe myję w zimnej wodzie i odsączam na durszlaku. Następnie kroję na plasterki razem ze skórką. Papryki oczyszczam z nasion i kroję w małe paski. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Można też pokroić w plasterki. Cebule obieram i kroję w półplasterki. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Wszystkie warzywa przekładam do jednej miski i mieszam dokładnie. Składniki zalewy, czyli: olej, ocet, cukier, sól i przyprawę gyros umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewę wlewam do warzyw i mieszam. Miskę nakrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na 5 godzin. Po tym czasie sałatkę nakładam do wyparzonych słoików i zakręcam. Słoiki wstawiam do garnka z wodą. Woda ma sięgać do 3/4 wysokości słoików. Słoiki pasteryzuję 15 minut, wyciągam i odstawiam do góry dnem. W tej pozycji słoiki powinny wystygnąć. Następnie można je odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii).

SMACZNEGO!!!

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow

Ogorki w zalewie gyros, ogorki z przyprawa gyros, ogorki w sloiki ogorki na zime salatka z ogorkow


niedziela, 25 lipca 2021

Tort wiśniowy

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka

 Wczoraj były trzecie urodzinki mojej córeczki i z tej okazji przygotowałam dla niej tort. Jako, ze jest sezon na wiśnie, to postawiłam na smak wiśniowy. Tort zrobiłam na kokosowym biszkopcie z samych białek. Przełożyłam go budyniem o smaku wiśniowym, galaretką wiśniową z wiśniami i pianką wiśniową na bazie śmietany śnieżki i galaretki. Tort otynkowałam cienko ubitą śmietaną. Na wierzch położyłam opłatek z motywem z jednej z ulubionych bajek córeczki. Opłatek trochę mi się pomarszczył, ale dzieci i tak były zachwycone. Tort wyszedł smaczny, nie przesłodzony, idealny na letnią pogodę. Oto przepis:

Biszkopt kokosowy:

1,5szkl. białek

1szkl. cukru

45g cukru waniliowego

1,5szk mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5szkl. wiórków kokosowych

125g masła

szczypta soli

opcjonalnie kilka kropel olejku waniliowego

Nasączenie:

sok z cytryny

250ml gorącej wody

1 łyżka cukru

Budyń wiśniowy:

1 budyń wiśniowy bez cukru

2 łyżki cukru

1,5szkl. mleka

100g masła

Galaretka wiśniowa:

2szkl wiśni wydrylowanych

600ml gorącej wody

2 galaretki wiśniowe

Pianka wiśniowa:

150ml zimnego mleka

1 opakowanie śmietany śnieżki

1 galaretka wiśniowa

125ml gorącej wody

Dodatkowo:

3 kubeczki po 200g śmietany 30%

2 śmietan - fixy

1 cukier waniliowy

dowolne ozdoby (u mnie opłatki tortowe, kwiatki waflowe i draże truskawkowe)

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka


Sposób przygotowania:

Przygotowanie tortu rozpoczęłam od upieczenia biszkoptu. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Białka przełożyłam do dużej miski i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany, ciągle miksując wsypywałam powoli cukier zwykły i waniliowy i ubijałam, aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się błyszcząca. Wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam delikatnie. Następnie przesiałam bezpośrednio do piany mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszałam ostrożnie łyżką. Na koniec cienkim strumieniem wlałam do ciasta roztopione masło i olejek waniliowy i znów wymieszałam do połączenia składników. Ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do suchego patyczka (ok. 40 minut) w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudziłam na metalowej kratce i przekroiłam na trzy blaty.

Gorąca wodę wymieszałam z sokiem z cytryny i cukrem i odstawiłam do wystygnięcia. 1/3 ponczu nasączyłam pierwszy blat biszkoptu ułożony na paterze, w obręczy od tortownicy, w której się piekł.

1szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, ugotowałam gesty budyń. Do gorącego budyniu dodałam masło i mieszałam, aż się rozpuściło i dokładnie połączyło z budyniem. Budyń wyłożyłam na nasączony biszkopt i przykryłam go drugim blatem biszkoptu. Biszkopt znów nasączyłam połową pozostałego ponczu. 

W 600ml gorącej wody rozpuściłam galaretki wiśniowe. Do gorącej galaretki dodałam wydrylowane wiśnie. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną galaretkę wstawiłam do lodówki, żeby zaczęła tężeć i taką tężejącą wyłożyłam na biszkopt. Na galaretce ułożyłam ostatni blat biszkoptu i nasączyłam go resztą ponczu.

Galaretkę wiśniową rozpuściłam w 125ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Śmietanę śnieżkę wsypałam do zimnego mleka i ubijałam przez kilka minut aż powstał puszysty krem. Do ubitej śnieżki wlałam wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na tort. Tort wstawiłam do lodówki, aby wszystkie masy stężały.

Śmietanę 30% przelałam do miski. Wsypałam śmietan - fixy i cukier waniliowy i ubiłam na sztywno. Śmietaną posmarowałam wierzch i boki tortu. Tort udekorowałam opłatkiem cukrowym. Z reszty śmietany zrobiłam rozetki na rancie tortu i poutykałam w nie draże truskawkowe oraz kwiatki waflowe.

SMACZNEGO!!!

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka

Tort wisniowy, tort wisniowo kokosowy, tort kokosowo wisniowy, tort urodzinowy, tort ze swinka peppa, tort z oplatkiem, tort na trzy latka



sobota, 24 lipca 2021

Ciastka serowe całuski

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa


Ciastka serowe całuski powstały na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Powstały tak trochę spontanicznie, bo nie były zaplanowanym wypiekiem. Po przeglądzie produktów w lodówce, stwierdziłam, że jeszcze sklecę jakieś dodatkowe ciasteczka. Wyszły bardzo fajne ciastka, którym nadałam wdzięczną nazwę serowych całusków, bo gdzieś nawet widziałam podobne ciastka tylko z innym nadzieniem i one też się jakoś tak nazywały. Moje ciastka to nic innego jak ciastka kruche przełożone masą serową i razem pieczone, oprószone cukrem pudrem. Oto przepis:

Składniki na ciasto kruche:

2,5szl. mąki pszennej tortowej

1 budyń waniliowy bez cukru

0,5szkl. cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150g zimnego masła

3 małe jajka

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:

250g sera białego półtłustego

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 jajko

1 cukier waniliowy

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru

kilka kropel olejku pomarańczowego

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa

Sposób przygotowania:

W misce umieściłam mąkę, budyń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder. Wbiłam jajka. Dodałam śmietanę i pokrojone na plasterki masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta szklanką wycinałam kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatałam, wałkowałam i wycinałam kołka. Ser biały przełożyłam do miski. Wbiłam do niego jajko, dodałam śmietanę, olejek pomarańczowy, budyń oraz cukry. Wszystkie składniki wymieszałam najpierw łyżką, a na koniec zmiksowałam jeszcze mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na przygotowane krążki ciasta nakładałam po jednej łyżeczce serowego nadzienia (tak bliżej jednego brzegu) i składałam krążek na pół. Trochę tak jakbym chciała zrobić pieroga, tylko bez sklejania brzegów. Gotowe ciastka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekłam około 20-25min. w temperaturze 180 stopni. Powinny się lekko przyrumienić. Upieczone ciastka wystudziłam na kratce, a przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciastka, np.: ciastka roladki z dżemem (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ciastka roladki z dżemem), kruche rogaliki z dżemem (link: Waniliowe Improwizacje: Kruche rogaliki z dżemem), ciastka budyniowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ciastka budyniowe), ciastka arachidowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ciastka arachidowe), ciastka orzechowe z czekoladą (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasteczka orzechowe z czekoladą), ciastka gęsie łapki (link: Waniliowe Improwizacje: Ciastka gęsie łapki), czekoladowe ciastka budyniowe (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciastka maszynkowe), ciastka spiralki (link: Waniliowe Improwizacje: Ciastka spiralki) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa

ciastka serowe caluski, ciastka serowe pocalunki, ciastka buziaczki, ciastka serowe, kruche ciastka z serem, ciastka z masa serowa



piątek, 23 lipca 2021

Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto

Sezon na cukinię w pełni. Za chwilę zabieram się za sałatkę z cukinii do słoików, a tymczasem upiekłam jeszcze jedno ciasto z cukinii. Tym razem czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe. Zostało mi trochę wiśni ze słoika, więc jeszcze też dorzuciłam do środka, a wierzch polałam czekoladą. Jak zwykłe, ciasto z cukinii wyszło ekstra. Mega puszyste i wilgotne. Do tego bardzo łatwe do zrobienia. Jeszcze nigdy nie wyszedł zakalec czy inny niewypał, więc polecam je nawet tym, którzy nie są mistrzami wypieków. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęcia na świeżym powietrzu. Oto przepis:

Składniki:

6 małych jajek

1szkl. cukru

1szkl. oleju

3szkl. mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżka kakao

1 łyżka kremu czekoladowego do pieczywa

1,5szkl. startej na tarce cukinii

1 jabłko

wiśnie ze słoika (kilkanaście sztuk)

Polewa:

2 łyżki mleka

100g czekolady

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjęłam je wcześniej z lodówki. Jajka utarłam z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlałam olej. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Mieszankę wsypałam do masy jajecznej i drewnianą łyżką wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Następnie do ciasta dodałam krem czekoladowy i również wymieszałam do połączenia składników. Cukinię (użyłam takiej jasnej cukinii, która była mało wilgotna) obrałam, oczyściłam z pestek i starłam na tarce na grubych oczkach. Jako że puszczała mało soku podczas ścierania, to nie odciskałam jej. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i również starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię wraz z jabłkiem dodałam do ciasta i wymieszałam dokładnie. Gotowe ciasto przelałam do formy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poutykałam. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je około godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i i wymieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Czekoladą posmarowałam ciasto. Gdy czekolada zastygnie ciasto można pokroić na kawałki i podać.

Zapraszam do skorzystania z innych przepisów na ciasta z cukinii, np.: piernikowe ciasto z cukinii (link do przepisu:  Waniliowe Improwizacje: Piernikowe ciasto z cukinii), pomarańczowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Pomarańczowe ciasto z cukinii), cytrynowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowe ciasto z cukinii), czekoladowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto z cukinii), ciasto cukiniowe z wiśniami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto cukiniowe z wiśniami).

SMACZNEGO!!!

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto

czekoladowe ciasto cukiniowo - jablkowe, ciasto z cukinii, ciasto z kabaczka, ciasto z cukinia i jablkiem, ciasto z wisniami, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, ciasto czekoladowe, wilgotne ciasto




środa, 21 lipca 2021

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogorki w zalewie musztardowej, ogorki w musztardzie, ogorki z musztarda, ogorki na zime, ogorki do sloikow, przetwory z ogorkow

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze, więc ostatnio na bok odeszły słodkie wypieki, a ich miejsce zajęły przetwory ogórkowe, co widać na moim blogu, bo kilka ostatnich przepisów to przepisy na ogórkowe weki. Były już tradycyjne ogórki konserwowe, były ogórki z chili, sałatki z ogórków, a teraz przyszła pora na jeszcze coś innego, a mianowicie ogórki w zalewie musztardowej. Przepisów na takie ogórki (jak z resztą każde inne) jest wiele, ja robię po swojemu. Ale atut jest taki, że te ogórki są bardzo szybkie do zrobienia. Oto mój przepis:

Składniki:

ogórki gruntowe

Do każdego słoika:

1 gałązka kopru z baldachimem

2 półplasterki cebuli

1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej

Zalewa:

4szkl. wody

1szkl. octu

0,5 słoiczka musztardy chrzanowej (tak ok. 2 łyżki)

5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Słoiki, najlepiej litrowe, i nakrętki wyparzam i osuszam. Do każdego słoika wsypuję po łyżeczce soli. Wkładam po dwa półplasterki cebuli i wkładam gałązkę kopru. Ogórki myję w zimnej wodzie i układam ciasno w przygotowanych słoikach. Składniki na zalewę, czyli wodę, ocet, musztardę i cukier umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Słoiki zakręcam i ustawiam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Nalewam wody do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki z ogórkami w zalewie musztardowej pasteryzuję 5 minut, po czym wyciągam i odwracam do góry dnem, aby wystygły w tej pozycji. Zimne słoiki odwracam do normalnej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii).

SMACZNEGO!!!

Ogorki w zalewie musztardowej, ogorki w musztardzie, ogorki z musztarda, ogorki na zime, ogorki do sloikow, przetwory z ogorkow

Ogorki w zalewie musztardowej, ogorki w musztardzie, ogorki z musztarda, ogorki na zime, ogorki do sloikow, przetwory z ogorkow