czwartek, 9 lipca 2020

Kruche rogaliki z dżemem

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

Bardzo lubię robić różne ciasteczka i rogaliki. Jest przy nich trochę więcej pracy niż przy cieście na dużą blachę, ale ta praca daje mi dużo radości i odstresowuje. Takie rogaliki to bardzo fajna forma deseru, który można wziąć na szybko w rękę i zjeść w domu, na spacerze czy w pracy. Rogaliki można nadziewać dżemem, budyniem, serem, czekoladą, prażonymi jabłkami czy świeżymi owocami. Za każdym razem można więc uzyskać inny efekt smakowy. Takie rogaliki też bardzo ładnie wyglądają na stole. Ja dziś zrobiłam moje rogaliki z dżemem rabarbarowym domowej roboty. Wyszły bardzo smaczne i szybko znikały. Oto przepis:

Składniki:
3szkl. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 mały cukier waniliowy
3/4szkl. cukru pudru
200g masła
50g smalcu
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 
dżem (u mnie rabarbarowy domowej roboty)
cukier puder do oprószenia
kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypałam do większej miski. Dodałam szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodałam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków), pokrojone na plasterki zimne masło, pokrojony na kawałki smalec i śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam trójkąty o boku długości kilkunastu centymetrów. U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczce dżemu i zwijałam trójkąty w rogaliki. Uformowane rogaliki przekładałam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu rogaliki przełożyłam na metalową kratkę i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam rogaliki cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na rogaliki, np.: rogaliki francuskie z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-rogaliki-z-jabkiem.html), rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/rogaliki-pofrancuskie-z-makiem-i.html), rogaliki serowe z dżemem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/rogaliki-serowe-z-dzemem.html), naleśnikowe rogaliki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html).

SMACZNEGO!!!
kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

kruche rogaliki z dzemem rogaliki z ciasta kruchego rogaliki z rabarbarem ciastka z dzemem kruche ciastka rogale domowe rogaliki rogaliki na smalcu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz