O tym, że sernik to jedno z moich ulubionych ciast, wspominałam już nie raz. Myślę, że nie jestem jedyną, która tak uważa. Ponadto sernik to ciasto idealne na każdą okazję, jak i na co dzień. Można go zrobić na różne sposoby, dobierając spód jasny lub ciemny, kruchy lub ciastka. Można samą masę serową również zrobić w różnych smakach. Można zrobić sernik lekki i puszysty, sernik cięższy i bardziej zbity. Wszystko w zależności od potrzeb i preferencji smakowych. Ja dziś zrobiłam sernik z migdałową nutą. Zrobiłam go w kruchym cieście z dodatkiem mielonych płatków migdałowych. Do masy serowej również można dodać esencję migdałową dla wzmocnienia smaku, ale ja akurat nie chciałam aż tak wyrazistego smaku, więc pozostałam przy naturalnej śmietankowej masie serowej. Sernik wyszedł wyśmienity. Oto przepis:
Składniki na ciasto:
1szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mielonych płatków migdałowych
1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
2 żółtka
100g zimnego masła
0,5szkl. cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
250g tłustego białego sera
280g serka waniliowego homogenizowanego
3 jajka
100g masła
0,5szkl. cukru
1 plaska łyżka kaszy manny
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotowanie sernika rozpoczęłam od przygotowania ciasta. Do miski wsypałam mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, zmielone płatki migdałowe i proszek budyniowy. Dodałam żółtka i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Gdyby nie chciało się kleić można dodać trochę śmietany lub zimnej wody. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na minimum 2-3 godziny. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Na spód starłam większą część ciasta i ugniotłam je, wylepiając dokładnie tortownicę. Tortownicę z ciastem odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam serek waniliowy i razem zblendowałam na jednolitą masę. Jeśli nie macie blendera można ser przepuścić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę a następnie zmiksować z serkiem waniliowym. Do zmiksowanego sera dodałam miękkie masło i ponownie zmiksowałam do połączenia. żółtka oddzieliłam od białek. żółtka utarłam z cukrem, a białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do utartych żółtek z cukrem dodałam ser wymieszany z masłem i zmiksowałam na jednolitą masę. Następnie do masy serowej wmiksowałam budyń w proszku i kaszę manną. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam całość drewniana łyżką. Masę przełożyłam do tortownicy na przygotowany spód z ciasta. Na wierzch starłam resztę ciasta. Blachę z sernikiem wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawiłam ciasto na kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero potem wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam w formie. Gdy wystygł, schłodziłam go dodatkowo w lodówce. Sernika nie polewałam czekoladą bo sam w sobie jest wystarczająco słodki i smaczny. Można ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: puszysty sernik na krakersach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/puszysty-sernik-na-krakersach.html), sernik łaciaty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/sernik-aciaty.html), sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.
wyśmienity, polecam
OdpowiedzUsuń