środa, 11 sierpnia 2021

Sos słodko - kwaśny z cukinii

Sos slodko kwasny z cukinii, sos slodko kwasny do makaronu ryzu, domowy sos slodko kwasny, sos slodko kwasny na zime, sos slodko kwasny do sloikow, sos z cukinii cebuli i papryki, sos do makaronu z kukurydza

Można powiedzieć, że dziś był kolejny dzień cukiniowy, ponieważ już drugi dzień z rzędu robię przetwory cukiniowe na zimę. Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos z cukinii, ale słodko - kwaśny. Jest to sos z cukinią, papryką i cebulą, idealny do kurczaka czy ryżu, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również do rożnego rodzaju zapiekanek czy naleśników na pikantnie. Sos łatwo się robi, a w zimę mamy pyszny i zdrowy posiłek na ciepło. Wystarczy podgrzać i dodać do ulubionych dodatków. Oto przepis:

Składniki:

ok. 3kg cukinii (najlepiej młodej)

1kg czerwonej papryki

1kg cebuli

2 łyżki soli kamiennej

1,5szkl. cukru

1szkl. octu

1l przecieru pomidorowego z kartonika

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

1 łyżeczka curry

2 puszki kukurydzy konserwowej

Sos slodko kwasny z cukinii, sos slodko kwasny do makaronu ryzu, domowy sos slodko kwasny, sos slodko kwasny na zime, sos slodko kwasny do sloikow, sos z cukinii cebuli i papryki, sos do makaronu z kukurydza


Sposób przygotowania:

Cukinię umyłam i osuszyłam. Miałam cukinie mniejsze i większe, więc z niektórych usunęłam gniazda nasienne i obrałam je ze skórki, a miąższ pokroiłam w kostkę. Te które są młode i cienkie można kroić w całości. Cebule obrałam i pokroiłam w ćwierćplasterki. Paprykę umyłam, oczyściłam z nasion i pokroiłam w małe paseczki. Wszystkie warzywa przełożyłam do dużej miski i posoliłam. Następnie dokładnie wymieszałam, przykryłam miskę czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiłam na co najmniej kilka godzin. W międzyczasie kilka razy zamieszałam warzywa. Po upływie kilku godzin warzywa odsączyłam od soku. Sok nie jest potrzebny. W garnku zagotowałam ocet z cukrem, mieszając aby cukier się rozpuścił i nie przypalił. Do gotującego się octu z cukrem przełożyłam odsączone warzywa i wymieszałam. Warzywa doprowadziłam do zagotowania i na małym ogniu gotowałam je 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do warzyw dodałam przecier pomidorowy oraz przyprawy: paprykę słodką i ostra oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowałam kolejne 10 minut. Po tym czasie sos zestawiłam z ognia i dodałam do niego odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam i nałożyłam do wyparzonych słoików. Wytarłam gwinty i słoiki zakręciłam. Słoiki pasteryzowałam 10 minut w garnku. Przepis pochodzi ze strony: Sos słodko-kwaśny - przepis - PrzyslijPrzepis.pl.

Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z cukinii, np.: sos do spaghetti z cukinii (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sos do spaghetti z cukinii), ketchup z cukinii i pomidorów (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii i pomidorów), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z cukinii na zimę), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii). Z cukinii można zrobić również pyszne ciasta oraz placki. Przepisy na nie również znajdziecie na moim blogu.

SMACZNEGO!!!

Sos slodko kwasny z cukinii, sos slodko kwasny do makaronu ryzu, domowy sos slodko kwasny, sos slodko kwasny na zime, sos slodko kwasny do sloikow, sos z cukinii cebuli i papryki, sos do makaronu z kukurydza

Sos slodko kwasny z cukinii, sos slodko kwasny do makaronu ryzu, domowy sos slodko kwasny, sos slodko kwasny na zime, sos slodko kwasny do sloikow, sos z cukinii cebuli i papryki, sos do makaronu z kukurydza





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz