wtorek, 31 sierpnia 2021

Karpatka z galaretką

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci

 Na pożegnanie wakacji postanowiłam zrobić dzieciakom małą przyjemność i upiekłam karpatkę. Jako, że dzieci lubią galaretkę, to zrobiłam bogatszą wersję karpatki, wzbogacając ją o warstwę galaretki. Ja użyłam truskawkowej, ale oczywiście można użyć każdego innego smaku. Karpatka zniknęła w mgnieniu oka, wiec na pewno była smaczna. Do tego ładnie i bardziej kolorowo wyglądała. Zainspirowałam się przepisem ze strony: Karpatka - przepis (domowe-wypieki.pl), ale trochę go wzbogaciłam. Oto przepis:

Składniki na ciasto:

1szkl. wody

150g masła

1szkl. mąki pszennej tortowej

5 jajek

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

Składniki na krem:

3szkl. mleka (750ml)

175g miękkiego masła

3/4szkl. cukru

1 cukier waniliowy

4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

Dodatkowo:

1 galaretka truskawkowa

400ml gorącej wody

cukier puder do posypania

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci


Sposób przygotowania:

Przygotowanie karpatki zaczynam od ciasta. Wodę i masło umieszczam w garnku i podgrzewając doprowadzam do zagotowania się. Zestawiam na chwilę garnek z gazu, wsypuję mąkę i energicznie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek znów ustawiam na minimalnym gazie i podgrzewam aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ścian garnka. Wyłączam gaz i odstawiam ciasto do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbijam po jednym jajku i miksuję do połączenia składników. Na koniec dodaję sól i proszek do pieczenia i miksuję jeszcze kilka chwil. Blachę z wyposażenia piekarnika smaruję masłem i wysypuję mąką pszenną. Można też użyć dwój blach prostokątnych lub kwadratowych jednakowej wielkości. Ciasto rozprowadzam po całej blasze nie wygładzając go, a wręcz przeciwnie robiąc łyżką takie jakby zadziory, żeby powstały góry w trakcie pieczenia. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę je ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ciasto studzę na kratce. Wystudzone przekrajam na dwie równe części. 

Galaretkę truskawkową rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam ja do lodówki aby zaczęła tężeć. Tężejącą wykładam na jedną część ciasta, głównie w te doły. Ciasto wstawiam do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

Dwie szklanki mleka zagotowuję z cukrem zwykłym i waniliowym. Pozostałe mleko miksuję z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną na jednolitą masę. Masę wlewam do gotującego się mleka z cukrem i energicznie mieszając, gotuję budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję na puch i dodaję do niego po łyżce wystudzony budyń. Miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Krem wykładam na tą część ciasta z galaretką i nakrywam drugą częścią ciasta, lekko ją dociskając. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki, aby krem się schłodził. Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na tradycyjna karpatkę (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Karpatka) oraz na karpatkę z musem truskawkowym (link: Waniliowe Improwizacje: Karpatka z musem truskawkowym). A jeśli macie mało czasu, to polecam przepis na szybką napoleonkę na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Napoleonka na krakersach), lub napolonkę na cieście francuskim (link: Waniliowe Improwizacje: Napoleonka na cieście francuskim).

SMACZNEGO!!!

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci

karpatka z galaretka, ciasto karpatka, karpatka z kremem budyniowym, domowa karpatka, ciasto parzone, krem budyniowy, ciasto dla dzieci


1 komentarz:

  1. Połączenie dwóch najlepszych smaków, czyli karpatki z galaretką. To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń