Sezon na rabarbar trwa, więc u mnie na weekend zagościło kolejne ciasto z tym zdrowym i pysznym warzywem. Tym razem zrobiłam ciasto styropian, czyli kruche ciasto z masą/pianką śmietanową i rabarbarem. Ciasto jest wysokie i pięknie wygląda po pokrojeniu. Jest łatwe do zrobienia I nie pochłania dużo czasu. Oto przepis:
Ciasto kruche:
3szkl mąki pszennej tortowej + do podsypywania
3/4szkl cukru pudru
1 duży cukier waniliowy 32g
250g zimnego masła
5 żółtek
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
5 białek
Szczypta soli
800g śmietany 18%
3/4szkl cukru kryształu
1 duży budyń śmietankowy bez cukru(64g)
Dodatkowo:
600g rabarbaru
4 łyżki cukru
Cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce, zaczynając od produktów sypkich takich jak mąka, cukier, proszek do pieczenia. Następnie składniki mokre czyli żółtka, śmietana i masło pokrojone na plasterki. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto I podzielić je na 2 części. Jedną większą część rozwałkować na prostokąt I przełożyć do prostokątnej blachy o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania reszty ciasta. Ciasto umieszczone w blaszce podpieczony przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Rabarbar umyć i pokroić na centymetrowe kawałeczki. Wymieszać z 4 łyżkami cukru. Wyłożyć równomiernie na podpieczony spód.
5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać partiami cukier I miksować do jego rozpuszczenia. Piana powinna zrobić się lśniącą i lekko ciągnąca. Tak ubitą pianę zmiksować na małych obrotach że śmietaną I budyniem w proszku. Masę wyłożyć na rabarbar i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto które chłodziło się w zamrażalnika. Gotowe ciasto wstawić ponownie do piekarnika I piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić I posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz