niedziela, 11 maja 2025

Ciasto styropian z rabarbaren

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe


Sezon na rabarbar trwa, więc u mnie na weekend zagościło kolejne ciasto z tym zdrowym i pysznym warzywem. Tym razem zrobiłam ciasto styropian, czyli kruche ciasto z masą/pianką śmietanową i rabarbarem. Ciasto jest wysokie i pięknie wygląda po pokrojeniu. Jest łatwe do zrobienia I nie pochłania dużo czasu. Oto przepis:

Ciasto kruche:

3szkl mąki pszennej tortowej + do podsypywania 

3/4szkl cukru pudru 

1 duży cukier waniliowy 32g

250g zimnego masła 

5 żółtek 

2 łyżki śmietany 12%

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa śmietanowa:

5 białek 

Szczypta soli 

800g śmietany 18%

3/4szkl cukru kryształu 

1 duży budyń śmietankowy bez cukru(64g)

Dodatkowo:

600g rabarbaru

4 łyżki cukru

Cukier puder do posypania ciasta 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce, zaczynając od produktów sypkich takich jak mąka, cukier, proszek do pieczenia. Następnie składniki mokre czyli żółtka, śmietana i masło pokrojone na plasterki. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto I podzielić je na 2 części. Jedną większą część rozwałkować na prostokąt I przełożyć do prostokątnej blachy o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania reszty ciasta. Ciasto umieszczone w blaszce podpieczony przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Rabarbar umyć i pokroić na centymetrowe kawałeczki. Wymieszać z 4 łyżkami cukru. Wyłożyć równomiernie na podpieczony spód.

5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać partiami cukier I miksować do jego rozpuszczenia. Piana powinna zrobić się lśniącą i lekko ciągnąca. Tak ubitą pianę zmiksować na małych obrotach że śmietaną I budyniem w proszku. Masę wyłożyć na rabarbar i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto które chłodziło się w zamrażalnika. Gotowe ciasto wstawić ponownie do piekarnika I piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić I posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz