czwartek, 17 października 2019

Ciasto serowo - mannowe bez pieczenia

ciasto serowo mannowe bez pieczenia sernik gotowany z kasza manna mannowiec z serem stefanka z serem kaszowiec kaszak ciasto na herbatnikach ciasto serowe bez pieczenia sernik ciasto serowo grysikowe

Ciasto serowo - mannowe bez pieczenia to ciasto, które wymyśliłam sama, z produktów, które akurat miałam dostępne w swojej kuchni. Jest to trochę połączenie dwóch bardzo popularnych ciast: sernika gotowanego i ciasta z kaszy manny nazywanego mannowcem, kaszowcem, kaszakiem czy stefanką. Ponieważ miałam za mało sera aby zrobić sam sernik gotowany, to postanowiłam dodać do niego jeszcze warstwę grysikową jak do mannowca. Ciasto zrobiłam tradycyjnie na herbatnikach, ale pełnoziarnistych. Ciasto na wierzchu oblałam czekolada. Według mnie wyszło bardzo smaczne ciasto, którego przygotowanie zajęło mi dosłownie kilkanaście minut i to z dwójką małych dzieci do upilnowania. Polecam. Oto przepis:


Masa serowa:
250g sera białego półtłustego
1 jajko
50g masła lub margaryny
1/4szkl. cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
100ml mleka

Masa mannowa:
250ml mleka
1/4szkl. cukru
1/4szkl. kaszy manny
70g masła lub margaryny

Dodatkowo:
ok.250g herbatników pełnoziarnistych (ok.30sztuk)
75g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
ciasto serowo mannowe bez pieczenia sernik gotowany z kasza manna mannowiec z serem stefanka z serem kaszowiec kaszak ciasto na herbatnikach ciasto serowe bez pieczenia sernik ciasto serowo grysikowe
Sposób przygotowania:
 Foremkę o wymiarach ok. 25x15cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę ciastek, jeden obok drugiego, docinając je do wymiarów formy. W rondlu roztopiłam masło i dosypałam do niego cukier. Wymieszałam. Dodałam zmielony ser i jajko i szybko wszystko wymieszałam do uzyskania jednolitej masy. Masę serową ustawiłam z powrotem na ogniu i podgrzewałam, aż zrobiła się gorąca, nie doprowadzając jej jednak do zagotowania. Budyń rozrobiłam w zimnym mleku i dolałam do masy serowej. Ciągle mieszając, gotowałam masę serową az do zgęstnienia. Gorącą masę serową wyłożyłam na herbatniki, wyrównałam i ułożyłam na niej kolejną warstwę ciastek. Szklankę mleka zagotowałam z masłem i cukrem. Na gotujące się mleko wsypałam powoli kaszę manną i gotowałam, mieszając aż zrobiła się gęsta masa grysikowa. Masę wyłożyłam na ciastka i ułożyłam na wierzchu kolejną, ostatnią już warstwę ciastek. 2 łyżki mleka podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę mleczną. Odczekałam chwilę i wymieszałam aż czekolada dobrze się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam ciasto. Ciasto pozostawiłam na blacie aby ostygło, a następnie wstawiłam do lodówki aby się dodatkowo schłodziło. 

SMACZNEGO!!!

ciasto serowo mannowe bez pieczenia sernik gotowany z kasza manna mannowiec z serem stefanka z serem kaszowiec kaszak ciasto na herbatnikach ciasto serowe bez pieczenia sernik ciasto serowo grysikowe

ciasto serowo mannowe bez pieczenia sernik gotowany z kasza manna mannowiec z serem stefanka z serem kaszowiec kaszak ciasto na herbatnikach ciasto serowe bez pieczenia sernik ciasto serowo grysikowe


ciasto serowo mannowe bez pieczenia sernik gotowany z kasza manna mannowiec z serem stefanka z serem kaszowiec kaszak ciasto na herbatnikach ciasto serowe bez pieczenia sernik ciasto serowo grysikowe

środa, 16 października 2019

Domowa nutella z orzechów laskowych

domowa nutella z orzechow laskowych krem czekoladowo orzechowy nutella czekoladowo orzechowa krem do pieczywa krem czekoladowy krem do kanapek slodki krem z orzechow i czekolady
Kto z nas nie lubi pysznego czekoladowo - orzechowego kremu do smarowania pieczywa, czyli popularnej Nutelli? Chyba wiele osób ma do niej słabość. Jak się okazuje taki smakołyk można przygotować z łatwością w domowym zaciszu i nie potrzeba do tego dużej ilości składników. Przepisów na taki krem jest sporo. Różnią się one między sobą. Do jednych dodaje się mleko skondensowane, do innych daktyle, miód itp. Ja skorzystałam z bardzo prostego przepisu i bardzo podstawowych produktów. Podstawą takiego domowego kremu są oczywiście orzechy laskowe i czekolada. Do tego jeszcze wystarczy mleko, trochę cukru i masła i domowa nutella gotowa. A oto dokładny przepis:

Składniki:
200g orzechów laskowych (waga bez skorupek)
3/4szkl. mleka
1/3szkl. cukru
100g mlecznej czekolady
80g gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
domowa nutella z orzechow laskowych krem czekoladowo orzechowy nutella czekoladowo orzechowa krem do pieczywa krem czekoladowy krem do kanapek slodki krem z orzechow i czekolady

Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe wrzuciłam na suchą patelnię i prażyłam kilka minut podrzucając nimi co pewien czas, aby się nie przypaliły. Można je też prażyć w piekarniku, ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Gorące orzechy przełożyłam na bawełniany ręcznik kuchenny, zawinęłam je i pocierałam jedne o drugie, aby pozbawić je jak największej ilości skórek. W ten sposób krem nie będzie miał w sobie goryczy. Obrane ze skórki orzechy zmieliłam kilkukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, a następnie jeszcze trochę zmiksowałam blenderem aż zaczęły puszczać olej. Można je od razu wrzucić do blendera i mielić do uzyskania prawie płynnej konsystencji, ale ja mam do tego za słaby blender i sobie nie radził. Mleko wlałam do rondla. Wsypałam cukier i zagotowałam. Zdjęłam z ognia i do gorącego mleka wrzuciłam połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę. Odczekałam dwie minuty i wymieszałam. Następnie mleko z czekoladą przelałam do orzechów i blendowałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodałam masło i ponownie zblendowałam do połączenia. Gotową nutellę przelałam do wyparzonych słoiczków. Zakręciłam je i po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby nutella zastygła. W ten oto łatwy sposób uzyskałam bardzo smaczny czekoladowo - orzechowy krem, idealny do kanapek, naleśników, placków, ciast i innych deserów.
Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na nutellę śliwkową. Przepis znajduje się na moim blogu pod tym linkiem:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/nutella-ze-sliwek.html.

SMACZNEGO!!!

domowa nutella z orzechow laskowych krem czekoladowo orzechowy nutella czekoladowo orzechowa krem do pieczywa krem czekoladowy krem do kanapek slodki krem z orzechow i czekolady

domowa nutella z orzechow laskowych krem czekoladowo orzechowy nutella czekoladowo orzechowa krem do pieczywa krem czekoladowy krem do kanapek slodki krem z orzechow i czekolady

domowa nutella z orzechow laskowych krem czekoladowo orzechowy nutella czekoladowo orzechowa krem do pieczywa krem czekoladowy krem do kanapek slodki krem z orzechow i czekolady

wtorek, 15 października 2019

Karkówka pieczona w rękawie

karkowka pieczona w rekawie karkowka pieczona w piekarniku karkowka na kanapki domowa wedlina pieczony karczek domowy baleron pieczen z karkowki
Ostatnio często sięgam po domowe wędliny czyli po prostu mięsa pieczone lub gotowane. Są one dużo smaczniejsze niż wędliny sklepowe i do tego o wiele zdrowsze. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników, a w łatwy sposób otrzymujemy naprawdę coś dobrego. Takie pieczone mięsa to nie tylko fajna alternatywa dla wędlin sklepowych. Na ciepło mogą również posłużyć jako pieczeń obiadowa. Wystarczy pokroić je w grubsze plastry i podać z ziemniakami czy kluseczkami. Tak więc mamy trochę takie dwa w jednym. Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na domowe wędliny. Tym razem prezentuję karkówki pieczone w rękawie, a uprzednio marynowane w przyprawach i winie. Oto przepis:


Składniki:
2 karkówki po ok. 1,5kg każda
ok. 2 łyżki soli
1 płaska łyżka papryki ostrej w proszku
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
kilka ząbków czosnku
1szklanka wina czerwonego półwytrawnego
karkowka pieczona w rekawie karkowka pieczona w piekarniku karkowka na kanapki domowa wedlina pieczony karczek domowy baleron pieczen z karkowki

Sposób przygotowania:
Karkówki umyłam i osuszyłam. Przełożyłam do dużej miski. Każdą z nich natarłam ok. jedną łyżką soli z każdej strony. Następnie karkówki posypałam w miarę równomiernie ostrą papryką, pieprzem ziołowym i roztartym w dłoniach majerankiem. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Takie plasterki poukładałam na mięsie. Do miski wlałam wino. Miskę przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. W trakcie marynowania można mięso obracać żeby poleżało w winie z każdej strony. Następnego dnia rano mięso przełożyłam każde osobno do oddzielnego rękawa foliowego do pieczenia. Związałam końce i ułożyłam rękawy na blaszce. Blachę wstawiłam do piekarnika. Karkówki piekłam trzy godziny w temperaturze ok. 170 stopni. Po wyłączeniu piekarnika, pozostawiłam karkówki w piecu do wystygnięcia i dopiero je wyciągnęłam i wyjęłam z rękawów. Mięso zwinęłam w folię aluminiową i dodatkowo schłodziłam w lodówce, aby się lepiej kroiło. Karkówkę można też podać na gorąco jako pieczeń na obiad. Wystarczy ją pokroić w plastry.
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na domowe wędliny pieczone i gotowane, np.: na schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), karkówkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), boczek gotowany (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), schab pieczony w cebuli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/schab-pieczony-w-przyprawach-i-cebuli.html),szynkę pieczoną w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/szynka-z-rekawa.html), domową wędlinę pieczoną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html), karkówkę gotowaną w musztardzie i majonezie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html).

SMACZNEGO!!! 

karkowka pieczona w rekawie karkowka pieczona w piekarniku karkowka na kanapki domowa wedlina pieczony karczek domowy baleron pieczen z karkowki

karkowka pieczona w rekawie karkowka pieczona w piekarniku karkowka na kanapki domowa wedlina pieczony karczek domowy baleron pieczen z karkowki

karkowka pieczona w rekawie karkowka pieczona w piekarniku karkowka na kanapki domowa wedlina pieczony karczek domowy baleron pieczen z karkowki

niedziela, 13 października 2019

Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Kolejny sezon na orzechy właśnie się zaczął, a z nim na moim blogu pewnie co jakiś czas będą się pojawiać nowe wypieki orzechowe. Sezon zaczynam dostojnie, bo tortem z gatunku orzechowych. Mianowicie jest to tort na cieście z mielonych orzechów włoskich z masą jabłkową, kremem budyniowym o smaku śmietankowym, wykończony bitą śmietaną. Niby nic szczególnego, ale smaki fajnie się ze sobą łączą, a sam tort ładnie wygląda w przekroju. Poza tym dostałam od siostry zlecenie na tort z takimi kremami na urodziny mamy, a od siebie dołożyłam orzechowe ciasto zamiast zwykłego biszkoptu. Celowo też napisałam że jest to tort na cieście a nie na biszkopcie orzechowym, bo ciasto jest robione na oleju i jest troszkę cięższe i bardziej wilgotne niż tradycyjne biszkopty. Chociaż prawda jest taka że biszkopty orzechowe mogą również stanowić samodzielne ciasta ze względu na ich wilgotność i konsystencję. Wystarczy taki biszkopt polać polewą czy posmarować marmoladą i mamy fajne ciasto. Przepis na same ciasto orzechowe zapożyczyłam z tej strony: https://m.smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-orzechowe-cappuccino,155573,smaki-katriny.html, natomiast resztę dołożyłam od siebie. Oto przepis:
Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Składniki na ciasto orzechowe:
5 małych jajek
3/4szkl. cukru
200g zmielonych orzechów włoskich
1szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki kakao
8 łyżek oleju
8 łyżek wody przegotowanej i wystudzonej

Masa jabłkowa:
2szkl. musu jabłkowego (użyłam domowego z antonówek)
1 galaretka cytrynowa

Krem budyniowy:
1,5szkl. mleka
3 łyżki cukru
1,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru na 0,5l mleka
3 łyżki miękkiego masła

Wierzch i boki tortu:
500ml śmietany 30%
2 śmietan - fixy
1łyżeczka cukru waniliowego
ok. 150g zmielonych orzechów włoskich

Nasączenie:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
ok.300ml gorącej wody
Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier i utarłam je na jasną puszystą masę. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszałam i dodałam do masy jajecznej. Zmiksowałam do połączenia. Następnie dodałam zmielone orzechy włoskie i znów zmiksowałam do połączenia. Otrzymałam bardzo gęste ciasto. Dodałam olej, a następnie wodę i znów zmiksowałam do połączenia. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika bez jego wcześniejszego nagrzewania. Ciast piekłam do tzw. suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to ok. 40 minut. Upieczone ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w blaszce na metalowej kratce, przykryte bawełnianą ściereczką. Chłodne ciasto przekroiłam na trzy równe blaty. Skroiłam też z wierzchu tą charakterystyczną górkę, która powstała w trakcie pieczenia.
Kawę rozpuszczalną zalałam wrzątkiem i osłodziłam. Odstawiłam do wystygnięcia.
Jabłka przełożyłam do rondla. Ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż do ich zagotowania. Gdy się zagotowały, zdjęłam je z ognia i wsypałam do nich galaretkę cytrynową. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. 
1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń aż dobrze zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło chwilę zmiksowałam i dodałam do niego partiami wystudzony budyń. Miksowałam aż krem zrobił się jednolity i bez grudek.
Zimną śmietanę przelałam do miski. Przez chwilę ubijałam ją mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodałam śmietan - fixy wymieszane z cukrem waniliowym i ubijałam aż śmietana zrobiła się sztywna.
Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Nasączyłam go kawą. Wyłożyłam tężejące jabłka i przykryłam drugim blatem ciasta. Drugie ciasto również nasączyłam i wyłożyłam krem budyniowy. Przykryłam trzecim blatem ciasta. Nasączyłam go resztą kawy i posmarowałam wierzch i boki cienko ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i na wierzchu tortu zrobiłam róże z kremu. Boki tortu obsypałam zmielonymi orzechami włoskimi. Tort wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodził. Najlepiej zostawić go na całą noc.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na torty i ciasta orzechowe, np.: ciasto orzechowe z kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/ciasto-orzechowe-z-kremem.html), gotowana babka orzechowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort czekoladowo - orzechowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-czekoladowo-orzechowy.html), tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), szybkie ciasto z orzechami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html).

SMACZNEGO!!! 

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

Tort orzechowo jablkowo smietankowy tort orzechowy ciasto orzechowe orzechowy biszkopt tort z rozami z kremu tort z orzechami tort z jablkami tort z bita smietana tort z kremem budyniowym

wtorek, 8 października 2019

Zapiekane naleśniki z serem

zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

Bardzo lubię naleśniki na słodko np. z białym serem czy dżemem. Zawsze przygotowywałam je tradycyjnie, po prostu posmarowane farszem i zwinięte i ewentualnie podsmażone dodatkowo na patelni, żeby były bardziej chrupiące. Nigdy natomiast nie jadłam naleśników zapiekanych w piekarniku. Czasem gdzieś widziałam przepis na takie naleśniki w gazetach czy w internecie i zawsze na sam widok nabierałam na nie ogromnej ochoty. Jednak jak zawsze mam więcej pomysłów niż mocy przerobowych, więc dopiero teraz ten pomysł doczekał się realizacji. Teraz już wiem, że to będzie moja ulubiona wersja naleśników z serem. Oto przepis:
zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1szkl. mąki pszennej tortowej
3/4szkl. mleka
0,5szkl. wody niegazowanej
szczypta soli
olej do smażenia

Farsz:
ok. 600g białego sera półtłustego
1 duży cukier waniliowy
1 płaska łyżka cukru pudru
3 kropelki olejku śmietankowego do ciast

Zalewa śmietanowa:
200ml śmietany 30%
1 łyżka cukru
1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
1 jajko
zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

Sposób przygotowania:
W misce umieściłam składniki ciasta naleśnikowego, czyli: mąkę tortową, sól, jajko, mleko i wodę. Wszystko zmiksowałam do połączenia na jednolite ciasto bez grudek. Naleśniki smażyłam na małej patelni na niewielkiej ilości oleju z obu stron do lekkiego zrumienienia i wykładałam na talerz. Wyszło mi 7 cienkich naleśników. Ser biały (użyłam sera w kostce, który miał dość gładką konsystencję, jakby był lekko zmielony) przełożyłam do miski. Dodałam cukier waniliowy i cukier puder oraz olejek śmietankowy i dokładnie ze sobą wymieszałam. Przygotowanym farszem smarowałam naleśniki i zwijałam je w rulony. Zwinięte naleśniki układałam w naczyniu żaroodpornym dość ciasno jeden obok drugiego. Zimną śmietanę przelałam do miseczki. Wbiłam do niej jajko i wsypałam cukier oraz proszek budyniowy. Wszystko dokładnie rozmieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną zalewą śmietanową polałam naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawiłam do piekarnika i zapiekałam naleśniki przez ok. 30minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekarnika nie nagrzewałam wcześniej. Naleśniki są gotowe gdy śmietana na wierzchu się dość mocno zarumieni, a nawet lekko zbrązowieje. Naleśniki można serwować na ciepło lub na zimno. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Takie naleśniki to pyszny deser lub posiłek na słodko.Same naleśniki są delikatne a sos tworzy po upieczeniu delikatny budyń śmietankowy. Myślę, że przypadną wam do gustu.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki, np.: pełnoziarniste naleśniki na maślance (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/penoziarniste-nalesniki-na-maslance.html), naleśniki orzechowe z orzechowym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/nalesniki-orzechowe-z-serem.html), naleśnikowe rogaliki z białym serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), tradycyjne naleśniki z serem  i z pomarańczową nutą (https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), czy naleśniki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html).

SMACZNEGO!!! 

zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

zapiekane nalesniki z serem nalesniki z serem zapiekane ze smietana nalesniki z piekarnika nalesniki pieczone nalesniki na slodko zapiekanka nalesnikowa zapiekanka z nalesnikow nalesniki ze smietana

poniedziałek, 7 października 2019

Kokosowe ciastka z kaszy manny

kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

Dziś coś bardzo szybkiego do zrobienia, coś słodkiego i w miarę zdrowego zarazem, a mianowicie kokosowe ciasteczka z kaszy manny. Ciastka są proste do zrobienia, nie wymagają wielu składników, ale są smaczne i aromatyczne. Ciasteczka robiłam razem z dziećmi i sporo zniknęło jeszcze na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Muszę przyznać, że na ciepło smakowały nam chyba bardziej niż po wystudzeniu. Ciasteczka może nie wyglądają zjawiskowo, bo nie są wycinane foremkami ani stemplami tylko kładzie się je łyżką bezpośrednio na blachę. Wyglądają trochę jak małe placuszki. Ciastka są chrupiące na brzegach i miękkie w środku, a do tego przyjemnie kokosowe. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. kaszy manny
3/4szkl. mleka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej tortowej
1 jajko
szczypta soli
kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

Sposób przygotowania:
Kaszę manną wsypałam do miski i zalałam ją zimnym mlekiem. Odstawiłam ją na kilkanaście minut aby trochę napęczniała i wchłonęła cały płyn. Następnie do kaszy dodałam wiórki kokosowe, mąkę tortową, cukier zwykły i waniliowy, miękkie masło i żółtko. Dokładnie wymieszałam wszystko mikserem na najniższych obrotach. Pozostałe białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Teraz wymieszałam już ciasto delikatnie łyżką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką nakładałam porcje ciasta i lekko je spłaszczałam tworząc kształt kółek. Ciastka wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piekłam ciasteczka ok. 15 minut. Powinny być lekko przyrumienione z wierzchu i mocniej zarumienione na brzegach. Należy jednak uważać aby nie przypaliły się od spodu. Upieczone ciastka od razu wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę. Ciastka można jeść na ciepło lub dopiero po wystudzeniu. Najlepsze są na świeżo. Można je posypać dodatkowo cukrem pudrem lub udekorować czekoladą.
Zapraszam do odwiedzenia i skorzystania z innych moich przepisów na dania i słodkości z kaszy manny, np.: ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), kaszowiec bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/kaszowiec-kaszak-ciasto-z-kaszy.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

kokosowe ciastka z kaszy manny kokosowe ciasteczka ciasteczka z kaszy mannej szybkie ciastka zdrowe ciasteczka ciastka dla dzieci ciastka na cieplo

środa, 2 października 2019

Bułki pszenno - owsiane

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste


Dziś kolejny wypiek, ale nie na słodko w postaci ciasta czy ciastek, tylko wypiek na słono  postaci pysznych bułek pszenno - owsianych. Takie bułeczki to super pomysł na domowe, zdrowe pieczywo, bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy smaku. Moje bułeczki zrobiłam z trzech rodzajów mąki: pszennej tortowej, pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej. Bułeczki wyszły pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W smaku i kolorze przypominają trochę bułeczki grahamki.Można je oczywiście jeść z dowolnymi dodatkami na słodko i pikantnie. Oto przepis:

Składniki:
0,5 kostki drożdży świeżych
0,5szkl. ciepłej wody
1szkl. ciepłego mleka + 2 łyżki
0,5 łyżeczki cukru
1 płaska łyżka soli
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
220g mąki pszennej tortowej
200g mąki owsianej
4 łyżki oleju
ziarno sezamu do posypania
bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyłam do miski. Wsypałam cukier i dolałam ciepłą wodę. Dokładnie wymieszałam, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczyn zaczął pracować. Następnie wsypałam trzy rodzaje mąki i sól. Dolałam ciepłe mleko i olej. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolite ciasto. Ciasto troszkę podsypałam mąką pszenną tortową w trakcie wyrabiania, aby się nie kleiło. Gdy ciasto było już wyrobione, odrywałam z niego porcje wielkości małego jabłka i formowałam je w owalne bułeczki. Uformowane bułeczki odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy między bułeczkami. Bułeczki odstawiłam na ok. 20 minut aby trochę podrosły. Następnie nożem zrobiłam po trzy płytkie nacięcia na bułeczkach. Posmarowałam wierzch bułeczek mlekiem i posypałam ziarnem sezamu. Bułeczki piekłam ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam. Bułeczki powinny się w tym czasie ładnie zarumienić. Po upieczeniu bułeczki wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystygnięcia, przykryte bawełnianą ściereczka. Bułeczki można oczywiście wykorzystać do dowolnych kanapek, zapiekanek, jako dodatek do zup lub zjeść w inny dowolny sposób. 
Zapraszam również do wypróbowania mojego przepisu na tradycyjne bułki pszenne. Przepis na nie znajduje się pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html.

SMACZNEGO!!!

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

bulki pszenno owsiane domowe bulki buleczki owsiane buleczki sniadaniowe domowe bulki grahamki domowe pieczywo bulki drozdzowe bulki bez zakwasu bulki na drozdzach bulki pelnoziarniste

sobota, 28 września 2019

Karkówka gotowana w musztardzie i majonezie

karkowka gotowana w musztardzie i majonezie karkowka gotowana na kanapki domowa wedlina wedlina z karkowki domowy baleron gotowany baleron

Karkówka gotowana w musztardzie i majonezie to pyszna domowa wędlina, idealna na kanapki. Taka wędlina jest mięciutka i soczysta. Jest o niebo lepsza niż sztuczne wędliny sklepowe, które smakują tak samo, a różnią się jedynie wyglądem. Oto przepis:

stronie.
Składniki 
ok. 1kg karkówki wieprzowej
1 łyżka soli
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
kilkanaście ziaren pieprzu czarnego 
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:
stronie. Mięso natarłam z jednej strony przyprawą do mięsa wieprzowego. Odstawiłam na około godzinę do lodówki, żeby się trochę zamarynowało. W garnku, niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszałam majonez i musztardę. Dodałam sól i roztarty majeranek i zamieszałam. Włożyłam mięso. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dodałam również obraną i przekrojoną na połówki cebulę. Dolałam jeszcze trochę wody, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości mięsa. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam mięso. Wtedy zmniejszyłam ogień na minimalny i gotowałam mięso ok. godziny. Po wyłączeniu gazu, pozostawiłam mięso w zalewie, aby tak wystygło. Chłodne mięso wyjęłam z zalewy i pozostawiłam na kratce, aby trochę odciekło. Następnie schłodziłam mięso w lodówce. Po schłodzeniu pokroiłam karkówkę na cienkie plasterki jak wędlinę na kanapki.
stronie. Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na domowe wędliny pieczone i gotowane, np.: na schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), karkówkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), boczek gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), schab pieczony w cebuli (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/schab-pieczony-w-przyprawach-i-cebuli.html),szynkę pieczoną w rękawie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/szynka-z-rekawa.html), domową wędlinę pieczoną (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html).

SMACZNEGO!!!

karkowka gotowana w musztardzie i majonezie karkowka gotowana na kanapki domowa wedlina wedlina z karkowki domowy baleron gotowany baleron

karkowka gotowana w musztardzie i majonezie karkowka gotowana na kanapki domowa wedlina wedlina z karkowki domowy baleron gotowany baleron

karkowka gotowana w musztardzie i majonezie karkowka gotowana na kanapki domowa wedlina wedlina z karkowki domowy baleron gotowany baleron

Ciasto orzechowe z kremem

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

Właśnie rozpoczyna się nowy sezon orzechowy, a u mnie jeszcze zapasy z zeszłego sezonu nie wykorzystane, więc dziś ciasto orzechowe. Dokładnie ciasto na orzechowym biszkopcie, nasączonym kawą, przełożone marmoladą różaną i kremem karpatkowym i oblane czekoladą. Ciasto bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego smaczne i ładnie wyglądające. Sprawdzi się w każdej sytuacji, zwłaszcza gdy dość szybko chcemy wyczarować coś fajnego. Ciasto krótko się piecze, szybko stygnie. Skorzystałam w tym przepisie z gotowego kremu karpatkowego, ale oczywiście można zrobić domowy, ja po prostu miałam za mało czasu na jego przygotowanie. Oto przepis:

Ciasto orzechowe:
6 jaj
3/4szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3/4szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. zmielonych orzechów włoskich
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nasączenie:
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
250ml wrzątku

Przełożenie:
ok. 2 łyżki marmolady o smaku różanym
1 krem karpatkowy (taki bez gotowania)
400ml mleka

Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietany 30%
ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, ciągle miksując, dodawałam po jednym żółtku oraz cukier kryształ i cukier waniliowy. Miksowałam do rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszałam z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami i przesypałam je do masy jajecznej. Wymieszałam i przełożyłam ciasto do blachy o wymiarach ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto na chwilę pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam je w blaszce.  Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Kawę i cukier zalałam wrzątkiem i wymieszałam. Ostudziłam. Do miski wlałam zimne mleko. Wsypałam krem karpatkowy i ubijałam mikserem przez 3 minuty tak jak było wskazane na opakowaniu. Pierwszy blat ciasta włożyłam z powrotem do blaszki i nasączyłam połową kawy. Posmarowałam ciasto cieniutko marmoladą. Wyłożyłam równomiernie krem i przykryłam go drugim blatem ciasta. Ciasto z wierzchu nasączyłam resztą kawy. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Czekolada polałam ciasto i odstawiłam je do lodówki, aby polewa zastygła. 
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta, ciastka i torty orzechowe, np.: gotowana babka orzechowa (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort czekoladowo - orzechowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-czekoladowo-orzechowy.html), tort ferrero orzechowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), szybkie ciasto z orzechami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html).

SMACZNEGO!!!

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym

ciasto orzechowe z kremem ciasto z orzechow wloskich ciasto z orzechami ciasto z kremem karpatkowym wilgotne ciasto biszkopt orzechowy z kremem z czekolada z marmolada z kremem budyniowym