piątek, 20 grudnia 2019

Ryba po grecku z porem

ryba po grecku z porem ryba na wigilie ryba z warzywami ryba z morszczukiem murszczuk z warzywami danie wigilijne

Ryba po grecku to moje ulubione danie wigilijne, które przyrządzam co roku. Jednak od czasu do czasu ulepszam trochę wersję tradycyjną, dodając jakiś nowy składnik, inne warzywo, inny sos czy przyprawę, żeby nie było zawsze tak samo. W ten sposób można znaleźć swoją ulubioną wersję potrawy, nie tylko tej, ale każdej innej. Poza tym lubię eksperymentować w kuchni i rzadko robię coś tak samo. Tym razem zrobiłam rybę po grecku z porem, ketchupem z cukinii i ziołami włoskimi. Jako rybę użyłam filety z morszczuka argentyńskiego, które od jakiegoś czasu bardzo mi pasują. Oto przepis:

Składniki:
  • ok. 1 kg morszczuka argentyńskiego w filetach
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • 200 ml ketchupu z cukinii
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • mąka do panierowania ryb
  • olej do smażenia
  • 1 duży listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • ok. 0,5szkl. bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora dokładnie umyłam i pokroiłam drobno. Na patelni na oleju przesmażyłam partiami starte warzywa i po usmażeniu przekładałam je do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam drobno i zeszkliłam na oleju. Wymieszałam ją z majerankiem, solą i pieprzem czarnym. Przełożyłam do reszty warzyw w garnku. Dolałam bulion, ketchup z cukinii i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszałam. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, paprykę słodką, przyprawę włoską, sól i pieprz do smaku. Sos warzywny dusiłam na małym ogniu ok. 20-30 minut. 
Ryby skropiłam sokiem z cytryny, przyprawiłam solą i przyprawą do ryb. Obtoczyłam w mące. Smażyłam je partiami na patelni na gorącym oleju i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ryby po usmażeniu i lekkim przestudzeniu podzieliłam na mniejsze kawałki. 
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam najpierw warstwę ryb, potem warstwę warzyw, znów warstwę ryb i resztę warzyw. Rybę wystudziłam na blacie, a następnie schłodziłam w lodówce. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą.

SMACZNEGO!!!
ryba po grecku z porem ryba na wigilie ryba z warzywami ryba z morszczukiem murszczuk z warzywami danie wigilijne

ryba po grecku z porem ryba na wigilie ryba z warzywami ryba z morszczukiem murszczuk z warzywami danie wigilijne

ryba po grecku z porem ryba na wigilie ryba z warzywami ryba z morszczukiem murszczuk z warzywami danie wigilijne

ryba po grecku z porem ryba na wigilie ryba z warzywami ryba z morszczukiem murszczuk z warzywami danie wigilijne

Kotleciki rosołowe

kotleciki rosolowe kotleciki z miesa z rosolu co zrobic z miesa z rosolu kotleciki mielone z gotowanego miesa

Często na różnych forach internetowych spotykam się z pytaniem, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. U mnie generalnie nie ma takiego problemu, bo mięso jest zjadane jako dodatek do rosołu, marchewka również, a pozostałe warzywa albo wykorzystuję do sałatek, albo razem z mięsem używam do zrobienia farszu do pyz, krokietów czy pierogów. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś jeszcze innego, a mianowicie kotleciki rosołowe. Są one bardzo proste do zrobienia i smaczne, no i to coś odmiennego. Oto przepis:

Składniki:
2 podudzia z kurczaka (u mnie z wiejskiego koguta)
1 marchewka z rosołu
0,5 cebuli
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 małe jajko
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
0,5 łyżeczki majeranku
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Z podudzi oddzieliłam mięso. Skóry i kości odrzuciłam. Mięso zmieliłam razem z marchewką i cebulą w maszynce do mięsa. Dodałam jajko, majonez, musztardę, bułkę tartą (1-2 łyżki w zależności od gęstości masy). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Z masy odrywałam nieduże kawałki, formowałam z nich kulki i lekko spłaszczałam tworząc krążek. Tak uformowane kotleciki panierowałam w mące pszennej i układałam na patelni na gorącym oleju. Kotleciki smażyłam na łady brązowy kolor z obu stron i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z ziemniakami, frytkami, pieczywem lub samodzielnie z dodatkiem np. sosu czosnkowego.



SMACZNEGO!!!

kotleciki rosolowe kotleciki z miesa z rosolu co zrobic z miesa z rosolu kotleciki mielone z gotowanego miesa

kotleciki rosolowe kotleciki z miesa z rosolu co zrobic z miesa z rosolu kotleciki mielone z gotowanego miesa

kotleciki rosolowe kotleciki z miesa z rosolu co zrobic z miesa z rosolu kotleciki mielone z gotowanego miesa


czwartek, 19 grudnia 2019

Kotlety drobiowe z marynaty

kotlety drobiowe z marynaty kotleciki drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety marynowane kotlety w marynacie slodko ostrej  kotlety z ketchupem i musztarda kotlety w chrupiacej panierce

Kotlety drobiowe z marynaty to kotleciki z piersi kurczaka, które przed smażeniem zamarynowałam w marynacie zrobionej z ketchupu z cukinii, musztardy, czosnku i majeranku. Takie kotleciki są soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Panierka wychodzi przyjemnie chrupiąca. Takie kotleciki to świetna alternatywa jeśli znudziły się wam tradycyjne kotlety drobiowe z piersi. Będą fajną propozycją na codzienny obiad lub na świąteczny stół. Niby klasyka, ale w nowszym wydaniu. Oto przepis:

Składniki:
1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
2 jajka
kilka łyżek bułki tartej
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Marynata:
1 łyżka ketchupu z cukinii
1 łyżka musztardy
5 łyżek oleju
0,5 łyżeczki majeranku
1 duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam ją na kilka plastrów/kotlecików i każdy z nich rozbiłam lekko tłuczkiem do mięsa. Rozbite kotlety doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do miski wlałam 5 łyżek oleju. Dodałam ketchup z cukinii (można użyć zwykłego i dodatkowo odrobinkę curry żeby otrzymać podobny smak), musztardę, majeranek i rozgnieciony przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszałam. Do marynaty włożyłam przyprawione kotleciki i delikatnie obtoczyłam je w marynacie, tak aby się nią obkleiły z wszystkich stron. Miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie kotlety wyjęłam z marynaty i każdy z nich opanierowałam w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej ( w takiej kolejności). Opanierowane kotlety smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki/frytki/opiekane ćwiartki ziemniaczków, kluski, kasza + surówka.

SMACZNEGO!!!
kotlety drobiowe z marynaty kotleciki drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety marynowane kotlety w marynacie slodko ostrej  kotlety z ketchupem i musztarda kotlety w chrupiacej panierce

kotlety drobiowe z marynaty kotleciki drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety marynowane kotlety w marynacie slodko ostrej  kotlety z ketchupem i musztarda kotlety w chrupiacej panierce

kotlety drobiowe z marynaty kotleciki drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety marynowane kotlety w marynacie slodko ostrej  kotlety z ketchupem i musztarda kotlety w chrupiacej panierce

kotlety drobiowe z marynaty kotleciki drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety marynowane kotlety w marynacie slodko ostrej  kotlety z ketchupem i musztarda kotlety w chrupiacej panierce

Karkówka faszerowana pieczarkami

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

Karkówka faszerowana pieczarkami to moja kolejna propozycja domowej wędliny lub obiadowej pieczeni. Taka karkówka jest wbrew pozorom bardzo prosta do zrobienia. Po upieczeniu i pokrojeniu na kawałki ładnie wygląda, więc będzie cieszyć zarówno oko jak i podniebienie. Taką karkówkę można przygotować na świąteczny stół czy po prostu na co dzień do jedzenia zamiast sklepowej wędliny. Oto przepis:

Składniki:
karkówka wieprzowa o wadze ok. 1,2kg
ok. 1 łyżka soli do mięsa
ok. 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
ok. 300g pieczarek
1 cebula
kilka ząbków czosnku
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku do pieczarek
olej do smażenia
karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

Sposób przygotowania:
Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę i podsmażyłam ją przez 2-3 minuty. Następnie dodałam do niej starte pieczarki. Pieczarki po chwili smażenia puszczają sok, więc trzeba smażyć je aż cały ten sok odparuje. W trakcie smażenia przyprawiłam pieczarki do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Pieczarki zestawiłam z gazu i pozostawiłam do wystygnięcia. Karkówkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam ją z każdej strony solą i przyprawą do mięsa wieprzowego. Na wierzchu mięsa zrobiłam trzy podłużne nacięcia. W te nacięcia poupychałam usmażone pieczarki.
Nafaszerowane mięso obwiązałam sznurkiem bawełnianym wędliniarskim i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa poukładałam plasterki czosnku. Naczynie z mięsem przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc do zamarynowania. Następnego dnia mięso upiekłam w piekarniku. Piekłam je ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni przykryte folią aluminiową. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjęłam je z powstałego w trakcie pieczenia sosu, owinęłam folią i schłodziłam w lodówce. Dobrze schłodzone mięso pokroiłam na cienkie plasterki jak wędlinę. Mięso można też pokroić w grubsze plastry i podać jako pieczeń obiadową z ulubionymi dodatkami.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

karkowka faszerowana pieczarkami karkowka pieczona w piekarniku pieczen z karkowki domowa wedlina karkowka na kanapki baleron karczek pieczony mieso pieczone

środa, 18 grudnia 2019

Sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami

salatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami salatka z jajakami salatka pieczarkowa salatka z groszkiem konserwowym salatka z zoltym serem salatka swiateczna salatka wielkanocna

Dziś pomysł na smaczną sałatkę. Jest to sałatka na bazie ugotowanych na twardo jajek, usmażonych pieczarek i groszku konserwowego. Dodatkowo dodałam do niej jeszcze żółty ser i szczypiorek. Taka sałatka będzie fajną przekąską w ciągu dnia czy dodatkiem np. do pieczonego mięsa lub kanapki. To również fajna propozycja na świąteczny stół, jeśli przejadła się wam klasyczna sałatka jarzynowa czy gyros. Oto przepis:

Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
4 jajka
ok. 5 większych pieczarek
0,5 cebuli
100g sera żółtego np. gouda
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku
ok. 2-3 łyżki majonezu
olej do smażenia
salatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami salatka z jajakami salatka pieczarkowa salatka z groszkiem konserwowym salatka z zoltym serem salatka swiateczna salatka wielkanocna

Sposób przygotowania:
Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam i pół pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją i dodałam starte pieczarki. Smażyłam je przez kilka minut. Najpierw pieczarki puściły sos. Wtedy je trochę doprawiłam solą i pieprzem i smażyłam dalej aż cały sos odparował. Pieczarki odstawiłam do wystudzenia. Jajka ugotowałam na twardo, wystudziłam je w zimnej wodzie i obrałam ze skorupek. Pokroiłam je w drobną kostkę. Groszek odcedziłam na sicie z zalewy i przełożyłam do miski. Dodałam pieczarki, jajka, posiekany szczypiorek i starty na tarce na grubych oczkach ser żółty. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam majonez i dokładnie wymieszałam. Sałatkę przełożyłam do salaterki i schłodziłam przez kilka godzin w lodówce.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na sałatki, np.: 

Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę fasolową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatkę makaronową z groszkiem konserwowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową z kurczakiem i makaronem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką konserwową i żółtym serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
salatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami salatka z jajakami salatka pieczarkowa salatka z groszkiem konserwowym salatka z zoltym serem salatka swiateczna salatka wielkanocna

salatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami salatka z jajakami salatka pieczarkowa salatka z groszkiem konserwowym salatka z zoltym serem salatka swiateczna salatka wielkanocna

wtorek, 17 grudnia 2019

Sernik śmietankowy

sernik smietankowy sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik na kakaowym spodzie sernik na kakaowych herbatnikach sernik z czekolada sernik bez spodu sernik z kasza manna sernik z budyniwm sernik ciezki mokry sernik tradycyjny






Sernik to jedno z najbardziej popularnych i lubianych ciast w naszych domach. Robimy go na co dzień, na niedzielę i oczywiście na każde święta. Wielu z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez sernika. Wielu z nas też ciągle poszukuje tego idealnego przepisu na sernik. Ciężko podać taki przepis bo ile osób tyle smaków. Ja dziś zrobiłam sernik śmietankowy na kakaowych herbatnikach, oblany gorzką czekoladą. To chyba pierwszy sernik, który wyszedł mi taki równy i nie zapadł się na środku po upieczeniu. Smakowo też wyszedł fajny, więc polecam. Może ktoś skorzysta na święta. Oto przepis:

Składniki:
ok. 30 kakaowych herbatników
1kg sera wiaderkowego
6 małych jajek
1szkl. cukru
0,5szkl. mleka
duży budyń śmietankowy 60g na 3/4l mleka bez cukru
2 łyżki kaszy manny
100g masła

Polewa:
100g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
szczypta przyprawy do piernika
sernik smietankowy sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik na kakaowym spodzie sernik na kakaowych herbatnikach sernik z czekolada sernik bez spodu sernik z kasza manna sernik z budyniwm sernik ciezki mokry sernik tradycyjny

Sposób przygotowania:
Składniki na sernik wcześniej wyjęłam z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Chodzi tu głównie o jajka i masło, które musi być miękkie.
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciasto obok siebie kakaowe herbatniki, docinając je w razie potrzeby do wielkości formy. Jajka wybiłam do miski. Wsypałam cukier i ubijałam je przez ok. 2-3 minuty mikserem na najwyższych obrotach. Następnie do jajek dodałam ser i miękkie masło i zmiksowałam wszystko do połączenia. W mleku rozprowadziłam budyń i kaszę manną i przelałam do masy serowej. Zmiksowałam krótko do połączenia i przelałam ostrożnie masę serową na herbatniki, uważając aby nie podeszły do góry.
Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 70 minut w temperaturze 160 stopni. Około 30 minut przed końcem pieczenia obkroiłam ranty sernika nożem. Po upieczeniu pozostawiłam sernik na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero go wyjęłam. Studziłam sernik w blaszce na metalowej kratce. Wystudzony sernik polałam czekoladą. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Dosypałam przyprawę do piernika i mieszałam do rozpuszczenia. Czekoladą polałam sernik i wstawiłam go do lodówki, aby polewa zastygła.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
sernik smietankowy sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik na kakaowym spodzie sernik na kakaowych herbatnikach sernik z czekolada sernik bez spodu sernik z kasza manna sernik z budyniwm sernik ciezki mokry sernik tradycyjny

sernik smietankowy sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik na kakaowym spodzie sernik na kakaowych herbatnikach sernik z czekolada sernik bez spodu sernik z kasza manna sernik z budyniwm sernik ciezki mokry sernik tradycyjny

sernik smietankowy sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik na kakaowym spodzie sernik na kakaowych herbatnikach sernik z czekolada sernik bez spodu sernik z kasza manna sernik z budyniwm sernik ciezki mokry sernik tradycyjny

poniedziałek, 16 grudnia 2019

Pieczeń z karkówki

pieczen z karkowki karkowka pieczona w piekarniku karkowka z cebula i czosnkiem karkowka z pieca karkowka z piekarnika karczek pieczony karkowka na kanapki soczysta karkowka domowa wedlina

Dziś kolejny pomysł na domową wędlinę, a dokładnie przepis na pieczeń z karkówki. Taka karkówka może być podana na gorąco, jako danie obiadowe, pokrojona w grube plastry, lub na zimno jako domowa wędlina, krojona w cienkie plasterki. Pieczeń wychodzi soczysta i mięciutka. Skórka jest bardziej przyprawiona, a środek łagodniejszy. U mnie taka wędlina gości dość często. Zachęcam was do skorzystania z przepisu. Oto on:

Składniki:
karkówka o wadze ok. 1,2kg
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
pieczen z karkowki karkowka pieczona w piekarniku karkowka z cebula i czosnkiem karkowka z pieca karkowka z piekarnika karczek pieczony karkowka na kanapki soczysta karkowka domowa wedlina

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego i natarłam z każdej strony solą, pieprzem, papryką i przyprawą włoską. Przyprawy można wcierać po kolei, lub wymieszać wszystkie razem i taką mieszanką nacierać mięso. Ilość poszczególnych przypraw można oczywiście zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od preferencji smakowych. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Obłożyłam nimi wierzch mięsa. Obok mięsa położyłam listek laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrałam, przekroiłam na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroiłam dodatkowo w plasterki. Cebulą obłożyłam mięso ze wszystkich stron. Naczynie z mięsem przykryłam i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso piekłam przykryte folią aluminiową przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Na ostatnie 20 minut pieczenia można zdjąć folię, wtedy mięso będzie miało bardziej chrupiącą skórkę. Ja swoją pieczeń przeznaczyłam na kanapki, więc wystudziłam ją w piekarniku i dopiero potem wyjęłam z powstałego sosu, zawinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Jeśli natomiast pieczeń ma być przeznaczona na obiad, to wystarczy po upieczeniu dać jej odpocząć kilkanaście minut a następnie pokroić w grubsze plastry i podać z ulubionymi dodatkami.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na domowe wędliny, np.: szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
pieczen z karkowki karkowka pieczona w piekarniku karkowka z cebula i czosnkiem karkowka z pieca karkowka z piekarnika karczek pieczony karkowka na kanapki soczysta karkowka domowa wedlina

pieczen z karkowki karkowka pieczona w piekarniku karkowka z cebula i czosnkiem karkowka z pieca karkowka z piekarnika karczek pieczony karkowka na kanapki soczysta karkowka domowa wedlina

pieczen z karkowki karkowka pieczona w piekarniku karkowka z cebula i czosnkiem karkowka z pieca karkowka z piekarnika karczek pieczony karkowka na kanapki soczysta karkowka domowa wedlina

niedziela, 15 grudnia 2019

Pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym

pulpety w sosie smietanowo ziolowym pulpeciki pulpety z kasza manna pulpety z iolami pulpety ze smietana pulpety wieprzowe

Jak już pisałam w jednym z poprzednich postów, pulpety często goszczą na moim stole. Robię je głownie ze względu na dzieci, ale nie tylko. Takie pulpety to zawsze jakaś odskocznia od tradycyjnych schabowych czy mielonych z ziemniakami. Ja pulpety podaję często z ryżem, makaronem, lub kaszą, żeby była odmiana. Często wymyślam różne sosy, aby nadać im trochę innego smaku i wyglądu. Tym razem zdecydowałam się na sos śmietanowo - ziołowy. Oto przepis:

Składniki:
500g schabu
1 jajko
1 łyżka kaszy manny do pulpetów
0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej
1 łyżka majonezu
sól, pieprz do smaku
mąka owsiana do panierowania
1 cebula
150ml śmietany 30%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kaszy manny do sosu
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i zmieliłam w maszynce do mięsa razem z 1/3 cebuli. Do mięsa wbiłam jajko. Dodałam majonez, przyprawę włoską, kaszę manną, sól i pieprz do smaku. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam kawałki i formowałam okrągłe pulpeciki. Pulpeciki obtaczałam w mące pszennej i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i ułożyłam pulpeciki. Obsmażyłam je z każdej strony na rumiano i przełożyłam do garnka.
Na pozostałym oleju przesmażyłam resztę cebuli, którą wcześniej drobno posiekałam. Zeszkloną cebulę dodałam do pulpetów. Do garnka z pulpetami wlałam ok. 1,5-2szkl. wody, którą wcześniej popłukałam patelnię, aby zebrać z niej cały smak. Do garnka dodałam listek laurowy, ziele angielskie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem i zagotowałam. Następnie dodałam natkę pietruszki i koperku oraz śmietanę i dusiłam pulpety ok. 15 minut. Na koniec dodałam kaszę manną i dusiłam dalej, aż sos zgęstniał.
Zachęcam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na pulpety, np.: pulpety duszone z marchewką i porem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pulpety-duszone-z-marchewka-i-porem.html), pulpeciki mięsne kulki dla dzieci (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpeciki-miesne-kulki-dla-dzieci.html) czy pulpety z indyka w sosie koperkowo - kalafiorowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpety-z-indyka-w-sosie-koperkowo.html).


SMACZNEGO!!!

pulpety w sosie smietanowo ziolowym pulpeciki pulpety z kasza manna pulpety z iolami pulpety ze smietana pulpety wieprzowe

pulpety w sosie smietanowo ziolowym pulpeciki pulpety z kasza manna pulpety z iolami pulpety ze smietana pulpety wieprzowe

Pizza z patelni

Pizza z patelni pizza drozdzowa pizza na drozdzowym ciescie pizza na grubym ciescie pizza z kielbasa i serem pizza ziolowa

Pizza z patelni pizza drozdzowa pizza na drozdzowym ciescie pizza na grubym ciescie pizza z kielbasa i serem pizza ziolowa



Chyba wszyscy, a na pewno większość z nas lubi od czasu do czasu zjeść dobrą pizzę. Ja już od dawana sama robię pizzę. Z reguły są to pizze pieczone w piekarniku, różniące się rodzajem ciasta oraz dodatkami. Dziś jednak postanowiłam wypróbować pizzę z patelni. Nie do końca wierzyłam w to że taka pizza się uda i czy będzie smakowała, ale ku mojemu zdziwieniu wyszła bardzo smaczna i właściwie niewiele różni się smakiem od pizzy pieczonej. Zrobiłam ją na tradycyjnym cieście drożdżowym na świeżych drożdżach, z dodatkiem ziół. Jako dodatki wybrałam jedynie cienką kiełbasę, ser żółty i cebulę. No i oczywiście sos pomidorowy. A oto dokładny przepis:

Składniki na ciasto:
15g świeżych drożdży
3/4szkl. mleka
1 łyżka oleju
2szkl. mąi pszennej tortowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy włoskiej

Składniki na sos:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu z cukinii (może być zwykły)
1 ząbek czosnku
szczypta ziół prowansalskich

Dodatki:
1 pętko cienkiej kiełbasy
1 cebula
sól, pieprz
ok. 150g żółtego sera
Pizza z patelni pizza drozdzowa pizza na drozdzowym ciescie pizza na grubym ciescie pizza z kielbasa i serem pizza ziolowa

Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzałam. Do miseczki wkruszyłam drożdże. Dodałam do nich cukier i ciepłe mleko. Dokłądnie wymieszałam i odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczyn ruszył. Mąkę wsypałam do miski. Dodałam sól, przyprawę włoską, olej i zaczyn. Ciasto wyrobiłam mikserem z hakami. Wyrabiałam je kilka minut, aż zaczęło odchodzić od miski. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rosło przygotowałam sobie pozostałe elementy pizzy. Wymieszałam koncentrat z ketchupem, ziołami prowansalskimi i rozgniecionym czosnkiem. Kiełbasę pokroiłam w plasterki i przesmażyłam. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i również przesmażyłam. Ser żółty starłam na tarce na małych oczkach.
Gdy ciasto wyrosło, podzieliłam je na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowałam na okrągły placek równy szerokości patelni. Można też przygotować jedną większą pizzę. Dwie małe patelnie rozgrzałam i natłuściłam lekko olejem. Włożyłam ciasto drożdżowe i smażyłam je na małym ogniu ok. 5 minut pod przykrywką. Następnie ciasto przewróciłam, każde posmarowałam sosem, nałożyłam cebulę, kiełbasę oraz ser. Pizzę doprawiłam do smaku solą i pieprzem, znów przykryłam i smażyłam kolejne kilka minut pod przykryciem, aż ser się roztopiła a spód pizzy ładnie przyrumienił. Gotową pizzę zsunęłam na talerz i podałam na ciepło.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-kalafiorowym-spodzie.html) czy pizza domowa z salami i pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowa-pizza-z-salami-i-pieczarkami.html), pizza XXL (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/pizza-xxl.html).

SMACZNEGO!!!
Pizza z patelni pizza drozdzowa pizza na drozdzowym ciescie pizza na grubym ciescie pizza z kielbasa i serem pizza ziolowa

Pizza z patelni pizza drozdzowa pizza na drozdzowym ciescie pizza na grubym ciescie pizza z kielbasa i serem pizza ziolowa

Pizza z patelni pizza drozdzowa pizza na drozdzowym ciescie pizza na grubym ciescie pizza z kielbasa i serem pizza ziolowa

Pizza z patelni pizza drozdzowa pizza na drozdzowym ciescie pizza na grubym ciescie pizza z kielbasa i serem pizza ziolowa

Pulpety duszone z marchewką i porem

Pulpety duszone z marchewka i porem pulpeciki wieprzowe pulpety w sosie pomidorowym pulpety z warzywami klopsiki pulpety dla dzieci bulpety z bulka tarta

Pulpety na moim stole goszczą dość często, w różnej postaci. Wszystko dlatego, że mam dwójkę małych dzieci, którym staram się gotować delikatnie, nietłusto i niezbyt ostro. Pulpety dodatkowo są mięciutkie i delikatne, więc łatwe do pogryzienia nawet dla najmłodszych. I wcale nie musi to oznaczać, że pulpety muszą być bez smaku. Wystarczy odpowiedni dobór przypraw czy warzyw i można wyczarować smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Robiąc różne sosy i dodając różne dodatki za każdym razem otrzymamy inny smak, a przez to obiady nie będą nudne. Ja dziś zrobiłam pulpeciki duszone z marchewką i porem w delikatnym sosie pomidorowym. Takie pulpety najlepiej podać z ryżem. Oto przepis:

Składniki:
ok. 600g schabu wieprzowego
1 jajko
1 cebula
1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej
1 płaska łyżka majonezu
2 płaskie łyżki bułki tartej
ok. 100ml zimnego mleka
sól, pieprz do smaku
mąka owsiana do panierowania pulpetów
olej do smażenia
łyżka masła
2 marchewki
1 mały por
listek laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego
kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu z cukinii (można dać zwykły lub pominąć)

Sposób przygotowania:
Marchewki obrałam, umyłam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora umyłam i drobno pokroiłam. Cebulę obrałam. Połowę cebuli odłożyłam do mięsa, a drugą połowę drobno pokroiłam. W garnku roztopiłam masło i wrzuciłam warzywa. Smażyłam je kilka minut, aż się trochę zezłociły. Mięso umyłam i osuszyłam. Pokroiłam na cienkie kawałki i zmieliłam w maszynce do mięsa razem z połową cebuli. Do zmielonego mięsa dodałam jajko, majonez, bułkę tartą, mleko, przyprawę włoską, sól i pieprz i wyrobiłam wszystko dokładnie ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy formowałam kulki o wielkości mniej więcej piłeczki do ping-ponga, ale wielkość nie jest aż tak bardzo istotna. Można zrobić wg własnych preferencji. Pulpeciki obtaczałam w mące owsianej i odkładałam na talerz. Gotowe pulpety obsmażyłam na oleju na rumiano i przełożyłam do garnka z podsmażonymi warzywami. Nalałam około 2 szklanki wody (tyle aby pulpety troszkę wystawały ponad nią), dodałam listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól do smaku. Pulpety zagotowałam i dodałam koncentrat pomidorowy wymieszany z ketchupem z cukinii. Wszystko razem dusiłam na małym ogniu przez ok. 30-40 minut. Pulpety podałam z ryżem.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na pulpety, np.: pulpeciki mięsne kulki dla dzieci (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpeciki-miesne-kulki-dla-dzieci.html) czy pulpety z indyka w sosie koperkowo - kalafiorowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpety-z-indyka-w-sosie-koperkowo.html).

SMACZNEGO!!!
Pulpety duszone z marchewka i porem pulpeciki wieprzowe pulpety w sosie pomidorowym pulpety z warzywami klopsiki pulpety dla dzieci bulpety z bulka tarta

Pulpety duszone z marchewka i porem pulpeciki wieprzowe pulpety w sosie pomidorowym pulpety z warzywami klopsiki pulpety dla dzieci bulpety z bulka tarta

Pulpety duszone z marchewka i porem pulpeciki wieprzowe pulpety w sosie pomidorowym pulpety z warzywami klopsiki pulpety dla dzieci bulpety z bulka tarta

Pulpety duszone z marchewka i porem pulpeciki wieprzowe pulpety w sosie pomidorowym pulpety z warzywami klopsiki pulpety dla dzieci bulpety z bulka tarta