Dziś bardzo zwyczajne, tradycyjne ciasto bez udziwnień, czyli po prostu kruchy placek z dżemem z czarnej porzeczki i cienką warstwą budyniu waniliowego, posypany cukrem pudrem. Klasycznie, ale bardzo smacznie. Takie ciasto pasuje na każdą okazję, jest szybkie i proste do zrobienia, nie wymaga wyszukanych składników. Celowo zrobiłam je cienkie, a małą ilością nadzienia, aby to nadzienie nie przyćmiło smaku ciasta, bo akurat miałam największą ochotę na samo ciasto. Poza tym przy takiej ilości nadzienie nie wypływa też bokami i placek łatwo się kroi. Mi to ciasto bardzo przypadło do gustu. Mam nadzieję, że wam też posmakuje. Oto przepis:
Składniki na ciasto kruche:
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
3/4szkl. cukru pudru
32g cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1 duże jajko
200g masła
Składniki na nadzienie:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1,5szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto powinny być schłodzone, dlatego nie wyjmowałam ich wcześniej z lodówki. Do miski wsypałam mąkę tortową i ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko. Dodałam śmietanę i masło pokrojone na plasterki. Szybko zagniotłam jednolite ciasto. Podzieliłam je na dwie równe połowy, każdą owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Takie ciasto można też sobie przygotować dzień wcześniej.
1 szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałe mleko rozrobiłam z budyniem i z cukrem. Rozrobioną mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam, aby trochę przestygł, a w tym czasie przygotowałam sobie blachę o wymiarach 25x30cm. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Na dno blachy starłam jedną część zamrożonego ciasta. Lekko je docisnęłam palcami.Na cieście rozsmarowałam dżem porzeczkowy, a na dżemie rozprowadziłam ugotowany budyń. Na wierzch starłam drugą część ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok.50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Następnie ciasto dodatkowo schłodziłam w lodówce, ale nie jest to oczywiście konieczne. Zimne ciasto posypałam cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na kruche ciasta z różnymi dodatkami, np. kruche ciasto z dżemem, budyniem i rabarbarem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/kruche-ciasto-z-budyniem-i-rabarbarem.html), pleśniak z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto z makiem i jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/kruche-ciasto-z-makiem-i-jabkami.html) i inne.