piątek, 8 listopada 2019

Ciastka z orzechów laskowych

Ciastka z orzechow laskowych swiateczne ciasteczka ciastka orzechowe ciastka z orzechami ciastka do robienia z dziecmi zimowe ciasteczka ciastka z opiekacza orzeszki
Zauważyłam, że ostatnie moje przepisy na ciasteczka, które wstawiałam na bloga, cieszą się sporą popularnością. Na grupach społecznościowych i forach kulinarnych też coraz więcej osób pyta o przepisy na ciasteczka świąteczne czy mikołajkowe, które można robić razem z dziećmi. Idąc tym tropem, oraz ulegając namowom mojego trzyletniego synka, który uwielbia mi pomagać w wypiekach, postanowiłam dziś zrobić kolejne ciasteczka, tym razem z orzechów laskowych w ładnych świątecznych/zimowych kształtach. Ciasteczka upiekliśmy w specjalnym opiekaczu elektrycznym do orzeszków, ciastek i gofrów z wymiennymi płytami/wkładami. Takie ciastka można również napełnić kremem lub powidłami, albo pozostawić bez nadzienia, posypując cukrem pudrem czy dekorując czekoladą. Ciastka można również upiec w piekarniku. Wystarczy wtedy rozwałkować ciasto i wyciąć ciastka foremkami. Oto przepis:

Składniki:
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mielonych orzechów laskowych
1/3szkl. cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
ok. 70-80g masła
Ciastka z orzechow laskowych swiateczne ciasteczka ciastka orzechowe ciastka z orzechami ciastka do robienia z dziecmi zimowe ciasteczka ciastka z opiekacza orzeszki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy, cukier puder, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Opiekacz elektryczny rozgrzałam. Z ciasta odrywałam niewielkie porcje ciasta i układałam je w foremkach opiekacza. Ciastka piekłam dosłownie 1-2 minuty w zamkniętym opiekaczu. Powinny być ładnie zarumienione. Upieczone ciasteczka wyjmowałam na talerz. Niektóre trochę musiałam obkroić nożem bo ciasto niekiedy wychodzi poza foremkę, jeśli za dużo go włożymy. Ciasteczka są pyszne jeszcze na ciepło, więc musiałam ich pilnować, żeby wystarczyło do zrobienia zdjęcia. Jak też wspominałam na wstępie, ciastka te można napełnić dowolnym nadzieniem, bo mają małe zagłębienia i skleić po dwa takie same ze sobą. Można je też pozostawić bez nadzienia, bo są smaczne same w sobie. 
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

Ciastka z orzechow laskowych swiateczne ciasteczka ciastka orzechowe ciastka z orzechami ciastka do robienia z dziecmi zimowe ciasteczka ciastka z opiekacza orzeszki

Ciastka z orzechow laskowych swiateczne ciasteczka ciastka orzechowe ciastka z orzechami ciastka do robienia z dziecmi zimowe ciasteczka ciastka z opiekacza orzeszki

czwartek, 7 listopada 2019

Sernik z mascarpone

sernik z mascarpone sernik na herbatnikach sernik pieczony sernik z serkiem mascarpone delikatny sernik sernik na ciastkach puszysty sernik

Wiele osób szuka idealnego przepisu na sernik. Ja nie twierdzę, że ten jest idealny, bo to oczywiście rzecz gustu, ale na pewno jest bardzo smaczny. Dodatkowo jest łatwy i szybki do zrobienia. Zrobiłam go na herbatnikach, więc nie wymaga zagniatania i chłodzenia ciasta oraz podpiekania spodu. Jest to tradycyjny sernik wzbogacony serkiem mascarpone. Jest delikatny, w sam raz słodki. Co tu dużo mówić, najlepiej wypróbować. Oto przepis:

Składniki: 
3 paczki po 100g herbatników
750g sera białego na sernik z wiaderka
250g serka mascarpone
5 jajek
1szkl. cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
1 łyżka masła
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. 
Blachę o wymiarac ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki, jeden obok drugiego, docinając je w razie potrzeby, ab dopasować do wymiarów blachy. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam serek mascarpone, żółtka oddzielone od białek, miękkie masło oraz cukier i wszystko zmiksowałam do połączenia. Następnie wsypałam proszek budyniowy i jeszcze raz zmiksowałam do połączenia. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam ją delikatnie łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na herbatniki. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na metalową kratkę i studziłam w blaszce. Ja lubię jak sernik jest dobrze schłodzony, więc swój sernik schłodziłam dodatkowo w lodówce. Przed podaniem można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy na markizach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowo - kakaowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik na herbatnikach z dodatkiem kremówki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), sernik królewski (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html), sernik gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-gotowany.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

sernik z mascarpone sernik na herbatnikach sernik pieczony sernik z serkiem mascarpone delikatny sernik sernik na ciastkach puszysty sernik

sernik z mascarpone sernik na herbatnikach sernik pieczony sernik z serkiem mascarpone delikatny sernik sernik na ciastkach puszysty sernik

sernik z mascarpone sernik na herbatnikach sernik pieczony sernik z serkiem mascarpone delikatny sernik sernik na ciastkach puszysty sernik

środa, 6 listopada 2019

Bananowa babeczka z kubeczka

bananowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali ciasto z kubka szybkie ciasto blyskawiczne ciasto bananowe z bananow ciasto z bananami fit ciasto ciasto bez cukru i maki ciasto z trzech skladnikow z kuchenki mikrofalowej

Bananowa babeczka z kubeczka to bardzo szybkie ciasto z mikrofali, które przygotowuje się w kubku. Jest to taka jednoosobowa porcja słodkości, którą można przygotować w dosłownie kilka minut. Oprócz tego, że deser przygotowuje się bardzo szybko, to również z bardzo niewielu składników, bo zaledwie z trzech. W dodatku jest to ciasto fit, bo nie zawiera mąki i można go zrobić bez dodatku cukru. Zawiera za to same zdrowe składniki, dodające energii, bo banan, jajko i kakao. Ciasto można jeść na gorąco, od razu po przygotowaniu, lub na zimno. Ma fajną, niespotykaną konsystencję, jest wilgotne i nie przypomina tradycyjnego suchego ciasta. Przepis na to ciasto znalazłam na tej stronie: https://wiszniowka.pl/fit-ciasto-z-kubka-tylko-3-skladniki/. Oto on:

Składniki:
1 dojrzały banan
1 jajko
1 płaska łyżka naturalnego kakao (można dać mniej)
opcjonalnie cukier puder do smaku i czekolada do dekoracji
bananowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali ciasto z kubka szybkie ciasto blyskawiczne ciasto bananowe z bananow ciasto z bananami fit ciasto ciasto bez cukru i maki ciasto z trzech skladnikow z kuchenki mikrofalowej

Sposób przygotowania:
Banana obrałam ze skóry i pokroiłam na plasterki. Kawałki banana wrzuciłam do naczynia blendera. Wbiłam jajko i wsypałam kakao. Jeśli banan nie jest wystarczająco dojrzały i słodki, to można dodać łyżeczkę cukru pudru. Wszystko zmiksowałam blenderem na jednolitą masę. Masę przelałam do porcelanowego kubka i wstawiłam do mikrofali. Ciasto piekłam trzy minuty na mocy 750W. W trakcie pieczenia ciasto mocno rosło w góre, ale nie wykipiało mi z kubka. Po wyłączeniu kuchenki opada. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z kubka na talerzyk i udekorowałam je roztopioną gorzką czekoladą. Ciasto można zajadać na gorąco, zaraz po przygotowaniu i w tej postaci jest chyba najlepsze.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta z mikrofali, np.: ekspresowa wuzetka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ekspresowa-wuzetka.html), szybkie ciasto z orzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

bananowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali ciasto z kubka szybkie ciasto blyskawiczne ciasto bananowe z bananow ciasto z bananami fit ciasto ciasto bez cukru i maki ciasto z trzech skladnikow z kuchenki mikrofalowej

bananowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali ciasto z kubka szybkie ciasto blyskawiczne ciasto bananowe z bananow ciasto z bananami fit ciasto ciasto bez cukru i maki ciasto z trzech skladnikow z kuchenki mikrofalowej

bananowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali ciasto z kubka szybkie ciasto blyskawiczne ciasto bananowe z bananow ciasto z bananami fit ciasto ciasto bez cukru i maki ciasto z trzech skladnikow z kuchenki mikrofalowej

Sernik na zimno straciatella

sernik na zimno straciatella deser straciatella sernik na zimno z czekolada sernik z przezroczysta galaretka deser ze smietany sernik z kremowka sernik na zimno ze smietany i serka waniliowego deser z czekolada ciasto na zimno ciasto bez pieczenia

Sernik na zimno straciatella to właściwie mini serniczek, bo zrobiłam go w małej foremce, z małej ilości składników. Ale jest tak smaczny, że następnym razem na pewno podwoję lub nawet potroję składniki i zrobię go w dużej blaszce. Wszystko dlatego, że właściwie robiłam go z resztek produktów pozostałych mi po gotowaniu. Nie chciałam, aby się zmarnowały, więc wpadłam na pomysł zrobienia z nich jakiegoś deseru. Akurat naszła mnie ochota na coś na zimno, ale połączonego z czekoladą i tak powstał sernik straciatella. Robi się go błyskawicznie, więc to dodatkowy atut. Oto przepis:

Składniki:
150ml śmietany 30%
1 śmietan - fix
100g serka waniliowego
20g mlecznej czekolady
20g gorzkiej czekolady
1 galaretka przezroczysta o smaku waniliowo - truskawkowym
kilka ciastek kakaowych (mogą być herbatniki lub inne kruche)
sernik na zimno straciatella deser straciatella sernik na zimno z czekolada sernik z przezroczysta galaretka deser ze smietany sernik z kremowka sernik na zimno ze smietany i serka waniliowego deser z czekolada ciasto na zimno ciasto bez pieczenia

Sposób przygotowania:
Galaretkę wsypałam do miseczki. Zalałam ją 300ml gorącej wody i mieszałam tak długo, aż cały proszek rozpuścił się w wodzie. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia. Zimną śmietanę przelałam do wysokiej miseczki. Dosypałam śmietan - fix i zmiksowałam śmietanę na sztywny krem. Następnie wymieszałam śmietanę łyżką z serkiem waniliowym. Na koniec cały czas mieszając, wlałam do masy cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę, pozostawiając ok. 1/4szklanki galaretki do wylania na wierzch deseru. Małą foremkę (użyłam plastikowego pojemnika do przechowywania żywności) o wymiarach ok. 12x18cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie kruche ciastka kakaowe. Mogą być również kakaowe herbatniki. Na ciastka wyłożyłam masę śmietanową. gdy stężała wylałam na nią odłożoną galaretkę. Pojemnik z serniczkiem wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta dodatkowo udekorowałam roztopioną czekoladą. Tak jak pisałam na wstępie, sernik można zrobić z podwójnej lub potrójnej ilości składników w większej formie.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na desery, np.: deser kawowo - grysikowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/deser-kawowo-grysikowy.html), deser mocca (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), cappuccino cytrynowe na zimno (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), cappuccino kawowe bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kawowe-cappuccino-bez-pieczenia.html) czy tort kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/tort-kawowy-trojkolorowy.html).

SMACZNEGO!!! 

sernik na zimno straciatella deser straciatella sernik na zimno z czekolada sernik z przezroczysta galaretka deser ze smietany sernik z kremowka sernik na zimno ze smietany i serka waniliowego deser z czekolada ciasto na zimno ciasto bez pieczenia

sernik na zimno straciatella deser straciatella sernik na zimno z czekolada sernik z przezroczysta galaretka deser ze smietany sernik z kremowka sernik na zimno ze smietany i serka waniliowego deser z czekolada ciasto na zimno ciasto bez pieczenia

sernik na zimno straciatella deser straciatella sernik na zimno z czekolada sernik z przezroczysta galaretka deser ze smietany sernik z kremowka sernik na zimno ze smietany i serka waniliowego deser z czekolada ciasto na zimno ciasto bez pieczenia

poniedziałek, 4 listopada 2019

Ciastka czekoladowo - piernikowe

ciastka czekoladowo piernikowe ciastka kruche ciastka kakaowe pierniczki kruche pierniki szybkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami
Mój synek bardzo lubi pomagać mi w kuchni i niemal codziennie pyta się mnie, czy piekę jakieś ciasto.  Żeby sprawić mu frajdę postanowiłam upiec z nim ciasteczka. Zdecydowałam się na zwykłe, kruche ciasteczka z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej. Ciasteczka szybko się robi, są bardzo smaczne i pachnące. Ciasteczkom można nadawać różne kształty, wycinając je dowolnymi foremkami. Można je również dodatkowo udekorować czekoladą czy kolorowymi pisakami jak pierniki. Oto przepis:

Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego/waniliowego
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
3/4szkl cukru pudru
1jajko
2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
100g masła
ciastka czekoladowo piernikowe ciastka kruche ciastka kakaowe pierniczki kruche pierniki szybkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, budyń śmietankowy (lub zamiennie mąkę ziemniaczaną), proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier puder. Wszystkie składniki sypkie wymieszałam łyżką. Dodałam masło pokrojone na plasterki. Wbiłam jajko i dodałam jogurt naturalny. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite gładkie ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy z nich rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam foremką okrągłe ciastka i przekładałam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam w piekarniku ok. 15minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu od razu ciastka wyciągnęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Jak wspomniałam na początku, ciastka można dodatkowo polać czekoladą, lub udekorować w dowolny sposób.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciastka, np.: orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

ciastka czekoladowo piernikowe ciastka kruche ciastka kakaowe pierniczki kruche pierniki szybkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami

ciastka czekoladowo piernikowe ciastka kruche ciastka kakaowe pierniczki kruche pierniki szybkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami

ciastka czekoladowo piernikowe ciastka kruche ciastka kakaowe pierniczki kruche pierniki szybkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami

niedziela, 3 listopada 2019

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier

Do zrobienia ketchupu z cukinii zbierałam się od lata i w końcu się udało. Mimo iż miałam przepis, to wydawało mi się to skomplikowane i czasochłonne. Ale nic bardziej mylnego. Taki ketchup robi się naprawdę szybko, a nakład pracy jest przy tym niewielki. Za to ketchup sam w sobie jest zaskakująco dobry. Nigdy bym nie zgadła, że nie ma tam prawdziwych pomidorów, a cukinia, papryka i cebula. Taki ketchup można oczywiście wykorzystać w ten sam sposób co kupny, czyli na zimno do kanapek, tostów, parówek czy frytek. Ale również można go użyć do dań na gorąco jako sos do makaronu czy ryżu. Oto przepis:

Składniki:
1,5kg cukinii
2-3 papryki czerwone
4 cebule
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
200g koncentratu pomidorowego
0,5szkl. octu
1szkl. cukru

Sposób przygotowania:
Cukinię obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Resztę pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka. Papryki umyłam, oczyściłam z pestek i również pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do cukinii. Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę i wymieszałam z papryką i cukinią.Warzywa zasypałam solą, wymieszałam i odstawiłam na około 2 godziny, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie, garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam warzywa w sosie, który puściły. Gotowałam je 30 minut, po czym zblendowałam je na jednolitą masę. Do zblendowanych warzyw dodałam koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Garnek ponownie ustawiłam na gazie i doprowadziłam ketchup do wrzenia. Zmniejszyłam ogień na minimalny i na wolnym ogniu gotowałam ketchup jeszcze ok. 15-20 minut. Gorący ketchup przełożyłam do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręciłam i odstawiłam do góry dnem, aby w tej pozycji wystygły. Po ostygnięciu słoiczki wstawiłam do lodówki, w której je przechowuję. Można oczywiście odstawić w inne chłodne miejsce.

SMACZNEGO!!!

Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier
Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier


Ketchup z cukinii ketchup pikantny ketchu z kabaczka przetwory z cukinii cukinia do sloikow cukinia na zime domowy ketchup przecier

czwartek, 31 października 2019

Orzeszki z galaretką

orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego
Wczoraj były orzeszki czekoladowo - orzechowe z domową nutella, a dziś orzeszki cytrynowe z galaretką. Trochę nietypowo, inaczej niż tradycyjnie, ale postanowiłam spróbować. Długo się zastanawiałam jakie nadzienie wybrać. Myślałam o tradycyjnym z mleka w proszku, o budyniowym, ale w końcu wybrałam galaretkę, żeby nadać orzeszkom świeżości i lekkości. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Może ktoś z was również skorzysta z takiego połączenia. Oto przepis:

Składniki:
150g mąki pszennej tortowej
150g mąki krupczatki
0,5łyżeczki proszku do pieczenia
0,5szkl. cukru pudru
100g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 żółtka
kilka kropel aromatu cytrynowego
1 galaretka truskawkowa
orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniotłam gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Przygotowane kulki wkładałam do rozgrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam je około 2-3 minuty kontrolując stan zarumienienia. Upieczone orzeszki wykładałam na talerz. Po upieczeniu wszystkich, odłożyłam łupinki do przestudzenia i przygotowałam galaretkę truskawkową według przepisu na opakowaniu. Galaretkę odstawiłam do stężenia. Tężejącą nakładałam małą łyżeczką do łupinek orzeszków. Gdy galaretką zastygła, zlepiałam ze sobą po dwie połówki tworząc orzeszki. Orzeszki schłodziłam w lodówce. Przed podaniem oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem.
Zapraszam do zerknięcia na moje dwa pozostałe przepisy na orzeszki: orzeszki z kremem budyniowym lub wafelkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/orzeszki-z-kremem-wafelkowym-i.html) oraz orzeszki kakaowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), orzeszki z kremem kokosowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/orzeszki-z-kremem-kokosowym.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe z nutellą (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html). 

SMACZNEGO!!! 

orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego

orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego

orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego

orzeszki z galaretka orzeszki cytrynowe z galaretka orzeszki z ciasta kruchego lupinki orzeszkow orzeszki z opiekacza elektrycznego

środa, 30 października 2019

Orzeszki czekoladowo - orzechowe

orzeszki czekoladowo orzecowe orzeszki z nutella kruche orzeszki czekoladowe z budyniem orzeszki bez sody korpusy lupinki orzeszkow orzeszki z orzechami laskowymi
 Jesień i zima to pory które kojarzą mi się ze słodkimi, ciężkimi wypiekami, ciastami z kremami, z czekoladą czy orzechami. Długie jesienne wieczory to również świetna okazja do rodzinnego wypiekania ciasteczek. U nas właśnie w jeden z takich ponurych dni powstały orzeszki z ciasta kruchego budyniowego z nadzieniem z nutelli, ale takiej domowej czekoladowo - orzechowej. Oto przepis:

Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mielonych orzechów laskowych
1 budyń czekoladowy bez cukru 60g
0,5szkl. cukru pudru
1 duży cukier waniliowy 32g
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła
1 jajko
kilka łyżek nutelli (użyłam domowej z tego przepisu:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/domowa-nutella-z-orzechow-laskowych.html)
orzeszki czekoladowo orzecowe orzeszki z nutella kruche orzeszki czekoladowe z budyniem orzeszki bez sody korpusy lupinki orzeszkow orzeszki z orzechami laskowymi

Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy laskowe, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder wsypałam do miski i wymieszałam. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto wyjęłam i odrywając małe kawałki, formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Kulki wkładałam do nagrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam każdą porcję po 2-3 minuty. Upieczone łupinki wyjmowałam i odkładałam na talerz do ostudzenia. Gdy łupinki wystygły, smarowałam je w środku nutellą i sklejałam po dwie połówki ze sobą. Po przygotowaniu wszystkich ciastek, wstawiłam je do lodówki, aby krem stężał. Takie orzeszki są najlepsze na drugi lub trzeci dzień gdy łupinki trochę zmiękną, ale to oczywiście rzecz gustu.
Zapraszam do zerknięcia na moje dwa pozostałe przepisy na orzeszki: orzeszki z kremem budyniowym lub wafelkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/orzeszki-z-kremem-wafelkowym-i.html) oraz orzeszki kakaowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), orzeszki z kremem kokosowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/orzeszki-z-kremem-kokosowym.html).

SMACZNEGO!!!

orzeszki czekoladowo orzecowe orzeszki z nutella kruche orzeszki czekoladowe z budyniem orzeszki bez sody korpusy lupinki orzeszkow orzeszki z orzechami laskowymi

orzeszki czekoladowo orzecowe orzeszki z nutella kruche orzeszki czekoladowe z budyniem orzeszki bez sody korpusy lupinki orzeszkow orzeszki z orzechami laskowymi

niedziela, 27 października 2019

Babeczki z masą serową

Babeczki z masa serowa babeczki budyniowe z serem babeczki serowo budyniowe mini serniczki babeczki z kremem kruche babeczki kruche korpusy ciasto kruche z budyniem babeczki z gotowana masa serowa z gotowanym serem

Babeczki to jedne z moich ulubionych wypieków. Trochę pracochłonne, więc dawno już ich nie robiłam, zwłaszcza, że mam w domu dwoje małych brzdący. Ale w końcu się zebrałam w sobie i są. Bardzo lubię babeczki, bo można się przy nich wykazać dużą kreatywnością i pomysłowością. tak naprawdę wystarczy podstawowy przepis na korpusy, a za sprawą różnych wypełnień i dekoracji każdej można nadać inny smak, wygląd i charakter. Ja zdecydowałam się na babeczki z masą serową, a dokładnie babeczki z kruchego ciasta budyniowego wypełnione gotowaną masą serowa. Babeczek nie dekorowałam jakoś szczególnie, bo same w sobie wyszły ładne i smaczne. Wystarczy ewentualnie odrobina cukru pudru do oprószenia. Oto przepis:

Składniki na korpusy:
1,5szkl. mąki tortowej
1 budyń śmietankowy 60g bez cukru
150g masła
0,5szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy 
2 małe jajka

Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam budyń w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinałam z ciastka kółka i wylepiałam nimi metalowe foremki do babeczek wcześniej wysmarowane masłem. Foremki ustawiłam na większej blasze i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je do lekkiego zrumienienia ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Upieczone korpusy wyjęłam z piekarnika, odstawiłam do lekkiego wystygnięcia i dopiero wyciągnęłam z foremek. Gdy korpusy wystygły, przygotowałam masę serową do ich wypełnienia.
Babeczki z masa serowa babeczki budyniowe z serem babeczki serowo budyniowe mini serniczki babeczki z kremem kruche babeczki kruche korpusy ciasto kruche z budyniem babeczki z gotowana masa serowa z gotowanym serem
Babeczki z masa serowa babeczki budyniowe z serem babeczki serowo budyniowe mini serniczki babeczki z kremem kruche babeczki kruche korpusy ciasto kruche z budyniem babeczki z gotowana masa serowa z gotowanym serem

Składniki na masę serową:
100g masła
0,5szkl. cukru
500g sera białego mielonego
2 jajka
200ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
2 łyżki mleka w proszku

W rondelku umieściłam masło i zaczęłam je podgrzewać. Gdy się roztopiło, dosypałam cukier i wymieszałam. Następnie dodałam zmielony ser oraz jajka i wymieszałam wszystko do połączenia. Masę serową podgrzewałam, aż zrobiła się gorąca, ale nie doprowadzałam jej do zagotowania. W międzyczasie rozmieszałam proszek budyniowy w zimnym mleku i wlałam do gorącej masy serowej. Podgrzewając dalej masę na małym ogniu, mieszałam ją aż powstał gęsty krem budyniowo - serowy. Masę zdjęłam z ognia i wymieszałam ją z mlekiem w proszku. Gotową masę odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą masę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i za jego pomocą wycisnęłam krem do kruchych korpusów. Przygotowane babeczki wstawiłam do lodówki, aby masa się schłodziła. Babeczki można dodatkowo udekorować owocami, czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30szt. babeczek.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na babeczki, np.: babeczki z truskawkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/babeczki-z-truskawkami.html), babeczki orzechowo - kawowe z podwójnym kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/babeczki-orzechowo-kawowe-z-podwojnym.html), kruche babeczki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/kruche-babeczki-z-serem.html), babeczki z budyniem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/babeczki-z-budyniem.html), babeczki orzechowo - kakaowe z masą budyniową (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-cisteczka-babeczki-muszelki.html).

SMACZNEGO!!!

Babeczki z masa serowa babeczki budyniowe z serem babeczki serowo budyniowe mini serniczki babeczki z kremem kruche babeczki kruche korpusy ciasto kruche z budyniem babeczki z gotowana masa serowa z gotowanym serem

Babeczki z masa serowa babeczki budyniowe z serem babeczki serowo budyniowe mini serniczki babeczki z kremem kruche babeczki kruche korpusy ciasto kruche z budyniem babeczki z gotowana masa serowa z gotowanym serem


sobota, 26 października 2019

Karkówka gotowna w mleku

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Wielokrotnie podkreślałam już zalety domowych wędlin, więc nie chciałabym się powtarzać. Napiszę tylko, że takie wędliny bez względu na to czy to pieczone czy gotowane, są o wiele zdrowsze od tych kupnych, mają dużo lepszy smak i wygląd. Ich przygotowanie naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne. Więc jeśli tylko macie możliwość, to przygotowujcie je sami. Ja dziś zrobiłam czosnkową karkówkę gotowaną w mleku. Karkówka wyszła pyszna, mięciutka, soczysta i w sam raz przyprawiona. Więc kolejny przepis ląduje na moim blogu. Pomysł na tą karkówkę zaczerpnęłam z tej strony: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/czosnkowy-schab-gotowany-w-mleku.html?fbclid=IwAR3eDVSUo-tIJjLU5lZgqfL9W5HTsNB-7waQ7TQtyhouq3FFtT1nOaIiKj4. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam, przede wszystkim zmieniając gatunek mięsa oraz proporcje. Oto przepis w mojej wersji:

Składniki:
ok. 1,5kg karkówki wieprzowej

Marynata:
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
0,5łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku 
5-6 łyżek oleju
Zalewa:
0,5l mleka
0,5l wody
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Sposób przygotowania:
Mięso umyłam i osuszyłam. Umieściłam w misce. W mniejszej miseczce przygotowałam marynatę, czyli wymieszałam ze sobą wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Przygotowaną marynatą natarłam dokładnie mięso ze wszystkich stron. Miskę z mięsem szczelnie przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia przygotowałam zalewę. Do garnka wlałam 2 szklanki wody i zagotowałam ją. Następnie dolałam zimne mleko (w ten sposób mleko się nie przypali w trakcie gotowania), włożyłam listki laurowe oraz ziele angielskie i sól. Zalewę zagotowałam i do gotującej się zalewy włożyłam zamarynowane mięso. Mięso gotowałam ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu mięso pozostawiłam w zalewie do wystygnięcia. Chłodne już mięso wyjęłam i osuszyłam, a następnie schłodziłam jeszcze w lodówce, aby dobrze się kroiło. 
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na domowe wędliny pieczone i gotowane, np.: na schab gotowany w majonezie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), karkówkę pieczoną w rękawie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówkę gotowaną (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), boczek rolowany z przyprawami gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), schab pieczony w cebuli (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/schab-pieczony-w-przyprawach-i-cebuli.html),szynkę pieczoną w rękawie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/szynka-z-rekawa.html), domową wędlinę pieczoną baleron i boczek  (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html), karkówkę gotowaną w musztardzie i majonezie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html).

SMACZNEGO!!!

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana

Karkowka gotowana w mleku karkowka czosnkowa karczek gotowany baleron gotowany domowa wedlina na kanapki mieso gotowana



sobota, 19 października 2019

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe ciasto z dyni ciasto czekoladowe z dyni ciasto piernikowe ciasto korzenne wilgotne ciasto ciasto z nutella ciasto warzywne
Dynia to warzywo, które nie tylko pięknie wygląda i nadaje się do wycinania na Halloween, ale również warzywo, które pysznie smakuje i jest bardzo zdrowe. Dlatego warto z niego korzystać, zwłaszcza w sezonie, który właśnie trwa. Z dyni można przygotować sporo dań czy przetworów, ale także ciast. I właśnie dziś pokusiłam się o przygotowanie korzennego, piernikowo - cynamonowego ciasta z dyni. Przyznam szczerze, że ciasto z surowej dyni robiłam pierwszy raz, ale zachęcona wypiekami z cukinii, które robiłam wielokrotnie, postanowiłam wypróbować również ciasto dyniowe. W ubiegłym roku robiłam jedynie w mikrofali szybkie ciasto czekoladowo - orzechowo - dyniowe z pure z pieczonej dyni, które swoją drogą było przepyszne. Tym razem zrobiłam ciasto czekoladowe z cynamonem i przyprawą do piernika. Wykończyłam je nutellą domowej roboty zamiast polewy czekoladowej. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie, delikatne i wilgotne, a do tego puszyste. Na wierzchu ma fajną lekko chrupiącą skórkę, która bardzo przypadła mi do gustu. Dla mnie bomba. Jako że takie ciasto robiłam pierwszy raz, to trochę sposiłkowałam się przepisem z tej strony: https://www.ciasta.net/ciasto-z-dyni.php, ale w trakcie przygotowywania trochę ten przepis zmodyfikowałam. Oto mój przepis:

Składniki:
7 małych jaj
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 i 1/4szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 cukier cynamonowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 płaskie łyżki naturalnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
3 szklanki startej dyni
1szkl. oleju
kilka łyżek nutelli (użyłam domowej)
Ciasto dyniowe ciasto z dyni ciasto czekoladowe z dyni ciasto piernikowe ciasto korzenne wilgotne ciasto ciasto z nutella ciasto warzywne

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, które używałam miały temperaturę pokojową. Jeśli chodzi o dynię, to użyłam dyni baby, którą obrałam, wydrążyłam nasiona, a miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. Użyłam około połowę swojej dyni. Mąkę przesiałam i wymieszałam z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dosypałam cynamon, przyprawę do piernika, cukier zwykły, waniliowy i cynamonowy i ponownie wymieszałam. Do mieszanki składników sypkich dodałam startą dynię. Dolałam szklankę oleju oraz żółtka oddzielone od białek. Wszystko to wymieszałam łyżką. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam ją do ciasta. Delikatnie wymieszałam ciasto łyżką i wyłożyłam je na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temp. 180 stopni. W praktyce wyszło ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiłam na ok. 20 minut w piekarniku i dopiero po tym czasie ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam w blaszce. Gdy ciasto wystygło posmarowałam je z wierzchu cienko nutellą. Użyłam domowej nutelli z orzechów laskowych, na którą przepis znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/domowa-nutella-z-orzechow-laskowych.html. Można oczywiście użyć również gotowej, kupnej nutelli lub zrobić zwykłą polewę czekoladową.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami z użyciem dyni, np.: gofry dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/gofry-dyniowe.html), naleśniki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/nalesniki-dyniowe.html), cytrynowe placki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki dyniowe z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), ciasto z dyni (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ciasto-z-dyni.html).

SMACZNEGO!!!

Ciasto dyniowe ciasto z dyni ciasto czekoladowe z dyni ciasto piernikowe ciasto korzenne wilgotne ciasto ciasto z nutella ciasto warzywne

Ciasto dyniowe ciasto z dyni ciasto czekoladowe z dyni ciasto piernikowe ciasto korzenne wilgotne ciasto ciasto z nutella ciasto warzywne

Ciasto dyniowe ciasto z dyni ciasto czekoladowe z dyni ciasto piernikowe ciasto korzenne wilgotne ciasto ciasto z nutella ciasto warzywne