wtorek, 14 stycznia 2020

Warstwowiec jogurtowy

Warstwowiec jogurtowy ciasto z galaretek i jogurtu sernik na zimno sernik z jogurtu naturalnego ciasto jogurtowe ciasto z galaretka ciasto dla dzieci ciasto na zimno


Warstwowiec jogurtowy to taki rodzaj sernika na zimno. Zrobiłam go jedynie z jogurtów i galaretek. Moje dzieci uwielbiają takie ciasta i ciągle upominają się o galaretki. Z resztą nie tylko dzieci, inni domownicy też wolą ciasta na zimno od tych tradycyjnych pieczonych. Dzieci dodatkowo ciągle pytają, czy będziemy robić jakieś ciasto, bo lubią pomagać. Ostatnio więc goszczą u nas na zmianę ciasteczka lub ciasta z galaretek. Oto przepis na to ciasto:

Składniki:
360g jogurtu naturalnego
150g jogurtu brzoskwiniowego
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:
Foremkę o wymiarach ok. 12x22cm wyłożyłam folią spożywczą i odstawiłam. Jogurt naturalny podzieliłam sobie na dwie równe połowy, czyli po 180g. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Chłodną galaretkę wymieszałam z pierwszą porcją jogurtu naturalnego i wylałam na dno przygotowanej foremki. Formę wstawiłam do lodówki, aby masa stężała. W tym czasie rozpuściłam galaretkę brzoskwiniową, również w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzoną wymieszałam z jogurtem brzoskwiniowym i wylałam na masę cytrynową. Foremkę ponownie schowałam do lodówki, aby kolejna warstwa stężała. I znów w tym czasie rozpuściłam w 200ml gorącej wody galaretkę agrestową i odstawiłam ją do wystygnięcia. Zimną połączyłam z drugą porcją jogurtu naturalnego i wylałam na masę brzoskwiniową. Ciasto schłodziłam w lodówce, a w między czasie przygotowałam galaretkę truskawkową, rozpuszczając ją w 400ml gorącej wody. Zimną galaretkę wylałam na ciasto i odstawiłam je do lodówki na całą noc, żeby ciasto dobrze się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjęłam z foremki i pokroiłam na kawałki. Ciasto można również przygotować na herbatnikach, biszkoptach lub ciastkach kruchych.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta na zimno z galaretkami, np.: serowo - wiśniowa fantazja (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/serowo-wisniowa-fantazja.html), kolorowy warstwowiec mleczno - galaretkowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/warstwowiec-mleczno-galaretkowy.html), mleczny galaretkowiec (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/mleczny-galaretkowiec.html), tęczowy torcik z galaretek i śmietanki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/teczowy-torcik-z-galaretek.html), jogurtowa zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/jogurtowa-zebra.html), galaretkowiec na jogurcie naturalnym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/galaretkowiec-na-jogurcie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
Warstwowiec jogurtowy ciasto z galaretek i jogurtu sernik na zimno sernik z jogurtu naturalnego ciasto jogurtowe ciasto z galaretka ciasto dla dzieci ciasto na zimno

Warstwowiec jogurtowy ciasto z galaretek i jogurtu sernik na zimno sernik z jogurtu naturalnego ciasto jogurtowe ciasto z galaretka ciasto dla dzieci ciasto na zimno

Warstwowiec jogurtowy ciasto z galaretek i jogurtu sernik na zimno sernik z jogurtu naturalnego ciasto jogurtowe ciasto z galaretka ciasto dla dzieci ciasto na zimno

poniedziałek, 13 stycznia 2020

Warstwowa sałatka z kurczakiem

warstwowa salatka z kurczakiem salatka gyros salatka z salata rzymska salatka rzymska salatka imprezowa

Warstwowa sałatka z kurczakiem to sałatka podobna do sałatki gyros, ale kapustę pekińską zastąpiłam w niej sałatą rzymską. Przez to sałatka jest dla mnie delikatniejsza i lżejsza. Sałatka ładnie wygląda, jest kolorowa, więc dobrze się prezentuje na stole. Sałatka jest idealna na co dzień, jak i od święta. Oto przepis:

Składniki:
1 opakowanie sałaty rzymskiej mini (2-3szt.)
podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
1 papryka czerwona
biała część pora
0,5 ogórka wężowego
1 puszka kukurydzy
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki sosu czosnkowego
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je w drobną kostkę i obsypałam dość obficie przyprawą do kurczaka. Mięso usmażyłam na ok. 2-3 łyżkach oleju i wyłożyłam na talerz do wystygnięcia. Sałatę rzymską drobno poszatkowałam. Połowę wyłożyłam na dno szklanej salaterki. Pora również drobno pokroiłam i wyłożyłam na sałatę. Warzywa posmarowałam cienką warstwą majonezu. Na majonezie ułożyłam kawałki wystudzonego kurczaka. Paprykę umyłam, usunęłam nasiona, a resztę pokroiłam w kostkę i wyłożyłam na kurczaka. Kukurydzę odcedziłam z zalewy i wyłożyłam na paprykę. Kukurydzę polałam sosem czosnkowym. Na wierzch sałatki wyłożyłam resztę poszatkowanej sałaty rzymskiej. Sałatkę schłodziłam w lodówce przez kilka godzin.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

Rozetki ziemniaczane

rozetki ziemniaczane rozetki z gotowanych ziemniakow rozetki pieczone gwiazdki ciastka ziemniaczane

Często robię coś z ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. Po pierwsze bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki czy kluski ziemniaczane, a po drugie nie lubię niczego wyrzucać i marnować. No ale ile można jeść kopytka. Bardzo je lubię, ale czasem potrzeba jakiejś odmiany, więc tym razem powstały rozetki ziemniaczane. Takie rozetki piecze się w piekarniku. Można je podać jako samodzielną przekąskę, np. z dodatkiem sosu czosnkowego, lub jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Są mięciutkie w środku i mają fajną chrupiącą skórkę. Do tego bardzo ładnie wyglądają. Oto przepis:

Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 30%
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodałam jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodałam też szczyptę soli, miękkie masło i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Można do tego użyć łyżki lub miksera. Powstałe ciasto ziemniaczane przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i za jego pomocą wyciskałam rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozetki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 30 minut w temp. 200 stopni. Rozetki powinny się ładnie przyrumienić z wierzchu. Rozetki podałam na ciepło jako dodatek do mięsa, ale można je również zajadać samodzielnie.
Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na potrawy z ziemniaków, np.: ziemniaczane kanapki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/ziemniaczane-kanapki.html), ziemniaczane krokieciki z niespodzianką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/ziemniaczane-krokieciki-z-niespodzianka.html), naleśniki ziemniaczane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesniki-ziemniaczane.html), knedle ziemniaczano - serowe z truskawkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/knedle-ziemniaczano-serowe-z-truskawkami.html), pyzy z ruskim farszem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pyzy-z-ruskim-farszem.html), kopytka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kopytka.html), langosze (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/langosze.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

rozetki ziemniaczane rozetki z gotowanych ziemniakow rozetki pieczone gwiazdki ciastka ziemniaczane

Zapiekanka rybna ze szpinakiem

zapiekanka rybna ze szpinakiem zapiekanka rybna z makaronem ryba zapiekana ze szpinakiem ryba z piekarnika pieczona ryba zapiekanka makaronowa

Zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem to trochę taka zapiekanka resztkowa, powstała z czyszczenia lodówki po świętach. Nie oznacza to oczywiście, że zrobiona została z nieświeżych produktów, tylko z produktów, które zostały w małych ilościach po przygotowaniu potraw świątecznych. Zostało mi kilka filetów rybnych mrożonych, kilka kostek mrożonego szpinaku, trochę ugotowanego makaronu z obiadu. Postanowiłam to wszystko połączyć i tak powstało pyszne danie obiadowe, czyli zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem w śmietanowo - serowym sosie. Oto przepis:

Składniki:
2-3 filety rybne mrożone
3/4szkl. makaronu np. falbanki, świederki
8 kostek mrożonego szpinaku (brykiet)
0,5szkl. śmietany 30%
1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej + do panierowania
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
ok. 80g żółtego sera
łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości. Odcedziłam go i przestudziłam. Ryby rozmroziłam. Przyprawiłam je sola i pieprzem i opanierowałam w mące pszennej. Następnie usmażyłam na oleju na patelni i wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone ryby pokroiłam na mniejsze kawałki. Zamrożony szpinak wrzuciłam na suchą patelnię i smażyłam go do rozmrożenia. Doprawiłam go solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i smażyłam dalej, aż cały płyn odparował z patelni. Małe naczynie żaroodporne posmarowałam masłem. Na dnie rozłożyłam ugotowany makaron. Na makaronie rozłożyłam kawałki ryby, a pomiędzy nimi przygotowany szpinak. Smietanę wymieszałam dokładnie z mąką pszenną, aby nie było grudek i polałam nią zapiekankę. Wierzch posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika i piekłam ją ok. 30min. w temp. 200 stopni. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić. Zapiekankę podałam na gorąco.
Zapraszam do odwiedzenia przepisu na zapiekankę z fasolki szparagowej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/zapiekanka-z-fasolki-szparagowej-pod.html), cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/canelloni-z-miesem-mielonym-w-zosie.html), kalafior faszerowany mięsem mielonym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kalafior-faszerowany-miesem-mielonym.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
zapiekanka rybna ze szpinakiem zapiekanka rybna z makaronem ryba zapiekana ze szpinakiem ryba z piekarnika pieczona ryba zapiekanka makaronowa

zapiekanka rybna ze szpinakiem zapiekanka rybna z makaronem ryba zapiekana ze szpinakiem ryba z piekarnika pieczona ryba zapiekanka makaronowa

niedziela, 12 stycznia 2020

Budyniowe placki z jabłkiem

budyniowe placki z jablkiem placuszki budyniowe smietankowe placki jablkowe szybkie placki puszyste placki z jablkiem placki dla dzieci

Dziś na kolację zaserwowałam dzieciom pyszne, puszyste budyniowe placuszki z tartym jabłkiem. Placki zrobiłam na jogurcie naturalnym, żeby było zdrowo i na proszku do pieczenia, żeby placuszki były wyższe i puszyste. Dodałam budyń śmietankowy, od którego placki miały fajny posmak i aromat. Placki wystarczy posypać cukrem pudrem i pyszny posiłek gotowy. Oto przepis:

Składniki:
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki z lekką górką mąki tortowej
2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 dużego jabłka
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Jajko wybiłam do miseczki. Dodałam jogurt naturalny i cukier puder i wymieszałam trzepaczką do połączenia składników. Mąkę tortową wymieszałam z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym i przesiałam do masy jajecznej. Wszystko wymieszałam łyżką na jednolite ciasto bez grudek. Jabłko obrałam i wycięłam gniazdo nasienne. Jabłko starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do ciasta. Jeszcze raz krótko wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i wyłożyłam łyżką porcje ciasta, formując placuszki. Placki smażyłam na małym ogniu na rumiano i przekręcałam na drugą stronę. Ponownie smażyłam na rumiano i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Po usmażeniu, placuszki oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
budyniowe placki z jablkiem placuszki budyniowe smietankowe placki jablkowe szybkie placki puszyste placki z jablkiem placki dla dzieci

budyniowe placki z jablkiem placuszki budyniowe smietankowe placki jablkowe szybkie placki puszyste placki z jablkiem placki dla dzieci

budyniowe placki z jablkiem placuszki budyniowe smietankowe placki jablkowe szybkie placki puszyste placki z jablkiem placki dla dzieci

Sałatka warstwowa z ananasem

warstwowa salatka z ananasem warstwowa salatka z wieprzowina kukurydza kapusta pekinska sosem czosnkowym i majonezem salatka swiateczna salatka imprezowa

Ostatnio mamy w domu okres sałatkowy. Gdy jedna sałatka się kończy, to robię następną. Co prawda nie robię ich w dużych rozmiarach, bo i nas nie jest dużo, więc możliwości są ograniczone. Poza tym wolę robić jedzenie częściej, a bardziej różnorodnie i żeby było zawsze świeże. Tym razem zrobiłam kolejną sałatkę warstwową, również z wieprzowiną smażoną w przyprawach, a jako dodatki dobrałam do niej kapustę pekińską, ananasa z puszki, ogórki korniszony i cebulę. Do sałatki użyłam też majonezu i sosu czosnkowego. Sałatka wyszła bardzo smaczna, taka trochę słodko - kwaśna i tak miało być. Oto przepis:

Składniki: 
3 liście kapusty pekińskiej
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
0,5 cebuli
5 plastrów ananasa z puszki
3 większe ogórki konserwowe
ok. 300g szynki wieprzowej
1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
2 łyżki oleju
ok. 2 łyżki majonezu
ok. 2-3 łyżki sosu czosnkowego (użyłam domowego sosu czosnkowego z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowy-sos-czosnkowy.html)

Sposób przygotowania:
Przygotowanie sałatki rozpoczęłam od usmażenia i mięsa. Szynkę wieprzową umytą i osuszoną pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam ją do miski i wymieszałam z olejem i przyprawą do mięsa. Szynkę smażyłam na patelni do miękkości przez dobrych kilkanaście minut na małym ogniu. Po usmażeniu przełożyłam ją na talerz i wystudziłam. Z liści kapusty pekińskiej odkroiłam białe części, a zielone drobno poszatkowałam i wrzuciłam na dno salaterki. Na kapuście rozsmarowałam majonez. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i rozłożyłam na kapuście posmarowanej majonezem. Ogórki konserwowe pokroiłam w półplasterki i rozłożyłam na kukurydzy. Cebulę obrałam, drobno pokroiłam i rozsypałam na ogórkach. Ananasa odsączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę i ułożyłam na cebuli. Na ananasie rozłożyłam usmażone i wystudzone mięso. Całość polałam domowym sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Sałatkę można dodatkowo posypać prażonymi ziarnami słonecznika lub orzechami.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

warstwowa salatka z ananasem warstwowa salatka z wieprzowina kukurydza kapusta pekinska sosem czosnkowym i majonezem salatka swiateczna salatka imprezowa

warstwowa salatka z ananasem warstwowa salatka z wieprzowina kukurydza kapusta pekinska sosem czosnkowym i majonezem salatka swiateczna salatka imprezowa

Krupnik lekko pomidorowy

krupnik lekko pomidorowy krupnik na wedzonce krupnik na szynce wieprzowej na miesie krupnik z koncentratem pomidorowym pomidorowa z kasza jeczmienna pomidorowa krupnik


Jest zima, choć temperatury nie są zimowe, a raczej wiosenno - jesienne, ale przy tych wiatrach i deszczach nabrałam ochoty na jakąś rozgrzewającą pyszną zupę. Chciałam, aby była dość gęsta, lekko pikantna, wyrazista w smaku i miała mnóstwo warzyw. Nie miałam jednak ochoty na nic tradycyjnego w stylu jarzynowa, pomidorowa czy pieczarkowa. Powstał więc w trakcie gotowania pomidorowy krupnik na wędzonej kości i szynce wieprzowej. Zupa niby też tradycyjna, ale w trochę innym wydaniu. Nigdy wcześniej nie jadłam krupnika z dodatkiem pomidorów czy koncentratu, ale jakoś mi te smaki połączyły się w głowie i tak powstała ta zupa. Muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Oto przepis:

Składniki:
kawałek wędzonej kości
ok. 300g szynki wieprzowej
2-3 marchewki
1 pietruszka (korzeń + natka)
kawałek selera
biała część pora
1 duża cebula
ok. 10 ziemniaków
1/3szkl. kaszy jęczmiennej
1 listek laurowy
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka majeranku
szczypta pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do garnka włożyłam kość wędzoną i szynkę przekrojoną na dwa kawałki. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki, dodałam do garnka. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora pokroiłam w półplasterki. Starte warzywa razem z porem przesmażyłam na oleju na złoto i przełożyłam do garnka. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Dodałam do niej posiekany czosnek, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku i razem przesmażyłam, a następnie dodałam do garnka. Wsypałam kaszę jęczmienną. Do garnka wlałam ok. 2l wody. Włożyłam listek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, ok. 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, posiekany koperek, resztę majeranku, paprykę w proszku i pieprz ziołowy. Posoliłam wszystko i zagotowałam. W trakcie gotowania dodałam do zupy koncentrat pomidorowy. Zupę gotowałam ok. godziny, aż wszystkie warzywa i mięso były miękkie. Zupę podałam ze świeżym pieczywem.
Zapraszam również do zapoznania się z innymi moimi przepisami na zupy, np. zupę pieczarkową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/zupa-pieczarkowa.html), zupę krem brokułowo - serowy (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/krem-brokuowo-serowy.html), zupę krem z porów (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/krem-z-porow.html), zupę grzybową z suszonych grzybów leśnych (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/zupa-grzybowa.html), ziołową pomidorową z ziemniakami (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/zioowa-pomidorowa-z-ziemniakami.html), zupę jarzynowo - brokułową z zacierkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/zupa-jarzynowo-brokuowa-z-zacierkami.html), zupę krem z cukinii (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/zupa-krem-z-cukinii.html)   i inne.

SMACZNEGO!!!
krupnik lekko pomidorowy krupnik na wedzonce krupnik na szynce wieprzowej na miesie krupnik z koncentratem pomidorowym pomidorowa z kasza jeczmienna pomidorowa krupnik

krupnik lekko pomidorowy krupnik na wedzonce krupnik na szynce wieprzowej na miesie krupnik z koncentratem pomidorowym pomidorowa z kasza jeczmienna pomidorowa krupnik

Schabowe po kowalsku

schabowe po kowalsku schab po kowalsku schabowe zapiekane z serem schabowe z ketchupem majonezem cebula i serem schabowe z piekarnika schab kowalskiego

Kotlety schabowe to jedna z naszych tradycyjnych, polskich potraw, która bardzo często gości na naszych stołach. Podobnie jest i u mnie. Schabowe to zarówno bardzo smaczne, jak i proste i szybkie do zrobienia jedzenie, którym można najeść się do syta. Można go podać do ziemniaków czy pieczywa, lub np. do sałatki jarzynowej. Jednak czasem każde, nawet najlepsze jedzenie potrafi się przejeść, więc gdyby ktoś szukał odmiany, to mogę zaproponować schabowe w nieco innym wydaniu - po kowalsku, czyli schabowe zapiekane z serem, majonezem, ketchupem i cebulą. Takie kotlety mają trochę więcej kalorii, ale są smaczną alternatywą dla zwykłego schabowego. Oto przepis:

Składniki:
4-5 plastrów schabu wieprzowego
2 jajka
kilka łyżek bułki tartej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
0,5 łyżeczki majeranku
duża szczypta słodkiej papryki w proszku
1 cebula
ok. 100g żółtego sera
2-3 łyżki ketchupu
kilka łyżeczek majonezu

Sposób przygotowania:
Plastry mięsa umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Każdy plaster schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet. Kotlety przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jajka wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Kotlety panierowałam w jajku i w bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Kotlety smażyłam na złoty kolor z obu stron, a następnie wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Usmażone kotlety odstawiłam. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam ok. 1 łyżkę oleju i wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją, a następnie przyprawiłam ją delikatnie solą i pieprzem, oraz papryką i majerankiem. Wszystko wymieszałam i chwilę razem podsmażyłam. Zestawiłam z ognia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam na niej kotlety. Każdy kotlet posmarowałam cienko majonezem i wyłożyłam na każdy porcję usmażonej cebuli. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Startym serem posypałam kotlety i na wierzchu polałam je ketchupem. Blachę z kotletami wstawiłam do piekarnika i zapiekałam kotlety ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Kotlety podałam na gorąco. Najlepiej według mnie smakują z opiekanymi ziemniaczkami i surówką.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na schabowe w różnej postaci, np.: schabowe zapiekane z serem i pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/schabowe-zapiekane-z-pieczarkami-i-serem.html), schabowe devolay (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schabowe-devolay.html), schabowe z serem i ziołami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schabowe-z-serem-i-zioami.html), schabowe moczone w mleku, cebuli i ziołach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/schabowe-moczone-w-mleku-i-cebuli.html).

SMACZNEGO!!!
schabowe po kowalsku schab po kowalsku schabowe zapiekane z serem schabowe z ketchupem majonezem cebula i serem schabowe z piekarnika schab kowalskiego

schabowe po kowalsku schab po kowalsku schabowe zapiekane z serem schabowe z ketchupem majonezem cebula i serem schabowe z piekarnika schab kowalskiego

sobota, 11 stycznia 2020

Gwiazdki - ciastka budyniowe

gwiazdki ciastka budyniowe ciastka z patelni smietankowe ciasteczka budyniowe ciastka z budyniem miekkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami


Gwiazdki czyli pyszne kruche ciasteczka budyniowe o smaku śmietankowym. Te ciasteczka zrobiłam na patelni, a więc są to ciasteczka smażone, a nie pieczone, ale w smaku nie czuć tej różnicy. Zrobiłam je zachęcona sukcesem ostatnich moich ciastek z patelni - śnieżynek. Tamte ciasteczka zniknęły tak szybki i tak smakowały zwłaszcza dzieciom (mi też :-)), że postanowiłam zrobić następną porcję. Tym razem do ciasta dodałam proszek budyniowy. Zamieniłam zwykły cukier na cukier puder, no i zrobiłam inny kształt. Te ciasteczka wyszły delikatniejsze w smaku i strukturze i bardziej miękkie niż śnieżynki. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki pszennej tortowej
40g budyniu śmietankowego bez cukru
1 jajko
1/3szkl. cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 90g masła
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Składniki w misce posiekałam nożem, a następnie zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, którą rozwałkowałam na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką wycinałam małe ciasteczka w kształcie gwiazdek. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam przy pomocy wacika olejem. Na tak przygotowanej patelni ułożyłam ciastka, zmniejszyłam ogień i smażyłam ciastka aż się przyrumieniły od spodu. Wtedy przewróciłam je na drugą stronę i ponownie smażyłam na lekko rumiany kolor. Usmażone ciastka wyłożyłam na talerz. Patelnię ponownie cienko posmarowałam olejem i ułożyłam kolejną porcję ciastek. I tak do skończenia ciasta. Ciastka pozostawiłam na talerzu do wystygnięcia, a przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: wspomniane wcześniej śnieżynki czyli ciastka z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sniezynki-z-patelni.html), ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
gwiazdki ciastka budyniowe ciastka z patelni smietankowe ciasteczka budyniowe ciastka z budyniem miekkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami

gwiazdki ciastka budyniowe ciastka z patelni smietankowe ciasteczka budyniowe ciastka z budyniem miekkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami

gwiazdki ciastka budyniowe ciastka z patelni smietankowe ciasteczka budyniowe ciastka z budyniem miekkie ciasteczka dla dzieci ciastka wycinane foremkami

Placki makaronowe

placki makaronowe placki z makaronu placuszki z rosolu placki dla dzieci placki na podwieczorek slodkie placuszki

Jak już podkreślałam wielokrotnie w moich postach, nie lubię marnować jedzenia. Nawet jeśli coś zostaje niezjedzone z obiadu, to staram się to po prostu przerobić na coś innego. Czy to ziemniaki, czy jakieś mięso, czy nawet makaron. Tak było i w tym przypadku. Ugotowałam za dużo makaronu nitki do zupy i trochę zostało. Postanowiłam więc poeksperymentować i zrobiłam z niego słodkie placuszki na podwieczorek. Placki wyszły naprawdę smaczne. Dzieci zajadały. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1szkl. ugotowanego makaronu nitki
1 jajko
ok. 7-8 łyżek mleka
2 czubate łyżki mąki tortowej
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka zwykłego cukru
szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajko wybiłam do miski i roztrzepałam je widelcem. Następnie wsypałam mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Dolałam mleko i wszystko dokładnie wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Można w tym celu użyć miksera lub łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, tworząc placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem, lub podać z serkiem, jogurtem, dżemem czy owocami.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

piątek, 10 stycznia 2020

Schab duszony z papryką i brzoskwiniami

schab duszony z papryka i brzoskwiniami schab duszony na patelni schab duszony z warzywami schab na slodko ostro schab z owocami schab z patelni





Dziś mam dla was przepis na pyszne danie obiadowe, z lekką nutką orientu. Jest to schab duszony w kawałkach, z cebulą, papryką czerwoną i brzoskwiniami z syropu. Schab wcześniej zamarynowałam w sosie sojowym, czosnku i przyprawach. Stąd nutka orientu. Danie jest utrzymane w smaku słodko - ostrym, ale nie jest ani mocno pikantne, ani bardzo słodkie. Smaki są bardzo stonowane, żeby było czuć smak poszczególnych składników. Taki schab można podać z ryżem, chińskim makaronem, lub z pieczywem. Oto przepis:

Składniki:
ok. 600g schabu
2 cebule
1 papryka czerwona
3-4 połówki brzoskwiń z puszki
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
schab duszony z papryka i brzoskwiniami schab duszony na patelni schab duszony z warzywami schab na slodko ostro schab z owocami schab z patelni

Sposób przygotowania:
Schab umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Mięso przełożyłam do miski i wlałam sos sojowy. Wsypałam przyprawę do mięsa wieprzowego. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszałam. Mięso najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynowało. Na patelni rozgrzałam ok. 2-3 łyżki oleju i wyłożyłam mięso. W czasie gdy mięso się powoli smażyła, przygotowałam warzywa. Cebule obrałam i pokroiłam na drobno. Paprykę umyłam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam w paseczki. Warzywa dodałam do mięsa, wymieszałam i posypałam roztartymi ziołami prowansalskimi. Mięso dusiłam z warzywami pod przykryciem ok. 20 minut. Brzoskwinie wyjęłam z zalewy i pokroiłam na paseczki. Dodałam na patelnię i dusiłam dalej moją potrawę, aż mięso było mięciutkie.

SMACZNEGO!!!
schab duszony z papryka i brzoskwiniami schab duszony na patelni schab duszony z warzywami schab na slodko ostro schab z owocami schab z patelni

schab duszony z papryka i brzoskwiniami schab duszony na patelni schab duszony z warzywami schab na slodko ostro schab z owocami schab z patelni

Serowo - wiśniowa fantazja

serowo wisniowa fantazja sernik na zimno sernik warstwowy ciasto na zimno z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto serowo wisniowe ciasto bez pieczenia
Serowo - wiśniowa fantazja to bardzo proste w wykonaniu ciasto z niewielu składników, które pięknie wygląda po rozkrojeniu. Miało to być ciasto na weekend, ale chyba zniknie jeszcze dziś. Dzieciom tak posmakowało, że trzeba je odpędzać od niego. Mnie też podpasowało, mimo, że nie jestem wielbicielką ciast w stylu serników na zimno. Ale to jest rzeczywiście smaczne. Nie jest zbyt słodkie, mimo, że jest w nim sporo galaretki. Chyba to za sprawą białego sera, którego użyłam do białej masy. Ciasto zrobiłam w małych rozmiarach, bo miałam tylko tyle produktów, ale polecam z góry je podwoić lub nawet potroić. Oto przepis:

Składniki:
250 białego sera w kostce
125g jogurtu naturalnego
1 galaretka krystaliczna o smaku truskawkowo - waniliowym
1 galaretka wiśniowa
płaska łyżeczka żelatyny
ok. 8 herbatników
serowo wisniowa fantazja sernik na zimno sernik warstwowy ciasto na zimno z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto serowo wisniowe ciasto bez pieczenia

Sposób przygotowania:
Galaretkę wiśniową przygotowałam według instrukcji na opakowaniu, czyli rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody. Galaretkę rozlałam na dwie równe części i odstawiłam do wystygnięcia. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam jogurt naturalny i zblendowałam razem na jednolitą masę. Galaretkę krystaliczną wymieszałam z żelatyną i rozpuściłam razem w jednej szklance gorącej wody. Galaretkę wystudziłam. Gdy była chłodna wymieszałam ją z masą serowo - jogurtową. Masę podzieliłam na dwie równe części. Małą foremkę o wymiarach ok. 10x20cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam herbatniki. Na herbatniki wylałam połowę masy serowej i odstawiłam do lodówki, aby masa stężała. Drugą połowę masy serowej pozostawiłam na blacie, aby się nie ścięła. Gdyby mimo wszystko za szybko gęstniała, miseczkę można umieścić w ciepłej wodzie. Na stężałą masę serową wylałam jedną porcję wystudzonej galaretki wiśniowej i ponownie odstawiłam ciasto do lodówki do stężenia. Gdy galaretka była w miarę sztywna, wyłożyłam na nią drugą połowę masy serowej. Ciasto znów odstawiłam do lodówki, aby masa się ścięła. Na ściętą masę serową wylałam drugą część galaretki wiśniowej. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki. Tym razem pozostawiłam je tam na całą noc. Następnego dnia, wyciągnęłam ostrożnie ciasto z foremki i pokroiłam na kawałki.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta na zimno z galaretkami, np.: kolorowy warstwowiec mleczno - galaretkowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/warstwowiec-mleczno-galaretkowy.html), mleczny galaretkowiec (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/mleczny-galaretkowiec.html), tęczowy torcik z galaretek i śmietanki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/teczowy-torcik-z-galaretek.html), jogurtowa zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/jogurtowa-zebra.html), galaretkowiec na jogurcie naturalnym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/galaretkowiec-na-jogurcie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
serowo wisniowa fantazja sernik na zimno sernik warstwowy ciasto na zimno z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto serowo wisniowe ciasto bez pieczenia

serowo wisniowa fantazja sernik na zimno sernik warstwowy ciasto na zimno z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto serowo wisniowe ciasto bez pieczenia

serowo wisniowa fantazja sernik na zimno sernik warstwowy ciasto na zimno z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto serowo wisniowe ciasto bez pieczenia

czwartek, 9 stycznia 2020

Warstwowa sałatka z brzoskwiniami

warstwowa salatka z brzoskwiniami salatka z wieprzowina salatka ze schabem salatka z sosem czosnkowym salatka z kapusta pekinska salatka z kukurydza salatka gyros

Sałatka warstwowa z brzoskwiniami to sałatka, która smakowo chodziła mi po głowie od jakiegoś czasu. Połączenia smakowe może nie są dość oczywiste i popularne, ale mnie naszła ochota na coś takiego. Dlatego dzielę się z wami przepisem. Sałatkę zrobiłam na bazie kapusty pekińskiej, którą dałam na spód i na wierzch sałatki. Majonez zastąpiłam w tej sałatce domowym sosem czosnkowym. Jeśli chodzi o mięso, to wybrałam tu chudą wieprzowinę w postaci schabu. Można go wymienić na pierś z kurczaka, która będzie jeszcze delikatniejsza w smaku. Oto dokładny przepis:

Składniki:
kilka dużych liści kapusty pekińskiej
0,5 cebuli
4 połówki brzoskwiń w syropie
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
ok. 300g schabu
ok. 1 płaska łyżka przyprawy do wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
kilka kropel soku z cytryny
warstwowa salatka z brzoskwiniami salatka z wieprzowina salatka ze schabem salatka z sosem czosnkowym salatka z kapusta pekinska salatka z kukurydza salatka gyros

Sposób przygotowania:
Schab umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam go w drobną kostkę i przełożyłam do miski. Mięso wymieszałam dokładnie z przyprawą do mięsa wieprzowego i olejem, a następnie usmażyłam na rumiano na patelni. Usmażone mięso wyłożyłam na talerz i wystudziłam. Z liści kapusty pekińskiej wykroiłam białe części, a zielone części drobno poszatkowałam. Cebulę obrałam i również drobno posiekałam. Brzoskwinie osączyłam z zalewy i pokroiłam w kostkę. Kukurydzę również odsączyłam z zalewy. Do szklanej salaterki wyłożyłam na dno połowę poszatkowanej kapusty. Na to wyłożyłam posiekaną cebulę i usmażone mięso. Na mięsie rozłożyłam brzoskwinie oraz kukurydzę. Majonez wymieszałam dokładnie z jogurtem naturalnym. Dodałam rozgnieciony przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz wymieszałam. Sosem polałam sałatkę. Na wierzch wyłożyłam resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę schłodziłam w lodówce. Najlepiej, aby spędziła w niej minimum kilka godzin.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!
warstwowa salatka z brzoskwiniami salatka z wieprzowina salatka ze schabem salatka z sosem czosnkowym salatka z kapusta pekinska salatka z kukurydza salatka gyros