poniedziałek, 10 lutego 2020

Sałatka jarzynowa z kapustą pekińską i prażoną cebulką

salatka jarzynowa z kapusta pekinska i prazona cebulka salatka warzywna salatka a'la jarzynowa salatka z prazona cebulka

W moim domu sałatki goszczą dość często. Dziś zrobiłam sałatkę a'la jarzynową. Celowo piszę a'la jarzynową, bo trochę zmodyfikowałam tradycyjny przepis. Zrezygnowałam z jabłek, selera, jajek gotowanych w całości, używając jedynie ugotowanych żółtek. Dodałam kapustę pekińską i prażoną cebulkę, których nie ma w tradycyjnej sałatce. Z resztą na sałatkę jarzynową jest mnóstwo przepisów, które różnią się pomiędzy sobą poszczególnymi składnikami. Ważne żeby była smaczna, a ta taka jest. Oto przepis:

Składniki:
3 małe ziemniaki
3-4 marchewki
1 mała pietruszka
3 jajka
1 puszka groszku konserwowego
mały kawałek pora (biała część)
3 duże ogórki konserwowe
3 duże ogórki kiszone
1/4 kapusty pekińskiej
3 łyżki prażonej cebulki (użyłam cebulki domowej roboty z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html)
sól, pieprz do smaku
ok. 1 łyżka musztardy
kilka łyżek majonezu

Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewki i pietruszkę ugotowałam w łupinkach. Odcedziłam, wystudziłam i dopiero obrałam ze skórki. Obrane warzywa pokroiłam w drobną kosteczkę. Jajka ugotowałam na twardo. Użyłam samych żółtek, ale tylko z tego powodu, że synek wyjadł białko. Normalnie można użyć całych jajek. Jajka również pokroiłam w kosteczkę. Groszek odsączyłam na sicie z zalewy. Pora drobno poszatkowałam. Podobnie postąpiłam z kapustą pekińską, odcinając grube białe części liści. Ogórki konserwowe i kiszone pokroiłam w kosteczkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wszystkie wymienione składniki umieściłam w misce. Dodałam odcedzony groszek i prażoną cebulkę. Wszystko przyprawiłam solą i pieprzem. Dodałam musztardę i majonez i dokładnie wymieszałam. Sałatkę nałożyłam do salaterek i schłodziłam w lodówce.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!
salatka jarzynowa z kapusta pekinska i prazona cebulka salatka warzywna salatka a'la jarzynowa salatka z prazona cebulka

salatka jarzynowa z kapusta pekinska i prazona cebulka salatka warzywna salatka a'la jarzynowa salatka z prazona cebulka

niedziela, 9 lutego 2020

Cynamonowe gniazdka

cynamonowe gniazdka paczki wiedenskie paczki hiszpanskie paczki z dziurka oponki obwarzanki paczki z ciasta parzonego paczki parzone paczki z ciasta na karpatke paczki na tlusty czwartek

Cynamonowe gniazdka to moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek i na cały karnawał. Cynamonowe gniazdka to pączki z ciasta parzonego, które zrobiłam z dodatkiem cynamonu dla smaku i zapachu, stąd nazwa. Takie pączki można też nazwać pączkami wiedeńskimi, pączkami hiszpańskimi czy pączkami z dziurką. Jak zwał, tak zwał, ważne, aby smakowały. A te z dodatkiem lukru cytrynowego smakują wybornie. Są bardzo delikatne i mięciutkie w środku. Oto przepis:

Składniki:
125ml wody
40g masła
0,5szkl. mąki tortowej
2 małe jajka
szczypta soli
szczypta cynamonu
olej do smażenia

Lukier:
sok z cytryny
cukier puder
cynamonowe gniazdka paczki wiedenskie paczki hiszpanskie paczki z dziurka oponki obwarzanki paczki z ciasta parzonego paczki parzone paczki z ciasta na karpatke paczki na tlusty czwartek

Sposób przygotowania:
Wodę wlałam do rondelka. Dodałam szczyptę soli masło. Wszystko podgrzewałam do rozpuszczenia się masła. Mąkę tortową przesiałam i wsypałam ją jednym rzutem do gorącej wody z masłem. Wszystko mieszałam dość energicznie, aż powstało gładkie ciasto odchodzące od ścianek garnka. Ciasto zdjęłam z gazu i odstawiłam do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbiłam jajko i zmiksowałam na jednolitą konsystencję. Wbiłam drugie jajko i znów zmiksowałam na jednolitą, gładką konsystencję. Pod koniec miksowania dodałam szczyptę cynamonu. Ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskałam z rękawa na papier do pieczenia tworząc  nieduże okręgi. Można robić pojedyncze lub podwójne, żeby pączki były grubsze. Papier z pączkami porozcinałam na kwadraty, na których były wyciśnięte pączki. W szerokim garnku rozgrzałam olej i włożyłam porcję pączków razem z papierem, tak aby papier był na górze pączka. Pączki smażyłam na rumiano, ściągałam papier i przewracałam na drugą stronę. Usmażone pączki wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi. Gdy pączki wystygły, przygotowałam cukier puder. Z ok. połowy dużej cytryny wycisnęłam sok i utarłam go z kilkoma łyżkami cukru pudru. Lukrem polałam gniazdka i odstawiłam żeby lukier stężał.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki na kefirze (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/paczki-na-kefirze.html), pączki na mące krupczatce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/paczki-na-mace-krupczatce.html), pączki kryzysowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/paczki-kryzysowe.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/oponki-serowe.html), pączki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-serowe.html), pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!
cynamonowe gniazdka paczki wiedenskie paczki hiszpanskie paczki z dziurka oponki obwarzanki paczki z ciasta parzonego paczki parzone paczki z ciasta na karpatke paczki na tlusty czwartek

cynamonowe gniazdka paczki wiedenskie paczki hiszpanskie paczki z dziurka oponki obwarzanki paczki z ciasta parzonego paczki parzone paczki z ciasta na karpatke paczki na tlusty czwartek

cynamonowe gniazdka paczki wiedenskie paczki hiszpanskie paczki z dziurka oponki obwarzanki paczki z ciasta parzonego paczki parzone paczki z ciasta na karpatke paczki na tlusty czwartek

sobota, 8 lutego 2020

Pączki na kefirze

paczki na kefirze paczki drozdzowe paczki z marmolada truskawkowa tradycyjne paczki z cukrem pudrem paczki znakomite wysmienite luksusowe paczki na jednym jajku i zoltku

Karnawał trwa, niedługo Tłusty Czwartek, więc dziś mam dla was kolejny przepis na pączki. Tym razem zrobiłam pączki tradycyjne, drożdżowe z marmoladą truskawkową. Pączki zrobiłam na kefirze naturalnym zamiast na mleku. Do ciasta dodałam trochę otartej skórki cytrynowej dla smaku i aromatu. Po usmażeniu pączki posypałam cukrem pudrem. Miałam dziś mało czasu, więc pączki zrobiłam w większym rozmiarze, żeby było mniej smażenia. Co prawda wyszły bez obrączki, ale naprawdę pyszne, więc polecam. Oto przepis:

Składniki: 
2szkl. mąki tortowej
25g świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru zwykłego
50g masła
1 całe jajko
1 żółtko
troszkę więcej niż 0,5szkl. kefiru naturalnego gęstego
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki wódki
marmolada truskawkowa do nadziewania
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kefir i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wlałam kefir i wymieszałam na jednolity zaczyn bez grudek. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby wyrósł. Masło stopiłam w rondelku i wystudziłam. Resztę mąki przesiałam do miski. Jedno całe jajko i jedno żółtko ubiłam z resztą cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę i przelałam ją do mąki. Dodałam zaczyn. Zaczęłam wyrabiać ciasto mikserem z hakami (można również ręcznie). W trakcie wyrabiania dolałam roztopione masło i wódkę. Ciasto wyrabiałam kilka minut, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścianek miski. Ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam ją ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta szklanką o średnicy 7cm wycięłam kółka. Na połowę krążków nałożyłam po dobrej łyżeczce marmolady. Krążki z marmoladą nakrywałam krążkami bez marmolady i zlepiałam brzegi formując okrągłe pączki. Pączki pozostawiłam na stolnicy na ok. 15-20 minut do napuszenia. W garnku rozgrzałam olej. Na gorący olej wkładałam pączki i smażyłam je na brązowy kolor z obu stron, po czym wykładałam je na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe pączki obtoczyłam w cukrze pudrze.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki na mące krupczatce (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/paczki-na-mace-krupczatce.html), pączki kryzysowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/paczki-kryzysowe.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/oponki-serowe.html), pączki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-serowe.html), pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!
paczki na kefirze paczki drozdzowe paczki z marmolada truskawkowa tradycyjne paczki z cukrem pudrem paczki znakomite wysmienite luksusowe paczki na jednym jajku i zoltku

paczki na kefirze paczki drozdzowe paczki z marmolada truskawkowa tradycyjne paczki z cukrem pudrem paczki znakomite wysmienite luksusowe paczki na jednym jajku i zoltku

paczki na kefirze paczki drozdzowe paczki z marmolada truskawkowa tradycyjne paczki z cukrem pudrem paczki znakomite wysmienite luksusowe paczki na jednym jajku i zoltku

czwartek, 6 lutego 2020

Schab w sosie z serków topionych

schab w sosie z serkow topionych schab w sosie serowym sos ze schabu schab duszony w kawalkach schab w aromatycznym sosie obiad ze schabu

Schab w sosie z serków topionych to moja kolejna propozycja smacznego dania obiadowego dla całej rodziny. Schab jest kruchy i miękki, a sos aromatyczny, lekko gęsty i kremowy. Takie danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą czy ziemniakami. Robi się go prosto z prostych i tanich składników. Co prawda do takiego sosu z reguły daje się mięso drobiowe, ale ja dziś postanowiłam poeksperymentować. Eksperyment wyszedł bardzo pozytywnie, więc polecam. Oto przepis:

Składniki:
1kg schabu wieprzowego
2 średnie cebule
1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
ok. 2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
2 serki topione po 100g (u mnie ze szczypiorkiem i naturalny)
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
sól
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Schab pokroiłam na kawałki. Można też pokroić w plastry. Przełożyłam go do miski i posypałam przyprawą do mięsa wieprzowego. Wymieszałam, żeby mięso równo się przyprawiło, a następnie posypałam je mąką pszenną i znów wymieszałam, żeby się w niej dokładnie obtoczyło. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je na rumiano ze wszystkich stron i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na tej samej patelni. Przesmażoną cebulę dodałam do mięsa. Mięso podlałam wodą, tak żeby trochę ponad nią wystawało. Dodałam koperek, natkę pietruszki, majeranek oraz przyprawy. Sos doprowadziłam do zagotowania. Dodałam serki topione i na małym ogniu dusiłam sos aż mięso było miękkie. Na koniec można jeszcze sos doprawić brakującymi przyprawami. Sos podajemy na gorąco np. z ryżem lub kaszą.

SMACZNEGO!!!

Surówka z kiszonej kapusty z prażoną cebulką

surowka z kiszonej kapusty z prazona cebulka surowka obiadowa z kapusty kiszonej surowka z kiszonej kapusty z jablkiem i koperkiem surowka z kiszonej kapusty z majonezem

Bardzo lubię surówki z kiszonej kapusty i często robię je do obiadu, zwłaszcza jesienią czy zimą. Dziś również postanowiłam zrobić surówkę z kiszonej kapusty do tradycyjnego schabowego, ale surówkę trochę nietypową, bo z prażoną cebulką, jabłkiem, koperkiem i majonezem. Surówka wyszła pyszna, trochę taka sałatkowa i sycąca, ale pyszna. Oto przepis:

Składniki:
ok. 200g kapusty kiszonej
0,5 jabłka
2 łyżki prażonej cebulki (użyłam domowej z tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html)
1 łyżka koperku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną drobno poszatkowałam i przełożyłam do miski. Jabłko obrane ze skórki starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do kapusty. Dodałam ponadto dwie pełne łyżki prażonej cebulki oraz płaską łyżkę posiekanego koperku. Wszystko doprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Surówkę podałam do schabowego i ugotowanych ziemniaków.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. kolorowa surówka z kiszonej kapusty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/kolorowa-surowka-z-kapusty-kiszonej.html), surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) czy surówka z kapusty kiszonej z cebulką smażoną i majonezem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-majonezem.html).

SMACZNEGO!!!
surowka z kiszonej kapusty z prazona cebulka surowka obiadowa z kapusty kiszonej surowka z kiszonej kapusty z jablkiem i koperkiem surowka z kiszonej kapusty z majonezem

surowka z kiszonej kapusty z prazona cebulka surowka obiadowa z kapusty kiszonej surowka z kiszonej kapusty z jablkiem i koperkiem surowka z kiszonej kapusty z majonezem

Kefirowe placki nadziewane marmoladą

kefirowe placki nadziewane marmolada placki na kefirze racuszki na kefirze racuchy z kefiru placki z kefiru placki ala paczki placki paczkowe placuszki na proszku do pieczenia puszyste racuszki dla dzieci

Kefirowe placki nadziewane marmoladą to pyszne placuszki, trochę inspirowane pączkami. Pączki ostatnio bardzo zasmakowały mojemu synkowi i niemal codziennie pyta się czy będę smażyć pączki. Pączki, wiadomo, są trochę pracochłonne, więc na szybko zrobiłam takie oto placuszki. Co prawda bez drożdży, tylko na proszku do pieczenia i zamiast mleka na kefirze, ale wyszły fajne puszyste w środku. Do tego nadzienie z marmolady jak w pączkach sprawiło, że synek zaakceptował taki zamiennik. Mi też placuszki bardzo smakowały. Oto przepis:

Składniki:
0,5szkl. kefiru naturalnego
3/4szkl. mąki tortowej
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
kilka łyżeczek marmolady np. truskawkowej
olej do smażenia
opcjonalnie cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę tortową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wbiłam jajko i dolałam kefir. Wszystko wymieszałam łyżką na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wyłożyłam łyżką porcje ciasta. Kładłam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek. Na każdym placku na środku robiłam łyżką lekkie zagłębienie i nakładałam w nie marmoladę. Marmoladę zakrywałam cienko ciastem. Placuszki smażyłam na małym ogniu z każdej strony na ładny rumiany kolor i wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placuszki można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, bo same w sobie są słodkie. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 9 niedużych placuszków.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
kefirowe placki nadziewane marmolada placki na kefirze racuszki na kefirze racuchy z kefiru placki z kefiru placki ala paczki placki paczkowe placuszki na proszku do pieczenia puszyste racuszki dla dzieci

kefirowe placki nadziewane marmolada placki na kefirze racuszki na kefirze racuchy z kefiru placki z kefiru placki ala paczki placki paczkowe placuszki na proszku do pieczenia puszyste racuszki dla dzieci

kefirowe placki nadziewane marmolada placki na kefirze racuszki na kefirze racuchy z kefiru placki z kefiru placki ala paczki placki paczkowe placuszki na proszku do pieczenia puszyste racuszki dla dzieci

środa, 5 lutego 2020

Drożdżówki z makiem

drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

Drożdżówki z makiem to jeden z moich ulubionych smakołyków z dzieciństwa. Ale chodzi mi tu o kupne drożdżówki, które kiedyś były łatwo dostępne w każdym sklepie. Pamiętam ich pyszny smak. Były fajne, wilgotne w środku, miały dużo nadzienia makowego i były przyjemnie słodkie dzięki lukrowi. Dziś często szukam takich drożdżówek w piekarniach czy nawet supermarketach, ale wszędzie są albo suche, albo z małą ilością nadzienia i jakieś sztuczne w smaku. Dlatego postanowiłam się wreszcie odważyć i spróbować upiec sama takie bułeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek słodkich z ciasta drożdżowego, więc proszę o wyrozumiałość. Mam świadomość że nie wyszły doskonałe jeśli chodzi o wygląd, ale smakowo są naprawdę fajne. Oto przepis:



Składniki:
500g mąki pszennej tortowej
250ml mleka
80g masła
75g cukru
25g świeżych drożdży
szczypta soli
1 jajko
1 puszka masy makowej z bakaliami 850g
1 łyżka kaszy manny



Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
sok z jednej małej cytryny
kilka łyżek cukru pudru
drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

Sposób przygotowania:
Przygotowanie drożdżówek rozpoczęłam od roztopienia masła. Włożyłam je do rondelka i na małym ogniu podgrzewałam je, aż się roztopiło. Odstawiłam je do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzałam. Powinno być letnie, ale nie gorące. Do miseczki wkruszyłam drożdże. Wsypałam łyżkę cukru i 4 płaskie łyżki mąki. Dolałam ciepłe mleko i dokładnie wymieszałam tworząc zaczyn. Zaczyn odstawiłam na ok. 10-15 minut aby wyrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam resztę cukru, szczyptę soli i wszystko wymieszałam. Następnie dolałam wyrośnięty zaczyn i wbiłam jajko. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto.
W trakcie wyrabiania dolałam przestudzone masło. Ciasto miksowałam na najniższych obrotach ok. kilka minut aż zrobiło się jednolite i odchodziło od ścian miski. Tak przygotowane ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.Trwało to około godziny, może półtorej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrastało, przygotowałam sobie masę makową, tzn. przełożyłam ją do miski i wymieszałam z kaszą manną. Masa powinna tak trochę postać aby kasza lekko napęczniała. Gdy ciasto wyrosło, przełożyłam je na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkowałam je na prostokąt o grubości ok. 0,5 - 0,7cm. Ciasto posmarowałam równomiernie masą makową i zwinęłam w roladę. Roladę następnie pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek z wierzchu docisnęłam przez środek trzonkiem drewnianej łyżki, tworząc przedziałek. Bułeczki przełożyłam na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawiłam na kilkanaście minut aby jeszcze trochę podrosły.
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni. Wierzch bułeczek posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Najpierw wstawiłam pierwszą blaszkę i piekłam bułeczki 15 minut, a następnie drugą blaszkę i piekłam dokładnie tyle samo. Upieczone bułeczki wystudziłam i posmarowałam lukrem. Przygotowałam lukier z soku z cytryny, ucierając go z cukrem pudrem. Cukier należy dodawać partiami, aż uzyskamy gęsty i biały lukier. Trudno dokładnie podać ilość cukru, to zależy od ilości soku. Bułeczki pozostawiłam żeby lukier zastygł i gotowe.

SMACZNEGO!!!


drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem


Pączki z serków wiejskich

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

Jeśli czasem zdarzy się wam taka sytuacja, że będziecie mieć nadwyżkę serków wiejskich w lodówce i nie będziecie mieli pomysłu jak je spożytkować, to mam dla was fajną propozycję - pączki, a właściwie mini pączki z serków wiejskich. Takie pączki są bardzo smaczne, a do tego robi się je błyskawicznie. Można je zrobić np. w przypadku niezapowiedzianych gości, bo jak to pączki są najlepsze zaraz po przygotowaniu, więc nie trzeba długo czekać na efekt. Do pączków można dodać dowolny aromat czy odrobinę alkoholu, aby miały bardziej wyrazisty smak. Można je też przygotować z serków waniliowych homogenizowanych, tylko wtedy ciasto może być ciut rzadsze i trudniejsze do formowania. Oto przepis:



Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru kryształu
400g serka wiejskiego
2 jajka
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier kryształ, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i wymieszałam łyżką. Wbiłam jajka. Serki wiejskie razem z tą śmietanką, która była w opakowaniach, przełożyłam do miski i zblendowałam na gładki serek. Dodałam go do miski ze składnikami sypkimi i jajkami. Wszystko wymieszałam łyżką. Powstało gęste ciasto. Do ciasta można dodać jeszcze alkohol (spirytus, rum), szczyptę cynamonu czy dowolny aromat do ciast. W garnku rozgrzałam ok. pół litra oleju. Powinien osiągnąć temperaturę ok. 170-180 stopni, aby zacząć smażyć pączki.
Jeśli nie macie termometru, to stopień nagrzania oleju można sprawdzić drewnianą łyżką. Wystarczy zanurzyć trzonek łyżki w oleju. Jeśli od razu po zanurzeniu, wokół łyżki tworzy się dużo bąbelków, to znaczy że olej jest wystarczająco gorący do smażenia. Pączki formowałam rękami zwilżonymi olejem i kładłam je do garnka na rozgrzany tłuszcz. Pączki smażyłam na małym ogniu po kilka minut, pozwalając się im samodzielnie obracać. Gdy były wystarczająco zarumienione wyjmowałam je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe pączki obsypałam cukrem pudrem. 

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki, np.: pączki z serka mascarpone (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!


paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

wtorek, 4 lutego 2020

Pączki na mące krupczatce

paczki na mace krupczatce paczki z krupczatki puszyste mieciutkie paczki tradycyjne paczki z marmolada rozana paczki z roza paczki na tlusty czwartek paczki karnawalowe

Karnawał w pełni, więc czas na kolejne pączki. Tym razem pyszne pączki z dodatkiem mąki krupczatki. Pączki zrobione na samych żółtkach, z olejem zamiast masła. Nadziałam je przed smażeniem marmoladą różaną i posypałam cukrem pudrem po usmażeniu. Pączki wyszły pyszne, mięciutkie i puszyste. Poleca. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki krupczatki
0,5szkl. ciepłego mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
25g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
2 łyżki spirytusu
marmolada różana do nadziewania
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam łyżeczkę cukru i łyżkę mąki tortowej. Dolałam ciepłe mleko i dokładnie rozmieszałam składniki na jednolity zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby zaczął rosnąć. Resztę mąki tortowej i mąkę krupczatkę wsypałam do miski. Zółtka utarłam z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodałam ją do mąki. Dodałam jeszcze olej, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Można to zrobić rękami lub mikserem z hakami. Wyrabianie powinno trwać kilka minut. Ciasto powinno ładnie odklejać się od ścianek miski.
Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta szklanką wycinałam kółka. Na każdym krążku ciasta nakładałam łyżeczkę marmolady i zlepiałam brzegi ciasta tworząc okrągłego pączka. Uformowane pączki odkładałam na stolnicę i pozostawiłam je na ok. 20-25min. do napuszenia/podrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzałam ok. 1 litr oleju. Na gorący olej wkładałam pączki i smażyłam je z obu stron, po czym wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe pączki obtaczałam w cukrze pudrze.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki kryzysowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/paczki-kryzysowe.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/oponki-serowe.html), pączki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-serowe.html), pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).


SMACZNEGO!!!

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

Ryba w sosie słodko - kwaśnym to mój przepis zainspirowany przepisem na rybę po japońsku. Rybę po japońsku zrobiłam po raz pierwszy na ostatnią Wigilię i bardzo wszystkim smakowała. Tym razem jednak postanowiłam trochę przepis zmodyfikować i zrobić po swojemu, dlatego też nazwałam to danie rybą w sosie słodko - kwaśnym, a nie rybą po japońsku. Tym razem zrobiłam sos z samego ketchupu pikantnego i dodałam do niego czosnek i zioła prowansalskie. Dodałam też do warzyw kukurydzę konserwową. Według mnie ta ryba jest trochę mniej słodka a bardziej wyrazista w smaku. Oto przepis:

Składniki:
ok. 300-350g filetów rybnych (u mnie morszczuk argentyński)
sól, pieprz
sok z cytryny
mąka do panierowania
olej do smażenia
0,5 papryki czerwonej
1 średnia cebula
3 średnie ogórki konserwowe
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5szkl. wody
0,5szkl. ketchupu pikantnego
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
1/4szkl. cukru
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Filety rybne rozmroziłam na sicie. Rozmrożone filety skropiłam sokiem z cytryny i przyprawiłam solą i pieprzem. Pokroiłam filety na mniejsze kawałki i obtoczyłam je w mące pszennej. Następnie usmażyłam je na patelni na oleju i wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Paprykę czerwoną pokroiłam w cienkie paseczki. Ogórki konserwowe również pokroiłam w paseczki. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Wszystkie warzywa wymieszałam razem w misce. W rondlu zagotowałam wodę, ocet, olej, cukier i ketchup. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarte zioła prowansalskie, szczyptę soli, paprykę ostrą w proszku i pieprz ziołowy. Do gotującej się zalewy dodałam przygotowane warzywa. Wszystko razem gotowałam ok. 10 minut. ok. 2-3 łyżki gorącej zalewy nałożyłam na dno salaterki. Na niej ułożyłam parę kawałków ryby, znów trochę zalewy, ryba i tak na przemian. Na wierzchu powinna być zalewa z warzywami. Przygotowaną rybę odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby się dobrze schłodziła. Powinna się chłodzić minimum kilka godzin.
Zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów na dania rybne, np.: ryba po japońsku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-japonsku.html), smażona ryba z marynaty (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/smazona-ryba-z-marynaty.html), ryba po grecku z porem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-z-porem.html), ryba po grecku z papryką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-z-porem.html), tradycyjna ryba po grecku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/ryba-po-grecku.html), ryba po grecku ze świeżymi pomidorami (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-ze-swiezymi-pomidorami.html).

SMACZNEGO!!!
ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

Cebulowe kluski śląskie

cebulowe kluski slaskie kluseczki slaskie z cebula kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem kluseczki obiadowe kluski ziemniaczane kluseczki z ziemniakow gotowanych z obiadu

Kluski śląskie to słynne kluseczki ziemniaczane z dziurką. Takie kluski goszczą w moim domu często, na przemian z kopytkami. Lubię je za to, że można je przygotować w większej ilości i odsmażać lub podgrzewać przez 2-3 dni. Są tanie do zrobienia i smaczne. Pysznie smakują jako dodatek do dania mięsnego czy sosu zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Dziś kluski śląskie zrobiłam w nieco innej wersji, bo z dodatkiem cebuli. Dzięki temu nabrały nowego, ciekawego smaku. Rodzina zajadała ze smakiem. Oto przepis:

Składniki:
1 cebula
ok. 1,5szkl. ugotowanych ziemniaków
1 jajko
szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
ok. 3/4szkl. mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Przesmażyłam ją na patelni na łyżce oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem i chwilę razem smażyłam. Cebulę odstawiłam do przestygnięcia, a następnie wymieszałam z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbiłam jajko i dosypałam mąkę ziemniaczaną. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Z ciasta odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce po środku robiłam palcem zagłębienie/dziurkę, ale nie przebijając ciasta na przelot. W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam uformowane kluseczki. Kluski gotowałam ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyłożyłam je na półmisek.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na szpinakowe kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szpinakowe-kluski-slaskie.html) oraz tradycyjne kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kluski-slaskie.html).

SMACZNEGO!!!

Domowy makaron pszenno - dyniowy

domowy makaron pszenno dyniowy domowy makaron do zupy makaron z dwoch zoltek makaron dwujajeczny

Jak tylko czas mi na to pozwala, to staram, się przygotowywać makaron samodzielnie. Taki domowy makaron jest dla mnie i mojej rodziny dużo smaczniejszy niż sklepowy. Taki makaron jemy nie tylko z zupą. Bardzo lubimy taki makaron odsmażony na maśle. Ja dodatkowo posypuję go twarogiem. Ale to tylko jedna z propozycji podania. Można go stosować do różnych dań. Dziś zrobiłam makaron pszenno - dyniowy na samych żółtkach z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Makaron ma dzięki takim składnikom ładny żółciutki kolor. Oto przepis:

Składniki:
2szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
2 żółtka
ok. 0,5szkl. mleka
szczypta soli
1 łyżka pure z pieczonej dyni
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową i szczyptę soli. Dodałam żółtka (białka można zamrozić i użyć w innym czasie do jakiegoś wypieku) oraz pure z dyni. Mleko podgrzałam i gorące dolałam do pozostałych składników. Wymieszałam wszystko łyżką, a następnie zagniotłam ręcznie elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam ją na mniejsze kawałki. Każdy kawałek podsypując mąką, rozwałkowałam na cienki placek. Placki odkładałam na bawełniany ręcznik, żeby trochę obeschły. Następnie wszystkie placki ułożyłam jeden na drugim, przesypując je mąką. Pokroiłam je w pasy, a następnie każdy pas pokroiłam na cienkie kluseczki/makaron. Makaron potrząsając rękami porozklejałam i pozostawiłam na stolnicy. W dużym garnku zagotowałam sporą ilość wody. Osoliłam wrzątek i wrzuciłam do niego makaron. Makaron gotowałam kilka minut, po czym wyłowiłam go łyżką cedzakową na półmisek. Jak wspomniałam na początku, makaron można podać do zupy lub innych dań.

SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 3 lutego 2020

Fuczki

fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona

Fuczki to placki z kiszonej kapusty, wywodzące się z kuchni bieszczadzkiej. O ich istnieniu dowiedziałam się jakiś czas temu i bardzo mnie one zaintrygowały. Długo się zbierałam do ich zrobienia, bo nie do końca dowierzałam, że mogą być smaczne. A teraz akurat miałam kapustę kiszoną, więc stwierdziłam, że w końcu trzeba się przekonać jak te fuczki smakują. Muszę przyznać, że ta decyzja była jedną z lepszych, jeśli chodzi o odkrywanie nowych smaków. Placki wyszły tak pyszne, że następnym razem podwoję składniki. Nawet przeszło mi przez myśl, że te placki mogą z powodzeniem być jedną z dwunastu potraw na wigilijnym stole, bo smakiem przypominają mi trochę pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Na pewno jednak zagoszczą w moim menu na stałe. Oto przepis:

Składniki:
250g kapusty kiszonej
1 jajko
3/4szkl. mąki tortowej
0,5szkl. mleka
sól, pieprz
szczypta majeranku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Wbiłam do niej jako i dolałam mleko. Podane składniki zmiksowałam na jednolite lekko gęste ciasto. Kapustę kiszoną odcisnęłam z soku i drobniutko poszatkowałam. Dodałam ją do przygotowanego ciasta i dokładnie wszystko wymieszałam łyżką. Na koniec przyprawiłam ciasto solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i nałożyłam łyżką porcje ciasta, lekko je rozsmarowując i nadając bardziej owalny kształt. Placki smażyłam na średnim ogniu przez kilka minut, na ładny złotobrązowy kolor. Po usmażeniu wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki można podawać z dodatkami typu wędzona ryba, sos czosnkowy, lub inne ulubione. Mi smakowały również bez żadnych dodatków.

SMACZNEGO!!!
fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona

fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona

fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona