Lubię mieć w lodówce zapas sera białego, czy to w wiaderku czy to zwykłego twarogu, lub białego sera w kostce. Taki ser można bowiem wykorzystać zarówno na kanapki, d placków czy naleśników, jak również do pysznego sernika. Kiedy mam ochotę na szybkie i proste do zrobienia ciasto, to właśnie decyduję się na sernik. Nie wiem czy wy podzielacie moją opinię, ale według mnie sernik to jedno z najłatwiejszych do zrobienia ciast, które zawsze wychodzą i pysznie smakują. Można go zrobić na różnych spodach lub bez spodu, w zależności od tego co mamy pod ręką. Można dodać do niego owoce lub inne dodatki, aby za każdym razem uzyskać inny efekt wizualny i smakowy. Można też zrobić polewę na wierzch lub jak ja dziś posypać go cukrem pudrem. Ja tym razem zdecydowałam się na puszysty sernik na krakersach. Zrobiłam go sera białego w kostce z dodatkiem serka waniliowego. Sernik wyszedł wyśmienity. Oto przepis:
Składniki:
kilkanaście sztuk solonych krakersów
500g białego sera (użyłam sera chudego w kostce)
200g serka homogenizowanego waniliowego
100g masła
3 jaja
3/4szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g)
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Masło i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz tortownicy. Na dnie formy ułożyłam solone krakersy. Niektóre ułożyłam dubeltowo, ale nie jest to konieczne. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam do niego serek waniliowy i zblendowałam je razem na jednolitą masę. Jeśli użyjecie sera z wiaderka wystarczy wymieszać łyżką. Mój ser był tylko jakby jednokrotnie zmielony i miał małe grudki, więc zdecydowałam się na blendowanie. Następnie masę serową zmiksowałam z miękkim masłem. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka utarłam z cukrem zwykłym, waniliowym i śmietaną.
Do utartych żółtek dodawałam po łyżce ser wymieszany z masłem. Gdy masa była jednolita dodałam sok z cytryny i proszek budyniowy. Wymieszałam do połączenia składników. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam masę łyżką. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do formy na spód z krakersów. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiłam sernik na kilka minut w piekarniku, a następnie wyjęłam go na metalową kratkę i wystudziłam w formie, przykryty ściereczką. Po wystudzeniu, sernik schłodziłam w lodówce. U mnie chłodził się całą noc. Przed podaniem wyjęłam go z tortownicy i posypałam cukrem pudrem.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik łaciaty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/sernik-aciaty.html), sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.