środa, 23 września 2020

Babka piaskowa od Polskie Młyny

babka piaskowa od polskie mlyny ciasto w proszku gotowa mieszanka do wypieku ciast idealna babka keks waniliowa babka

Uwielbiam piec ciasta. Czasem sięgam po sprawdzone i przetestowane przez setki osób przepisy. Czasem tworzę własne przepisy, najczęściej z tego co znajdę w kuchni. A jeszcze czasem korzystam z gotowych mieszanek do wypieku ciast. Po takie ciasta sięgam z kilku powodów. Najczęściej wtedy gdy zależy mi na pewnym efekcie końcowym, bo te ciasta zawsze się udają i zachwycają smakiem. Czasem również dlatego, aby sprawdzić po prostu jak smakują, zachęcona pięknym zdjęciem na opakowaniu, a czasem wtedy gdy nie mam czasu na tworzenie skomplikowanych ciast, bądź gdy nie jestem w najlepszej formie a chcę upiec coś pysznego dla rodziny lub znajomych. I dziś właśnie sięgnęłam po jedno z takich gotowych ciast, a mianowicie po babkę piaskową od firmy Polskie Młyny. Taką babkę można kupić w popularnych sklepach stacjonarnych, jak również zamówić przez internet w oficjalnym sklepie, do którego tu macie link: https://www.skleppm.pl/. Jest to ogromna wygoda, bo bez wychodzenia z domu można kupić fajne produkty i cieszyć się pysznymi ciastami i nie tylko. Ale wracając do mojej babki piaskowej, zobaczcie sami jak łatwo ją zrobić.

Potrzebne składniki:
3 jaja
135g mąki
opakowanie Babki piaskowej od Polskie Młyny

babka piaskowa od polskie mlyny ciasto w proszku gotowa mieszanka do wypieku ciast idealna babka keks waniliowa babka


Sposób przygotowanie:
Mieszankę do wypieku babki piaskowej wsypujemy do miski miksera. Dodajemy wybite jajka i odmierzoną mąkę pszenną. Wszystko miksujemy od 4 do 7 minut na wysokich obrotach miksera do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji bez grudek. Masę przekładamy do formy keksówki o wymiarach ok. 11x25cm lub okrągłej foremki na babkę z kominem o średnicy 18-20cm. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 50-60minut bez termoobiegu na grzaniu góra-dół na środkowej półce piekarnika. Pod koniec pieczenia ciasto można sprawdzić patyczkiem czy nie jest surowe. Po upieczeniu ciasto studzimy na metalowej kratce. Przed podaniem wyjmujemy z formy. Babkę piaskową można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem jeśli lubicie. Babka jest pyszna, puszysta i wilgotna. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Będzie idealna zarówno na co dzień, jak i od święta. Polecam.

SMACZNEGO!!!
babka piaskowa od polskie mlyny ciasto w proszku gotowa mieszanka do wypieku ciast idealna babka keks waniliowa babka

babka piaskowa od polskie mlyny ciasto w proszku gotowa mieszanka do wypieku ciast idealna babka keks waniliowa babka

babka piaskowa od polskie mlyny ciasto w proszku gotowa mieszanka do wypieku ciast idealna babka keks waniliowa babka


sobota, 12 września 2020

Ciasto nesquik


ciasto nesquik ciasto z kremem nesquik ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym ciasto tortowe ciasto mocno czekoladowe ciasto z kakao rozpuszczalnym

Już dawno nie było u mnie ciasta pieczonego. Ostatnie "wypieki" to ciasta na zimno, więc czas trochę nadrobić zaległości. Tym razem postanowiłam zrobić trochę takie ciasto tortowe, bo przekładane, na czekoladowym cieście w stylu biszkoptu. Ciasto lekko nasączyłam kawą i przełożyłam pysznym czekoladowym kremem nesqik. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-nesquik-pyszne-i-mega-kakaowe,174913,smaki-katriny.html. Ciasto jest przepyszne. Mięciutkie, wilgotne, rozpływa się w ustach. Może również posłużyć jako tort. Troszkę zmodyfikowałam oryginalny przepis. Oto moja wersja przepisu:

Ciasto:
6 jaj
3/4szkl. cukru
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao naturalnego
8 łyżek oleju 
8 łyżek wody

Krem:
80g budyniu o smaku waniliowym bez cukru
05szkl. cukru
1l mleka
3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
0,5szkl. kakao rozpuszczalnego
1 płaska łyżeczka kakao naturalnego
200g masła

Dodatkowo:
ok. 3/4szkl. zaparzonej i osłodzonej kawy (rozpuszczalnej)
50g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki śmietany 30%
ciasto nesquik ciasto z kremem nesquik ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym ciasto tortowe ciasto mocno czekoladowe ciasto z kakao rozpuszczalnym

Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier i na najwyższych obrotach miksera ubijałam je na puszystą masę. Mąkę przesiałam i wymieszałam z kakao naturalnym i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyłam ją z masą jajeczną. Na koniec do ciasta wmieszałam olej i przegotowaną i wystudzoną wodę. Ciasto przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka, w praktyce ok. 35-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Wystudzone ciasto przekroiłam na trzy blaty. Dodatkowo odkroiłam górkę, która wyrosła mi na środku ciasta i pokruszyłam ją drobno.
Mleko wlałam do garnka i rozmieszałam w nim proszki budyniowe, mąkę, kakao rozpuszczalne i kakao naturalne. Garnek ustawiłam na gazie i podgrzewałam ciągle mieszając, aż mleko się zagotowało i zgęstniało na budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny zmiksowałam miękkie masło i stopniowo dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Całość miksowałam do uzyskania jednolitego gładkiego kremu. 
Na dnie tortownicy ułożyłam pierwszy blat ciasta i nasączyłam go delikatnie 1/3 kawy. Na tym rozsmarowałam ok. 4 porządne łyżki kremu. Ułożyłam drugi blat ciasta, znów nasączyłam kawą i rozsmarowałam podobną porcję kremu. Na to ułożyłam trzeci blat ciasta, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu. Wierzch ciasta posypałam pokruszonym ciastem. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej czekoladę połamaną na kawałki. Czekoladą polałam ciasto. Ciasto przed podaniem należy chłodzić minimum kilka godzin w lodówce.

SMACZNEGO!!!
ciasto nesquik ciasto z kremem nesquik ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym ciasto tortowe ciasto mocno czekoladowe ciasto z kakao rozpuszczalnym

ciasto nesquik ciasto z kremem nesquik ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym ciasto tortowe ciasto mocno czekoladowe ciasto z kakao rozpuszczalnym

ciasto nesquik ciasto z kremem nesquik ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym ciasto tortowe ciasto mocno czekoladowe ciasto z kakao rozpuszczalnym

ciasto nesquik ciasto z kremem nesquik ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym ciasto tortowe ciasto mocno czekoladowe ciasto z kakao rozpuszczalnym

sobota, 29 sierpnia 2020

Łaciaty sernik na zimno

laciaty sernik na zimno sernik na zimno z brzoskwiniami ciasto na zimno z brzoskwiniami sernik na herbatnikach sernik z galaretka sernik na zimno zebra sernik marmurkowy

Łaciaty sernik na zimno to moja kolejna wariacja na temat sernika na zimno. Tym razem ciasto powstało z serków waniliowych homogenizowanych połączonych z ubitą śmietaną kremówką. Łaciaty, bo masa serowa przeplata się tu z musem brzoskwiniowym. Sernik zrobiony jest na herbatnikach. Oprócz warstwy sernikowej, zrobiłam także warstwę kremu budyniowego. Całość wykończyłam mieszanką kruchych ciasteczek i galaretką. Ciasto powstało z tego co miałam akurat w lodówce, ale efekt przeszedł moje oczekiwania. Powstało pyszne, lekkie ciasto o owocowym smaku. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
600g serka waniliowego homogenizowanego
150ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny (lub inna ilość jaka wg opakowania potrzebna jest na 0,5l płynu)
ok. 3/4kg brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka cytrynowa
1,5szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki tortowej
1 budyń waniliowy
150g masła
ok. 150-200g mieszanki drobnych kruchych ciasteczek
kilkanaście sztuk herbatników
laciaty sernik na zimno sernik na zimno z brzoskwiniami ciasto na zimno z brzoskwiniami sernik na herbatnikach sernik z galaretka sernik na zimno zebra sernik marmurkowy

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie obrałam ze skórki i usunęłam pestki. Miąższ pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka. Dolałam odrobinę wody i dusiłam brzoskwinie kilkanaście minut aż zaczęły się rozpadać. Następnie zblendowałam je na jednolitą masę i gorące wymieszałam z proszkiem galaretki brzoskwiniowej. Mus odstawiłam do wystygnięcia. Wystudzony mus wstawiłam do lodówki, aby zaczął gęstnieć. Żelatynę rozpuściłam w ok. 170ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Serki przełożyłam do miski. Zimną śmietanę ubiłam na sztywno i wymieszałam z serkami waniliowymi. Do masy wlałam cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę i zmiksowałam do połączenia. Okrągłą tortownicę o średnicy 24cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki. Na herbatniki wykładałam po łyżce masy serkowej i musu brzoskwiniowego, tworząc takie kleksy/łatki. Powierzchnię lekko wyrównałam i ciasto wstawiłam do lodówki. Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam cukier, mąkę i proszek budyniowy i wlałam do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny zmiksowałam z miękkim masłem i powstały krem wyłożyłam na schłodzony sernik. Na kremie budyniowym ułożyłam kruche ciasteczka. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i wystudziłam. Gęstniejącą wylałam na ciasto. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam je przez całą noc. 

SMACZNEGO!!!
laciaty sernik na zimno sernik na zimno z brzoskwiniami ciasto na zimno z brzoskwiniami sernik na herbatnikach sernik z galaretka sernik na zimno zebra sernik marmurkowy

laciaty sernik na zimno sernik na zimno z brzoskwiniami ciasto na zimno z brzoskwiniami sernik na herbatnikach sernik z galaretka sernik na zimno zebra sernik marmurkowy

laciaty sernik na zimno sernik na zimno z brzoskwiniami ciasto na zimno z brzoskwiniami sernik na herbatnikach sernik z galaretka sernik na zimno zebra sernik marmurkowy

sobota, 22 sierpnia 2020

Brzoskwiniowiec bez pieczenia

brzoskwiniowiec bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami na zimno ciasto przekladane ciasto z mlekiem w proszku masa z mleka w proszku ciasto na herbatnikach ciasto z galaretka ciasto z kremem ciasto z musem brzoskwiniowym
Nie wiem jak u was, ale w naszym przydomowym sadzie właśnie dojrzały brzoskwinie. Żeby się nie marnowały, postanowiłam zrobić z nich jakieś pyszne ciasto. Ponieważ chwilowo nie mam piekarnika, to powstało ciasto na zimno/bez pieczenia. Na panujące upały, chyba nawet lepsze niż pieczone. Jest to moje pierwsze ciasto z użyciem świeżych brzoskwiń. Do tej pory korzystałam jedynie z brzoskwiń z puszki do wypieków, ale tym razem postanowiłam to zmienić. Powstało pyszne, choć dość słodkie ciasto na herbatnikach, z masą z mleka w proszku, warstwą brzoskwiniową i galaretką. Oto przepis:

Składniki:
ok. 400g herbatników
ok. 1kg brzoskwiń
3 galaretki o smaku brzoskwiniowym
250g mleka w proszku
3/4szkl. mleka np. 2%
150g masła 
1/4szkl. cukru
2 łyżki soku z cytryny
brzoskwiniowiec bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami na zimno ciasto przekladane ciasto z mlekiem w proszku masa z mleka w proszku ciasto na herbatnikach ciasto z galaretka ciasto z kremem ciasto z musem brzoskwiniowym

Sposób przygotowania:
Tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam na spodzie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią aluminiową. Można użyć też folii spożywczej przezroczystej. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników. Brzoskwinie obrałam ze skórki, usunęłam pestki, a miąższ pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka. Garnek przykryłam i na małym ogniu dusiłam brzoskwinie aż puściły sok i zrobiły się mięciutkie. Uduszone brzoskwinie zblendowałam na jednolitą masę. Powinno wyjść ok. 2 szklanki musu.
Do tak przygotowanego, gorącego musu brzoskwiniowego wsypałam jedną galaretkę brzoskwiniową w proszku i wymieszałam, żeby się rozpuściła. Mus odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby zgęstniał. Do rondelka wlałam mleko 2%. Wsypałam cukier i dodałam masło. Mleko podgrzewałam, aż masło i cukier się rozpuściły. Następnie odstawiłam do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe zmiksowałam z mlekiem w proszku, dodając je po łyżce. Połowę masy mlecznej wylałam na ciastka i przykryłam drugą warstwą herbatników. Na to wyłożyłam tężejący mus brzoskwiniowy i znów ułożyłam na nim warstwę ciastek.
Na ciastka wylałam drugą połowę masy mlecznej i ułożyłam ostatnią warstwę ciastek. Pozostałe dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody. Dodałam do niej sok z cytryny i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy zaczęły dość mocno tężeć wyłożyłam je na ciasto. Ciasto odstawiłam na całą noc do lodówki, a następnego dnia pokroiłam na kawałki i zaserwowałam.

SMACZNEGO!!!
brzoskwiniowiec bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami na zimno ciasto przekladane ciasto z mlekiem w proszku masa z mleka w proszku ciasto na herbatnikach ciasto z galaretka ciasto z kremem ciasto z musem brzoskwiniowym

brzoskwiniowiec bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami na zimno ciasto przekladane ciasto z mlekiem w proszku masa z mleka w proszku ciasto na herbatnikach ciasto z galaretka ciasto z kremem ciasto z musem brzoskwiniowym

brzoskwiniowiec bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia ciasto z brzoskwiniami na zimno ciasto przekladane ciasto z mlekiem w proszku masa z mleka w proszku ciasto na herbatnikach ciasto z galaretka ciasto z kremem ciasto z musem brzoskwiniowym

piątek, 14 sierpnia 2020

Sernik z galaretką

sernik z galaretka sernik pieczony z galaretka sernik z serkiem waniliowym sernik ze smietana kremowka sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z budyniem sernik cytrynowy delikatny puszysty sernik

Dziś mam dla was przepis na sernik z galaretką, ale nie jest to sernik na zimno, tylko sernik pieczony w piekarniku. Dla niektórych pewnie będzie to zaskoczeniem i niecodziennym połączeniem. Ja jednak często spotykam się z takim sernikiem na różnego rodzaju uroczystościach organizowanych w domach weselnych. Z tego co zaobserwowałam, to takie serniki cieszą się dużym wzięciem wśród gości, więc postanowiłam też taki zrobić. Do sernika wykorzystałam ser biały samodzielnie mielony, a na spód dałam herbatniki. Sernik wyszedł fajny, przyjemnie cytrusowy ze świeżym posmakiem. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
750g białego sera półtłustego
200g serka homogenizowanego waniliowego
100ml śmietany 30%
3/4szkl. cukru
3 jaja
1 łyżka masła
1 budyń waniliowy bez cukru
ok. 200g herbatników
1 galaretka o smaku pomarańczowym
1 łyżeczka soku z cytryny
sernik z galaretka sernik pieczony z galaretka sernik z serkiem waniliowym sernik ze smietana kremowka sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z budyniem sernik cytrynowy delikatny puszysty sernik

Sposób przygotowania:
Masło i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam do niego serek waniliowy i dolałam śmietanę (nie ubijałam jej). Wszystko zblendowałam blenderem na jednolitą masę serową. Gdyby masa była zbyt gęsta i nie chciała się blendować, można dolać więcej śmietany. Do przygotowanej masy serowej wsypałam cukier i proszek budyniowy i wymieszałam do połączenia składników. Można do tego użyć łyżki lub miksera na najniższych obrotach. Następnie do masy serowej wmiksowałam miękkie masło, a po nim jajka. Na koniec do masy serowej dodałam sok z cytryny i jeszcze raz wymieszałam. Tortownicę o średnicy ok. 24-25cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz. Na spód ułożyłam herbatniki. Wyszło mi kilkanaście sztuk. Na ciastka przełożyłam masę serową. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Gdy było wystudzone, przygotowałam galaretkę, rozpuszczając ja w ok. 400ml gorącej wody. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia, a gdy była już lekko tężejąca wylałam ją na sernik. Sernik wstawiłam na noc do lodówki i podałam następnego dnia.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: puszysty sernik na krakersach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/puszysty-sernik-na-krakersach.html), sernik łaciaty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/sernik-aciaty.html), sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do 
przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
sernik z galaretka sernik pieczony z galaretka sernik z serkiem waniliowym sernik ze smietana kremowka sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z budyniem sernik cytrynowy delikatny puszysty sernik

sernik z galaretka sernik pieczony z galaretka sernik z serkiem waniliowym sernik ze smietana kremowka sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z budyniem sernik cytrynowy delikatny puszysty sernik

sernik z galaretka sernik pieczony z galaretka sernik z serkiem waniliowym sernik ze smietana kremowka sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z budyniem sernik cytrynowy delikatny puszysty sernik

wtorek, 11 sierpnia 2020

Ciasto z połówkami jabłek

ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

Sezon na papierówki trwa w najlepsze, więc mam dla was kolejne ciasto z tymi pysznymi jabłkami. Tym razem jest to ciasto, które jeszcze całkiem niedawno było hitem i było często pieczone w polskich domach. Świadczyły o tym chociażby częste posty w mediach społecznościowych i liczne komentarze z zachwytami nad tym ciastem. Ostatnio trochę już zostało zapomniane, ale nie przeze mnie. Mowa o cieście z połówkami jabłek. Ja to ciasto zrobiłam dziś po raz pierwszy, mimo, że tak jak napisałam, jest ono znane już od dłuższego czasu. W końcu doczekało się realizacji spośród setek innych przepisów i pomysłów, które ciągle przybywają. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na to ciasto, bo jest naprawdę pyszne i proste do zrobienia. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, mimo, iż jest robione na zasadzie ciasta kruchego. Papierówki idealnie do niego pasują, są mięciutkie po upieczeniu i słodkie. Całość dopełnia lukier ze śmietany i cukru pudru. Przepis zapożyczyłam ze strony: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/01/ciasto-z-poowkami-jabek.html. A oto on:

Składniki:
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
32g cukru waniliowego
250g masła w temp. pokojowej
1 jajko
150g serka homogenizowanego waniliowego
jabłka papierówki lub inne (najlepiej tej samej wielkości, u mnie raczej takie mniejsze, wyszło 12 sztuk)

Lukier:
1szkl. cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

Sposób przygotowania:
Blaszkę wielkości ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę tortową przesiałam do miski. Dosypałam cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki wymieszałam. Wbiłam jajko. Dodałam masło i serek waniliowy. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto i podzieliłam je na dwie równe części. Jedną część ciasta schowałam do lodówki, a drugą rozwałkowałam na prostokąt wielkości blaszki, pomagając sobie mąką. Ciasto nawinęłam na wałek i przeniosłam do blachy. Wyłożyłam nim całe dno blaszki. Jabłka obrałam ze skórki. Przekroiłam na połówki i z każdej połówki jabłka ostrożnie wydrążyłam gniazda nasienne.
Połówki jabłek ułożyłam na cieście, tą wydrążoną stroną do dołu. Drugą część ciasta wyjęłam z lodówki i również podsypując je mąką rozwałkowałam na prostokąt wielkości blachy. Ostrożnie przeniosłam ciasto do blaszki, przykrywając nim jabłka. Ciasto trochę ugniotłam pomiędzy jabłkami. Ciasto piekłam ok. 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Powinno być ładnie zarumienione. Śmietanę utarłam z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gęsty biały lukier i posmarowałam nim gorące ciasto, od razu po wyjęciu z piekarnika. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. Można je dodatkowo schłodzić w lodówce. Ciasto jest pyszne, miękkie i długo utrzymuje świeżość. Ja swoje przechowywałam w lodowce w pojemniku na ciasto.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na szarlotki, np.: szarlotka z papierówek (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/08/szarlotka-z-papierowek.html), szarlotka kryzysowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/06/szarlotka-kryzysowa.html), szarlotka z pianką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), szarlotka owsiana (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html), szarlotka z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

ciasto z polowkami jablek ciasto z papierowkami ciasto z jablkami szarlotka z papierowek szarlotka z polowkami jablek ciasto z lukrem ciasto z serkiem waniliowym

środa, 5 sierpnia 2020

Ciasto sypane z jabłkami i kakao

ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

Sezon na papierówki w pełni, więc na moim stole zagościło kolejne ciasto z tymi sezonowymi owocami. Tym razem jest to rodzaj szarlotki, ale nieco odmiennej niż tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Zrobiłam szarlotkę sypaną, ale również w nieco innej wersji niż ta popularna szarlotka sypana. Do jednej warstwy bowiem dodałam kakao. W ten sposób ciasto zyskało więcej koloru i ciekawego wyglądu oraz troszkę innego smaku. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. kaszy manny
3/4szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
ok. 170g masła
ok. 1,5kg jabłek np. papierówek
cynamon do smaku
ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

Sposób przygotowania:
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 22cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo nasmarowałam masłem. Do miski wsypałam mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia i wszystko wymieszałam. Tą mieszankę podzieliłam na trzy równe części. Pierwszą część składników sypkich wysypałam do przygotowanej tortownicy, tak aby dno było równo przykryte. Jabłka obrałam, pozbawiłam nasion i starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodałam cynamon do smaku (ok. 1/4 łyżeczki) i wymieszałam. Połowę masy jabłkowej wyłożyłam do tortownicy. Na jabłka wysypałam równomiernie drugą część składników sypkich wymieszanych z kakao. Na to znów jabłka i ostatnia część składników sypkich. Na wierzchu ciasta poukładałam zimne masło pokrojone na cienkie plasterki. Ciasto piekłam 60 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam w blaszce a następnie dodatkowo schłodziłam w lodówce, ale nie jest to konieczne. 
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na szarlotki, np.: szarlotka z papierówek (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/08/szarlotka-z-papierowek.html), szarlotka kryzysowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/06/szarlotka-kryzysowa.html), szarlotka z pianką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), szarlotka owsiana (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html), szarlotka z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

ciasto sypane z jablkami i kakao szarlotka sypana ciasto z jablkami ciasto z kaszy manny szarlotka z papierowek ciasto z papierowkami

sobota, 1 sierpnia 2020

Szarlotka z papierówek

szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

W przydomowym sadzie właśnie dojrzewają papierówki, więc grzechem byłoby nie zrobić z nich pysznego ciasta. Jak jabłka, to jako pierwsze ciasto, na myśl przychodzi oczywiście szarlotka. Ciasto tradycyjne, proste do zrobienia i lubiane przez większość dorosłych i dzieci. Szarlotkę z papierówek zrobiłam na bazie przepisu na szarlotkę siostry Anastazji. Oto przepis:

Składniki:
4szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szkl. cukru
200g masła
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
ok. 2kg papierówek
1 kisiel cytrynowy bez cukru
ok. 0,5 łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy
cukier puder do oprószenia
szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypałam do dużej miski. Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i posiekałam je nożem razem z mąką. Żółtka zmiksowałam z cukrem i śmietaną i dodałam do mąki z masłem. Dosypałam proszek do pieczenia i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną część ciasta schowałam na godzinę do lodówki, a drugą część ciasta do zamrażalki. Po tym czasie ciasto schłodzone w lodówce rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno i boki blaszki o wymiarach 25x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam kisiel i wymieszałam. Tak przygotowane jabłka wyłożyłam do blaszki wylepionej ciastem i wyrównałam powierzchnię. Jabłka posypałam cukrem waniliowym i cynamonem. Na wierzch starłam drugą część ciasta z zamrażalki. Szarlotkę piekłam 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem posypałam szarlotkę cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na szarlotki, np.: szarlotka kryzysowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/06/szarlotka-kryzysowa.html), szarlotka z pianką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/szarlotka-z-pianka.html), szarlotka na kruszonce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), szarlotka owsiana (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html), szarlotka z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

szarlotka z papierowek szarlotka siostry anastazji szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z jablkami startymi na tarce szarlotka z cynamonem szarlotka z kisielem krucha szarlotka

piątek, 24 lipca 2020

Tort czekoladowo - śmietankowy

tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy

Dziś drugie urodzinki mojej kochanej córci, więc grzechem byłoby, gdyby mama nie zrobiła dla niej torcika. Starszy brat z resztą skrupulatnie pilnował i dopytywał już od kilku dni czy zrobimy tort dla jego siostrzyczki. Nie mogłam więc odmówić. Z braku czasu powstał taki szybki i prosty torcik czekoladowo - śmietankowy na bazie kakaowego biszkoptu z białek, kremu budyniowego o smaku śmietankowym i bitej śmietany. Tort prosty smakowo i wizualnie, bo zrobiony z tego co pod ręką, gdzieś pomiędzy przetworami z ogórków i fasolki szparagowej, ale bardzo smaczny. Solenizantka prosiła o dokładkę, więc to najważniejsze. Oto przepis:

Biszkopt:
ok. 250g białek
szczypta soli
0,5szkl. cukru
150g maki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
80g masła

Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
750ml mleka
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej
ok. 120g masła

Pozostałe składniki:
300ml śmietany 30%
1,5 opakowania śmietan - fixu
1 plaska łyżeczka cukru waniliowego
kilka kostek gorzkiej czekolady
wiśnie do dekoracji
250ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej, cappuccino, lub inki do nasączenia
tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy

Sposób przygotowania:
Masło na biszkopt roztopiłam i odstawiłam do wystygnięcia. Białka w temperaturze pokojowej ubiłam ze szczyptą soli na sztywna pianę. Następnie ciągle miksując, wsypałam cukier i ubijałam piane aż stała się lśniąca. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodałam ją partiami do ubitej piany na przemian z masłem i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 170 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt studziłam na metalowej kratce. Po wystygnięciu biszkopt wyjęłam z formy i przekroiłam na 3 równe blaty. 
500ml mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozrobiłam budynie, cukier i mąkę i przelałam mieszankę na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia, po czym zmiksowałam go z miękkim masłem. 
Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu i nasączyłam go kilkoma łyżkami kawy. Na biszkopcie rozsmarowałam ok. 1/3 kremu budyniowego i przykryłam drugim blatem. Znów nasączyłam ciasto kawą i rozsmarowałam kolejną część kremu budyniowego. Na to ułożyłam trzeci blat biszkoptu, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu, wyrównując powierzchnię. Wygładziłam też boki tortu. Tort odstawiłam do lodówki żeby krem zgęstniał. Zimną śmietanę ubiłam z cukrem waniliowym i śmietan - fixami na sztywny krem. Połową śmietany posmarowałam wierzch tortu, a resztę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnęłam rozetki na wierzchu tortu dookoła. Czekoladę starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam środek tortu. Przed podaniem tort udekorowałam wiśniami.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na torty, np.: łatwy tort truskawkowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/atwy-tort-truskawkowy.html), tort oreo (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-oreo.html), tort czekoladowo - orzechowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/tort-czekoladowo-orzechowy.html), tort ferrero (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-ferrero-orzechowo-czekoladowy.html), tort jagodowo - kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-jagodowo-kokosowy.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!
tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy

tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy

tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy

tort czekoladowo smietankowy naked cake tort z wisniami biszkopt kakaowy z bialek biszkopt na bialkach tort z czekolada tort urodzinowy