czwartek, 29 maja 2025

Ciasto z truskawkami na maślance

Ciasto z truskawkami na maslance ciasto ucierane z truskawkami ciasto maslankowe ciasto z maslanka ciasto z owocami ciasgo sezonowe


Sezon na truskawki właśnie się zaczyna, więc u mnie też nie mogło zabraknąć wypieku z tymi właśnie owocami. Postawiłam na klasykę, czyli ciasto ucierane na maslance. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, ale też wilgotne zarazem. Świętnie sprawdzi się jako dodatek do codziennej kawy lub herbaty. Oto przepis:

Składniki:

4 duże jajka

1 i 1/3szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

0,5 szkl oleju

350ml maślanki naturalnej 

3,5szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Truskawki świeże lub mrożone 

Mąka ziemniaczaną do obtoczenia truskawek

Cukier puder do posypania ciasta 

Sposób przygotowania:

Jajka umieścić w misce miksera I utrzeć z cukrem zwykłym I waniliowym na puszystą jasną masę. Dodać olej I maślanki I delikatnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia I wsypać do masy jajecznej. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto i przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki obtaczać w mące ziemniaczanej i układać na wierzchu ciasta, lekko je wciskając. Ciasto piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. U mnie piekło się ok. 55 minut, ale nie nagrzewalam wcześniej piekarnika. Ciasto przestudzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Ciasto z truskawkami na maslance ciasto ucierane z truskawkami ciasto maslankowe ciasto z maslanka ciasto z owocami ciasgo sezonowe

Ciasto z truskawkami na maslance ciasto ucierane z truskawkami ciasto maslankowe ciasto z maslanka ciasho z owocami ciasgo sezonowe

Ciasto z truskawkami na maslance ciasto ucierane z truskawkami ciasto maslankowe ciasto z maslanka ciasho z owocami ciasgo sezonowe

Ciasto z truskawkami na maslance ciasto ucierane z truskawkami ciasto maslankowe ciasto z maslanka ciasho z owocami ciasgo sezonowe



sobota, 17 maja 2025

Ciasto z rabarbarem i kruszonką


Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na kolejne pyszne ciasto z rabarbarem. Tym razem ciasto z serii ucieranych, bardzo wilgotne ale puszyste zarazem. Ciasto robi się z dodatkiem maślanki lub kefiru. To ciasto można zrobić nie tylko z rabarbarem, ale również z dodatkiem innych owoców sezonowych. Oto przepis:

Składniki:

3 duże jaja

1 i 1/3 szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy

350ml maślanki naturalnej lub kefiru

200ml oleju

3,5szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

500g rabarbaru

Kruszonka:

8 łyżek mąki (takich bardziej czubatych)

3 łyżki cukru kryształu 

32g cukru waniliowego (2 małe opakowania)

100g masła 

Sposób przygotowania:

Składniki wyjąć z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta. Jajka umieścić w misce miksera. Dodać cukier kryształ I cukier waniliowy I ucierać na jasną puszystą masę. Do utartych jajek wlać maślanki i olej I zmiksować. Masa dość mocno się rozrzedzi i może chlapać podczas miksowania. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia I zmiksować do połączenia składników. Ciasto dość gęste przelać do prostokątnej blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar umyć I osuszyć. Pokroić na małe około centymetrowe kawałki. Wyłożyć równomiernie na cieście. Składniki na kruszonkę umieścić w misce. Masło najlepiej pokroić na małe kawałki żeby łatwiej się rozcierało. Składniki kruszknkę rozcierać/zagniatać ręką do uzyskania okruchów. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. 

SMACZNEGO!!!

Ciasto z rabarbarem I kruszonka ciasto na maslance ciasto na kefirze ciasho maslankowe ciasto kefirowe ciasto ucierane ciasto sezonowe z owocami

Ciasto z rabarbarem I kruszonka ciasto na maslance ciasto na kefirze ciasho maslankowe ciasto kefirowe ciasto ucierane ciasto sezonowe z owocami

Ciasto z rabarbarem I kruszonka ciasto na maslance ciasto na kefirze ciasho maslankowe ciasto kefirowe ciasto ucierane ciasto sezonowe z owocami

Ciasto z rabarbarem I kruszonka ciasto na maslance ciasto na kefirze ciasho maslankowe ciasto kefirowe ciasto ucierane ciasto sezonowe z owocami

Ciasto z rabarbarem I kruszonka ciasto na maslance ciasto na kefirze ciasho maslankowe ciasto kefirowe ciasto ucierane ciasto sezonowe z owocami


niedziela, 11 maja 2025

Ciasto styropian z rabarbaren

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe


Sezon na rabarbar trwa, więc u mnie na weekend zagościło kolejne ciasto z tym zdrowym i pysznym warzywem. Tym razem zrobiłam ciasto styropian, czyli kruche ciasto z masą/pianką śmietanową i rabarbarem. Ciasto jest wysokie i pięknie wygląda po pokrojeniu. Jest łatwe do zrobienia I nie pochłania dużo czasu. Oto przepis:

Ciasto kruche:

3szkl mąki pszennej tortowej + do podsypywania 

3/4szkl cukru pudru 

1 duży cukier waniliowy 32g

250g zimnego masła 

5 żółtek 

2 łyżki śmietany 12%

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa śmietanowa:

5 białek 

Szczypta soli 

800g śmietany 18%

3/4szkl cukru kryształu 

1 duży budyń śmietankowy bez cukru(64g)

Dodatkowo:

600g rabarbaru

4 łyżki cukru

Cukier puder do posypania ciasta 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce, zaczynając od produktów sypkich takich jak mąka, cukier, proszek do pieczenia. Następnie składniki mokre czyli żółtka, śmietana i masło pokrojone na plasterki. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto I podzielić je na 2 części. Jedną większą część rozwałkować na prostokąt I przełożyć do prostokątnej blachy o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą mniejszą część włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania reszty ciasta. Ciasto umieszczone w blaszce podpieczony przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Rabarbar umyć i pokroić na centymetrowe kawałeczki. Wymieszać z 4 łyżkami cukru. Wyłożyć równomiernie na podpieczony spód.

5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać partiami cukier I miksować do jego rozpuszczenia. Piana powinna zrobić się lśniącą i lekko ciągnąca. Tak ubitą pianę zmiksować na małych obrotach że śmietaną I budyniem w proszku. Masę wyłożyć na rabarbar i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto które chłodziło się w zamrażalnika. Gotowe ciasto wstawić ponownie do piekarnika I piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić I posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe

Ciasto styropian z rabarbarem ciasto kruche z rabarbarem ciasto fmietankowe ciasto smietanowe smietanowiec ciasho ze smietany 1i ciasto z kwasna smietana ciasto sezonowe


poniedziałek, 5 maja 2025

Ciasto rabarbarowe

Ciasto rabarbarowe, ciasto kruche z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem ciasto z rabarbarem i kisielowa pianka ciasto z rabarbarem budyniem i pianka placek z rabarbarem placek rabarbarowy


W moim ogródku rabarbar jest już w pełnym rozkwicie, więc przyszła pora na pyszne ciasto z tym właśnie warzywem. Najbardziej lubię rabarbar w połączeniu z ciastem kruchym i takie też dziś upiekłam. Ale żeby nie było zbyt suche i płaskie, dodałam budyń waniliowy I piankę kisielową. Oto przepis:

Ciasho kruche:

3szkl mąki pszennej tortowej + do podsypywania

1szkl cukru pudru 

5 żółtek 

200g zimnego masła 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka kefiru naturalnego 

Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder I żółtka. Następnie dodać pokrojone na plasterki zimne masło I kefir. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasho podzielić na 2 części, jedna trochę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę schować do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika.

justify;">Nadzienie:

Kilka dużych i grubych łodyg rabarbaru lub kilkanaście cienkich 

2 łyżki cukru kryształu do rabarbaru

1 budyń waniliowy na 3/4l mleka

0,5l mleka 3,2%

1 łyżka mąki pszennej tortowej 

4 łyżki cukru do budyniu 

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki o grubości ok. 1cm. Rabarbar wymieszać z 2 łyżkami cukru i odstawić na czas przygotowania budyniu. Z 0,5l mleka odlać 0 5 szklanki i rozmieszać w nim proszek budyniowy, Mąkę i 4 łyżki cukru. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem rozmieszane budyń i ciągle mieszając, gotować budyń do zgęstnienia. Przestudzić. Tortownicę z ciastem wyjąć z lodówki. Na cieście rozłożyć równomiernie rabarbar z cukrem. Na rabarbar wyłożyć po łyżeczce ugotowany budyń.

Pianka:

5 białek 

Szczypta soli

1 cukier waniliowy 

1 kisiel z cukrem (u mnie smak wiśniowy)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy I zmiksować do rozpuszczenia. Następnie wsypać proszek kisielowy i zmiksować do połączenia. Pianę wyłożyć równomiernie na budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach drugą część ciasta wyjętą z zamrażalnika. Ciasto piec ok. 45min w temperaturze 175 stopni. Przestudzić w piekarniku. 

Dodatkowo:

Cukier puder do posypania ciasta

Ciasto po wystygnięcia posypać cukrem pudrem.

SMZCZNEGO!!!

Ciasto rabarbarowe, ciasto kruche z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem ciasto z rabarbarem i kisielowa pianka ciasto z rabarbarem budyniem i pianka placek z rabarbarem placek rabarbarowy

Ciasto rabarbarowe, ciasto kruche z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem ciasto z rabarbarem i kisielowa pianka ciasto z rabarbarem budyniem i pianka placek z rabarbarem placek rabarbarowy

Ciasto rabarbarowe, ciasto kruche z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem ciasto z rabarbarem i kisielowa pianka ciasto z rabarbarem budyniem i pianka placek z rabarbarem placek rabarbarowy

Ciasto rabarbarowe, ciasto kruche z rabarbarem ciasto z rabarbarem i budyniem ciasto z rabarbarem i kisielowa pianka ciasto z rabarbarem budyniem i pianka placek z rabarbarem placek rabarbarowy



niedziela, 23 marca 2025

Sernik z pianką

Sernik z pianka sernik zbkisielem sernik z kisiflowa pianka sernik nz kruchym ciescie sernik wieljanocny sernik swiateczny sernik na swieta


I kolejny sernik upieczony. Tym razem tradycyjny sernik na kruchym cieście ale z dodatkiem kisielowej pianki w kolorze różowym. Serniczek pyszny i do tego ładny kolorowy. Do niedzielnej kawki będzie jak znalazl. Oto przepis:

Ciasto kruche:

2szkl mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

0,5szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

200g zimnego masła 

3 żółtka 

1 łyżeczka kwaśnej śmietany 

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier kryształ I waniliowy wsypać do miski u wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na plasterki masło. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm i przełożyć do prostokątnej blachy o wymiarach ok 25x35cm. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

3 żółtka 

2 całe jajka

100g miękkiego masła 

1 cukier waniliowy 

3/4szkl cukru kryształu 

1,2kg sera z wiaderka

1 duży budyń śmietankowy (taki na 750ml mleka)

Żółtka I całe jajka umieścić w misce miksera. Dodać miękkie masło, cukier kryształ I waniliowy I miksować do uzyskania jasnej masy. Wsypać proszek budyniowy I wymieszać. Następnie partiami wmiksowac ser. Miksować tylko do połączenia składników. Masę serową przelać na przygotowane ciasto w blaszce I wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni. Po 30 minutach na chwilę otworzyć piekarnik aby wyłożyć pianę kisielową.

Pianką kisielowa:

6 białek 

Szczypta soli 

0,5szkl cukru

2 opakowania kisielu w kolorze różowym np. truskawkowa, malinowe

1 łyżka oleju

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, wsypać powoli cukier I miksować aż się rozpuści. Wsypać proszki kisielowe i wlać olej. Zmiksować do uzyskania jednolitej piany. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik po 30 minutach pieczenia i piec kolejne 30 minut. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Wierzch sernika można udekorowac polewą czekoladową.

SMACZNEGO!!!

Sernik z pianka sernik zbkisielem sernik z kisiflowa pianka sernik nz kruchym ciescie sernik wieljanocny sernik swiateczny sernik na swieta

Sernik z pianka sernik zbkisielem sernik z kisiflowa pianka sernik nz kruchym ciescie sernik wieljanocny sernik swiateczny sernik na swieta

Sernik z pianka sernik zbkisielem sernik z kisiflowa pianka sernik nz kruchym ciescie sernik wieljanocny sernik swiateczny sernik na swieta

Sernik z pianka sernik zbkisielem sernik z kisiflowa pianka sernik nz kruchym ciescie sernik wieljanocny sernik swiateczny sernik na swieta



sobota, 8 marca 2025

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Dziś spontanicznie i trochę na szybko zrobiłam ciadto z galaretką. Ciasto wymyślone na potrzeby chwili, więc bez konkretnej nazwy. Na dworze zrobiło się ciepło i słonecznie więc nabrałam ochoty na takie lekkie ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką. Ciasto wyszlo fajnie orzeźwiające, lekko owocowe i kolorowe. Oto przepis:

Biszkopt:

7 jaj

1 szkl cukru kryształu 

1 cukier waniliowy

1 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka octu

Szczypta soli 

Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera I wsypać partiami cukier kryształ I waniliowy. Ubijać aż cukier się rozpuści. Żółtka wymieszać z o tematyce i dodać do piany z białek. Zmiksować do połączenia. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wymieszać z mąką ziemniaczaną. Mąkę wmieszać delikatnie łyżką do masy jajecznej. Ciastka wyłożyć dk prostokątnej blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wystudzić o przekroić na 3 blaty. Pierwszy spodni blat ciasta umieścić spowrotem w blaszce.

Do nasączenia:

400ml wrzątku 

Sok z połowy cytryny

3-4 łyżeczki cukru

Wszystkie wymienione składniki wymieszać w szklanej salaterce i odstawić do wystygnięcia. Częścią ponczu nasączyć blat ciasta umieszczony w blaszce.

Krem malinowy:

500ml śmietany 30%

1 galaretką malinową

0,5szkl wrzątku 

3 łyżki frużeliny malinowej (u mnie domowej roboty)

Galaretkę wsypać do miseczki, zalac 0,5 szklanki wrzątku I mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubić w wysokiej misce. Zmniejszyć obroth miksera na minimalne i cienkim strumieniem wlewać wystudzoną galaretkę. Miksować tulko do połączenia. Na koniec wmieszać do masy delikatnie frużeline malinową. Gotowy krem rozprowadzić na przygotowanym cieście. Na kremie ułożyć drugi blat biszkoptu i również go nasączyć. 

Krem o smaku kiwi:

500ml śmietany 30%

1 galaretką o smaku kiwi

0,5szkl wrzątku 

1 cukier waniliowy 

Galaretkę wsypać do miseczki i rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubić z cukrem wankliowym w wysokim naczyniu. Do ubitej śmietany wlać cienkim strumieniem wystudzoną gęstniejącą galaretkę. Miksować do połączenia. 2 łyżki masy odłożyć a resztę rozsmarować na ciescie i przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu. Wierzch ciasta posmarować cienko odłożonym kremem. 

Dodatkowo:

2 galaretki o dowolnym smaku

750ml wrzątku 

Galaretki wsypac do salaterki i rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Dopiero taką gęstniejącą Galaretkę wyłoży na ciasto. Ciasto schładzać kilka godzin przed podaniem.

SMACZNEGO!!!

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne

Ciasto z galaretka biszkopt z kremem i galaretka biszkopt ze smietana ciasto z kremem smietanowym ciasto tortowe ciasto swiateczne


sobota, 1 marca 2025

Biała izaura

Biala izaura sernik biala izaura sernik na ciescie ucieranjm ciasto ucierane z serem ciasto ucierane z masa serowa sernik z sera z wiaderka sernik swiateczny najlepszy sernik latwy sernik


Sernik biała izaura to ciasto, które łączy w sobie ciasto ucierane i sernik. Powstało z prostego powodu, miałam po prostu ochotę na połączenie smaków tych dwóch właśnie ciast. Nazwałam je biała izaura bo przypomina mi wyglądem słynny sernik izaura na ciemnym cieście. Oto przepis:

Ciasto ucierane:

200g masła 

1szkl. cukru

5 jaj

2szkl. mąki pszennej tortowej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Miękkie masło ucierać z cukrem, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera I dalej miksując dodawać po jednym jajku. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia I wmieszać do masy jajeczno-maslanej. 3/4 ciasta wyłożyć do prostokątnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

100g masła 

5 jaj

3/4szkl cukru

1kg sera z wiaderka

1 duży budyń śmietankowy bez cukru (63g)

Miękkie masło zmiksować z cukrem I jajkami na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami ser z wiaderka I miksować do połączenia składników. Na koniec dodać do masy serowej budyń w proszku I wymieszać.  Masę serową wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta tworząc takie kleksy. Sernik wstawić do piekarnika I piec 60 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.  Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub udekorowac lukrem.

SMACZNEGO!!!

Biala izaura sernik biala izaura sernik na ciescie ucieranjm ciasto ucierane z serem ciasto ucierane z masa serowa sernik z sera z wiaderka sernik swiateczny najlepszy sernik latwy sernik

Biala izaura sernik biala izaura sernik na ciescie ucieranjm ciasto ucierane z serem ciasto ucierane z masa serowa sernik z sera z wiaderka sernik swiateczny najlepszy sernik latwy sernik

Biala izaura sernik biala izaura sernik na ciescie ucieranjm ciasto ucierane z serem ciasto ucierane z masa serowa sernik z sera z wiaderka sernik swiateczny najlepszy sernik latwy sernik

Biala izaura sernik biala izaura sernik na ciescie ucieranjm ciasto ucierane z serem ciasto ucierane z masa serowa sernik z sera z wiaderka sernik swiateczny najlepszy sernik latwy sernik




niedziela, 23 lutego 2025

Zebra z serem

Zebea z serem zebra z masz serowa ciasho marmurkowe z serem ciasto marmurkowe z masz segowa bisdti dwukolorowe ciasto czarno biale ciasgo ucierane z serem


Dziś upiekłam ciasto, które jest trochę takim połączeniem dwóch wypieków:sernika i zebry. Zdecydowałam się na takie ciasto z dwóch powodów. Po pierwsze miałam za mało sera na zwykły sernik, z po drugie moja rodzina za bardzo nie lubi suchych ciast bez żadnych kremów i mas. Ciasto wyszło pyszne, następnym razem zdecydowanie muszę zwiększyć ilość składników. Oto przepis:

Składniki na masę serową:

Ok. 400g sera z wiaderka

200g serka waniliowego homogenizowanego

2 jajka

1/3szkl. oleju

30g budyniu w proszku

0,5szkl. cukru

Jajka wbić do miski miksera, wsypać cukier I ucierać do uzyskania jasnej puszystej masy. Zmniejszyć obroty miksera I do masy wmieszać porcjami ser biały wymieszany z serkiem waniliowym. Gdy masa będzie jednolita, dolac powoli olej I znów zmiksować do połączenia. Na koniec wmieszać proszek budyniowy. Masę serową przelać do formy np. tortownicy o średnicy 25cm lub kwadratowej blaszki. Odstawić na czas przygotowania ciasta.

Składniki na ciasto:

5 jaj

1,5szkl. cukru

1 cukier waniliowy 

2,5szkl. mąki pszennej tortowej  + 2 łyżki 

2 łyżki kakao naturalnego 

1szkl. oleju

1szkl. wody gazowanej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

Szczypta soli 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając wsypać powoli cukier zwykły I waniliowy. Ubijać pianę aż cukier się rozpuści. Następnie do piany dodawać po jednym żółtku I miksować do połączenia składników. 2,5 szklanki mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodać w trzech partiach do masy jajecznej naprzemiennie z wodą gazowaną i olejem. Gotowe ciadto podzielić na dwie mniej wiecej równe części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki pszennej tortowej  a do drugiej 2 łyżki kakao. Zmiksować. Obydwa ciasta wykładać na przemian na masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i w tej temperaturze piec ciasto do suchego patyczka. U mnie wyszło godzinę i kilka minut. Przestudzić w uchylonym piekarniku I dopiero wyjąć na blat. Po całkowitym wystygnięcia ciasto wyjąć z blachy, odwracając je do góry nogami. Przed podaniem można dodatkowo udekorowac polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

Zebea z serem zebra z masz serowa ciasho marmurkowe z serem ciasto marmurkowe z masz segowa bisdti dwukolorowe ciasto czarno biale ciasgo ucierane z serem

Zebea z serem zebra z masz serowa ciasho marmurkowe z serem ciasto marmurkowe z masz segowa bisdti dwukolorowe ciasto czarno biale ciasgo ucierane z serem

Zebea z serem zebra z masz serowa ciasho marmurkowe z serem ciasto marmurkowe z masz segowa bisdti dwukolorowe ciasto czarno biale ciasgo ucierane z serem

Zebea z serem zebra z masz serowa ciasho marmurkowe z serem ciasto marmurkowe z masz segowa bisdti dwukolorowe ciasto czarno biale ciasgo ucierane z serem



czwartek, 20 lutego 2025

Szplitry

Szplitry ciastka serowe ciastka twarogowe slaskie ciasteczka ciastka z serem ciastka z twarogiem ciastka z marmolada


Dziś zrobiłam ciasteczka o tajemniczej nazwie - szplitry. Są to ciastka pochodzące ze Śląska. Są różne wersje przepisów na te ciastka. Ja dziś zrobiłam szplitry serowe/twarogowe z nadzieniem z marmolady i z nadzieniem serowym. Ciasteczka sa delikatne a samo ciasto nieco przypomina ciasto francuskie. Oto przepis:

Składniki:

Ok. 300g mąki pszennej tortowej 

300g sera białego/twarogu z kostki

300g zimnego masła 

0,5szkl. cukru pudru

Szczypta soli

Nadzienie:

Marmolada (u mnie o smaku wiśniowym)

oraz

150g sera białego z kostki 

1 łyżeczka cukru waniliowego 

1/3 żółtka 

Białko do posmarowania ciastek

Sposób przygotowania:

Mąkę tortową wsypać do miski. Dodać szczyptę soli, cukier puder, pokrojone na plasterki zimne masło oraz biały ser. Z podanych składników zagnieść jednolite gładkie ciasto i uformować je w kulę. Ciasto przykryć folią i schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin. Po tym czasie ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować na grubość 2-3mm. Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty o wymiarach ok. 5x5cm. Ser biały rozgnieść widelcem i dobrze wymieszać z żółtkiem i cukrem wankliowym. Na środku każdego kwadracika kłaść pół łyżeczki marmolady lub masy serowej I sklejać przewlekłe rogi razem. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym białkiem. Ciastka piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia. Upieczone Ciastka wystudzić. Można je posypać dodatkowo cukrem pudrem lub polać lukrem.

SMACZNEGO!!!

Szplitry ciastka serowe ciastka twarogowe slaskie ciasteczka ciastka z serem ciastka z twarogiem ciastka z marmolada

Szplitry ciastka serowe ciastka twarogowe slaskie ciasteczka ciastka z serem ciastka z twarogiem ciastka z marmolada

Szplitry ciastka serowe ciastka twarogowe slaskie ciasteczka ciastka z serem ciastka z twarogiem ciastka z marmolada

Szplitry ciastka serowe ciastka twarogowe slaskie ciasteczka ciastka z serem ciastka z twarogiem ciastka z marmolada


wtorek, 4 lutego 2025

Sernik pieczony na biszkopcie

Sernik pieczony na biszkopcie sernik pieczony z galaretka lekki sernik sernik bez masla sernik biszkoptowy sernik jak na zimno sernik na lato sernik swiateczny


Dziś kolejna odsłona ponadczasowego ciasta jakim jest sernik. Tym razem zrobiłam go w lżejszej wersji, bo na biszkopcie I z galaretką. Taki sernik mimo że pieczony, jest orzeźwiający I delikatny. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Oto przepis:

Masa serowa:

2 całe jajka

4 żółtka (białka zostawiamy do biszkoptu)

3/4 szklanki cukru kryształu 

1 cukier waniliowy 

1kg sera z wiaderka

0,5 szklanki oleju

3/4 szklanki mleka 

1 duży budyń śmietankowy (62g)

Jajka I żółtka w temperaturze pokojowej umieścić w misce miksera. Wsypać cukier kryształ I waniliowy I utrzeć na jasną puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera I porcjami dodawać ser. Miksować do połączenia składników. Następnie wlać olej I mleko I Wsypać budyń w proszku. Zmiksować delikatnie do połączenia. Masę serową przelać do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania biszkoptu.

Sernik pieczony na biszkopcie sernik pieczony z galaretka lekki sernik sernik bez masla sernik biszkoptowy sernik jak na zimno sernik na lato sernik swiateczny


Biszkopt:

4 białka 

2 całe jajka 

5 plaskich łyżek cukru kryształu 

5 plaskich łyżek mąki pszennej tortowej 

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

3 łyżki oleju 

Kilka kropel olejku cytrynowego do ciast 

Z całych jajek oddzielić żółtka. Białka z całych jajek wraz z 4 białkami pozostałymi z masy serowej ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier I ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka I zmiksować do połączenia. Wlać olej I olejek cytrynowy i znów zmiksować do połączenia. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do ubitej masy jajecznej I delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie wyłożyć na masę serową najlepiej po łyżce w różnych miejscach i dopiero rozprowadzić po całości. Ciasto piec o0 minut w temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu wystudzić i odwrócić do góry nogami.

Dodatkowo:

3 galaretki

4 szklanki wrzątku (ok. 1 litr)

Galaretki w proszku wsypać do dużej salaterki szklanej. Zalac wrzatkiem i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Na odwrócone do góry dnem ciasto założyć obręcz tortownicy. Na wierzch wyłożyć dość mocno ściętą galaretkę, aby nie spłynęła. Sernik schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce i dopiero pokroić na kawałki.

SMACZNEGO!!!

Sernik pieczony na biszkopcie sernik pieczony z galaretka lekki sernik sernik bez masla sernik biszkoptowy sernik jak na zimno sernik na lato sernik swiateczny

Sernik pieczony na biszkopcie sernik pieczony z galaretka lekki sernik sernik bez masla sernik biszkoptowy sernik jak na zimno sernik na lato sernik swiateczny

Sernik pieczony na biszkopcie sernik pieczony z galaretka lekki sernik sernik bez masla sernik biszkoptowy sernik jak na zimno sernik na lato sernik swiateczny

Sernik pieczony na biszkopcie sernik pieczony z galaretka lekki sernik sernik bez masla sernik biszkoptowy sernik jak na zimno sernik na lato sernik swiateczny