środa, 4 października 2017

Tort grzybiarza (leśny mech)

tort dla grzybiarza tort lesny mech tost szpinakowy ciasto ze szpinakiem tort malinowy tort z czekolada ciastka grzybki


Tort grzybiarza to tort zrobiony na bazie ciasta leśny mech czyli ciasta szpinakowego. Niestety wymaga on trochę pracy, ale warto. Efekt jest oszałamiający i wszyscy: zarówno solenizant jak i pozostali domownicy i goście będą zachwyceni. Pracy jak już wspomniałam jest sporo bo trzeba przygotować zarówno sam tort czyli biszkopt i masy jak też ozdoby, czyli ciastka grzybki i korę drzewa.

wtorek, 3 października 2017

Borowiki na leśnym mchu

ciastka grzybki porowiki prawdziwki podgrzybki na lesnym mchu grzybki z ciastem szpinakowym ciastka kruche z czekolada ciastka czekoladowe


Borowiki na leśnym mchu to nic innego jak kruche ciasteczka z czekoladą podane na pokruszonym cieście szpinakowym. Taka kompozycja przepięknie się prezentuje i z pewnością spodoba się zarówno dorosłym jak i dzieciom. Inspiracją dla mnie do zrobienia tego deseru był przepis ze strony: http://orchideli.com/index.php/2017/05/27/czekoladowo-orzechowe-ciasteczka-grzybki/. Jednak trochę jak zwykle go zmodyfikowałam a raczej uprościłam. Autorka przepisu bowiem robiła grzybki z dwóch rodzajów ciast: zwykłego kruchego i kruchego orzechowego.
Ja zrobiłam tylko ze zwykłego bo orzechy włoskie w tej chwili dopiero dojrzewają i są jeszcze zbyt wilgotne, a zeszłorocznych nie miałam. Poza tym te grzybki zrobiłam bardziej z myślą o dekoracji tortu niż z myślą o samodzielnym deserze, więc nie musiały być aż tak urozmaicone. Do dekoracji użyłam pokruszonego ciasta o nazwie leśny mech, czyli ciasta pieczonego z dodatkiem szpinaku. Dzięki temu ciasto ma piękny i intensywny kolor i nie wymaga używania sztucznych barwników. Oto przepis:

poniedziałek, 2 października 2017

Surówka z kapusty pekińskiej

surowka salatka z kapusty pekinskiej jablka i marchewki surowka do obiadu prosta surowka

Surówka z kapusty pekińskiej to bardzo smaczna i prosta surówka. Pasuje właściwie do wszystkiego: do ryb, do kurczaka do mięsa wieprzowego i to w każdej postaci, zarówno gotowanego, duszonego, smażonego czy pieczonego. Ponadto jak już wspomniałam jest bardzo prosta, nie trzeba wielu składników do jej wykonania, a te które są potrzebne przeważnie mamy pod ręką w domu, zwłaszcza jesienią.
Surówkę można oczywiście wzbogacić o inne produkty jak kukurydza czy czerwona papryka i w ten sposób za każdym razem uzyskać nieco inny smak. Dzięki takim trikom prosta surówka nabierze charakteru i nie znudzi się waszej rodzinie. Ja dziś chcę wam zaprezentować surówkę z kapusty pekińskiej w wersji bardziej podstawowej, bo na taką akurat miałam ochotę. Oto przepis:

sobota, 30 września 2017

Pyzy z mięsem

pyzy z miesem domowe pyzy pyzy ze skwarkami i cebulka kluski  knedle z miesem

Bardzo lubię potrawy mączne, co już kilkakrotnie podkreślałam. Z resztą potwierdzają to przepisy, które zamieszczam na moim blogu. Znajdziecie tu już przepis na kopytka w dwóch wersjach: tradycyjnej z ziemniaków (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kopytka.html) i w nowoczesnej z kaszy jaglanej
(http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/kopytka-z-kaszy-jaglanej.html), przepis na tradycyjny makaron (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowy-makaron-jajeczny-do-rosou.html), przepis na kluski śląskie (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kluski-slaskie.html), przepis na placki z gotowanych ziemniaków (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placki-ziemniaczane-z-gotowanych.html) czy na naleśniki (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html).

piątek, 29 września 2017

Ciastka grzybki i muchomorki

ciastka grzybki borowiki prawdziwki muchomorki slodkie grzybki grzyby na slodko ciasteczka w ksztalcie grzybkow ciastka z czekolada ciastka kruche ciastka z kremem
ciastka grzybki borowiki prawdziwki muchomorki slodkie grzybki grzyby na slodko ciasteczka w ksztalcie grzybkow ciastka z czekolada ciastka kruche ciastka z kremem

Bardzo lubię robić ciastka i je ozdabiać, bo można się przy tym wykazać kreatywnością i pomysłem. Te same ciastka ozdobione w różny sposób pozwalają uzyskać ciekawe i różnorodne smakołyki. Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na pyszne ciastka i babeczki np. ciastka z kaszy manny (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), ciasteczka owsiane (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-owsiane-kokosowe-owsiano.html), ciastka pieczarki (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciastka-pieczarki.html), magdalenki (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/magdalenki-cytrynowe.html), babeczki z kremem(http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-orzechowo-kakaowe-babeczki.html) czy rurki z kremem (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/rurki-z-ciasta-pofrancuskiego-z-kremem.html).

środa, 27 września 2017

Gyros na talerzu

gyros kebab na talerzu kurczak z surowka i frytkami dufinkami kulkami ziemniaczanymi danie obiadowe gyros z frytkami


Gyros i kebab to w ostatnich latach bardzo popularne dania w Polsce. Możemy się z nimi spotkać na niemal każdej ulicy większego czy też mniejszego miasta. Ale nie tylko. Polacy są znani ze swojej zaradności i oczywiście przenieśli smak z ulicznych budek do domów.
Wszystko za sprawą magicznej przyprawy do gyrosa, którą proponują wszystkie firmy produkujące przyprawy. Za sprawą tego złotego proszku możemy wyczarować gyros w domowym zaciszu równie smaczny co ten w barze. Poza tym wiemy co jemy i wiemy jak zostało to przygotowane. Ja pracując kilka lat w restauracjach, przyznam szczerze, że nie zawsze mam zaufanie do knajpowego a zwłaszcza ulicznego jedzenia i jem tam w ostateczności.

wtorek, 26 września 2017

Sałatka gyros

salatka gyros salatka warstwowa salatka z kurczakiem salatka kebab salatka z majonezem i ketchupem

Sałatka gyros od dobrych już kilku lat święci triumfy na polskich stołach, wypierając bardziej tradycyjne sałatki, jak np. jarzynowa. Mam wrażenie, że my Polacy w ogóle wolimy to co obce, zagraniczne, niż to co znane, tradycyjne i polskie. Wydaje mi się, że sałatkę tą zaczęto robić pod wpływem mody na kebaba. Często w lokalach serwujących kebab, można spotkać się również z gyrosem podawanym na talerzu. Czasem też używa się nazw kebab i gyros dla tego samego dania. Sałatka gyros to nic innego jak kurczak usmażony w przyprawie gyros, wymieszany z warzywami i sosami: majonezowym i ketchupowym. Samą sałatkę można przygotować na dwa sposoby. Po pierwsze jako sałatkę warstwową, gdzie każdy składnik sałatki stanowi odrębną warstwę, pomiędzy które daje się ketchup i majonez. Po drugie można wszystkie składniki wymieszać razem z sosami i zrobić tradycyjną sałatkę. Taką sałatką możemy nadziewać tortille czy chlebki pita. Na moim blogu znajduje się już przepis na tortille z sałatką gyros, które są świetnym pomysłem na imprezową przekąskę lub alternatywą dla tradycyjnych kanapek do pracy (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/tortille-z-saatka-gyros.html). Tym razem postanowiłam zaprezentować wam gyros jako sałatkę warstwową. Taka sałatka bardzo ładnie się prezentuje i u mnie często gości przy okazji świąt jak również na co dzień. Do sałatki możemy dać różne składniki, dopasowując się do sezonu na konkretne warzywa. Latem możemy dawać świeże ogórki, pomidory czy paprykę, a zimą zastępować je warzywami konserwowymi. Dzięki temu za każdym razem możemy uzyskać inny, nowy smak. A oto mój przepis:
salatka gyros salatka warstwowa salatka z kurczakiem salatka kebab salatka z majonezem i ketchupem

Składniki na salaterkę o średnicy ok. 20cm:
kapusta pekińska (kilka liści)
1 duża pierś z kurczaka
1cebula
1 świeża czerwona papryka
ogórki konserwowe (kilka sztuk)
ogórki kiszone (kilka sztuk)
1 puszka kukurydzy konserwowej
przyprawa gyros
olej do smażenia
majonez
ketchup

salatka gyros salatka warstwowa salatka z kurczakiem salatka kebab salatka z majonezem i ketchupem
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyłam, pokroiłam na małe kawałki i obtoczyłam w przyprawie gyros. Następnie usmażyłam na kilku łyżkach oleju. Można też pierś pokroić w filety i usmażyć a dopiero potem pokroić w kostkę. Usmażonego kurczaka wyłożyłam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i odstawiłam do przestudzenia. Kapustę i paprykę umyłam i osuszyłam. Kukurydzę wyłożyłam na sito by odsączyć ją z zalewy. Ogórki konserwowe i kiszone przekroiłam na pół i też wyłożyłam na sito żeby pozbyć się nadmiaru soku. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Gdy wszystkie składniki miałam przygotowane, zaczęłam robienie sałatki. Pierwszą warstwę u mnie stanowiłam kapusta pekińska. W tym celu wzięłam 3 duże liście, odcięłam z nich białą twardą łodygę, a resztę poszatkowałam nożem. Wsypałam do salaterki i wyrównałam. Na kapuście ułożyłam warstwę cebuli i posmarowałam wszystko majonezem. Dałam jakieś 3 łyżki. Na majonezie ułożyłam warstwę z pokrojonej w kostkę papryki czerwonej. Na paprykę wyłożyłam usmażoną pierś z kurczaka. Jako następną dałam kukurydzę konserwową, a potem warstwę z ogórków. Ogórki konserwowe i kiszone pokroiłam w drobną kostkę, odcisnęłam je z nadmiaru soku i wymieszałam a następnie wyłożyłam na kukurydzę. Ogórki posmarowałam kilkoma łyżkami ketchupu (ja daję pikantny) i przykryłam wszystko ostatnią warstwą, którą stanowiłam poszatkowana kapusta pekińska. Sałatkę wstawiłam do lodówki by się "przegryzła". Najlepsza jest po kilku godzinach, jak się dobrze schłodzi.

SMACZNEGO!!!

salatka gyros salatka warstwowa salatka z kurczakiem salatka kebab salatka z majonezem i ketchupem


poniedziałek, 25 września 2017

Dufinki

dufinki kulki kuleczki ziemniaczane smażone kulki ziemniaczane smazone kluski ziemniaczane kulki z ziemniakow


Dufinki odkryłam jakiś czas temu. Dokładnie ok. 6 lat temu, gdy planowałam swoje wesele i pojechaliśmy z narzeczonym (obecnie mężem) ustalać menu z właścicielką sali weselnej. Jedna z pozycji zawierała właśnie dufinki jako dodatek do mięsa oprócz surówki.
Nazwa była dla mnie wtedy zupełnie obca, bo wcześniej się z nią nie spotkałam. W pierwszej chwili wstydziłam się zapytać co to takiego, żeby nie wyjść na kompletną ignorantkę kulinarną. No ale byłam tak ciekawa co to oznacza, że ciekawość wzięła górę. Poza tym nie chciałam zamawiać tego w ciemno, nie wiedząc co to, żeby nie popełnić jakiejś gafy. Z drugiej strony jeśli nazwa ta oznaczała coś dobrego, to nie chciałam żeby ominęła mnie okazja spróbowania tego.
No więc zapytałam i w odpowiedzi dowiedziałam się, że to nic innego jak smażone kuleczki ziemniaczane. Jadłam je wiele razy, spotykałam w różnych lokalach gastronomicznych jako przekąskę podawaną do piwa lub jako danie dla dzieci, ale nigdy taka nazwa nie figurowała w menu. Być może to jakaś nazwa regionalna, potoczna. Cóż, człowiek uczy się przez całe życie. Najważniejsze, że dufinki to bardzo smaczna alternatywa dla ziemniaków czy klusek. Przygotowuję je co jakiś czas. Czasem robię w wersji z serem lub z przyprawami. Dziś jednak postanowiłam zrobić wersję podstawową. Oto przepis:

niedziela, 24 września 2017

Banany w cieście



banany w ciescie nalesnikowym nalesniki z bananami owoce w ciescie

Ostatnio ciągle mam ochotę na naleśniki. Ale ile można jeść to samo? Żeby nie było nudno, postanowiłam tym razem przygotować trochę inną wersję naleśników. Dołożyłam owoce, a konkretnie banany, bo akurat takie miałam w domu i wyszedł z tego pyszny deser.
Moja miłość do naleśników trwa od najmłodszych lat. Uwielbiam je pod każdą postacią: z samym cukrem, z dżemem lub, marmoladą, z jagodami świeżymi lub ze słoika, ze świeżymi truskawkami, z serem (na naleśniki z serem znajdziecie już u mnie przepis pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), z jabłkami... Natomiast w restauracji, w której pracowałam jako kelnerka, w karcie mieliśmy jako deser płonące owoce. Były to różne owoce: banan, ananas, jabłko w cieście podobnym do naleśnikowego.
Były one smażone we fryturze, a następnie polewane miodem i alkoholem i podpalane. Ja moich bananów nie podpalałam, a podałam je tylko z cukrem pudrem, ale trochę w smaku przypominały mi te z dawnej pracy dlatego o nich wspomniałam. Oto przepis:

sobota, 23 września 2017

Marchewka z groszkiem

marchewka z groszkiem salatka na cieplo salatka z marchewki i groszku marchewka z groszkiem na maselku marchewka z groszkiem duszona

Marchewka z groszkiem to pyszny dodatek do obiadu. Lubię ją za łagodny i nieskomplikowany smak i piękne kolory. Taką sałatkę na ciepło podaję przede wszystkim z daniami z kurczaka, a przede wszystkim z pieczonymi udkami z kurczaka i opiekanymi ziemniaczkami. Taki zestaw pasuje mi najbardziej. Ale oczywiście marchewkę z groszkiem można podać do innych mięs duszonych, pieczonych czy smażonych. Ja osobiście bardzo lubię jeść tą sałatkę jako samodzielną przekąskę, więc zawsze robię jej więcej, żeby coś zostało z obiadu. Przygotowywania tego dodatku nauczyłam się sama, kierując się wyłącznie intuicją.
U mnie w domu rodzinnym mama nigdy takiej marchewki nie przyrządzała. Nie wiem więc czy robię ją według tradycyjnego przepisu, ale taka bardzo mi smakuje, więc nie będę tego zmieniać. Czasem dodaję jakąś przyprawę żeby trochę przełamać smak, a czasem robię ją tylko z solą i pieprzem. Oto mój przepis:

czwartek, 21 września 2017

Placek z kaszy manny z morelami

placek ciasto z kaszy manny z morelami ciasto jogurtowe ciasto z jogurtu ciasto z owocami


Jakoś tak mnie naszła ochota na domowe ciasto, takie wilgotne, cytrynowe z owocami. Akurat trwa sezon na morele, więc dodałam jedno do drugiego i postanowiłam upiec mój pierwszy placek z morelami.
Zdecydowałam się na przygotowanie ciasta z kaszy manny na bazie jogurtu i śmietany. Już raz robiłam ciasto z kaszy (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html) i wyszło bardzo dobre. Było mokre w środku i można je było przechowywać kilka dni bez utraty tej wilgotności. Tym razem postanowiłam zrobić podobne ciasto i dołożyć owoce - świeże morele.
Ciasto wyszło fajne w smaku, bardzo szybko je przygotowałam, krótko się piekło, więc same zalety. Ciasto jest dobre lekko ciepłe, a jeszcze lepsze po schłodzeniu. Podałam je posypane cukrem pudrem, bo morele nadały trochę kwaskowatości.
Moim zdaniem bardzo fajne ciacho na co dzień jak i na weekend, idealne do kawy czy herbaty.  Oto dokładny przepis:

Pierogi z soczewicą i warzywami

pierogi z soczewica i warzywami pierogi smazone pierogi wegetarianskie pierogi jarskie pierogi warzywne

Ostatnio każdy dzień to nowy przepis z wykorzystaniem soczewicy. Zauważyłam, że mam takie fazy na jakiś produkt i przygotowuję go na różne sposoby w ciągu kilku dni następujących po sobie. Czasem jest to spowodowane ochotą na konkretne jedzenie, czasem chęcią wyczyszczenia zapasów, a czasem jeszcze czym innym. Tym razem zachęcona smakiem pasztetu z soczewicy, który robiłam wczoraj (przepis na pasztet znajdziecie tutaj: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/pasztet-z-soczewicy.html), postanowiłam pójść krok dalej i tym razem przygotować pierogi z soczewicy.
Początkowo myślałam o pierogach z pieca, ale nie miałam drożdży więc pozostałam przy tradycyjnych pierogach gotowanych a następnie obsmażanych na masełku. Pierogi wyszły bardzo smaczne, myślę że kiedyś zdecyduję się jeszcze na wersję pieczoną. Tak jak już wspomniałam farsz do tych pierogów zrobiłam bardzo podobnie jak masę na pasztet. Oto dokładny przepis:

środa, 20 września 2017

Pasztet z soczewicy

pasztet z soczewicy pasztet jarzynowy pasztet warzywny pasztet z warzyw


Dziś chciałam wam zaprezentować kolejną potrawę na bazie soczewicy. Wczoraj zamieściłam przepis na krokiety z farszem z pieczarek i soczewicy (tu go znajdziecie: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/krokiety-z-soczewica-i-pieczarkami.html), z dziś mam dla was przepis na pasztet jarzynowy z soczewicy. Kolejne danie jarskie, wegetariańskie, ale zdrowe bo na bazie zielonej soczewicy, która jak już pisałam zawiera dużo cennych wartości odżywczych, w tym dużo białka i może zastępować mięso (oczywiście w ramach rozsądku, nie polecam w żadnym wypadku rezygnacji z mięsa). Właściwie nie pamiętam w jaki sposób dowiedziałam się o soczewicy. Wydaje mi się, że miała tu udział moja siostra. W każdym razie robiłam już na bazie soczewicy różne potrawy i muszę przyznać, że bardzo mi smakowały. Z zamiarem zrobienia pasztetu z soczewicy nosiłam się bardzo długo. Kiedyś jadłam taki pasztet kupiony w ekologicznym sklepie i bardzo mi smakował. Postanowiłam więc kiedyś odtworzyć ten smak, ale zeszło się z tym aż do tej pory.

wtorek, 19 września 2017

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

krokiety nalesniki z pieczarkami z soczewica wegetarianskie krokiety warzywne krokiety krokiety z warzywami

Krokiety to nic innego jak naleśniki z dowolnym farszem, opanierowane w jajku i w bułce tartej. Można je robić z mięsem, z kapustą i grzybami, z samymi pieczarkami, z pieczarkami i soczewicą lub w innym dowolnym nadzieniem. Takie krokiety to świetny dodatek do szklanki barszczyku czerwonego lub innej zupy. Ale mogą stanowić również samodzielne danie. Krokiety, które wam dziś prezentuję to dani-e bezmięsne, które świetnie sprawdzi się również jako danie postne czy wigilijne. Ja takie krokiety robię przeważnie w sezonie jesienno-zimowym, bo to dość ciężkie i sycące danie mimo, że bezmięsne.
Do farszu oprócz pieczarek dodaję soczewicę, która jest może mało znanym produktem, ale bardzo smacznym i zdrowym. Zawiera dużo białka i innych składników odżywczych i może zastępować w diecie mięso. W połączeniu z pieczarkami i przesmażoną cebulką, bardzo fajnie smakuje. Oto dokładny przepis na krokiety:

poniedziałek, 18 września 2017

Placki ziemniaczane (z gotowanych ziemniaków)

placki ziemniaczane racuchy kozy placki z gotowanych ziemniakow

Właściwie nie wiem jak te placki się nazywają. Słyszałam określenie kozy, ale chyba to jakaś nazwa regionalna, która nie jest powszechnie znana. U mnie w domu te placki były po prostu nazywane plackami z ciasta na kopytka lub plackami z gotowanych ziemniaków. Początkowo myślałam, że robi się je tylko u mnie w domu, ale jak się okazało, w rodzinie mojego męża też są przyrządzane. Z jakiego regionu się wywodzą - nie wiem, ale pewne jest to że bardzo mi smakują, więc postanowiłam podzielić się z wami przepisem. Te placki to bardzo fajna propozycja dla wykorzystania ziemniaków, które zostaną nam z obiadu. W ten sposób będziemy mieć ciepły podwieczorek lub kolację i do tego nie trzeba będzie wyrzucać jedzenia. Można powiedzieć, że te placuszki to prostsza i szybsza wersja popularnych kopytek, czyli klusek z gotowanych ziemniaków.

sobota, 16 września 2017

Tort śmietanowo - malinowy z czekoladową koronką

tort smietankowo malinowy z czekoladowa koronka marcepanowe roze koronka plotek z czekolady tort z malinami tort z bita smietana


Ten tort powstał na prośbę mojej koleżanki, która chciała zrobić niespodziankę rodzicom i w ten sposób uczcić trzydziestą trzecią rocznicę ich ślubu. Nie dostałam żadnych wytycznych co do smaku i wyglądu tortu, miałam się zdać wyłącznie na swoją fantazję. Jako że był to pierwszy tort, który robiłam na zamówienie dla kogoś spoza rodziny, to tym bardziej chciałam się wykazać. Zależało mi na tym by tort nie tylko dobrze smakował, ale również pięknie się prezentował.

piątek, 15 września 2017

Surówka z kapusty kiszonej z majonezem

surowkasalatka z kapusty kiszonej z majonezem


Surówka z kapusty kiszonej to jedna z moich ulubionych surówek obiadowych w sezonie jesienno-zimowym. Lubię ją za jej wyrazisty słono-kwaśny smak. Dodatkowo kapusta kiszona ma wiele cennych właściwości zdrowotnych więc warto po nią sięgać. Tradycyjna wersja tej sałatki przewiduje dodanie do kapusty jedynie oliwy. Dla mnie jednak taka wersja była zbyt mdła więc pewnego dnia dodałam do niej odrobinę majonezu i surówka nabrała zupełnie innego smaku.
Od tej pory przygotowuję ją właśnie w ten sposób. Dziś dodatkowo zdecydowałam się dodać również przesmażoną cebulkę i efekt również bardzo mi posmakował. Przy okazji dodam, że kapusty nie płuczę przed zrobieniem surówki, bo wolę jak jest dobrze kwaśna i słona. Oto dokładny przepis:

czwartek, 14 września 2017

Sernik na zimno złamane serce

sernik na zimno ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto z galaretką sernik truskawkowy ciasto serce zlamane serce


Sernik na zimno to chyba jedno z najczęściej przeze mnie robionych ciast. Jest szybkie w przygotowaniu, smaczne i bardzo ładnie się prezentuje. Moja rodzina je uwielbia. Poza tym za sprawą różnych dodatków takich jak owoce sezonowe, różne smaki galaretek czy różne ciastka, możemy za każdym razem uzyskać nieco inny efekt, bez modyfikacji przepisu bazowego.
Ale równocześnie możemy też za każdym razem przygotowywać sernik wg innego przepisu np. robiąc go na bazie samych serków waniliowych i galaretki, na bazie sera sernikowego i śmietany kremówki, na bazie mleka skondensowanego (wtedy uzyskamy sernik piankowy), z dodatkiem serka mascarpone itd. Jeżeli natomiast mamy mniej czasu lub obawiamy się, że coś nam może nie wyjść, to możemy skorzystać z gotowego sernika w proszku który wystarczy zmiksować z mlekiem lub z mlekiem i serkami waniliowymi. Ja również czasem z takich korzystam, bo w 5 minut można wyczarować smaczny deser i to zaledwie za ok. 4-5zł.
Ja tym razem zdecydowałam się na sernik na bazie sera sernikowego i śmietanki. Postanowiłam też zrobić go w tortownicy w kształcie serca, dzięki czemu uzyskałam fajny efekt wizualny. Taki sernik będzie świetnym deserem np. na Walentynki, na rocznicę ślubu czy na Dzień Matki. Ale oczywiście na co dzień też można sprawić sobie taką przyjemność. Oto przepis:

środa, 13 września 2017

Kopytka

kopytka kluski kluseczki z gotowanych ziemniakow kluski ziemniacane

Kopytka, czyli pyszne kluseczki z gotowanych ziemniaków, które zna i lubi każdy z nas. Ja je nawet uwielbiam, ale ja w ogóle uwielbiam wszelkie mączne potrawy, w tym kluski, makarony, knedle, pierogi itd.
Kopytka lubię nie tylko za ich smak, ale również na to, że można je zaserwować na wiele sposobów. Mogą robić za samodzielne danie podane jedynie ze skwarkami, lub białym serem. Można podawać s sosami np. pieczarkowym, a także mogą stanowić dodatek do mięs duszonych, smażonych, gotowanych. Są świetną alternatywą, gdy znudzą nam się tradycyjne gotowane ziemniaki, kasza lub ryż. No i kolejna zaleta - można je przechowywać kilka dni i bardzo łatwo odgrzać na masełku.

wtorek, 12 września 2017

Rolada z mięsa mielonego w boczku

rolada klops zraz roladka z miesa mielonego rolada z farszem pieczarkowym

Kiedyś widziałam zdjęcia podobnej rolady w internecie i pomyślałam, że warto kiedyś coś takiego przyrządzić. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego dania, więc pomyślałam, że będzie to miłe urozmaicenie dla naszego obiadowego menu. Akurat dziś nadarzyła się okazja ponieważ robiłam pulpeciki mięsne dla mojego synka na obiad (przepis znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpeciki-miesne-kulki-dla-dzieci.html) i zostało mi mięsa. Roladę owinęłam plastrami boczku, żeby mięso miało fajny aromat i chrupiący wierzch.
Do środka rolady postanowiłam dać uduszone pieczarki i żółty ser. Zdecydowałam się na ser żółty wędzony, żeby nawiązać smakiem i zapachem do wędzonego boczku, który był na zewnątrz rolady. Zastanawiałam się czy rolady usmażyć na patelni czy upiec w piekarniku. Problem jednak rozwiązał się sam. Po zwinięciu rolad okazało się, że są dość grube i istniało ryzyko, że na patelni nie usmażą się równomiernie, tzn. z wierzchu się przypalą a w środku pozostaną surowe. Dodatkowo do środka dałam pieczarki duszone zamiast surowych żeby to ryzyko również wyeliminować. Oto przepis:

poniedziałek, 11 września 2017

Mini quesadilla z boczkiem z tostera

mini quesadilla, tortilla z boczkiem tortilla z tostera, pizza z tostera quesadilla z opiekacza kanapki z tortilli przekaska z tortilli wrapy


Do zrobienia tej potrawy zmusiły mnie okoliczności. W domu zabrakło pieczywa i nie było z czego zrobić kanapek. Postanowiłam więc zrobić mini quesadille czyli warstwowe tosty z tortilli. Jak już niektórzy pewnie zauważyli jestem fanką tych pszennych placków i często je wykorzystuję do różnych dań.
Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów z ich użyciem, np. pizza na spodzie z tortilli: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html, quesadilla z wieprzowiną: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/quesadilla-z-wieprzowina.html, tortilla z kurczakiem z tostera: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/tortilla-z-kurczakiem-z-tostera.html, grillowana tortilla pełnoziarnista z kurczakiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/grillowana-tortilla-penoziarnista-z.html, czy tortille z sałatką gyros: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/tortille-z-saatka-gyros.html.

niedziela, 10 września 2017

Ciastka pieczarki

ciastka ciasteczka pieczarki ciastka grzybki

Ciastka pieczarki to bardzo specyficzne ciastka, raczej dla osób lubiących mało słodkie wypieki. Specyficzne bo smakują trochę jak słodkawy piasek i taką też mają teksturę. Są bardzo delikatne i kruche, ale nie kruche w tradycyjnym znaczeniu, tylko kruche bo się łatwo rozsypują przy gryzieniu.
Zdecydowałam się je zrobić, bo pięknie się prezentują i do złudzenia przypominają prawdziwe grzyby - pieczarki. Poza tym inne blogierki i autorki przepisów bardzo je zachwalały jako pyszne, bardzo delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka. Ciastka rzeczywiście wyszły przepiękne i wyglądem robiły wrażenie.
Dodatkowo bardzo szybko się je robi i nie wymagają wielu składników. Ale jeśli chodzi o smak to mnie nie zachwycił. Przede wszystkim wyszły za mało słodkie. Ich konsystencja też mi nie podpasowała, były zbyt miałkie i zbyt mączne w smaku. Ciastka z tego przepisu to raczej dla mnie dekoracja niż smaczny deser. Może kiedyś ciastka o takim kształcie, ale z innego ciasta. Mimo wszystko podaję przepis, bo może komuś przypadną do smaku. Oto przepis:

czwartek, 7 września 2017

Babka na zimno z malinami

babka na zimno kolorowa babka sernik na zimno ciasto na zimno ciasto z malinami ciasto z galaretka sernik z serkow waniliowychbabka na zimno kolorowa babka sernik na zimno ciasto na zimno ciasto z malinami ciasto z galaretka sernik z serkow waniliowych


Ze zrobieniem babki na zimno nosiłam się już jakiś czas. Kiedyś w internecie zobaczyłam zdjęcie podobnej i zachwyciła mnie swoim wyglądem. Taka babka to świetna forma na zrobienie tradycyjnego sernika na zimno w innym ciekawszym kształcie. Bardzo fajnie wygląda, jeśli dodamy do niej świeże owoce. Ja się zdecydowałam na zrobienie takiej babki właśnie ze względu na to, że uzbierałam trochę malin na podwórku i chciałam je w fajny sposób wykorzystać. Początkowo chciałam zrobić tradycyjny sernik na zimno, taki z torebki i do galaretki na wierzch dodać zebrane maliny, ale bałam się że masa sernikowa poprzylepia mi się do formy, bo nie jest dostatecznie zbita i gładka. Zdecydowałam się więc na zrobienie a'la sernika z samych serków waniliowych, jogurtu i galaretki.

środa, 6 września 2017

Zrazy schabowe w sosie pieczarkowym

zrazy zraziki roladki schabowe w sosie pieczarkowym w sosie wlasnym


Zrazy kojarzą mi się głównie z wołowiną, ale ja dziś postanowiłam przygotować je ze schabu. Schab wydaje mi się szybszy w obróbce, a poza tym nie miałam ochoty na tradycyjne kotlety schabowe. Postanowiłam więc zrobić roladki z warzywami i serem w środku, duszone w sosie trochę własnym i trochę pieczarkowym. Takie mięso wydało mi się idealne do klusek śląskich, które planowałam zrobić jako dodatek do moich zrazików (tu znajdziecie na nie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kluski-slaskie.html) i do sałatki z buraczków (przepis pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/saatka-z-czerwonych-buraczkow-do-obiadu.html).
Jak już pisałam w innych postach, taki zestaw to dla mnie połączenie idealne i często robię takie obiady, zwłaszcza jesienią czy zimą. Często takie jedzenie podawane jest na wszelkiego rodzaju przyjęciach jak wesela, chrzciny czy komunie w lokalach. I chyba na jednej z takich uroczystości zjadłam je po raz pierwszy. U mnie w domu rodzinnym raczej takie połączenie nie było praktykowane, a szkoda. Oto przepis na zrazy:

Kluski śląskie

kluski śląskie pyzy kluski z dziurka kluski do miesa i surowki kopytka kluseczki


Kluski śląskie to zdecydowanie smak mojego rodzinnego domu i dzieciństwa. Mama często robiła różne kluski, a ja je uwielbiałam w każdej postaci. Teraz gdy jestem dorosła i mam już swój własny dom, często odtwarzam smaki dzieciństwa. Może mój synek będzie miał taki sam sentyment do dań mącznych co ja i też będzie je kojarzył ze mną i z domem. Narazie jest jeszcze zamały i nie jada takich rzeczy, co najwyżej próbuje odrobinę, ale mój mąż też bardzo lubi takie jedzenie więc chętnie mu je gotuję. Jeżeli chodzi o kluski śląskie to są dwie szkoły odnośnie sposobu ich przygotowania.
Przepis oryginalny mówi, że kluski takie przygotowuje się tylko z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Druga szkoła natomiast dodaje do przepisu jajka. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej szkoły. Uważam, że kluski śląskie z jajkami mają lepszy smak i ładniejszy kolor. Z resztą moja mama też przygotowuje je wg tego drugiego przepisu, więc może dlatego też moja skłonność. Takie kluski są idealne jako dodatek do mięsa. Najbardziej je lubię z pieczenią lub mięsem duszonym w sosie. Ale często też odgrzewam je na drugi dzień na masełku i podaję jako samodzielne danie np. z białym serem. Oto przepis: