Placki bananowe na serku wiejskim to pyszne placuszki idealne dla dzieci i dorosłych. Będą fajną propozycją na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Zrobiłam je na bazie rozgniecionego banana i serka wiejskiego. Dodałam tez trochę jogurtu naturalnego, który można też zastąpić serkiem waniliowym.
Placki są bardzo smaczne, lekko słodkie i aromatyczne za sprawą cukru waniliowego. Podane z cukrem pudrem lub dżemem owocowym mogą stanowić pełnowartościowy posiłek lub deser. Zachęcam do wypróbowania. Oto przepis:
Składniki:
1 mały banan lub 0,5 dużego
ok. 150g serka wiejskiego razem ze śmietanką
ok. 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko
ok. 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
szczypta proszku do pieczenia
16g cukru waniliowego
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Serek wiejski razem ze śmietanką wyłożyłam na głęboki talerz od zupy i rozgniotłam widelcem. Przełożyłam go do miski.Banana obrałam i również rozgniotłam widelcem na talerzu. Dodałam do serka wiejskiego.
Do miski z serkiem i bananem wbiłam jajko. Wsypałam mąkę tortową i proszek do pieczenia. Dodałam cukier waniliowy i jogurt naturalny. Wszystkie składniki zmiksowałam mikserem na jednolite ciasto. Ciasto wyszło dość gęste. Na patelni naleśnikowej rozgrzałam kilka łyżek oleju i na gorący wykładałam porcje ciasta.
Mniej więcej dawałam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek i lekko rozsmarowywałam. Placki smażyłam na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu placki wyłożyłam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Przed podaniem oprószyłam placki cukrem pudrem. Dodatkowo placki podałam z dżemem z czarnej porzeczki. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 12 placuszków.
Tu znajdziecie wszystkie pozostałe moje przepisy na placki zarówno w wersji na słodko jak i na słono: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/placki
SMACZNEGO!!!