środa, 25 grudnia 2019

Schab ze śliwką

schab ze sliwka schab pieczony schab z piekarnika schab pieczony na kanapki schab na slodko schab z suzonymi sliwkami pieczen ze schabu

Schab ze śliwką to kolejna moja propozycja pieczonego mięsa, idealnego jako domowa wędlina oraz jako pieczeń obiadowa. Takie mięso poza tym, że jest pyszne, to również ładnie wygląda na talerzu. Będzie idealnym składnikiem półmiska wędlin na świątecznym stole, czy stole codziennym. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1kg schabu (najlepiej dłuższy a cieńszy)
ok. 100g śliwek suszonych
0,5 łyżki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
0,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
1 łyżeczka majeranku
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
schab ze sliwka schab pieczony schab z piekarnika schab pieczony na kanapki schab na slodko schab z suzonymi sliwkami pieczen ze schabu

Sposób przygotowania:
Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Wycięłam białe błonki. Ostrym spiczastym nożem zrobiłam w środku schabu nacięcie na wylot. W powstałą dziurę upchałam jak najwięcej śliwek suszonych. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam olejem i obsypałam solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i roztartym majerankiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Natarłam nim mięso. Naczynie z mięsem przykryłam i odstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia naczynie wstawiłam do piekarnika i piekłam mięso przykryte folią aluminiową przez godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ostatnie 20 minut piekłam je bez przykrycia. Schab jako, że miał służyć za wędlinę, to pozostawiłam do wystygnięcia w piekarniku, a następnie wyjęłam go z powstałego sosu, zawinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Wtedy lepiej się kroi.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
schab ze sliwka schab pieczony schab z piekarnika schab pieczony na kanapki schab na slodko schab z suzonymi sliwkami pieczen ze schabu

schab ze sliwka schab pieczony schab z piekarnika schab pieczony na kanapki schab na slodko schab z suzonymi sliwkami pieczen ze schabu

schab ze sliwka schab pieczony schab z piekarnika schab pieczony na kanapki schab na slodko schab z suzonymi sliwkami pieczen ze schabu

wtorek, 24 grudnia 2019

Snikers bez pieczenia

snikers bez pieczenia snikers na ciastkach krakersach herbatnikach snicers na zimno ciasto z masa kajmakowa ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne ciasto z orzechami

Bardzo lubię ciasta bez pieczenia, przekładane ciastkami, różnymi kremami, masą kajmakową czy czekoladą. Takie, które mają wiele warstw i pięknie wyglądają po rozkrojeniu. Są one z reguły dość słodkie, ale mi to nie przeszkadza. Tym razem postanowiłam zrobić właśnie jedno z tych ciast. Postawiłam na snikersa bez pieczenia, czyli ciasto na herbatnikach kakaowych i krakersach, z kremem mlecznym z mleka w proszku, z masą kajmakową, orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Ciasto jest naprawdę pyszne i robi się je bardzo szybko, mimo iż jest złożone z wielu warstw. Oto przepis:

Składniki:
ok. 36szt. kakaowych herbatników
ok. 36szt. krakersów solonych
1 puszka masy kajmakowej (użyłam orzechowej)
250g mleka w proszku
3/4 kostki masła
0,5szkl. cukru
2/3szkl. mleka
ok. 200g orzeszków ziemnych
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
2-3 łyżki śmietany 30%
snikers bez pieczenia snikers na ciastkach krakersach herbatnikach snicers na zimno ciasto z masa kajmakowa ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne ciasto z orzechami

Sposób przygotowania:
Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułożyłam połowę kakaowych herbatników, jeden obok drugiego, docinając je w razie potrzeby, aby pasowały do wymiarów formy. Do rondla włożyłam masło. Wsypałam cukier i wlałam mleko. Rondel ustawiłam na gazie i podgrzewałam, mieszając, aż masło się roztopiło. Rondel zestawiłam z gazu i odstawiłam, aby powstały mleczno - maślany płyn przestygł. Jeszcze letni przelałam do miski miksera i powoli dosypywałam do niego mleko w proszku, miksując na małych obrotach. Powinna powstać gęsta, ale jeszcze lejąca masa. Połowę tej masy wylałam do formy na herbatniki. Na masie ułożyłam warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarowałam połowę masy kajmakowej. Aby było łatwiej ją rozprowadzić, można puszkę z masą włożyć na kilka minut do gorącej wody. Na masie kajmakowej ułożyłam kolejną warstwę krakersów, a na to wyłożyłam drugą część mlecznego kremu. Na kremie ułożyłam kakaowe herbatniki i na nich rozsmarowałam resztę masy kajmakowej. Orzeszki ziemne wyłuskałam z łupin i skórek. Przełupałam je na połówki i posypałam nimi ciasto. Można je wcześniej podprażyć na suchej patelni. Smietanę przelałam do rondelka i podgrzałam. Wsypałam do niej połamaną na kawałki czekoladę gorzką i mieszałam, aż się rozpuściła. Czekoladą polałam wierzch ciasta, tworząc esy floresy. Gotowe ciasto schłodziłam w lodówce. Najlepsze jest na drugi a nawet trzeci dzień, gdy ciastka zmiękną dobrze od masy.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta w tym stylu, np.: ciasto kombinowane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciasto-kombinowane.html), czy ciasto 3bit na krakersach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/3bit-na-krakersach.html).

SMACZNEGO!!!
snikers bez pieczenia snikers na ciastkach krakersach herbatnikach snicers na zimno ciasto z masa kajmakowa ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne ciasto z orzechami

snikers bez pieczenia snikers na ciastkach krakersach herbatnikach snicers na zimno ciasto z masa kajmakowa ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne ciasto z orzechami

snikers bez pieczenia snikers na ciastkach krakersach herbatnikach snicers na zimno ciasto z masa kajmakowa ciasto bez pieczenia ciasto swiateczne ciasto z orzechami

poniedziałek, 23 grudnia 2019

Pieczeń z mięsa mielonego

pieczen z miesa mielonego domowa wedlina mielona pieczen rzymska bez jajka pieczone mieso mielone

Bardzo często robię pieczone mięsa jako pieczeń obiadową lub jako domową wędlinę na kanapki. Ale zawsze były to pieczenie w całości, z jednego kawałka mięsa, zamarynowane w przyprawach, lub nafaszerowane ziołami lub pieczarkami i upieczone. Nigdy natomiast nie robiłam pieczeni z mięsa mielonego na kanapki, więc postanowiłam ją w końcu upiec. Przeważnie spotyka się takie pieczenie z jajkiem gotowanym na twardo i nazywa się ona wtedy pieczenią rzymską.
Ja jednak na jajka nie miałam ochoty i zrobiłam ją z samego mięsa. Przygotowanie tej pieczeni jest bardzo proste, choć trochę bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, bo trzeba zmielić mięso, wyrobić masę mięsną, ale nie trzeba marynować mięsa, więc można ją upiec od razu po przygotowaniu. Przepisów jest wiele, ja zrobiłam w ten sposób. Oto mój przepis:


Składniki:
ok. 400g mięsa wieprzowego (u mnie ze schabu)
1 małe jajko
0,5 cebuli
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku
0,5 łyżeczki majeranku
1-2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
pieczen z miesa mielonego domowa wedlina mielona pieczen rzymska bez jajka pieczone mieso mielone

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe zmieliłam razem z cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko (użyłam bardzo małego). Dodałam majonez, musztardę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Niedużą foremkę keksówkę natłuściłam masłem i obsypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej masę mięsną, ugniatając ją dobrze palcami. Foremkę z mięsem wstawiłam do piekarnika i piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Wierzch pieczeni powinien być dobrze zarumieniony. Po upieczeniu pieczeń wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w foremce na metalowej kratce. Pieczeń po wystudzeniu wyciągnęłam z formy, owinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Schłodzoną pokroiłam na plasterki jak wędlinę. Pieczeń można też podać zaraz po upieczeniu, na gorąco, jako pieczeń obiadową np. z frytkami czy ziemniakami i surówką.

Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
pieczen z miesa mielonego domowa wedlina mielona pieczen rzymska bez jajka pieczone mieso mielone

pieczen z miesa mielonego domowa wedlina mielona pieczen rzymska bez jajka pieczone mieso mielone

pieczen z miesa mielonego domowa wedlina mielona pieczen rzymska bez jajka pieczone mieso mielone

Ryba po japońsku

Ryba po japonsku ryba w zalewie ryba na zimno ryba w sosie ryba na wigilie ryba z warzywami

Moją ulubioną potrawą wigilijną do tej pory była ryba po grecku i robiłam ją każdego roku. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego, coś nowego, czego jeszcze nie robiłam. Z zamiarem zrobienia ryby po japońsku nosiłam się już od dłuższego czasu, bo podoba mi się to jak wygląda. Kiedyś też gdzieś ją próbowałam i smakowała mi. Ale wiadomo ile gospodyń tyle przepisów, podobnie jak z rybą po grecku, więc zaprezentuję wam ten, z którego ja skorzystałam. Znalazłam go na tej stronie: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ryba-po-japonsku-304787. A oto on:

Składniki:
ok. 500g filetów z morszczuka argentyńskiego (może być też inna ryba)
1 czerwona papryka
3-4 ogórki konserwowe średniej wielkości
1,5 cebuli
2-3 jajka
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
przyprawa do ryby
sok z cytryny

Zalewa:
1szkl. wody
0,5szkl. cukru
150ml ketchupu (użyłam z cukinii)
100g koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu
1/4szkl. oleju
szczypta soli
Ryba po japonsku ryba w zalewie ryba na zimno ryba w sosie ryba na wigilie ryba z warzywami

Sposób przygotowania:
Filety z morszczuka ułożyłam na sicie i rozmroziłam. Jeśli używacie świeżej ryby należy oczywiście pominąć ten etap. Rozmrożone filety skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam je solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Następnie opanierowałam w roztrzepanych jajkach i bułce tartej i usmażyłam na rumiano na oleju. Usmażone ryby wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi i odstawiłam. 
Paprykę czerwoną umyłam, osuszyłam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w cienkie paseczki/słupki. Podobnie pokroiłam ogórki konserwowe. Cebulę obrałam i przekroiłam na ćwiartki, a każdą ćwiartkę w plasterki.
Wszystkie składniki zalewy czyli: wodę, olej, ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy umieściłam w rondlu. Dodałam szczyptę soli i zagotowałam. Dodałam pokrojone warzywa i gotowałam razem przez 10 minut. 
Do naczynia nałożyłam porcję zalewy z warzywami, na to kawałki ryby i znów zalewę. Rybę można przygotować w jednym lub dwóch naczyniach. Rybę wystudziłam, a następnie schłodziłam w lodówce. Rybę podajemy co najmniej po kilku godzinach chłodzenia.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na dania rybne, np.: smażona ryba z marynaty (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/smazona-ryba-z-marynaty.html), ryba smażona w cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-smazona-w-ciescie.html), ryba po grecku z porem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-z-porem.html), ryba po grecku z papryką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/ryba-po-grecku-z-papryka.html), tradycyjna ryba po grecku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/ryba-po-grecku.html).

SMACZNEGO!!!
Ryba po japonsku ryba w zalewie ryba na zimno ryba w sosie ryba na wigilie ryba z warzywami

Ryba po japonsku ryba w zalewie ryba na zimno ryba w sosie ryba na wigilie ryba z warzywami

Sernik cytrynowy z dżemem

sernik cytrynowy z dzemem sernik puszysty sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik z polewa sernik wysmienity sernik delikatny sernik z sera z wiaderka


Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, bez którego nie wyobrażam sobie żadnych świąt. Poza tym bardzo lubię to ciasto za jego uniwersalność. Ciasto nie tylko ładnie wygląda w każdej postaci, ale również można je zrobić na tysiąc różnych sposobów i za każdym razem uzyskać nieco inny smak i wygląd. Poza tym ciasto jest podzielne, starcza na dużo osób. Z jednego kilograma sera mamy dużą blachę ciasta. Ja tym razem zdecydowałam się na delikatny sernik, lekko cytrynowy, z dodatkiem dżemu truskawkowego. Sernik zrobiłam na jasnych herbatnikach, a wierzch ozdobiłam dwoma rodzajami czekolady: gorzką i białą. Oto przepis:

Składniki:
ok. 25 herbatników
1 kg sera w wiaderku
200g miękkiego masła
8 mniejszych jajek w temp. pokojowej
1szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
olejek cytrynowy do ciast (użyłam 0,5 buteleczki)
ok. 3-4 łyżeczki dżemu truskawkowego

Polewa:
0,5 tabliczki białej czekolady
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
sernik cytrynowy z dzemem sernik puszysty sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik z polewa sernik wysmienity sernik delikatny sernik z sera z wiaderka

Sposób przygotowania:
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciasno obok siebie herbatniki, docinając je w razie potrzeby do wymiarów blachy. Zółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtka utarłam z masłem, cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodawałam partiami ser i miksowałam do połączenia. Do masy serowej dodałam olejek cytrynowy oraz proszek budyniowy wymieszany z mąką pszenną. Zmiksowałam masę serową kolejny raz do połączenia składników. Na koniec do masy serowej dodałam ubitą pianę z białek i wszystko wymieszałam już drewnianą łyżką. Gotową masę serową wyłożyłam do blachy na herbatniki. Małą łyżeczką powkładałam na wierzch sera dżem truskawkowy, rozprowadzając go trochę w masie serowej. Sernik piekłam godzinę w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Około 20 minut przed końcem pieczenia, obkroiłam brzegi sernika od blachy, aby sernik po upieczeniu nie zapadł się. Sernik po upieczeniu zostawiłam na kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a dopiero następnie wyjęłam go i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygł udekorowałam wierzch czekoladą. Najpierw rozpuściłam gorzką czekoladę w jednej łyżce gorącej śmietany i polałam nią sernik. Potem roztopiłam białą czekoladę w 2 łyżkach gorącej śmietany i również polałam nią wierzch ciasta tworząc esy floresy. Sernik schłodziłam w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
sernik cytrynowy z dzemem sernik puszysty sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik z polewa sernik wysmienity sernik delikatny sernik z sera z wiaderka

sernik cytrynowy z dzemem sernik puszysty sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik z polewa sernik wysmienity sernik delikatny sernik z sera z wiaderka

sernik cytrynowy z dzemem sernik puszysty sernik na herbatnikach sernik na ciastkach sernik z polewa sernik wysmienity sernik delikatny sernik z sera z wiaderka


niedziela, 22 grudnia 2019

Kotleciki szuszu

kotleciki szuszu kotlety drobiowe kotlety z piersi kurczaka kotlety w ciescie kotlet w panierce sznycle drobiowe

Kotleciki szuszu to pyszne kotleciki drobiowe z piersi kurczaka. Ich nazwa bardzo mi się podoba, choć nie wiem co oznacza i kto ją wymyślił. Dla mnie jest zabawna i pasuje do dania dla dzieci. Kotleciki szuszu robi się bardzo szybko i łatwo. Będą fajną alternatywą dla tradycyjnych panierowanych kotletów z piersi kurczaka. Oto przepis:

Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
0,5 łyżeczki soli
szczypta pieprzu czarnego
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
2 łyżki oleju + do smażenia

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie nożem rozkroiłam ją na kilka kotlecików/sznycli. Każdy z tych kotlecików lekko rozbiłam tłuczkiem do mięsa, pozostawiając grubość 0,5-1cm. 
Do miseczki wrzuciłam żółtko. Dodałam jogurt/śmietanę, 2 łyżki oleju, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą i dokładnie wszystko wymieszałam tworząc jednolite ciasto. Do tak przygotowanego ciasta wkładałam kawałki kurczaka i dokładnie je w tym cieście obtaczałam, a następnie wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Kotleciki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane kotleciki można podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, lub jako przekąskę, serwując je np. z sosem czosnkowym.

SMACZNEGO!!!

sobota, 21 grudnia 2019

Pyzy z ruskim farszem

pyzy z ruskim farszem pyzy ruskie kluski z bialym serem knedle z bialym serem

Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków
300g białego sera
1 cebula
olej do smażenia
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól, pieprz
trochę majeranku

Sposób przygotowania:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Jedną łyżkę zmielonych ziemniaków odłożyłam. Resztę rozłożyłam równo w misce i podzieliłam na cztery równe części. Jedną część wyjęłam i rozłożyłam ją równomiernie na pozostałych ziemniakach. W puste miejsce wsypałam tyle mąki ziemniaczanej, aby utworzyła równą linię z ziemniakami. Wbiłam jeszcze jajko i wsypałam szczyptę soli. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. 
Ser biały przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Dodałam do niego odłożoną łyżkę ziemniaków. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na oleju. Doprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Przełożyłam ją do sera. Ser doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam z ziemniakami i cebulą.
Z ciasta odrywałam nieduże kawałki i rozpłaszczałam w dłoniach na placek. Na środku kładłam łyżeczkę farszu i zlepiałam brzegi formując kulkę. Ulepione pyzy odkładałam na drewnianą deskę obsypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam pyzy. Pyzy gotowałam ok. 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane wyłożyłam na talerz. Pyzy można podać np. ze skwarkami.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na pyzy i knedle, np.: pyzy z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/pyzy-z-miesem.html), knedle z czereśniami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/knedle-z-czeresniami.html), knedle ziemniaczano - serowe z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/knedle-ziemniaczano-serowe-z-truskawkami.html), knedle serowe ze śliwkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/knedle-serowe-ze-sliwkami-mrozonymi.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), knedle węgierskie ( link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/wegierskie-knedle-z-biaego-sera.html).

SMACZNEGO!!!
pyzy z ruskim farszem pyzy ruskie kluski z bialym serem knedle z bialym serem

pyzy z ruskim farszem pyzy ruskie kluski z bialym serem knedle z bialym serem

pyzy z ruskim farszem pyzy ruskie kluski z bialym serem knedle z bialym serem

Schab duszony z cebulą i śmietaną

schab duszony z cebula i smietana sos ze schabu sos w kostke w sosie wlasnym schab z garnka kawalki schabu duszone w sosie

Składniki:
ok. 700g schabu wieprzowego
1 cebula
1,5szkl. rosołu lub bulionu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
2-3 łyżki śmietany
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Schab umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i obsmażyłam mięso na rumiano. Przełożyłam mięso do garnka, a na patelni na pozostałym oleju przesmażyłam obraną i posiekaną cebulę. Cebulę dodałam do mięsa. Dolałam rosół. Wrzuciłam natkę pietruszki, posiekany koperek i roztarty majeranek. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiłam do smaku sola i pieprzem. Garnek ustawiłam na gazie i dusiłam mięso aż było miękkie. Wtedy dodałam śmietanę i dusiłam jeszcze kilkanaście minut. Jeśli ktoś woli bardziej gęste sosy, można na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody lub kaszą manną.

SMACZNEGO!!!

Szynka z warzywami i zacierkami

szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

Dziś mam pomysł na pyszne danie obiadowe, które można zaserwować zarówno w zwykły dzień, jak i od święta. Szynka duszona z warzywami i zacierkami, bo o tym daniu mowa, to może trochę niecodzienne połączenie. Jest to trochę gulasz, trochę danie jednogarnkowe. Nie wymaga podawania z ziemniakami czy pieczywem, bo zawiera wszystko co potrzeba: białko, węglowodany i warzywa. Moim zdaniem również ładnie się prezentuje. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1kg szynki wieprzowej
2 marchewki
1 mały por
kawałek selera
1 duża cebula
listek laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
ok. 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

Sposób przygotowania:
Szynkę wieprzową umyłam i osuszyłam. Pokroiłam ją w kostkę. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i włożyłam mięso. Smażyłam je aż się przyrumieniło ze wszystkich stron, po czym przełożyłam do garnka i posypałam papryką w proszku, solą i pieprzem. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyłam cebulę, obraną i pokrojoną w kostkę. pod koniec smażenia doprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Cebulę przełożyłam do mięsa. Marchewki i selera obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Pora umyłam i pokroiłam w półplasterki. Warzywa dodałam do mięsa i cebuli. Warzywa i mięso zalałam ok. 2 szklankami wody. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie i natkę pietruszki. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i rozpoczęłam duszenie. W międzyczasie przygotowałam zacierki. Do miski wsypałam mąkę pszenną i szczyptę soli. Wbiłam jajko i zagniotłam ręką ciasto. Nie musi być super jednolite, ale powinno być dobrze sklejone. Ciasto starłam na tarce na dużych oczkach, tworząc małe kluseczki/zacierki. Zacierki przełożyłam do garnka z mięsem i dusiłam moją potrawę ok. godziny. Mięso powinno być mięciutkie. 

SMACZNEGO!!!
szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki


szynka z warzywami i zacierkami szynka duszona w sosie danie jednogarnkowe z szynki pomysl na obiadgulasz z szynki

Smażona ryba z marynaty

smazona ryba z marynaty morszczuk smazony ryba z patelni ryba w panierce ryba z marynaty majonezowo czosnkowo ziolowej aromatyczne filety rybne ryba na wigilie

Okres przedświąteczny to okres kiedy chyba najchętniej sięgamy po ryby z różnych powodów: tradycja, post, różne postanowienia. Część z nas jada ryby również w każdy piątek roku. Część dlatego że są zdrowsze i mniej kaloryczne niż mięso. Natomiast dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu jak taką rybę przygotować, lub którym znudził się klasyczny przepis, mam propozycję na smażoną rybę w panierce, ale wcześniej marynowaną w majonezowo - ziołowo - czosnkowej marynacie. Taka rybka jest smaczna, soczysta i aromatyczna. Oto przepis:

Składniki:
4 płaty/filety rybne (u mnie morszczuk)
2-3 jajka
1 łyżka majonezu
3 łyżki śmietany 30%
1- 2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki mąki pszennej lub owsianej
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było oczywiście ich rozmrożenie. W tym celu ułożyłam rybę na durszlaku i pozostawiłam ją na ok. 2-3 godziny. Następnie opłukałam ją pod zimną wodą i osuszyłam. Ułożyłam filety na desce, skropiłam je sokiem z cytryny i oprószyłam solą i pieprzem. Podzieliłam każdy płat na dwie połówki. Do miseczki wlałam śmietanę. Dodałam majonez, roztarte zioła prowansalskie i zmiażdżony przez praskę czosnek. Składniki marynaty dobrze wymieszałam i włożyłam do niej kawałki ryby. Ryby delikatnie ale dokładnie obtoczyłam w marynacie. Miseczkę przykryłam i wstawiłam do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierowałam w mące owsianej, roztrzepanym jajku i bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Ryby smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Taką rybę można podać z ziemniakami, frytkami lub pieczywem i surówką np. z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html) lub z tartej marchewki z chrzanem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/surowka-z-marchewki-z-chrzanem.html). Przepisy na te i inne surówki znajdziecie na moim blogu.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na dania rybne, np.: ryba smażona w cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-smazona-w-ciescie.html), ryba po grecku z porem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-z-porem.html), ryba po grecku z papryką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/ryba-po-grecku-z-papryka.html), tradycyjna ryba po grecku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/ryba-po-grecku.html).

SMACZNEGO!!!
smazona ryba z marynaty morszczuk smazony ryba z patelni ryba w panierce ryba z marynaty majonezowo czosnkowo ziolowej aromatyczne filety rybne ryba na wigilie

smazona ryba z marynaty morszczuk smazony ryba z patelni ryba w panierce ryba z marynaty majonezowo czosnkowo ziolowej aromatyczne filety rybne ryba na wigilie

Piernik gotowany

piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

Jednym z najpopularniejszych ciast na nadchodzące święta jest piernik. Tradycyjnie powinno się robić piernik długodojrzewający, którego przygotowanie rozpoczyna się na ponad miesiąc przed Wigilią. Jeśli jednak zapomnieliście o przygotowaniu na czas ciasta na taki piernik, to możecie zrobić ciasto piernikowe tuż przed świętami. Ono też popularnie nazywa się piernikiem, bo wygląda i smakuje podobnie.
Z reguły takie pierniki last minute piecze się w piekarniku, ale ja dziś postanowiłam wypróbować jeszcze inny przepis i zrobiłam piernik gotowany, na wzór babek gotowany. Taki piernik wychodzi bardzo wilgotny, aromatyczny i smaczny. Można go oblać czekoladą i przełożyć marmoladą, lub kremem. Ja jednak pozostałam przy samej czekoladzie bo piernik i tak wyszedł wysoki. Oto przepis:

Składniki:
200g masła
4 jajka
3/4szkl. cukru
cukier waniliowy
3/4szkl. mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
2 płaskie łyżki kakao gorzkiego
2 łyżki przyprawy do piernika

Polewa:
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietany 30%
piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

Sposób przygotowania:
Składniki na piernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło umieściłam w misce miksera i ucierałam je kilka minut na najwyższych obrotach, aż masło nabrało puszystości i zbielało. Następnie nadal ucierając, dodawałam do masła po jednym jajku i miksowałam do połączenia. W tym momencie masa wyglądała na zważoną, ale tak ma być. Do masy wsypałam cukier zwykły i cukier waniliowy i również ucierałam aż cukier się rozpuścił. Mąkę tortową wymieszałam w oddzielnej misce z proszkiem do pieczenia, budyniami, przyprawą do piernika i kakao i taką mieszankę powoli wsypywałam ją do utartych jajek z masłem i miksowałam na małych obrotach do połączenia składników. Prostokątną formę keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej ciasto. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka.
Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Od momentu zagotowania się wody, gotowałam ciasto 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu ciasto od razu wyjęłam z garnka i zdjęłam folię. Ciasto pozostawiłam do wystygnięcia w formie, a następnie wyłożyłam je na talerz. Gdy ciasto wystygło, przygotowałam polewę. Smietanę podgrzałam i dodałam do niej połamane na kawałki obydwa rodzaje czekolady. Odstawiłam na chwilę, a następnie wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Ciasto schłodziłam w lodówce.

SMACZNEGO!!!
piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

piernik gotowany babka piernikowa gotowana ciasto piernikowe piernik last minute piernik dlugo nie dojrzewajacy piernik swiateczny ciasto na wigilie piernik z czekolada

piątek, 20 grudnia 2019

Ryba smażona w cieście

ryba smazona w ciescie ryba w ciescie nalesnikowym ryba smazona na patelni filety rybne ryba na wigilie ryba w panierce

Ryba smażona w cieście to pomysł na przygotowanie filetów z dowolnej ryby świeżej lub mrożonej. Takie filety są smaczne po przygotowaniu i soczyste. Sprawdzą się jako propozycja obiadowa na zwykły dzień lub jako jedno z dwunastu dań na wigilijnym stole. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tak przygotowanej ryby, to zapraszam po przepis. Oto on:

Składniki:
2 filety rybne np. z dorsza lub morszczuka
1 jajko
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mleka
sól, pieprz do smaku
przyprawa do ryb
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do przygotowania tego dania użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było ich rozmrożenie. Ryby ułożyłam na durszlaku i pozostawiłam do rozmrożenia na ok. 2 godziny. Rozmrożone filety podzieliłam na mniejsze kawałki i natarłam rozgniecionym ząbkiem czosnku, oprószyłam sola, pieprzem i przyprawą do ryb. Do miski wsypałam mąkę i szczyptę soli, wbiłam jajko i dolałam mleko. Wszystko wymieszałam na ciasto o jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzałam olej. W cieście maczałam kawałki ryby i układałam je na gorącym oleju. Ryby smażyłam z obu stron na złoty kolor i wyjmowałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Taką rybę można podać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, lub jako przekąskę np. z sosem czosnkowym.

SMACZNEGO!!!