czwartek, 31 sierpnia 2017

Roladki drobiowe w boczku

roladki drobiowe z kurczaka z warzywami zawijane w boczek  kurczak w plastrach boczku kieszonki drobiowe zrazy drobiowe z kurczaka

Często robię potrawy z kurczaka, a zwłaszcza z piersi kurczaka. Mięso jest bardzo łatwe i szybkie w obróbce, bardzo krótko się smaży czy piecze no i  można z niego przygotować bardzo dużo różnych potraw. Można zrobić tradycyjne kotlety jak schabowe, można zrobić sos do makaronu czy ryżu, różne kieszonki z farszem, kąski drobiowe, szaszłyki itd. Ja dziś postanowiłam przygotować roladki drobiowe owijane boczkiem. Dawno ich nie robiłam, więc była świetna okazja by odświeżyć sobie ich smak. Roladki są bardzo wdzięcznym daniem, bo można do środka włożyć dowolne dodatki (różne warzywa, ser) i za każdym razem uzyskać nieco inny smak.
Takie roladki są soczyste i pyszne. Prezentują się bardzo ładnie, więc można je podać zarówno na obiad na co dzień jak i od święta. Oto przepis:

wtorek, 29 sierpnia 2017

Makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo-serowym

makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo-serowym sos z serkow topionych

Podobne danie zjadłam kiedyś w restauracji, w której pracowałam. Nie było to danie z karty dla gości, ale danie przygotowane przez naszych kucharzy na obiad dla pracowników. Jadłam coś takiego wtedy pierwszy raz i bardzo mi smakowało. Dokładnie nie wiem jaki był przepis na tamtą potrawę, ale uzyskałam bardzo podobny smak. Z tego co pamiętam, w oryginale była przygotowana z ryżem, a ja postanowiłam przyrządzić ją z makaronem spaghietti.
Na przygotowanie domowego makaronu, na który przepis znajdziecie na moim blogu pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowy-makaron-jajeczny-do-rosou.html niestety zabrakło mi dziś czasu, ale byłby on tu idealny. Sam sos dzięki dodaniu serków topionych jest bardzo kremowy i delikatny w smaku. Dodatkowo nie trzeba go zagęszczać mąką. Poza tym danie to jest fajną alternatywą dla typowego spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Oto przepis:

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Taco tacos kukurydziane z mięsem mielonym


taco tacos tortille z miesem mielonym z farszem miescym meksykanskie placki danie

Mamy poniedziałek, a więc nowy tydzień. Jeśli nowy tydzień, to nowe pomysły i ... nowe smaki. Tym razem na tapecie kuchnia meksykańska i meksykańskie taco/tacos czyli placki kukurydziane wypełnione mięsno-warzywnym farszem. Skąd pomysł? Chyba stąd, że miałam w lodówce dwie kolby kukurydzy i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić.
Na taką tradycyjną kukurydzę gotowaną i podaną z masłem nie miałam ochoty, więc stwierdziłam, że trzeba z niej zrobić coś innego bo szkoda żeby się zmarnowała. Nie lubię wyrzucać jedzenia. Myślałam o plackach, naleśnikach lub jakichś kulkach kukurydzianych, ale wszystko wydawało mi się trochę jałowe i bez smaku. Wtedy pomyślałam o tacos. No tak zjadłoby się, ale przeglądając przepisy na taco, wszędzie było napisane, że robi się je z mąki kukurydzianej, a nie z gotowanej kukurydzy. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie improwizowała.

niedziela, 27 sierpnia 2017

Jogurtowa zebra

jogurtowa zebra ciasto na zimno ciasto zebra bez pieczenia ciasto z jogurtu

Znów nadeszły cieplejsze dni, więc zdecydowałam się na kolejne ciasto na zimno (tu znajdziecie pozostałe ciasta na zimno z mojego bloga: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/ciasta%20na%20zimno). Poza tym moja rodzina lubi takie ciasta bez pieczenia, dlatego często goszczą na naszym stole, nie tylko latem. Tym razem zrobiłam bardzo kolorowy torcik, który idealnie nada się na przyjęcie dla dzieci. Ozdobiony bitą śmietaną i owocami, może zastąpić też tort urodzinowy. Ciasto jest banalnie proste, składa się jedynie z dwóch składników: jogurtu i galaretki plus ciasteczkowy spód. Bardzo szybko się robi, a efekt jest naprawdę fajny.
Smak przypomina trochę sernik na zimno. W zależności od tego jakich rodzajów galaretki użyjemy, uzyskamy oczywiście inny smak. Ja tym razem zdecydowałam się na galaretki wieloowocowe z Wodzisławia, ponieważ chciałam uzyskać intensywne, soczyste kolory. Galaretki te nie mają konkretnych smaków, tylko są wieloowocowe, więc idealnie do siebie pasują. Oto przepis:

sobota, 26 sierpnia 2017

Marchewki z ciasta kruchego z sałatką pieczarkową


rurki z ciasta kruchego polfransuskiego z nadzieniem rurki z salatka marchewki
Często robię rurki w wersji na słodko, z nadzieniem z kremu budyniowego. Tym razem zrobiłam rurki na pikantnie z sałatką pieczarkową.
Na przepis natknęłam się jakiś czas temu przypadkiem na jakiejś stronie internetowej. Zaciekawiło mnie zdjęcie, które przedstawiało rurki w formie marchewek. Pomyślałam, że kiedyś trzeba je wypróbować, bo na pewno zrobią furorę wśród domowników i gości, zwłaszcza wśród dzieci. Wahałam się czy wypełniać je sałatką czy może farszem pieczarkowym jak do krokietów. Postawiłam jednak na sałatkę.
Oto przepis:

czwartek, 24 sierpnia 2017

Babka gotowana zebra

babka gotowana bez formy babka piaskowa babka ucierana babka czarno biała zebra waniliowo kakaowa z czekolada

Jakiś czas temu zrobiłam swoją pierwszą babkę gotowaną. Wtedy była to babka cytrynowa (tu znajdziecie na nią przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html). Wyszła całkiem fajna w smaku.
Postanowiłam, że będę robić tego typu ciasta częściej, bo są bardzo proste do zrobienia i tanie (mało składników i nie trzeba używać prądu do pieczenia) i nie przypalają się podczas pieczenia. No a w ciągu ostatnich dni zrobiło się zimno na dworze, mimo że to dopiero sierpień i nabrałam ochoty na takie ciasto bardziej tradycyjne z czekoladą, a nie takie  na zimno jakie robiłam przez całe lato. Stwierdziłam więc, że wypróbuję kolejny przepis na babkę gotowaną, tym razem czarno-białą.
Skorzystałam z tego przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gotowana-babka-zebra. Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite. Nigdy nie jadłam lepszej babki. Wyszła jak kupna, a nawet jeszcze lepsza. Była miękka, wilgotna i delikatna w smaku. Oto przepis:

środa, 23 sierpnia 2017

Pikantna zupa z fasolki szparagowej

pikantna zupa gulaszowa wegetariańska z fasolki szparagowej zupa paprykowa

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia zupy z fasolki szparagowej. U mnie w rodzinnym domu mama gotowała kiedyś zupę z tego warzywa, ale była to taka zwykła zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki. Była dobra, ale ja miałam ochotę na coś bardziej pikantnego i rozgrzewającego. Stwierdziłam, że zrobię ją z dużą ilością papryki, na kształt zupy gulaszowej.
Zrezygnowałam jednak z dodawania mięsa bo nie mogłam się zdecydować jaki gatunek mięsa użyć a poza tym nie chciałam żeby zupa wyszła zbyt gęsta i tłusta. To w końcu miała być zupa a nie gulasz. Mimo, że bez mięsa, zupka wyszła naprawdę dobra. W sam raz na te chłodne dni, które nadeszły. Oto przepis:

wtorek, 22 sierpnia 2017

Kluski kładzione z kaszy manny

kluski kladzione kopytka kluseczki z kaszy manny mannej kluski do rosolu do zupy

No i kolejny przepis na danie z kaszy manny ląduje na moim blogu. Tu znajdziecie pozostałe przepisy z zastosowaniem kaszy manny: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/z%20kaszy%20manny. Tym razem są to kluseczki kładzione z kaszy manny z dodatkiem koperku. Jeżeli ktoś woli, to koperek można zastąpić natką pietruszki. Kluseczki są idealne jako dodatek do zupy czy rosołu i mogą być alternatywą dla tradycyjnego makaronu. Bardzo szybko się je przyrządza. Ładnie się prezentują i na pewno wywołają zaciekawienie wśród waszych gości czy domowników.
U mnie w domu nigdy się takich nie robiło, ale pewnie są regiony gdzie takie kluski często goszczą na stołach. Przepis jest banalnie prosty. Oto on:

Pizza na spodzie z tortilli

pizza na spodzie z tortilli pizza na cienkim ciescie tortilla
 Dziś chciałabym wam zaprezentować sposób na bardzo szybką pizzę. Pizza jest szybka, bo nie trzeba wyrabiać ciasta na spód. Wystarczy wziąć gotowe tortille i swoje ulubione dodatki. Na pomysł na taką tortillę wpadłam, bo chciałam zrobić pizzę na cienkim cieście. Takie cienkie ciasto do pizzy zawsze kojarzyło mi się z tortillą. Poszperałam więc trochę w internecie, czy można coś takiego zrobić i okazało się, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych. Dla mnie to połączenie idealne, bo bardzo lubię tortille i pizzę. Poza tym dzięki dobraniu różnych dodatków, za każdym razem możemy uzyskać inne danie. Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów zarówno na dania z tortilli: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/tortille, jak i na pizze: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/pizza. Oto przepis na kolejną pizzę:

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Sos ze świeżych pomidorów do pizzy

sos przecier koncentrat pomidorowy z pomidorow do pizzy sos wloski pulpa

Zawsze szłam na łatwiznę i do pizzy używałam ketchupu lub koncentratu pomidorowego. Teraz jednak, gdy jest sezon na pomidory, postanowiłam, że spróbuję zrobić taki sos sama. Nie wiedziałam co z tego wyjdzie, bo nigdy czegoś takiego nie robiłam. Słyszałam jedynie od znajomych, że robią przeciery z pomidorów w słoiki na zimę. Wydawało mi się zawsze, że to dużo pracy.
I rzeczywiście szukając przepisu na taki przecier, natknęłam się na informacje, że takie sosy gotuje się kilka godzin, przeciera, miesza, smaży, używa się tylko konkretnych odmian pomidorów itp. Ale znalazłam też bardzo prosty i szybki przepis na sos pomidorowy, którego się nie wekuje, a który może posłużyć do pizzy (tu strona na której go znalazłam: http://www.olgasmile.com/sos-pomidorowy-do-pizzy.html). Oto moja wersja przepisu:

sobota, 19 sierpnia 2017

Ciasto poranna rosa

ciasto poranna rosa ciasto z kulkami serowymi ciasto z serem ciasto z budyniem

Na to ciasto natknęłam się kiedyś w internecie i pomyślałam, że warto byłoby spróbować. Takich przepisów do wypróbowania mam jednak dużo i ciągle ich przybywa, więc zapomniałam o tym cieście na kilkanaście miesięcy lub nawet dłużej. No ale doczekał się realizacji.
Jak to się stało? Zrobiłam przegląd lodówki i stwierdziłam, że mam nadmiar białego sera. Szkoda było żeby się zmarnował, więc stwierdziłam, że muszę zrobić z nim jakieś ciasto z nadzieniem serowym lub babeczki. Na sernik ten ser się nie nadawał, bo to był ser chudy, no i było go za mało - 400g. Postanowiłam więc zrobić ciasto z kulkami serowymi w środku, które nazywa się poranna rosa. Oto przepis w mojej wersji:

środa, 16 sierpnia 2017

Kokosowe kulki a'la bounty

kokosowe kulki trufle czekoladki domowe pralinki bounty


Batoniki Bounty to jedne z moich ulubionych słodyczy. Dla mnie to idealne połączenie dwóch wspaniałych i pysznych składników: wiórków kokosowych i mlecznej czekolady. Niby proste, ale czy na pewno? Postanowiłam to sprawdzić.
Podjęłam wyzwanie i zrobiłam. Wyszły trochę inne niż te sklepowe, ale myślę, że amatorom kokosu posmakują. Poza tym nie są bardzo skomplikowane ani czasochłonne w przygotowaniu, więc to następny plus. No i ładnie się prezentują. Oto przepis:

poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Kalafior faszerowany mięsem mielonym

kalafior faszerowany miesem mielonym zapiekanka z kalafiora babka kalafiorowa

W daniu tym zakochałam się od pierwszego wejrzenia i postanowiłam, że koniecznie muszę je wypróbować. To danie pięknie się prezentuje, zachwyci na pewno gości, a przy okazji jest świetnym połączeniem mięsa i mojego ulubionego kalafiora.
Znalazłam dwie wersje tego dania. W jednej wersji na wierzchu jest ser, a w drugiej plastry boczku. Ja tym razem zdecydowałam się na ser, ale na pewno jeszcze skuszę się na wersję z boczkiem. Następnym razem zdecydowanie mocniej doprawię mięso, dodam ostrą papryczką chili i więcej ziół. Niestety nie lubię surowego mięsa i nigdy nie próbuję mielonego przed smażeniem czy gotowaniem, a co za tym idzie nie wiem czy dostatecznie doprawiłam. Oto przepis:

niedziela, 13 sierpnia 2017

Torcik z kaszy manny

torcik ciasto z kaszy manny mannej z grysiku ciasto na zimno z musem truskawkowym

Jak już pisałam w innym poście, postaram się Wam zaprezentować na moim blogu kilka pomysłów na wykorzystanie kaszy manny w różnych potrawach i deserach. Były już ciastka z kaszy manny (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), były knedle z truskawkami (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html).
Kaszy manny używałam też do zrobienia pulpecików, ale tam była ona tylko jednym z mniej ważnych składników. Tym razem zdecydowałam się na torcik z kaszy manny z musem truskawkowym. Narazie cały czas na słodko, no ale kasza manna ma to do siebie, że lubi mleko i cukier :-) Wspomniany torcik pięknie się prezentuje. Można go zrobić również w wersji z malinami czy jagodami lub innymi owocami, na które macie akurat ochotę. Ciasto nie jest bardzo pracochłonne, a robi fajne wrażenie i jest bardzo smaczne. Poza tym nie jest ciężkie, więc nadaje się idealnie dla dzieci. Oto przepis:

czwartek, 10 sierpnia 2017

Pizza na kalafiorowym spodzie


pizza placek kalafiorowy spod

Na przepisy na taką pizze natknęłam się szukając jakiegoś fajnego pomysłu na kalafior. Nie chciałam go robić kolejny raz w tradycyjny sposób czyli na masełku z bułką tartą. Nie podaję konkretnej strony, z której zaczerpnęłam przepis bo zrobiłam ją trochę po swojemu. We wszystkich przepisach było napisane żeby surowego kalafiora zetrzeć na tarce i potem dopiero ugotować w kuchence mikrofalowej, piekarniku albo w garnku.
Ja jednak najpierw ugotowałam kalafior w osolonej wodzie, a dopiero potem zaczęłam szukać pomysłu na to warzywo. Początkowo miała z niego powstać zapiekanka, ale pizza wydała mi się ciekawsza. Poza tym od jakiegoś czasu "chodziła za mną pizza na cienkim cieście" i ta na kalafiorowym spodzie wydała mi się bardzo apetyczna. Do tej pory robiłam kilka razy pizzę tradycyjną na drożdżowym cieście (przepis znajdziecie tutaj: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowa-pizza-z-salami-i-pieczarkami.html). Tak więc trochę poczytałam różne przepisy i dopasowałam je do mojej sytuacji. Oto mój przepis:

wtorek, 8 sierpnia 2017

Knedle z kaszy manny z truskawkami

knedle kluski pierogi z kaszy manny z nadzieniem truskawkami z zasmazka z masla bulki cynamonu

knedle kluski z kaszy manny z nadzieniem truskawkami z zasmazka z masla bulki cynamonu
Moje pierwsze knedle zrobiłam chyba kilka miesięcy temu. Wyszły przepyszne i od tamtej pory robię je regularnie, zmieniając tylko owoce. Do tej pory robiłam zawsze knedle serowe (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/knedle-serowe-ze-sliwkami-mrozonymi.html), ale uznałam, że pora na zmiany.
Szukając w internecie pomysłu na kaszę manną, znalazłam przepisy na knedle z kaszy manny. Stwierdziłam: "Czemu nie?". Akurat miałam ochotę na coś takiego kluskowego. Poza tym to bardzo fajny pomysł na wykorzystanie trochę może już zapomnianej kaszy manny. Oto przepis:

niedziela, 6 sierpnia 2017

Ciastka z kaszy manny

kruche ciastka ciastka z kaszy manny ciastka z marmolada ciastka z cukrem pudrem

Kasza manna to bardzo ciekawy produkt. Przez wielu może kojarzony z mlecznymi papkami dla dzieci lub chorych, ale w rzeczywistości ma wiele zastosowań. Można jej użyć do ciast, ciastek, deserów, klusek, knedli, placków, zup, sosów itd.
Postaram się na moim blogu zaprezentować kilka jej zastosowań. Jako pierwsze postanowiłam zrobić kruche ciasteczka z marmoladą ponieważ bardzo lubię robić różne ciastka. Do tej pory najczęściej robiłam ciastka owsiane (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-owsiane-kokosowe-owsiano.html) lub kruche babeczki z budyniowym kremem (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-cisteczka-babeczki-muszelki.html).
Często słyszałam, że ciastka z kaszy manny dużo osób pamięta z dzieciństwa. U mnie jednak w dzieciństwie królowała jedynie tradycyjna kaszka manna na mleku. Potem jak byłam już nastolatką, znalazłam w jakiejś gazecie przepis na placki z kaszy manny i muszę przyznać, że były przepyszne. Niestety gdzieś mi się ten przepis zagubił, ale w smaku te placki były trochę podobne do dzisiejszych ciasteczek.
I właśnie wracając do ciasteczek, muszę przyznać, że są przepyszne i trudno powstrzymać się przed ich zjedzeniem. Są dość słodkie więc jeśli ktoś woli bardziej wytrawne desery to radzę zmniejszyć ilość cukru. Oto przepis:

piątek, 4 sierpnia 2017

Napoleonka bez pieczenia

napoleonka bez pieczenia na ciastkach herbatniki biszkopty ciasto na zimno karpatka


Napoleonka to klasyczne ciasto, które zna chyba każdy z nas. Według mnie jest bardzo elegancka i pasuje na każdą okazję. Można ją przygotować na cieście francuskim lub kruchym, albo można zrobić wersję bez pieczenia tak jak ta na ciastkach. Jeżeli chodzi o ciastka to można użyć krakersów, herbatników lub biszkoptów.
Taka wersja napoleonki jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia. A co najważniejsze bardzo smaczna. Zarówno ja jaki i moja rodzina bardzo lubimy ciasta z kremami na bazie budyniu takie jak karpatka czy napoleonka dlatego bardzo często je przygotowuję. Ale żeby nie było zawsze tak samo, za każdym razem robię krem z innego przepisu, daję inne ciastka, więcej lub mniej warstw ciastek inaczej ozdabiam wierzch ciasta itd.
Oto przepis:

środa, 2 sierpnia 2017

Kurczak duszony w warzywach z ryżem

kurczak z patelni kurczak w warzywach z ryzem danie jednogarnkowe

Miałam ochotę na jakieś danie z kurczakiem w roli głównej. Z drugiej strony miałam tylko kurczaka jeśli chodzi o mięso. Tradycyjne pieczone udka już się trochę przejadły, więc jakoś trzeba to było wszystko połączyć.
Dodatkowo po przeglądzie lodówki, a raczej zamrażalki okazało się że mam mrożone warzywa na patelnię. W szafce znalazłam ryż i tak w mojej głowie zrodził się pewien pomysł na danie jednogarnkowe, a w tym wypadku bardziej jednopatelniowe. Oto mój przepis:

wtorek, 1 sierpnia 2017

Gotowana babka cytrynowa


babka gotowana babka cytrynowa babka bez pieczenia babka z garnka

Babka gotowana to ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Jadłam je zaledwie raz lub dwa, bo robiła je tylko moja ciocia. Używała do tego specjalnej formy metalowej, w której gotowała babkę na kuchence gazowej. Nie pamiętam już dokładnie jego smaku, ale pamiętam, że bardzo ładnie się prezentowała. Babka była wysoka i smukła, węższa niż te robione w tradycyjnych foremkach do pieczenia babek.
Pewnie ta babka pozostałaby tylko wspomnieniem z dzieciństwa gdyby nie moja siostra, która ostatnio rzuciła mi wyzwanie przygotowania tego ciasta. Zawsze myślałam, że bez tej specjalnej formy nie będzie to możliwe, a zakup takiej foremki nie bardzo się opłacał bo to koszt ok. 40zł!!! Poczytałam trochę i okazało się że babkę można ugotować w zwykłej foremce wstawionej do dużego garnka. No i stało się, podjęłam wyzwanie choć nie do końca wierzyłam, że się uda. Efekt jednak mile mnie zaskoczył i prezentuję go poniżej. Oto przepis:

poniedziałek, 31 lipca 2017

Smażonka z kalafiorem

smazonka swiezynka kalafior cebula


Zawsze robiłam wyłącznie tradycyjną wersję smażonki, czyli mięso wieprzowe smażyłam tylko z cebulką. Tym razem postanowiłam jednak coś zmienić i dodałam kalafior. Jest akurat sezon, więc trzeba korzystać. W ten sposób ta potrawa nabiera ciekawszego, bardziej wykwintnego charakteru i jest trochę lżejsza. Poza tym każda okazja jest dobra by zjeść trochę witamin, a warzywa i owoce zawierają ich przecież najwięcej.
A tak na marginesie uważam, że trzeba urozmaicać nasze menu, bo ile można jeść to samo. I tak właśnie powstało to danie. Oto przepis:

niedziela, 30 lipca 2017

Pulpety z indyka w sosie koperkowo-kalafiorowym

pulpety pulpeciki kulki miesne z indyka sos koperkowy kalafior


Te pulpeciki to kolejne danie, które powstało z myślą o moim synku. Na moim blogu znajdziecie przepis również na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpeciki-miesne-kulki-dla-dzieci.html). Początkowo miały to być pulpeciki w sosie koperkowym, ale miałam ładnego kalafiora, więc postanowiłam dodać kilka różyczek dla wzbogacenia smaku i przemycenia większej ilości warzyw.
Pulpeciki to bardzo delikatna potrawa, idealna dla dzieci, ale nie tylko. Gdy dodamy więcej przypraw i ziół możemy zaserwować je również dorosłym. Pulpeciki w takiej wersji smakowej, na śmietanie można podać nie tylko tradycyjnie z ziemniakami. Będą świetnie smakowały również, a nawet przede wszystkim z ryżem lub z kaszą. Oto przepis:

piątek, 28 lipca 2017

Magdalenki cytrynowe

magdalenki ciastka babeczki muszelki cytrynowe biszkopty


Magdalenki... bardzo wdzięczne ciasteczka o pięknej nazwie. Robiłam je po raz pierwszy. A wszystko dlatego, że jakieś dwa tygodnie temu, będąc na zakupach, natknęłam się na foremki silikonowe do magdalenek w bardzo dobrej cenie (tu możecie zobaczyć jak wyglądają te foremki: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/p/moje-pomoce-kuchenne.html). A, że lubię wszelkiego rodzaju gadżety do pieczenia i dekorowania wypieków, to nie mogłam sobie odmówić. Jak już kupiłam foremki, to oczywiście musiałam je wypróbować.

czwartek, 27 lipca 2017

Ciasto a'la Tiramisu z malinami



ciasto na zimno tiramisu z malinami z mascarpone bez jajek
Bardzo lubię smak i zapach kawy, a co za tym idzie, ciasta z dodatkiem kawy. Zarówno te które są nasączane kawą po upieczeniu, ciasta z kremami kawowymi, jak i takie które są pieczone z kawą (np. babki kawowe). Wydają mi się takie wykwintne i bardziej wytrawne od innych ciast. Pierwszym ciastem, które przychodzi na myśl, gdy pomyślę kawa, jest oczywiście Tiramisu.
Jest wiele przepisów na ten tradycyjny włoski deser, jednak jedna rzecz mi w tych przepisach nie pasuje - jajka. W oryginale krem robi się na bazie surowych jajek, a dokładnie żółtek, ubijając je z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Efekt końcowy jest na pewno bardzo smaczny, ale ja mam awersję do wszystkiego co surowe i unikam wszelkich potraw które podaje się na surowo. To samo dotyczy deserów. Nie toleruję kremów na bazie surowych jajek i zawsze zastępuję je innymi kremami. Dlatego ciasto które zrobiłam nazwałam a'la Tiramisu. Oto mój przepis:

środa, 26 lipca 2017

Zapiekanka z fasolki szparagowej pod beszamelem

zapiekanka fasolka szparagowa sos beszamelowy ser


Jak już pisałam na moim blogu, bardzo lubię fasolkę szparagową. Sezon na nią w pełni, więc korzystam ile się da. Robiłam już tradycyjną fasolkę na masełku z bułką tartą (tu znajdziecie przepis:http: //wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/fasolka-szparagowa-na-maseku-z-buka.html), a także sałatkę z fasolki z brokułem, kukurydzą i koperkiem w sosie majonezowo-czosnkowym (przepis tutaj: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/saatka-z-fasolki-szparagowej.html).
Następna miała być sałatka z fasolką w sosie Vinaigrette. Jednak zrobiło się chłodniej na dworze i nabrałam ochoty na coś bardziej konkretnego i rozgrzewającego. Postanowiłam więc przygotować zapiekankę z fasolki i ziemniaków z dodatkiem swojskiej szynki. Oto przepis: