niedziela, 30 lipca 2017

Pulpety z indyka w sosie koperkowo-kalafiorowym

pulpety pulpeciki kulki miesne z indyka sos koperkowy kalafior


Te pulpeciki to kolejne danie, które powstało z myślą o moim synku. Na moim blogu znajdziecie przepis również na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpeciki-miesne-kulki-dla-dzieci.html). Początkowo miały to być pulpeciki w sosie koperkowym, ale miałam ładnego kalafiora, więc postanowiłam dodać kilka różyczek dla wzbogacenia smaku i przemycenia większej ilości warzyw.
Pulpeciki to bardzo delikatna potrawa, idealna dla dzieci, ale nie tylko. Gdy dodamy więcej przypraw i ziół możemy zaserwować je również dorosłym. Pulpeciki w takiej wersji smakowej, na śmietanie można podać nie tylko tradycyjnie z ziemniakami. Będą świetnie smakowały również, a nawet przede wszystkim z ryżem lub z kaszą. Oto przepis:
pulpety pulpeciki kulki miesne z indyka sos koperkowy kalafior

Składniki:
400g piersi z indyka
1 małe jajko
2 łyżki kaszy mannej
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
szczypta majeranku
por
pietruszka (korzeń)
listek laurowy
100ml mleka
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia pulpetów
koperek


Sposób przygotowania:
Mięso z indyka umyłam, osuszyłam, a następnie zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku. Do mięsa wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli, odrobinę pieprzu i majeranku. Wsypałam 2 łyżki kaszy i 2 łyżki bułki tartej i tak doprawione mięso wyrobiłam na jednolitą masę.
Z masy odrywałam małe porcje mięsa i formowałam kulki, które obtaczałam w mące. Kawałek pora (dałam trochę zielonej części i trochę białej) oraz mały korzeń pietruszki pokroiłam i wrzuciłam do garnka. Dodałam kilka różyczek kalafiora. Zalałam wodą i gotowałam z listkiem laurowym ok. 30min. Gdy warzywa były miękkie, wyjęłam listek i zblendowałam warzywa z wywarem. Ponownie zagotowałam i gdy sos zaczął bulgotać, wrzuciłam do niego pulpeciki. Gotowałam ok. 15min. Po tym czasie zaprawiłam pulpety.
2 łyżki śmietany, 2 płaskie łyżki mąki i 100ml mleka wymieszałam, żeby nie było grudek, zahartowałam kilkoma łyżkami gorącego wywaru (żeby śmietana się nie zważyła) i przelałam do garnka z pulpetami. Wsypałam posiekany koperek (ok. 2-3 łyżki), doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i zagotowałam. Gotowałam jeszcze kilka minut i gotowe. Część pulpetów zawekowałam w słoiczki dla synka, a resztę trochę mocniej przyprawiłam i podałam na obiad.

SMACZNEGO!!!

pulpety pulpeciki kulki miesne z indyka sos koperkowy kalafior

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz